Acum cateva saptamani m-am gandit mai in gluma, mai in serios, sa caut un robot pe care sa-l folosesc pe post de bona pentru Matei. Urmatorul pas ar fi un majordom… Dar sa o luam pe rand.
Am gasit un robot, bineinteles japonez, pe care il cheama Pepper si caruia i se mai spune robotul cu inima. A fost programat sa invete emotiile oamenilor si scopul lui suprem e sa fie un robot de casa care sa aiba grija de batrani sau copii. Cei din prima generatie sunt folositi pe post de
angajati si unul chiar a fost inscris la o scoala din Japonia. Toti acesti roboti gemeni, sunt conectati prin cloud si invata unul de altul, din experientele fiecaruia.
„Ce tare! Hai sa vad daca e de vanzare pe Amazon.” m-am gandit, ca un cumparator impulsiv ce sunt. Ghinion. Stoc epuizat. In prima generatie au fost scosi la vanzare 1000 de roboti si s-au vandut intr-un minut. Pretul a fost undeva la $1200. Salariul unei bone pe maxim 6 luni.
Atunci mi-am dat seama ca Noua Era a Robotilor e deja aici si am inceput sa ma documentez despre starea actuala a roboticii.
Iti place sau nu, robotii sunt pe cale sa devina o parte din viața de zi cu zi …
Dinozaurul e singurul care vorbeste limba engleză.
Când intri în Hotel Henn’na, intalnesti trei angajați. Primul este un dinozaur de aproximativ un metru si douazeci înălțime. Are o voce moale și te poate ajuta la check-in.
Urmatorul angajat este o femeie tânără și frumoasă. Ea vorbește doar japoneză. Dar iti poate lua in primire bagajul și chiar ti-l poate depozita într-un dulap pentru perioade scurte.
Al treilea angajat are aproximativ 30 de centimetri. E albastru și alb, și iti gaseste numărul camerei. Se va folosi de autentificarea facială pentru a-ti verifica identitatea.
Henn’na este primul hotel din lume care are personalul format din roboți. Este situat în Japonia, în apropiere de orașul Nagasaki, și a fost inaugurat cu aproximativ 10 luni în urmă.
După check-in, un alt robot va duce bagajele în camera ta. Tot ce trebuie sa faci e sa introduci numărul de cameră in tastatura lui si mai departe… robotul se va ocupa de bagaje. Apoi, el te va ghida în camera ta (nu trebuie sa-i dai bacsis). Alt robot se va ocupa de haina ta.
Odată ce ajungi la camera ta, există un aparat de fotografiat cu touchscreen care e asezat lângă ușă. Este un sistem de recunoaștere facială, care înlocuiește cheile. “Bogdane, tu esti ma? Ai mai imbatranit de la ultima poza publicata pe Facebook! Hai, intra!”
In camera mai gasesti un robotel ce seamana cu o creatura, care sta pe noptiera. Stie sa controleze luminile, sa iti spuna prognoza meteo si sa te trezeasca la orice ora ii spui.
Henn’na, care in Japoneza inseamna „un hotel ciudat”, arată ca un hotel de lux. Si totusi pretul de cazare e de numai $80 pe noapte. Proprietarii isi permit sa ofere camerele la un pret asa de mic, deoarece nu trebuie să plătească angajați.
Acesta este doar un mic exemplu de modul în care robotii iau cu asalt lumea. Ei sunt utilizati în fabrici, pentru a efectua operatii la pacientii cu cancer, pentru a conduce autovehicule, pentru a salva vieți după dezastre naturale, și chiar pentru a face un sandwich sau pentru a-ti face curatenie in casa.
Acestea sunt lucrurile pozitive.
Roboții sunt de asemenea utilizati de către armata.
Ei incep usor usor sa le ia oamenilor locurile de muncă.
Si multe companii isi programeaza roboții să învețe unii de la altii. Vorbesc de inteligenta artificiala. Unii experți spun ca acest lucru va duce la un viitor in care roboții vor deveni mai inteligenti decât oamenii, și ca intr-o buna zi vor stapani lumea.
Daca ai văzut „The Terminator” stii unde vom ajunge.
Poate suna exagerat, dar mai multi dintre cei mai inovatori futuristi din lume, inclusiv Ray Kurzweil, Stephen Hawking, Bill Gates și Elon Musk au avertizat că inteligență artificială este cea mai mare amenințare pentru specia noastra.
Care e concluzia? Noua epocă a robotilor e ceva de care trebuie sa fi încântat sau ceva de care ar trebui să te temi?
În primul rând, să aruncăm o privire mai atentă la industria robotică.
Bine ai venit in Revoluția Robotilor
A inceput sa ma intereseze robotica pentru ca am citit despre sume imense de bani investite in aceasta industrie. Daca ai mai citit materialele mele stii ca una dintre strategiile mele in investitii e sa urmaresc in ce investesc cei mai bogati oameni si incerc sa ii urmez.
Toti cei care investesc in roboti sunt mult mai inteligenti și mai bogati decât mine! Nici nu e greu, pentru ca nu sunt nici bogat, nici inteligent.
Pentru mine a fost de ajuns sa realizez ca ceva mare se intampla.
Si un argument in plus. Daca maine as putea cumpara roboti bona sau roboti care fac curatenie, mi-as vinde masina si i-as cumpara. Si probabil asta ar face majoritatea oamenilor. De aceea, investitorii inteligenti stiu cati bani se vor face cu robotii.
Aproape $600 de milioane au fost investiti în companii private din robotica in 2015. O crestere de peste 230% față de acum doi ani.
Și aceasta e doar suma investita în companiile private(adica nelistate la bursa).
IDC, un gigant in consultanta, estimeaza cheltuielile globale in robotica la peste $135 miliarde in anul 2019. Pentru a face o mica comparatie, suma de bani cheltuita pentru tratarea cancerului la nivel global este de aproximativ $100 de miliarde.
Cea mai mare parte din suma vine de la companii de top din industrie, printre care se numara Google, Microsoft, IBM, General Motors, Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Electric, FedEx, Amazon, și alții.
Google si-a format propria divizie de robotică (divizia X – fosta Google X). In 2013 Google a cumparat opt jucători-cheie în industrie într-o perioadă de șase luni. Au angajat peste 300 de ingineri specializati in robotică și sunt în prezent considerati unul dintre cei mai mari jucatori din domeniu.
In medicina, roboții sunt deja folositi pentru a opera pacientii
Totul a început în anul 2000, după ce US Food & Drug Administration (FDA) a aprobat “da Vinci Surgical System” facut de compania Intuitive Surgical.
Sistemul “da Vinci” le permite medicilor să realizeze operații complexe prin doar cateva incizii mici. In loc sa ai o taietura de cativa zeci de centimetri, cu ajutorul acestui sistem ti se fac doar cateva mici gauri prin care chirurgii intervin. Pana acum a fost utilizat pe mai mult de trei milioane de pacienti, iar tehnologia de astăzi este atât de avansata încât un doctor din Europa poate folosi sistemul “da Vinci” in mod “remote” pentru a opera pe cineva care este la mii de kilometri depărtare.
Există roboți chirurgicali care pot ajuta la inlocuirea membrelor pierdute, altii care ii ajuta pe pacientii care au avut accidente vasculare sa reinvete sa mearga.
Există roboți care fac livrari de medicamente, și chiar roboți care au grija de persoanele în vârstă.
Numai industria de asistenta medicala robotica este de așteptat să ajungă la 20 miliarde $ până în 2019, potrivit Robotics Business Review.
Cu toate acestea, asistența medicală este doar o bucată foarte mică dintr-o piață globală uriașă pentru robotică.
—
Roboții au transformat de asemenea sectorul de producție. Aproximativ 75% din industria de automobile este automatizata. Aproximativ 60% din industria electronică este automatizata. Industriile de produse alimentare si bauturi, de produse chimice si materiale plastice, de lemn si hartie, si industria de textile sunt acum aproximativ 20% automatizate.
Pe scurt, revoluția robotica nu vine. Mai bine spus, ESTE DEJA AICI.
Acest lucru este explicat mai bine în graficul de mai jos. In el poti vedea numarul de roboti din fiecare industrie, la fiecare 1.000 de angajați.
Roboții sunt de asemenea utilizati în domeniul militar, pentru explorarea spațială, explorarea subacvatică, curățarea conductelor, recoltarea culturilor, rezolvarea scurgerilor de petrol și chiar combaterea criminalității.
Daca încă mai ai îndoieli cu privire la revoluția care vine in robotica, iti sugerez sa te documentezi despre activitatile unor companii ca cele de mai jos.
- Nestle, care investește în roboți pentru a vinde aparate de cafea.
- Tokyo-Mitsubishi, care utilizează roboți ca ghisee bancare si receptioneri.
- Northrop Grumman, care construiește drone militare cu anvergura aripilor variind de la 10 centimetri la 30 de metri (mai mare decât un Boeing 737).
- Boston Dynamics, care a construit „BigDog” robotul prezentat mai jos. Este capabil sa alerge și sa se catere prin unele dintre cele mai dificile terenuri.
- Rethink Robotics, care a construit robotul „Baxter” de mai jos. Poate sa faca colete, sa incarce, sa descarce, sa manevreze materiale și ține evidența tuturor acestor date, folosind propria platforma software.
Evolutia roboticii e un fenomen o global.
La nivel mondial, există aproape un milion de roboți functionali chiar acum. Cei mai multi sunt in Japonia, iar SUA urmata indeaproape de Germania sunt putin mai in spate.
Roboți sunt gata să-ti fure slujba … Dar Iată ce poți face
E adevarat. Uriașa dezvoltare a roboticii va duce la mai puține locuri de muncă pentru oameni. E normal. Si tu daca ai avea propria companie ai prefera un robot in loculunui om.
De fapt, un raport recent al Forumului Economic Mondial estimează că mai mult de cinci milioane de locuri de muncă la nivel mondial vor fi pierdute din cauza roboților în următorii cinci ani.
Și, în conformitate cu Bank of America Merrill Lynch (BAML), numărul de roboți industriali la nivel mondial a crescut cu 72% în ultimii 10 de ani. De-a lungul aceluiași interval de timp, numărul de locuri de muncă din SUA in domeniul productiei a scăzut cu 16%.
Până în 2020, BAML prezice că mai mult de sapte milioane de locuri de muncă vor fi pierdute în 15 tari cu economie dezvoltata si în curs de dezvoltare, din cauza roboticii si inteligentei artificiale.
Eu cred ca aceste estimari sunt conservative si ca vom avea de fapt numere mai mari.
Ca sa fi ferit de aceste schimbari, pe termen scurt cel putin, solutia e sa inveti chestii creative. Deocamdata robotii nu pot concura cu oamenii la creativitate. DEOCAMDATA.
Pentru ca inteligenta artifciala face mari progrese si a aparut primul software care a scris un roman complet original. Oricum, slujbele pentru care ai nevoie de abilitati creative vor fi ultimele acaparate de roboti.
Multe job-uri se vor pierde in favoarea robotilor in urmatoarea perioada, dar se vor crea altele noi pentru care e nevoie de abilitati creative ca: software, inginerie, design.
Asa ca apuca-te si fa cursuri de animatie, ilustratie, web design, programare, etc.
Daca te pregatesti astazi, sunt sanse mari sa prosperi in urmatorii ani, pe masura ce robotii isi vor face simtita prezenta din ce in ce mai mult in viata noastra.
Cum sa faci bani investind în robotică, o industrie de 500 miliarde $
Pentru mine cea mai buna idee de a ma urca in acest tren condus de roboti e prin investitii in companii bine pozitionate pentru a face profituri uriase pe masura ce aceasta industrie devine omniprezenta si indispensabila tuturor companiilor si tuturor consumatorilor.
Sunt sigur că multi oameni se gandesc la roboți ca la o tehnologie futurista. Dar, după cum se poate vedea, sunt deja realitate. Daca ai auzit de legea lui Moore, stii la ce ma refer. In urmatorii ani se vor dezvolta exponential si se vor raspandi mult mai repede decat se asteapta oricine.
Acest lucru se întâmplă.
Nu cred ca suntem prea departe de momentul in care prietenul tau iti face cunostinta cu robotul lui personal sau de momentul in care iti vezi vecinul sărind în scaunul pasagerului a masinii lui care conduce singura.
Eu aleg sa vad partea pozitiva si cred că teama ca roboții vor cuceri lumea este un pic prematura.
Si probabil asta vad si investitorii care toarna miliarde de dolari in dezvoltarea robotilor. Unele dintre cele mai mari companii din lume, cheltuiesc miliarde pe robotica intr-un efort de a reduce costurile și de a-si crește productivitatea.
Cand investesti in unele dintre cele mai mari trend-uri tehnologice, e bine sa-i urmezi pe cei mai destepti decat tine. Inca suntem în primele faze ale unui sector care este de așteptat să crească la 500 de miliarde $ până în 2020, potrivit Goldman Sachs.
Daca esti investitor, ar trebui sa incepi sa investesti în aceast trend chiar acum, înainte ca aceste actiuni sa fie menționate în fiecare zi in mass-media si inainte de momentul in care colegii tai vorbesc despre ele în jurul tonomatului de cafea.
Aceste societăți nu sunt pariuri pure in robotica. Robotii reprezintă în continuare mai puțin de 25% din veniturile totale pentru cele mai multe dintre aceste companii. Dar, aceste actiuni vor creste probabil, din moment ce creșterea masivă din robotică va continua pentru cateva decenii de acum inainte.
Următorul grup include o listă de companii specializate pe robotica. In acest moment au valori mai mici de piata, dar o mare parte din vânzări sunt generate (în mod direct sau indirect) de robotică.
Investitiile in companiile din acest grup au un grad de risc mai ridicat în comparație cu cele in companiile din primul grup.
Dar castigul potential poate fi mult mai mare, aceste companii ar putea cu ușurință sa-si tripleze vânzările în următorii ani. Sunt de asemenea, mai multe sanse sa fie acaparate de companii mari, deoarece valoarea lor de piață e încă relativ mica si cresterea lor e mult mai accelerata decat a altor jucatori din industrie.
—
Sunt sigur ca sunt nume pe aceasta lista care vor deveni jucatori dominanti in megatrendul robotica, de peste 500 de miliarde de dolari.
Dar nu recomand in mod special nimanui sa investeasca in niciuna dintre aceste companii. Cei care au mai investit la bursa stiu ca ce am prezentat eu mai sus e doar o prima etapa in care filtrezi niste informatii despre o industrie. Pana la a decide in ce companii sa investesti mai sunt de parcurs si alti pasi.
Trebuie sa te afunzi in datele fiecarei companii si sa afli, ce produse vinde, cat vinde, ce alte produse mai dezvolta, cat se asteapta sa creasca. Cine sunt managerii, au mai condus companii de succes?
Cati bani are compania? E profitabila? Trebuie sa se imprumute pentru a mai rezista cativa ani pana ce prevede ca va deveni profitabila? Sau trebuie sa emita actiuni in plus si sa isi dilueze actionarii actuali?
Pretul actual al actiunilor e supraevaluat sau e o oportunitate buna si merita sa investesti acum?
Eu voi fi cu ochii pe aceste actiuni si pe preturile lor si voi continua analiza. Dupa ce o termin, sunt sanse mari ca o parte din aceste companii sa ajunga in portofoliul programului Smart Wealth Builder.
—
Intrebare: Bogdan, vreau sa ma implic si eu in investitii si cred ca ma descurc sa imi aleg singur companiile in care sa investesc. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac pentru a incepe?
Raspuns:
- Fa-ti cont la un broker. Uite aici doi brokeri la care eu am conturi si o comparatie intre ei.
- Fa o depunere de bani in contul de tranzactionare deschis la broker (Banii sunt ai tai si ii poti folosi pentru tranzactii sau ii poti retrage inapoi in contul tau de la banca oricand doresti)
- Incepe sa faci tranzactii(sa cumperi si sa vinzi actiuni) direct de pe site-ul broker-ului, din contul tau
Observatii: Pentru pasii doi si trei ai instructiuni detaliate aici.
Daca vrei sa vezi rapid cum se face o tranzactie vizioneaza acest scurt video.
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile