Puterea nevazuta cu cel mai mare impact asupra comportamentului oamenilor

Sunt multe forte care influenteaza sau chiar determina comportamentul oamenilor, dar exista una in particular de care sunt fascinant si care cred ca e si cea mai puternica dintre ele.

Pentru unii n-o sa fie o noutate, dar cred ca multi altii nu s-au gandit niciodata la asta. Cand am aflat si inteles puterea acetei forte, pentru mine a fost o revelatie si m-a ajutat sa inteleg multe lucruri care mi se intampla in viata.

Inainte sa-ti spun care e, vreau sa fac o mica introducere si sa-ti explic pe scurt… doua piramide inventate de niste psihologi inteligenti.

Piramida lui Maslow

Maslow a desenat aceasta piramida pentru a descrie nivelele profunde din care rezulta comportamentele oamenilor.

Cum se interpreteaza aceasta piramida? Ideea e ca noi oamenii avem anumite nevoi care ne motiveaza si ne determina comportamentul. Astfel, in viata parcurgem de jos in sus treptele descrise in aceasta piramida.

Pe nivelul de jos avem nevoiele fiziologice si pana cand acestea nu sunt satisfacute, ele reprezinta prioritatea noastra principala.

Nu ne intereseaza niciun lucru aflat pe un nivel superior atata timp cat pe nivelul nevoilor fiziologice exista ceva de rezolvat.

Piramida lui Maslow e un model extrem de util pentru ca ne ajuta sa intelegem care sunt motivatiile oamenilor in diferite situatii.

O gasesti mai bine explicata pe blogul lui Pavel Ionut.

Acum hai sa trecem mai departe, la a doua piramida…

Am aflat despre ea la un curs de NLP (Neuro Linguistic Programing).

E vorba despre piramida schimbarii a lui Dilts

 Adica o unealta care ne arata cum sa atingem mai rapid si eficient anumite obiective ca:

 • Deprinderea unei noi abilitati
 • Schimbarea unui obicei sau comportament nedorit

Sunt habarnist in ceea ce priveste NLP-ul si probabil nu stiu sa-ti spun toate semnificatiile sau felurile in care poti folosi aceasta piramida. Psihologul Alexandru Plesa o explica excelent in acest articol.

Ce-am inteles eu din ea si-mi va fi util pentru tot restul vietii e ca pentru a avea rezultatele dorite asupra mediului (nivelul unu), e nevoie sa intervenim la nivelul de comportament. Pentru a putea interveni cu succes la nivelul comportament, trebuie sa fie o aliniere cu toate nivelele de mai sus. Sa nu existe conflicte intre ele.

Ce vreau sa spun prin asta?

Daca vreau sa motivez niste oameni sa faca ceva (nivelul mediu) printr-un discurs extraordinar (comportament), trebuie sa am, sau sa deprind abilitatea de vorbitor (nivelul abilitati).

Pentru a invata aceasta abilitate, trebuie sa am anumite valori si credinte.

In acest exemplu, trebuie sa am credinta ca a fi un bun vorbitor e o abilitate utila care ma poate ajuta in cariera, sau o unealta excelenta prin care pot avea un impact pozitiv asupra oamenilor, motivandu-i sa devina mai buni, sa-si depaseasca anumite limite, sau mai stiu eu ce sa faca (valori / credinte).

Si tot asa, urcam cate un nivel si ne asiguram ca exista o aliniere, sau depistam unde se rupe lantul si unde trebuie sa intervenim.

De exemplu, un copil slab la matematica, poate avea o problema la nivelul de credinte/valori. Pentru el nu e important sa invete aceasta materie.

Sau poate la nivelul identitatii se considera un incompetent.

Mai sus pe piramida, te las sa mergi singur, ca ma ia cu ameteala.

Dar sper c-ai inteles ideea.

Daca vrei sa citesti mai mult despre NLP iti recomand site-ul nlpmania.ro al lui Marius Simion.

Acum e momentul sa revin la forta despre care-ti spuneam in introducere.

Dac-ai inteles in mare ideile piramidelor, hai sa-ti spun de ce e-n stare aceasta forta in ceea ce priveste impactul ei in paradigmele descrise de piramide.

La prima piramida, ea poate sa-i faca pe oameni sa fie preocupati de un anumit aspect aflat pe un nivel superior si sa ignore un lucru nesatisfacut aflat pe primul nivel, sau pe alt nivel de mai jos.

Contrar teoriei lui Maslow!

La a doua piramida, aceasta putere misterioasa programeaza pe nesimtite in majoritatea (daca nu in toti) oamenii tot continutul nivelului de Valori / Credinte, plus cel din nivele aflate mai sus.

Si intervenind la aceste nivele, ea determina in mare masura abilitatile plus comportamentele noastre.

Te intrebi ce anume e aceasta forta? Daca exista oameni care o controleaza?

Ti se pare incredibil, sau socant ca exista o asemenea putere?

Ei bine… Ai dreptate. Asa e.

Dar nu e neaparat un lucru rau si pana la sfarsitul textului o sa intelegi de ce.

In urma cu doi sau trei ani, daca m-ar fi intrebat cineva ce e cultura, n-as fi stiut ce sa raspund.

Cand auzeam cuvantul, imi veneau in minte niste chestii intamplatoare: arta, folclor, ritualuri.

Bucatele mici pe care nu stiam sa le pun cap la cap.

Cand nu-ntelegi un cuvant, e o idee buna sa te uiti in dictionar. Chiar daca nu te ajuta intotdeauna sa intelegi semnificatia. Pentru “cultura” gasim pe dexonline.ro doua definitii:

 1. Totalitatea valorilor materiale si spirituale create de omenire si institutiile create pentru a comunica aceste valori.
 2. Ansamblu de activitati si modele de comportament transmisibile prin educatie.

Fata de bucatelele din mintea mea, am mai gasit cateva altele si in aceste definitii:

 • valori materiale si spirituale,
 • institutii pentru comunicarea valorilor,
 • activitati si modele de comportament transmisibile prin educatie

Mai uita-te te rog o data la piramida lui Dilts.

Avem in definitiile culturii niste elemente de acolo. Nivelul de valori, si nivelul de comportament. Nivelul de apartenenta e de asemenea puternic influentat de cultura pentru ca oamenii au inventat natiunile, scolile, meseriile, religiile, sporturile (toate astea fac parte din cultura).

Educatia, adica programarea tuturor acestor elemente in mintile oamenilor (credinte si valori, modele de comportament, entitati la care putem apartine), se face prin institutiile pentru comunicarea valorilor.

Dar nu numai prin ele. In primul rand se face in mod organic, in familie. 

Fiecare om devine involuntar si inconstient un agent de raspandire pentru cultura careia ii apartine.

Pentru ca in lume exista multe culturi. Si mai multe subculturi.

Putem simplifica lucrurile si putem considera ca fiecare tara are propria cultura (in realitate tarile au combinatii de mai multe culturi).

Subculturi gasim in fiecare institutie, fiecare corporatie, fiecare religie, chiar in fiecare scoala.

Cele mai frecvente sunt subculturile comerciale. Corporatile au bani si stiu sa sculpteze mesaje puternice.

“Teismul e un cult bazat pe adoratia frumosului dintre toate lucrurile sordide ale existentei de zi cu zi.” – Kakuzō Okakura, The Book of Tea

Apropo de subculturi, eu am fost intr-un liceu in care cultura era impotriva obiectivului numarul unu al baietilor aflati la acea varsta. Pentru fete o valoare importanta era reputatia.

Daca se afla despre vreo fata ca a facut sex, devenea curva liceului. Lupta cu asta daca poti.

Doua strazi mai departe, era un liceu unde fetele cu zero experienta in relatii intime erau imediat scolite de colege. Cele care nu invatau treaba erau ciudatele, nebunele, uratele…

Nimeni nu vroia sa fie-n categoria aia.

Dupa ce eu si prietenul meu Luca ne-am prins cum sta treaba mergeam tot timpul acolo dupa ore. Cam tarziu. Toate plecau acasa cu cate-un baiat de mana si noi ne-ntorceam la saruturi inocente cu fetele cuminti si cu reputatie nepatata.

Dar nu discutam aici despre tineretea mea si esecurile la capitolul relatii de cuplu…

Hai sa revenim la definitia mea pentru cuvantul cultura.

Inainte de enunt, vreau sa-ti mai spun doua caracteristici esentiale pe care le au toate culturile.

 • Sunt intr-o continua schimbare si evolutie
 • Evolutia culturilor are de mii de ani o tendinta spre uniformizare, ultima etapa fiind o singura cultura mondiala. (Nota: Nu stiu daca se va ajunge vreodata acolo, dar am dat exemplul pentru a explica mai bine ce vreau sa spun prin uniformizare.)

In lumea in care traim astazi, exista doua realitati diferite: realitatile obiective (rauri, munti, animale) si realitatile imaginate (tari, corporatii, legi, institutii, religii, guverne, zei).

Ceea ce nu poti sa vezi e ceva imaginat.

Daca maine un asteroid loveste planeta, doar primele lucruri vor mai exista. Realitatile imaginate vor disparea odata cu oamenii.

Dar asta nu inseamna ca ele nu exista. Ele sunt cat se poate de reale si in societatea noastra sunt mult mai puternice decat cele fizice, astfel incat chiar existenta unor anumite rauri, ale anumitor copaci, sau tigrii depind de entitati precum zei, natiuni si corporatii.

Capacitatea omului de a crea asemenea realitati imaginate e unica speciei noastre si e cea care ne-a facut sa ajungem stapanii planetei.

“Imensa diversitate a realitatilor imaginate create de oameni si diversitatea modelelor de comportament rezultate sunt componentele principale a ceea ce numim “culturi”. Odata ce au aparut culturile, ele nu au incetat sa evolueze, iar aceste alteratii inevitabile sunt ceea ce numim istorie.” Yuval Noah Harari – Sapeins – O scurta istorie a omenirii

Hai sa le spunem povesti la toate aceste realitati imaginate.

Astfel, o cultura e suma tuturor povestilor (in care crede un grup) si a comportamentelor rezultate din aceste povesti.

Oricum am lungit mult articolul, asa ca mai fac o paranteza sa-ti spun o chestie importanta pentru orice cultura…

Ce e arta? Arta e un mod special de a spune povesti si are o mare putere de a influenta oamenii incepand cu nivelul de apartenenta, continuand cu identitatea, valorile si credintele.

Iar cum ai invatat deja, din toate astea rezulta niste modele de comportament.

Arta spune aceste povesti intr-un mod metaforic si are o atractie si un farmec aparte.

In arta exista o puternica tendinta spre minimalism (adica, printr-o opera de arta cat mai simpla, sa transmiti o idee profunda).

Arta a evoluat de la statuile puternicilor zei olimipieni, sau de la picturile religioase, la pasarea maiastra a lui Brancusi. Si te las pe tine sa-mi spui ce povesti spun ele…

Desi, de multe ori semnificatiile operelor de arta sunt doar pe intelesul celor educati sa descifreze povestile, iar eu nu ma numar printre ei.

Sunt doar cateva aspecte pe care le-am pus si eu cap la cap. In rest, sunt afon la capitolul arta.

Gata cu descrierea si definitiile, hai sa exploram niste lucruri mai interesante.

articol recomandat

Curs Gratis Online Despre Bitcoin!

Cursul care-ti va arata toate beneficiile pe care le aduce blockchain, tehnologia din spatele criptomonedelor si vei intelege ca ele reprezinta viitorul.

Din prima lectie vei invata: Ce e si cum functioneaza bitcoin? Ce e blockchain si cele 9 mari probleme ale banilor pe care le rezolva.

Cat sunt de puternice povestile?

Unui animal nu poti sa-i spui o poveste despre cat e de sanatos sa postesti si sa te astepti sa nu manance cand are ocazia.

Sau sa nu faca sex cu femela in calduri pentru ca trebuie mai intai sa se casatoreasca.

Dar la oameni, multe dintre aceste povesti au efectul dorit.

Valorile si credintele noastre, sentimentul de apartenenta, ne fac de multe ori sa ne comportam impotriva instinctului natural.

Ne pot face chiar sa simtim rusine, sau sa ne invinovatim pentru ca am avut intentia sa ne urma instinctele.

In unele texte se spune despre cultura ca-i educa pe oameni sa renunte la comportamentele nenaturale.

Nu-i nimic nenatural la homosexualitate. Sunt aproape sigur c-am vazut caini avand relatii homosexuale. Nu stiu eu cum sta treaba la ei, dar am vazut cu ochii mei cum doi caini “o faceau”. Si din cand in cand, mai schimbau rolurile.

Chiar pe strada, in vazul tuturor.

De cele mai multe ori, religia a decis ce e natural si ce e nenatural. Probabil ca unele intentii au fost bune. In urma cu cateva sute de ani, religia era singurul mijloc de a reduce lucrurile rele din comportamentul oamenilor precum crimele, furturile, sau violul.

Se poate schimba cultura cu intentie?

Cei care au inteles mai demult mecanismul au stiut ca daca intervin la nivelul de valori si credinte, sau la cele de mai sus, vor putea determina in oameni anumite comportamente dorite.

Dar nu e asa de usor sa faci asta. Nu poti sa le spui oamenilor: “de astazi inainte e important sa fiti generosi (cu biserica)’; “e important sa apartineti religiei crestine, musulmane, sau ebraice.”

Nu vei obtine niciun rezultat.

Cele mai eficiente pentru a imprima noi credinte si valori sunt povestile.

Sa schimbi niste povesti pe care oamenii le stiu inca din copilarie e foarte greu, aproape imposibil, datorita a doua moduri prin care creierul rezista la aceste schimbari: dizonanta cognitiva, bias de confirmare.

Ai vazut vreodata doi oameni care se contrazic? Unul dintre ei avea dreptate, celalalt se insela. Si nicicum nu-si schimba parerea. Ei bine, situatia aia n-a fost o exceptie.

Toti functionam asa. Atunci cand vedem noi dovezi care contrazic ceva ce noi stiam dintotdeauna ca e adevarat, creierul creeaza o halucinatie care sa ne ajute sa tinem cu dinti de parerea noastra.

Iar biasul de confirmare, e cel care ne face sa vedem si sa selectam doar lucrurile care suporta parerile si credintele noastre, si  sa le ignoram pe cele care le contrazic.

Chiar daca aceste moduri de operare ale creierului fac ca schimbarile si evolutia culturii sa fie dificile, ele totusi se intampla.

Sigur sunt mai multe exemple de schimbare cu intentie si de mare amploare a unei culturi, printre care sunt si unele pozitive, dar cel mai cunoscut e un exemplu intunecat al istoriei omenirii: propaganda nazista a lui Hitler.

Pentru a reusi asta, ei au aplicat doua tehnici mortale:

 1. Au facut-o intr-un mod gradual. Au stiut sa empatizeze cu oamenii. Au inteles exact care sunt povestile pe care oamenii deja le credeau, le-au ales pe cele care se potriveau cu scopul lor si au construit peste acele povesti. Un exemplu: “poporul german a fost umilit prin tratatul de la Versailles, incheiat la sfarsitul primului razboi mondial”. Altul: “evreii nu muncesc si ii explateaza pe germanii adevarati.”
 2. Au repetat mesajele lor si noile povesti prin toate mijloacele pe care le aveau la dispozitie pana cand toat poporul a fost de partea lor. Au infiintat un minister al propagandei care a creat: filme, carti, afise, discursuri, emisiuni radio, manifeste, opere de arta. Nimic n-a fost lasat la intamplare si oamenii nu aveau ocazia sa afle si alte idei diferite de cele naziste.

Rezultatul? Toata natiunea germana a colaborat la un tel comun: castigarea razboiului impotriva restului lumii.

I-au facut pe toti cetatenii germani complici la crimele impotriva evreilor.

(Vreau sa precizez ca am tot respectul pentru ambele popoare si dezaprob crimele impotriva evreilor.)

Influentarea deliberata a culturii se intampla si in zilele noastre si cel mai vizibil e la nivel de corporatii. Daca lucrezi intr-una, gandeste-te la un afis pe care-l vezi in fiecare zi pe holul de langa biroul tau.

Ce scrie pe el? Fac pariu ca e ceva legat de credinte/valori, apartenenta, sau daca sunt mai amatori e doar despre comportament.

Te las pe tine sa gasesti si alte exemple. Cu singuranta exista campanii de manipulare (nu neaparat cu scopuri meschine), sau chiar de educare de amploare mai mare decat in exemplul dat de mine.

Eu personal, cred ca cei care ne conduc astazi sunt prea incompetenti pentru a folosi cu intelepciune si cu eficienta aceste instrumente pentru a aduce schimbari pozitive.

M-as bucura sa existe un Hitler cu un scop maret si nobil.

Am impresia ca nicio natiune nu are o asemenea prioritate. Pare ca cele mai mari obiective ale lor sunt: banii, puterea, influenta. 

Oare exista ceva dincolo de ele… ceva invizibil pentru noi oamenii de rand?

Cum poti folosi intelegerea culturii

Am trei idei despre cum se pot folosi in viata puterea intelegerii culturii.

Sa iei decizii mai bune pentru tine si pentru viata ta.

Cultura e atat de puternica incat de multe ori ne influenteaza sa ne comportam intr-un mod care noua ne face rau si de care beneficieaza altii.

Pana la urma, pentru a creste si a ne dezvoltam trebuie sa fim educati si „sa ne lasam” influentati intr-un fel sau altul. Dar pana la un punct.

N-ar fi grozav sa ne alegem intr-un mod rational de cine suntem infleuntati?

Uite un exemplu negativ de influenta din viata mea.

Fotbalul. Tatal meu a jucat fotbal la un nivel mediu (divizia C). Putea ajunge mai sus pentru ca era foarte tehnic. Intr-un meci i-a dat “craci” marelui Costica Stefanescu. Dumnezeu sa-i odihneasca pe amandoi.

A renuntat tanar, dar a ramas toata viata fan si a molipsit-o si pe mama. Toata familia era in fata televizorului la meciuri. La toate meciurile. Pentru ca nu erau multe transmise pe vremea aia.

In plus, cand juca Pandurii acasa, eram pe stadion. Eu si fratele meu ne-am inscris si am jucat cativa ani la juniori.

Noi am renuntat mai tineri decat tata. Dar si noi am ramas fani.

Si o lunga perioada a vietii, fotbalul era singura mea bucurie. Dar nu-mi aducea niciun beneficiu. Din contra. In loc sa fac lucruri constructive, imi petreceam toata ziua citind despre fotbal, uitandu-ma la meciuri (pe stadion sau la televizor). Bineinteles ca nu ratam nici emisiunile de analize ale meciurilor si arbitrajelor.

Banii care-mi ramaneau dupa ce plateam bilete, ziare si reviste, se duceau la pariuri sportive.

Dar crede-ma. Nu sunt cel mai rau exemplu. Exista unii care si-au vandut casele sa mearga la campionate modiale.

Microbist? Nu multumesc.

Fa si tu o analiza si poate gasesti niste lucruri si actiuni pe care le faci mai mult in beneficiul altora si mai putin in al tau.

Intelegerea oamenilor si comunicare mai eficienta

Daca vrei sa intelegi cum se comporta un om, intreaba-te ce povesti crede el.

Invers, daca un om iti dezvaluie ce povesti crede, poti determina o parte din credintele si valorile lui si ii poti intelege comportamentul.

Scoala nu te invata cat e de importanta in viata comunicarea. E poveste lunga si o las pentru alt material.

Dar intelegerea modului in care cultura influenteaza comportamentul e o unealta imensa pentru eficienta comunicarii.

Te ajuta sa intelegi mai bine oamenii. Pornind de la integere, iti poti construi cu maiestrie mesaje cu care ei sa rezoneze.

Data viitoare cand vrei sa convingi pe cineva de un lucru, sau vrei sa-l determini sa faca ceva, gandeste-te prima data la piramida lui Dilts.

Mesajul tau trebuie sa nu contina conflicte intre nivelele de apartenenta, valori si credinte si comportamente.

Gaseste prima data cel putin “o echipa” din care faceti parte amandoi. Pot fi chestii mari ca o nationalitate, barbat sau femeie, alb sau negru, inginer, sau economist. Dar mai bine e sa fie ceva mai specific. Dinamovisti, fani ai unei pagini de Facebook, membri Toastmasters, masoni, eu mai stiu eu ce.

Mai departe vei sti cum sa spui povestea astfel incat el sa colaboreze cu tine la un tel comun.

Din ce spune Noah Yuval Harari, asta a fost scopul initial al povestilor.

Oamenii dintr-un trib care aveau nevoie de ajutor pentru a realiza un obiectiv, le-au spus o poveste celor din tribul vecin ca sa obtina sprijinul lor.

“Voi si noi suntem vecini si trebuie sa aparam aceste pamanturi. Daca nu ne ajutati sa-i invingem pe cei care ne ataca, ne vor omori si apoi vor veni dupa voi.”

“Am vazut un mamut atat de mare incat ne-ar ajuge sa mancam si noi si voi o saptamana din el. Dar avem nevoie de ajutorul vostru ca sa-l vanam.”

Acest scop de a-i convinge pe ceilalti sa colaboreze cu noi, e si astazi ultimul obiectiv al povestilor.

“Tu faci parte din echipa noastra. Ei sunt dusmanii.”

Alegerea carierei

Daca maine as vrea sa obtin o slujba, care din strategiile de mai jos crezi ca e mai buna?

Sa zicem ca imi aleg o anumita companie pentru ambele exemple. Una de dezvoltare software.

 1. “Buna ziua. Sunt interesat de un job de programator. Am experienta zece ani…. bla, bla… ”
 2. In varianta asta, m-as duce direct la director si l-as intreba. “V-ar interesa cresterea productiei la nivelul intregii companii? Daca-mi dati o sansa, as putea pune la punct o strategie prin care sa se imbunateasca productivitatea fiecarui angajat. Asta presupune oevolutie a culturii companiei. Uitati cateva exemple de companii care au facut asta si ce au abtinut. Sunt dispus sa lucrez fara salariu o perioada pana cand dezvolt tot planul si apoi daca il aprobati si dumneavoastra il implementam.”

Diferenta e ca in primul caz compania mai are sute de programatori si putini dintre ei sunt top class. Sunt sanse mici ca eu sa fiu unul dintre ei. Ma voi numara printre nenumarati, cum se spune.

A doua idee e ceva care aduce companiei mult mai multa valoare, iar recompensa mea va fi pe masura. Atat cea materiala, cat si cea legata de satisfactia ca am facut o treaba importanta si interesanta care m-a ajutat sa ma dezvolt.

Si apropo. Imi va da job-ul si salariu din prima zi.

Nu stiu cu ce sentimente ramai dupa toate astea.

Nu stiu daca sunt lucruri noi pentru tine. Daca te inspaimanta, sau daca esti incantat ca le-ai aflat.

Eu sper ca te vor ajuta. Daca nu in cele trei moduri specificate de mine, poate in altul la care te gandesti tu.

Si un gand pozitiv cu care vreau sa inchei…

Chiar daca exista conjuncturi in care cultura e influentata cu rele intentii si oamenii sunt manipulati sa gandeasca si sa se comporte intr-un anumit fel, datorita tendintei de uniformizare si globalizare, pana la urma evolutia culturii revine pe o traiectorie naturala si pozitiva.

Daca cumva ai citit pana aici, cred doua lucruri.

Avand in vedere ca oamenii nu prea mai citesc, ce putin timp avem toti si lungimea articolului, e posibil sa fii singurul in afara de mine care a citit tot. 🙂

Dar daca ai facut-o, inseamna ca si tu, ca si mine esti preocupat de cresterea ta, si crezi ca avem nevoie de mai multi oameni competenti in societate.

Sper sa contribui si eu la asta prin materialele mele.

Pe langa alte lucruri pe care sunt convins ca le poti face, poti sa ajuti si cu un share pe Facebook.

Sumar
Puterea nevazuta cu cel mai mare impact asupra comportamentului oamenilor
Nume Articol
Puterea nevazuta cu cel mai mare impact asupra comportamentului oamenilor
Descriere
Ce e cultura, in ce consta puterea ei, cum poate fi influentata si cum te poate ajuta sa ai o viata mai buna.
Autor
academiadeantreprenori.ro