In anii ‘50, doi profesori din Chicago (Eugene Fama and Kenneth French) au facut o descoperire.
Au dedus ca actiunile companiilor mici, care se tranzactioneaza sub valoarea neta a activelor au performat mult mai bine decat indicele S&P500 (care contine doar companii mari) de-a lungul timpului.
Aceasta metoda a continuat pana in ziua de astazi sa ofere randamente superioare fata de alte strategii de investitii.
Folosind o strategie buna de alegere a companiilor performante si evitarea „gunoaielor”, investitiile in actiuni micro ne pot ajuta sa obtinem randamente superioare, fara sa ne expunem la riscuri mari.
Iar randamentele in comparatie cu investitiile in companii mari sunt considerabil mai bune.
In 1982, profesorul Roger Ibbotson de la Yale School of Management a comparat rezultatele actiunilor mici cu rezultatele indexului S&P 500 (considera doar cele mai mari companii) din 1926 pana in prezentul de atunci.
A descoperit ca actiunile mici au avut un randament mediu de 17.05%, iar S&P 500 a avut randament 11.26% pe aceeasi perioada.
$1 investit in S&P 500 a crescut la $150.64 in acel interval de timp, pe cand $1 investit in actiuni micro a crescut la $1,634.77.
O diferenta considerabila!
….si acesta e motivul pentru care merita sa ne indreptam atentia asupra lor.
ACOLO SUNT BANII!
In general, cand combini cu succes doua strategii bune, reusesti sa obtii rezultate care ies din grafic. Si hai sa vedem care sunt acestea…
O abordare moderna a Value Investing
Exista anumite strategii care au rezistat testului timpului si ca investitori pe termen lung, va trebui sa ne concentram pe acestea, pentru ca sunt sanse mari sa ramana in continuare profitabile.
Doua dintre aceste strategii pe termen lung sunt: investitiile in companii micro si value investing.
- Companiile mici care ajung sa aiba succes devin companii mari si pe masura ce publicul larg le descopera, se exercita o presiune de cumparare care impinge pretul actiunilor in sus.
- Companiile cumparate la preturi cu discount, bazat pe valoarea activelor, sau a fluxului de numerar, pana la urma isi vor regla pretul atunci cand si alti investitori realizeaza diferentele existente intre pret si valoare.
Cum alegem cele mai profitabile actiuni (micro)
Am vazut ca prin combinarea a doua strategii bune (care au dat istoric randamente peste medie) putem obtine profituri excelente din investitii. E vorba despre investitiile in companii micro si value investing.
Si am vazut ca e important sa nu investim in companii proaste.
Hai sa devenim putin mai tehnici…
O sa-ti dezvalui sistemul pe care-l folosesc pentru a face diferenta intre (micro) companiile castigatoare si cele proaste (loooosere).
E un proces complex si necesita ceva munca, asa ca fii pregatit.
Dar vei vedea ca e posibil sa urmezi acest sistem pe cont propriu si cu siguranta e mai usor decat analiza tehnica, sau alte sisteme complicate promovate de unii care au interes ca oamenii sa creada ca investitiile sunt accesibile doar analistilor profesionisti.
Ai nevoie de niste cunostinte minime de matematica, de intelegerea unor termeni de contabilitate despre care am mai vorbit in alte lectii si…. de timp.
Incepem cu un screener (Google Finance sau https://www.finviz.com/screener.ashx) pentru a gasi o lista de companii candidate. Ne intereseaza doua tipuri de companii:
- Companii non-financiare care se tranzactioneaza la un multiplu scazut al Enterprise Value (valoarea intreprinderii) fata de EBIT (profituri inainte de dobanzi si taxe)
- Companii financiare(banci, companii de asigurari, etc.) care se tranzactioneaza sub valoarea contabila.
Acestea sunt cele mai bune criterii de a face o prima selectie dintre companiile mici.
Dupa ce avem lista, sarcina noastra e sa eliminam “gunoaiele”. Companiile cu situatii financiare slabe, care sunt in declin, au management prost, prea multe datorii, sau alte caracteristici ale unei afaceri proaste ce pot sa distruga valoarea.
Astfel scapam de companiile cu riscuri mari si ramanem cu un grup de companii avand caracteristici care in mod istoric au adus randamente mari investitorilor.
Dar aceasta e doar prima filtrare, hai sa mergem si mai adânc.
Scorul Piotroski F
Joseph Piotroski e profesor la Universitatea Stanford si e specializat in analiza rapoartelor financiare.
Cand era asistent la Universitatea din Chicago in 2002, Piotroski a scris lucrarea “Value Investing: The Use of Historical Financial Statement Information to Separate Winners from Losers” in care a explorat importanta eliminarii “gunoaielor” pentru a avea rezultate bune in investitii.
A dezvoltat un model format din 9 pasi pentru a masura forta financiara a unei companii folosind date din raportul balanta (balance sheet) publicat trimestrial de companii.
Patru din cele noua puncte masoara profitabilitatea, trei evalueaza lichiditatea, gradul de datorii si structura de capital, iar ultimele doua masoara eficienta unei companii.
Fiecare masura valoreaza un punct daca e indeplinita. Cu cat o companie are mai multe puncte, cu atat mai puternice sunt conditiile si probabilitatile de a avea succes.
Hai sa trecem prin aceste noua puncte ale scorului Piotroski F si sa vedem cum ne ajuta sa alegem doar acele companii aflate in cele mai bune situatii financiare.
1. O companie va castiga un punct daca ROA (return on assets, i.e. rentabilitatea activelor) e peste 0.
ROA se calculeaza impartind profitul net la valoarea totala a activelor, deci doar companiile care au fost profitabile intr-un anumit trimestru primesc acest punct.
Cand cautam profituri, e bine sa incepem cu companii profitabile.
2. Daca fluxul de numerar din operatiuni e peste 0, compania va castiga inca un punct.
Fluxul de numerar din operatiuni masoara cu eficienta capacitatea companiei de a produce cash flow (bani gheata).
Acest flux de numerar poate fi folosit pentru a rascumpara actiuni, pentru a plati dividende, sau pentru a finanta cresterea companiei.
3. Daca ROA a anului curent e mai mare decat ROA a anului precedent, compania va castiga un punct.
Asta ne spune ca exista o imbunatatire a afacerii si ca profiturile se misca in directia corecta.
Daca afacerea creste, pretul actiunilor poate creste.
4. Companiile al caror flux de numerar din operatiuni e mai mare decat profitul net, mai primesc un punct.
Daca o companie nu primeste acest punct, exista sanse sa foloseasca metode contabile suspecte pentru a face profiturile sa apara pe hartie mai frumos decat sunt in realitate.
5. Raportul dintre datoriile pe termen lung si valoarea totala a activelor e masurat. Companiile care reduc in timp datoriile pe termen lung ca si procent din valoarea activelor mai castiga un punct. Fiecare ban inapoiat creste valoarea equity (“bucata” din companie detinuta de actionari).
6. Active curente (bani gheata, plus alte active ce se pot transforma rapid in cash) se impart la datorii curente (datorii pe termen scurt si alte facturi ce trebuie platite in urmatorul an).
O companie va primi acest punct daca rata curenta e mai mare decat cea a anului precedent, ceea ce arata ca lichiditatea s-a imbunatatit.
7. Actiuni in circulatie. Acest punct e acordat daca numarul total de actiuni in circulatie e mai mic decat cel de anul precedent. Asta ne spune ca o companie isi rascumpara actiuni, ceea ce face ca cele ramase in circulatie sa valoreze mai mult.
8. Gross margin (Marja de profit brut). Daca marja de profit brut e mai buna decat cea de anul precedent se obtine un punct.
Asta ne ajuta sa identificam companiile care controleaza costurile si sunt capabile sa ridice preturile, imbunatatind astfel marja de profit.
Marjele superioare ne ajuta sa depistam companiile preferate ale lui Warren Buffett. Cele care au puterea de creste preturile si care au masuri eficiente de control asupra costurilor.
9. Eficienta corporatiei
Daca raportul obtinut prin impartirea vanzarilor la valoarea totala a activelor a crescut fata de anul precedent, inca un punct e castigat.
Un numar in crestere indica o imbunatatire a eficientei companiei. Iar o companie eficienta e o companie mai profitabila.
—
Pffffiiuu. Am terminat. Ti se invarte capul de la atatea formule si atatia termeni?
Stiu ca trebuie sa te concentrezi putin si chiar sa te opresit si sa cauti pe Google sau in lectiile mai vechi ce inseamna anumiti termeni, dar cred ca nu e nici foarte complicat. Au fost doar impartiri si procente. Nimic greu de calculat sau inteles.
Poate te-ai plictisit, dar asta nu e tot…
O companie care indeplineste mare parte din aceste masuri se afla intr-o conditie financiara solida, si datele fundamentale se imbunatatesc.
Daca ne limitam universul companiilor micro la cele cu scoruri Piotrovski F peste medie, eliminam peste 80% dintre companiile din aceasta categorie.
Mai avem insa de ales dintre cele 20% ramase si vedem cum facem asta…
In alt articol si pentru a fi sigur ca nu-l ratezi, introdu adresa de email in campul de mai jos (daca deja esti abonat nu trebuie sa o faci din nou) si o sa te anunt dupa ce-l public.
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile
foarte bune postarile ,merci
Super informati dar as vrea sa le practic
Ar fi interesant dacă în rapoartele de cumpărare trimise ai include și acest scor. 😉