De-a lungul carierei sale, Warren Buffett a fost de multe ori declarat demodat.
“Saracu’ mos. Si-a pierdut flerul.”
In anii ‘90 a avut loc asa zisa bula “dot-com”. Preturile actiunilor companiilor din sectorul Internet cresteau ametitor. Toti cumparau actiuni la companii care prezentau planuri frumoase de crestere, dar care nu aveau vanzari nici macar cat se le acopere cheltuielile. Pentru ca toata lumea credea ca aceste companii vor prospera, veneau altii care cumparau si mai scump si apoi priveau satisfacuti cum averea le creste (pe hartie).
Dar niciuna dintre aceste companii nu se potrivea cu strategia lui Warren Buffett, care nu a investit niciun dolar in acest domeniu.
Pentru vreo doi ani, multi altii au avut randamente peste Buffett, dar el a ramas fidel principiilor sale de investitii, invatate de la Benjamin Graham. In anul 2000, cum Warren anticipase, a lovit criza si domeniul Internet a fost distrus. 52% dintre companii au dat faliment si nimeni n-a mai spus ca Buffett e demodat.
Investitorii adevarati asteapta an de an cu sufletul la gura scrisoarea lui Warren Buffett catre actionari. E plina de invataturi de aur despre afaceri si investitii.
In 2015, pretul actiunilor companiei Berkshire Hathaway, compania la care Buffett e CEO si prin care realizeaza toate investitiile, au scazut si din nou unii au inceput sa scrie si sa declare pe la televiziuni ca abilitatile lui Buffett sunt indoielnice.
Nu stiu daca ei au citit vreo carte despre el sau daca i-au citit vreodata scrisorile catre actionari, in care Buffett tot timpul a scris ca nu-l intereseaza pretul pe termen scurt al actiunilor. Probabil e printre putinii CEO care ii educa pe investitori sa nu cumpere actiunile Berkshire atunci cand pretul lor depaseste valoarea companiei.
Revenind la scrisoarea din 2015, din ea reiese ca pretul actiunilor Berkshire a scazut cu 12,4%, dar valoarea companiei (book value) a crescut cu 6.4%, ceea ce inseamna ca Warren si-a indeplinit din nou obiectivul.
Iar daca te uiti la performantele avute de cand a preluat compania Berkshire(1965), e imposibil sa nu il admiri. Pretul actiunilor companiei a crescut cu 1.598.284 de procente! Asta inseamna ca daca cineva a cumparat actiuni de $1000 in 1965, acum valoreaza $15.982.840.
Care e strategia lui Warren? Cum a reusit sa castige atatia bani in mod constant, timp de 50 de ani?
Un mic procent din investitori au performante pozitive la bursa. Dar o mare parte dintre cei care au succes, au o origine intelectuala comuna. S-a facut un studiu (vezi cartea The Intelligent Investor, Appendixul 1) care a aratat ca un numar diproportionat de investitori de succes folosesc principiile invatate de la Benjamin Graham si David Dodd.
Tema intelectuala comuna a investitorilor din scoala Graham&Dodd e: cauta discrepante intre valoarea unei companii si pretul actiunilor. Graham a denumit aceasta diferenta marja de siguranta. Cu cat e mai mare aceasta marja, cu atat riscurile sunt mai mici si castigul potential e mai mare.
Principiul e simplu si cu asta sper sa ramai din articolul de astazi.
Estimez valoarea companiei X la $100 per actiune si cumpar, cum recomanda Graham, daca pretul e mai mic sau egal cu doua treimi din valoare, adica cu $67.
Astept pana cand pretul companiei va reflecta cu adevarat valoarea, adica pana ajunge la $100. Atunci vand si castig $33. Cuvantul cheie din propozitia de mai sus e astept.
Rabdarea e o calitate importanta in investitiile la bursa si de multe ori e cea care cerne castigatorii de perdanti.
Value Investing e singura strategie cu care castigi la bursa?
Nu. Nu vreau sa spun ca asta e singura modalitate de a castiga la bursa, dar din experienta mea, e cea mai potrivita pentru micii investitori.
Nu spun nici ca citind principiul de mai sus ai succesul garantat, sau ca e tot ce iti trebuie ca sa reusesti. Stiu ca urmatoarea intrebare e: „cum estimez valoarea unei companii?” si o sa raspund la ea intr-un alt articol. Si „da. e greu sa estimezi corect valoarea unei companii”. E o combinatie intre stiinta si arta.
—
In finalul acestui articol, care e ultimul dintr-o serie de patru articole despre bursa, iti las cateva citate ale lui tata Graham.
„Fereste-te de tranzactiile in care poti sa pierzi mult, dar ai putin de castigat. Pentru investitorul activ, asta inseamna sa isi bazeze alegerile pe aritmetica, nu pe optimism.”
„In lumea investitiilor, curajul e virtutea suprema. DUPA cunostintele adecvate si o judecata buna, testata si dovedita.”
„Succesul in investitii se obtine prin managementul riscului, nu prin evitarea lui.”
In ultimul articol al seriei despre bursa, trecem la partea practica si cea mai placuta: Cum poti sa “gusti” rapid si gratis din investitiile la bursa (iti ia 6 minute).
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile
Multumesc Bogdan! Foarte bun! De ce? Pentru ca aflu informatii financiare pe care nu le stiam, iar pana ajungeam singur la ele, dura mult :).