Strategia pentru bear market

Suntem intr-un bear market adica o perioada in care trend-ul general pentru actiuni e de scadere. În antiteză, atunci când bursa crește se numește bull market. De ce urși și tauri? Cică ursul când își învinge un adversar dă cu el de pământ, pe când taurul te ia în coarne și te aruncă în sus. În fine… așa le spune, dar hai să continuăm articolul…

Pe parcursul unui bear market sunt de obicei multe momente in care bursa are cresteri puternice, dar de scurta durata (bear market rallies).

Ca sa intelegi exact despre ce e vorba, poti vedea asemenea exemple in graficul si tabelul de mai jos.

 

Mai departe…

Asa arata graficul la zi al indicelui S&P500 (bazat pe pretul de inchidere al fiecarei luni) și se poate vedea că suntem într-un bear market.

Acum, „zoom in”…

Următorul grafic arata evolutia pretului S&P500 pe parcursul ultimului an bazat pe preturile de inchidere zilnice și în acesta poți observa că deja am avut câteva raliuri pe parcursul scăderii.

Când și unde se va termina bear market-ul?

Atunci când bursa e intr-un bear market, ea oglindește o stare proastă a economiei. Cât de puternică e scăderea depinde de cât de proastă e starea economiei și de nivelul atins de bursă în ciclul precedent, adică în bull market (trend de creștere a bursei).

De obicei, în ultima parte a perioadelor de bull market bursa ajunge la niveluri irațional de mari și așa s-a întâmplat până la sfârșitul anului 2021. Cum probabil ai dedus, cu cât a fost mai umflată bula și cu cât e mai proastă starea economiei, cu atât mai puternică va fi prăbușirea.

Atunci când creșterea economică încetinește, se oprește, sau începe să fie negativă și bursa începe să scadă și scade până în momentul în care apar din nou semne optimiste legate de mersul economiei.

La un moment dat bursa atinge podeaua și apoi urmează o revenire cu creșteri puternice.

Acest moment nu trebuie ratat pentru că atunci se obțin cele mai mari profituri.

Istoric, acest moment nu s-a sincronizat cu momentele în care economia a revenit pe creștere. De multe ori s-a întâmplat să fie chiar în momentul în care indicatorii economici au fost la cel mai scăzut nivel.

Hmmm. Care-o fi explicația?

O să explic treaba asta folosind o paralelă cu matematica.

În 99.9999% din cazuri f(x) e diferit de x, deci trebuie să faci diferența între ele și să știi cine e x.

În cazul nostru f(x) e nivelul bursei, iar x pare a fi un indice care măsoară economia (sa-i zicem IE), dar nu e chiar așa.

De fapt, x e așteptarea investitorilor legată de evoluția economiei în viitor și se bazează pe ceva derivat din IE și anume rata de schimbare a IE.

De exemplu, să presupunem că IE e măsurat lunar și se înregistrează următoarele numere față de lunile precedente: -2%, -3%, -4%, -6%, -5%, -6%, -7%, -9%, -5%, -2%, -3%, -2%, -1%, 0%, etc.

In graficul de mai jos vezi cum ar arata evolutia IE și a ratei de schimbare a IE pe baza acestor procente de schimbare.

Vezi în graficul de jos cum rata de shimbare a atins un minim -9% după care a început să crească. Când s-a înregistrat -1% era deja a 5-a lună a trendului de creștere a ratei de schimbare, deși IE (graficul de sus) s-ar afla în punctul cel mai de jos (~53).

Mai poți vedea cum cineva s-ar putea păcăli că trendul de revenire a început în momentul în care rata de schimbare crește de la -6% la -5%, dar în lunile următoare scade mai jos până la minimul de -9%.

Notă: Pentru USA un indice care măsoară starea economiei e Purchasing Managers’ Index (PMI).

Având în vedere tentația mare de a prinde momentul de creștere a bursei încă de la început, mulți deschid poziții în momente greșite  și pot cauza raliuri pe parcursul unui bear market, deși aceste raliuri pot avea multe alte cauze.

Totuși, investitorii pot fi siguri că bear market-ul s-a termină doar când se confirmă însănătoșirea economiei. Dacă vrei să afli mai multe despre comportamentul piețelor financiare în funcție de ciclurile economiei recomand cartea The Long Good Buy.

Cam asta e logica bazată pe analiza istoriei și acesta e răspunsul la întrebarea „când” din subtitlu, iar la întrebarea „unde” pot să răspund doar cu niște estimări pe baza unor niveluri de pe grafic.

Știu că e un interval destul de larg, dar mă aștept ca S&P să scadă până undeva între 2400 și 3000, adică între -21% și -37% față de nivelul de astăzi. Personal mă astept la ceva mai apropiat de 2400, ceea ce ar coincide cu minimul atins la prăbușirea din martie 2020  (începutul pandemiei COVID).

Cum tranzacționez în această perioadă

Te rog să nu copiezi strategia mea fără să faci propria documentare și să iei decizii în bună cunoștința de cauză.

În primul rând, ca și active tranzacționez aproape exclusiv ETF-uri de acțiuni, obligațiuni, imobiliare, mărfuri și metale prețioase. Poți vedea mai jos lista mea de urmărire:

Short TLT
20+ Year Treasury Bond ETF
Short EMB
emerging markets BONDS
Short SPY S&P500
Short QQQ Nasdaq 100
Short SMH Semiconductori
Short IWM Russell 2000 ETF
Short DIA Dow Jones
Short XLF Financial Sector
Short EUFN
Europe Financial Sector
Short EFA
Mid and large cap stocks outside USA
Short EEM
Emerging markets
Short VGK
European stocks
Short IJK
core S&P Mid cap
Short VNQ Real Estate
Short BITO Bitcoin
Short JNK
High YIeld BOND
Short IGSB
1-5 Year Investment Grade Corporate Bond
Short LQD
Investment Grade Corporate Bond
Short CPER, JJU, JJN  Cupru, Aluminiu, Nichel
Short XLY Consumer Discretionary Select Sector SPDR Fund
Short XLC Communication Services Select Sector SPDR Fund
Short XLV Health Care Select Sector SPDR Fund
Long STIP
0-5 Year TIPS Bond ETF
Long DX_F USD Futures
Long CHF Swiss Franc
Long GLD Gold
Long SLV Silver
Long BIL
1-3 Month T-Bill ETF
 Long USO, UGA, UNG Petrol, Benzina, Gaz
Long XLP
Consumer Staples Select Sector SPDR Fund
Long SHV Short Treasury Bond ETF
Long SHY 1-3 Year Treasury Bond ETF
Long IEI 3-7 Year Treasury Bond ETF

Atunci când bursa scade poți face profituri dacă deschizi poziții short, ceea ce înseamnă să vinzi în lipsă și să acoperi pozițiile după ce prețurile scad. Am descris in acest articol cum functioneaza vânzarea în lipsă, sau pozitiile short.

E important să alegi bine momentele în care deschizi pozițiile short în timpul unui bear market. E ideal să le deschizi după fiecare raliu dacă ți-ai făcut bine temele și știi că nu a început bull market-ul.

În timpul unui bear market e o mare realizare să nu pierzi bani. Gândește-te că indicii poti scădea -60%, -70%, așa că nu te stresa prea mult cu profiturile, dacă ai o poziție suficientă de cash poți dormi liniștit.

Așa am așteptat și acum câteva zile să se încheie un mini raliu și am fost luat pe nepregătite de anuntul referitor la inflatia din USA care a fost la un nou nivel record pentru luna mai. Bursa a început să scadă înainte să apuc să deschid mai multe poziții.

Mai departe…

În răspuns la inflația în creștere, la ședința lunară de ieri banca centrală a USA (FED) a anuntat o creștere de 0.75 puncte a dobânzii de referință.

E o creștere mare care în mod normal nu e benefică pentru bursă și de aceea a scăzut atât ieri cât și astăzi până la momentul când scriu aceste rânduri.

Totuși, putem vedea în zilele următoare un nou raliu din cauză că cel puțin pentru o perioadă investitorii au scapat de incertitudinea legată de politica FED-ului.

Acum ei știu sigur că banca centrală e hotărâtă să ridice ratele oricât va fi nevoie pentru a reduce inflația. Astfel, această instituție și conducătorul ei, Jerome Powel, au câștigat respectul celor care înțeleg cu adevărat economia și știu că doar așa se poate face o reparație durabilă, chiar dacă intervenția va cauza o recesiune.

Să nu uităm că suntem în continuare într-o perioadă în care economia se înrăutățește și oricând pot apărea vești rele care să oprească orice eventual raliu, așa că e bine să ai o expunere mică la scăderea bursei dar pentru a face un pariu mai serios aș aștepta să văd cum se comportă bursa în următoarele zile pentru a nu risca inițierea unor poziții short și apoi să vezi creșteri de zece procente, sau mai mari.

Bogdan Popescu – Clubul Investitorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.