Realitatea virtuala – urmatoarea oportunitate de peste un trilion de dolari

keanu-300“Bogdane, ieri am vazut The Matrix.”

“Cum a fost?”

“E cel mai tare film pe care l-am vazut in viata mea”

“Esti nebun? Trebuie sa-l vad si eu.”

Pentru mine n-a fost pe primul loc, dar e acolo printre primele. Si in afara de toate scenele spectaculoase, de toate lectiile si de toate metaforele din film, am ramas cu o speranta. Sa am si eu intr-o zi un dispozitiv ca cel din Matrix cu care poti sa faci upload in creier la tot felul de skill-uri.

Uploading… uploading….

Gata. Sunt cel mai bun schior din lume.

Uploading… uploading….

Il bat pe Van Damme de-l ascult cu urechea.

Mai am de asteptat pana pot sa-l bat pe Van Damme, dar in ziua de astazi exista o tehnologie care e un prim pas spre cea din Matrix, pe care eu o astept cu nerabdare: Virtual Reality(VR sau realitate virtuala).

VR a crescut puțin câte puțin în ultimele două decenii si acum este aici. Și trebuie să ii acordam atenție.

Mai întâi a fost Internetul care a reprezentat o oportunitate de peste un trilion de dolari si care e inca in crestere.
Apoi au aparut alte concepte, de exemplu „app store.” Intregul ecosistem de smartphon-uri, tablete, cloud au pus punct domniei computerelor și au mutat toata puterea lor la noi in maini. App Store, a fost a doua oportunitate de trilioane de dolari.

Acum a treia oportunitate de un trilion de dolari a sosit in sfarsit. Primele set-uri de casti  vor fi lansate. Chip-urile sunt într-o continua evolutie. Se pregateste o intreaga infrastructura pentru a treia oportunitate de trilioane de dolari  din ultimii 20 de ani!

VR va domina industria de entertainment si jocuri, care e uriasa. Va fi utilizata la evenimente sportive. Cu VR nu mai trebuie sa mergi pe alt continent la un campionat mondial de fotbal sau la un concert. Iti pui casca si e ca si cum ai fi acolo.

Se va folosi pentru cumparaturi. Te duci intr-un Mall virtual, probezi un tricou, dai click pe el si gata. L-ai cumparat.

Agentiile imobiliare pot de asemenea sa le prezinte diferite proprietati clientilor folosind VR in loc sa se deplaseze la toate acele locatii. La fel si agentiile de turism. Iti pui casca si in secunda urmatoare e ca si cum ai fi pe plaja in statiunea in care vrei sa mergi in concediu.

Poate acum ti se par scenarii SF, dar aceste lucruri se vor intampla mult mai repede decat crezi. Si ghici ce? Toti oamenii din lume vor fi intr-un fel sau altul consumatori in acest trend de trilioane de dolari.

Crezi ca nu vom prinde noi aceste vremuri? Sunt deja aici si nu iti faci niciun bine daca rezisti schimbarilor. Trebuie sa le accepti si sa le imbratisezi. Ebay deja a lansat primul Mall virtual.

Multe dintre companii sunt private încă. Dar câteva sunt publice (adica listate la bursa).

Iată câteva dintre ele:

1. Facebook (Nasdaq: FB)

Oculus Rift se poate precomanda la pretul de 600 $ SUA(data livrarii e in luna august). E bine de stiut ca cei de la Credit Suisse anticipeaza ca se vor vinde 5 milioane de unitati in acest an (fa tu inmultirea), desi pretul destul de mare ar putea sa reduca acest numar. Oricum, Facebook se poate astepta la incasari de peste 2 miliarde de dolari acest an. Daca nu esti implicat si nu urmaresti ce se intampla in business poate o sa te surprinda, dar acest produs nu le va aduce profit pana in anul 2021.

Asta demonstreaza importanta strategica pe care o are domeniul VR.

oculus-rift

2. Alphabet (Nasdaq: GOOG)

Da. Si eu am fost surprins de faptul ca Google si-a schimbat numele in Alphabet. Nu conteaza pentru utilizatori. Motorul de cautare si toate celelalte unelte ale lor sunt neimpactate.

Bineinteles ca si Google e implicat in VR, cu un produs numit Google Cardboard, care e un simplu vizualizator de carton care se înfășoară în jurul unui smartphone și care costă 15$. Se zvonește ca Google Cardboard e lansat doar ca o versiune de introducere inainte de un produs premium care va fi lansat in 2017 si va costa intre $ 200- $ 400.  Aplicația care trebuie folosita impreuna cu Google Cardboard a fost descarcata de peste 15 milioane de ori.

GOOGLE a investit, de asemenea, în Magic Leap, un start-up care dezvolta tehnologie pentru AR (augmented reality, adica realitate augmentată).

AR e foarte interesant. Spre deosebire VR, proiectează imagini holografice peste împrejurimile actuale.

Cardboard

3. Sony (NYSE: END)

Se pare ca Sony lucreaza la un set de casti VR pentru PlayStation, și este interesant deoarece are o bază stabila de utilizatori carora sa le vinda (proprietarii de PlayStation).  Piper Jaffray crede ca Sony poate vinde 1,4 milioane de seturi de căști în 2016.

4. Apple (Nasdaq: AAPL)

In primavara anului 2015 Apple a achiziționat pentru $32 milioane de dolari o companie de software numita Metaio, care detine „zeci” de patente VR. De asemenea, ei au cumpărat recent PrimeSense pentru $345 milioane, o societate ai cărei ingineri sunt cel mai bine cunoscuti pentru proiectarea primul senzor de mișcare pentru Microsoft Xbox Kinect.  Se pare ca pregatesc ei ceva. Oricum nu pot sa imi imaginez ca AAPL nu se va implica în VR într-un fel. Si cum actiunile AAPL sunt jos, asta ar fi un moment bun.

5. Microsoft (Nasdaq: MSFT)

Microsoft merge pa aceeasi linie ca și Google cu dispozitivul de realitate augmentata Hololens, care suprapune holograme de mare rezolutie peste câmpul vizual al utilizatorului. Obiectivul lor este de a veni cu noi modalități de a preda, de a crea și de a colabora. Dispozitivele HoloLens au devenit disponibile pentru dezvoltatorii din Statele Unite ale Americii și Canada, în primul trimestru al anului 2016, inainte de data anuntata initial.

In anul 1849, in California – SUA, a inceput perioada goanei dupa aur . Pe langa americani, veneau oameni din toate colturile lumii sa-si caute norocul sapand si cautand aur.

Totusi, cei care au castigat cei mai multi bani au fost cei care le vindeau unelte cautatorilor de aur. E posibil sa intalnesti aceeasi situatie in multe domenii din lumea afacerilor. Asa ca hai sa vedem care sunt cateva companii care produc parti componente ale castilor VR.

Uite cateva companii implicate indirect in VR

1. Qualcomm (Nasdaq: QCOM)

Qualcomm produce procesoarele de smartphone care se folosesc si la seturile de căști VR wireless. Pe langa Google care a avut cea mai mare contributie, Qualcomm de asemenea a participat la investiția de $542 milioane în compania Magic Leap.

2. Disney (NYSE: DIS)

Disney lucrează cu Evolution Media Partners si China Media Capital, pentru a fonda Jaunt, o companie cinematografică VR, care are tehnologie pentru crearea și distribuirea filmelor de acțiune VR.

3. NVIDIA (Nasdaq: NVDA)

Nvidia face placile grafice care sunt folosite in seturile de casti VR si AR, inclusiv in Oculus Rift.

Am discutii cu diferiti oameni despre investitii. Unii ma intreaba despre monede virtuale, altii de imobiliare sau de terenuri agricole si altii de metale pretioase.

Toate investitiile pot fi bune in sensul ca poti cumpara un activ cu un pret mic si il poti vinde cu un pret mai mare.

Dar afacerile sunt singurele care pot produce valoare uriasa. Invata cum functioneaza afacerile, cu ce se hranesc, cat pot sa traiasca, la ce sunt vulnerabile, ce le deosebeste pe cele mai bune de cele proaste. Daca intelegi afacerile o sa faci multi bani si o sa poti si tu sa contribui in acest ecosistem, conducand propria afacere sau investind in actiunile celor mai bune companii.

Voi ține evidența evolutiei companiilor implicate in spatiul VR, care pentru mine e fascinant. Aceasta oportunitate este prea mare pentru a fi ignorata. Toti oamenii de pe planeta vor fi intr-un mod sau altul clienti in industria realitatii virtuale si companiile implicate vor avea profituri uriase.

Dupa robotica, VR e al doilea trend pe care il urmaresc si analizez, iar saptamana viitoare o sa urmeze un articol si despre un al treilea.

Sunt cu ochii pe toate companiile din acest spatiu si investitorii din programul Smart Wealth Builder vor afla la momentul cel mai potrivit, care sunt companiile in care merita sa investim pentru a pune mana si noi pe o parte din aceste profituri uriase.

Vrei si tu sa te implici in investitii, dar nu ai mai facut-o si nu stii care sunt pasii? Uite aici cat e de simplu sa faci tranzactii gratis pe un cont demo, pentru a invata rapid cum functioneaza sistemul. In 6 minute vei avea un million de dolari virtuali si actiuni la ce companii vrei tu.

Curs de Initiere in Investitii la Bursa (americana)
Afla Strategiile care te Ajuta sa Faci Investitii Profitabile la Bursa, si sa Reduci Riscurile Aproape la ZERO!

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.