O super lectie de investitii furata de la Peter Lynch (unul dintre cei mari)

Peter Lynch e unul dintre cei mai mari investitori ai tuturor timpurilor, cu rezultate de-a dreptul impresionante obtinute ca manager al fondului Magellan pe care l-a condus din 1977 pana in 1990.

In acest timp el a obtinut un randament mediu de 29% pe an, cel mai mare obtinut vreodata de un fond mutual (in toata istoria lor).

El a avut in investitii o abordare cu totul originala, punand accent in primul rand pe observatiile din viata de zi cu zi. Cu alte cuvinte, pentru el a fost mai important sa fie atent la ce produse cumpara sotia lui, ce produse noi vedea intr-un supermarket si cati oameni cumparau acele produse. De unde isi cumpara oamenii pranzul in pauza de masa, unde prefera ei sa se cazeze cand merg intr-o delegatie si multe alte lucruri de aceest gen.

In afara de asta, un alt lucru important pe care l-a aplicat in investitii a fost impartirea companiilor in 6 categorii: slow growers (crestere lenta), stalwarts (loiale), fast growers (crestere rapida), cyclicals (ciclice), asset plays (pariu pe active), turnarounds (reveniri).

Despre asta vreau sa-ti spun mai multe astazi, pentru ca e important sa stii sa incadrezi o companie intr-una din aceste categorii si sa stii la ce sa te astepti de la o investitie.

Asa ca, scoate un pix si carnetelul si ia notite pentru ca nu-ti dau voie sa mai faci nicio investitie intr-o companie decat daca stii in care dintre aceste categorii se incadreaza.

Cel mai important criteriu de clasificare a companiilor

Exista ratele de crestere ale tarilor (PIB, sau GDP).

Industriile au si ele rate de crestere.

Cum poate ai intuit, si companiile au rate de crestere.

Oricare ar fi entitatea, cresterea ei inseamna ca face mai mult decat facea cu un an inainte (produce masini, lustruieste pantofi, vinde hamburgeri).

In investitii la bursa, monitorizarea cresterii unei industrii… e o industrie in sine. Exista grafice, tabele si comparatii. Cand e vorba despre companii specifice, e putin mai complicat pentru ca sunt mai multe feluri de a masura cresterea: cresterea vanzarilor, cresterea profiturilor, etc.

Dar cand auzi de companie in crestere, poti presupune ca e in expansiune. Exista mai multe vanzari, productie in crestere si profituri mai mari de la an la an.

Cresterea unei companii e comparata cu cresterea generala a economiei.

Companiile cu crestere lenta, cum probabil ai ghicit, cresc foarte incet – mai mult sau mai putin in tandem cu PIB-ul (cresterea GDP-ului SUA dupa criza din 2008 a fost intre 1.5% si 2.9% de la an la an).

Prin comparatie, companiile cu crestere rapida, pot avea cresteri 20 – 30 de procente pe an.

Printre ele vei gasi cele mai explozive actiuni. Trei din cele 6 categorii au legatura cu actiuni cu cresteri rapide.

Dar hai sa trecem prin toate pentru a le intelege mai bine.

SLOW GROWERS – Companii cu crestere lenta

De obicei, aceste companii mari si batrane se asteapta sa creasca putin mai rapid decat PIB-ul unei tari. Ele au inceput in categoria celor cu crestere rapida, dar apoi au trecut in echipa celor cu crestere lenta, sau pentru ca s-au extins maxim posibil, sau pentru ca au devenit prea obosite  pentru a profita de toate oportunitatile de crestere.

Cand o industrie incepe sa incetineasca (asa cum toate fac pana la urma), majoritatea companiilor din industrie isi pierde inertia.

Companiile de utilitati, sau bancile sunt in categoria companiilor cu crestere lenta. Dar a existat un moment in care acestea cresteau rapid.

De exemplu, companiile ce furnizeaza energie electrica, au fost la un moment dat companii de mare succes cu actiuni excelente.

Pe masura ce oamenii si-au cumparat frigidere, aparate de aer conditionat, cuptoare cu microunde, consumul de energie a crescut si odata cu el au crescut incasarile companiilor. Aceasta era o industrie cu crestere rapida.

Dar cand preturile energiei au crescut, oamenii au inceput sa fie atenti la consum si sa faca economii si aceasta industrie si-a pierdut inertia.

Mai devreme sau mai tarziu, fiecare industrie la moda devine una cu crestere lenta si numerosi analisti si prezicatori sunt pacaliti.

Oamenii au tendinta sa creada ca lucrurile nu se shimba niciodata, dar nu e asa.

La inceput, in anii ’20 au fost actiunile companiilor din transporturi feroviare, apoi cele din industria aluminiului, industria auto. Pentru o vreme otelul a avut o perioada exploziva, apoi  industria chimica, utilitatile.

Si mai aproape de zilele noastre au fost computerele si internetul.

Computerele sunt de mult timp in categoria celor cu crestere lenta. A fost inlocuit de mobile, care sunt pe cale sa ajunga in aceeasi categorie.

Graficul unei companii cu crestere lenta arata ca harta Timis-ului unde nu sunt dealuri. In contrast, graficul unei companii cu crestere rapida arata ca lansarea unei rachete.

Alt semn distinctiv al companiilor cu crestere lenta e plata unor dividende generoase.

Companiile fac asta cand nu mai au idei de a folosi banii pentru crestere. Desi managerii acestor companii ar prefera cresterea afacerii, de multe ori plata dividendelor e cel mai util mod de a folosi profiturile.

Deoarece cresterea profiturilor e ceea ce duce la cresterea preturilor unor actiuni, de la companiile cu crestere lenta nu sunt asteptari mari.

THE STALWARTS – Muncitorii dedicati si loiali

Exemple de stalwarts din anii ’80 sunt companii precum Coca-Cola, Bristol-Myers, sau Procter & Gamble. Aceste matahale ce valoreaza (sau valorau) miliarde de dolari nu sunt tocmai companii agile, dar au cresteri mai rapide decat cele cu crestere lenta din prima categorie.

Daca te uiti pe un grafic de pret, nu e chiar plat, dar nici muntele Everest.

Au cresteri anuale ale profiturilor intre 10 si 12 procente. In functie de pretul la care le cumperi, e posibil sa faci profituri frumoase din stalwarts.

Aceste companii au rezultate bune, dar nu sunt printre actiunile de top. Sunt sanse mici sa vezi profituri de 1000% (Peter Lynch le spune tenbagger) de la Coca Cola.

Daca ai investit intr-o companie din aceasta categorie si ai avut un profit de 50% intr-un an sau doi, trebuie sa te intrebi daca nu cumva e timpul sa vinzi.

In cazul in care nu ai aflat despre un proiect sau produs nou ce poate sa duca la cresterea semnificativa a profiturilor companiei in viitor, 50% in 2 ani e un profit de care trebuie sa fii multumit.

Abordarea lui Peter Lynch referitoare la stalwarts era sa vanda pentru profituri intre 30% si 50% si sa repete procesul cu actiuni asemnatoare care inca nu s-au apreciat.

Pe langa aceste profituri care nu sunt de aruncat, e bine sa tii cateva investitii de acest gen in portofoliu pentru ca ofera protectie in timpul unei recesiuni.

Chiar daca toata bursa scade in timpul unei crize, despre stalwarts se stie ca nu vor da faliment si sunt cele care revin cel mai rapid.

THE FAST GROWERS – Companii cu crestere rapida 

Acestea erau investitiile favorite ale lui Peter Lynch. Companiii mici si agresive cu cresteri intre 20% si 25% pe an. Daca alegi cu intelepciune, acestea pot aduce profituri de 10x la 40x si au fost cazuri in care s-au obtinut profituri de 200x!

La un portofoliu mic, una sau doua lovituri de acest gen te pot aranja pe viata. O companie cu crestere rapida nu trebuie sa faca parte dintr-o industrie cu crestere rapida. De fapt, Peter Lynch ne spune ca prefera sa nu fie asa pentru ca asemenea industrii atrag concurenta si profiturile scad in cativa ani.

Tot ce e nevoie e sa aiba loc sa se extinda intr-o industrie cu crestere lenta.

Un exemplu din tineretea lui Peter Lynch e afacerea cu hoteluri care avea o crestere anuala de 2% pe an. Totusi Marriott a fost capabil sa creasca cu 20% pe an prin capturarea unui segment mai mare din piata. Acelasi lucru s-a intamplat pe vremea aceea cu Taco Bell in industria alimentara, si Wal-Mart in supermarket-uri.

Aceste companii au inceput cu cate un punct de lucru, au invatat formula succesului si apoi au replicat-o de multe ori, oras dupa oras. Aceasta expansiune in noi piete duce la o fenomenala accelerare a profiturilor care duce si actiunile pe culmi inalte (unde e greu sa respiri).

Exista si mari rsicuri in companiile cu crestere rapida, in special in cele tinere subfinantate. Acestea sunt intotdeauna aproape de faliment si nu-si permit pasi gresiti. Alt risc de care trebuie sa fii constient e incetinirea cresterii, ceea ce duce la scaderi dramatice in preturile actiunilor.

Pana la urma, orice companie cu crestere rapida ce supravietuieste si devine mare, inevitabil se transforma intr-una cu crestere lenta.

In timp ce companiile mici risca disparitia, cele mari risca o devalorizare rapida atunci cand incep sa oboseasca.

Dar atata timp cat isi pastreaza inertia, acestea sunt companiie cu cele mai mari castiguri de la bursa. Cand gasesti una cu cresteri mari si o balanta solida poti face profituri spectaculoase.

E important sa stii cand sa cresterea se opreste pentru ca nu vrei sa vinzi nici prea devreme, dar nici prea tarziu.

CYCLICALS – Ciclicele

O companie ciclica e una ale carei vanzari si profituri scad si cresc intr-un mod regulat, sau chiar complet predictibil.

Intr-o industrie cu crestere, cifrele de afaceri se tot extind, dar intr-o industrie ciclica se extind si apoi se contracta, apoi se extind si se contracta din nou.

Industria auto, aviatia, cauciucul, otelul si industria chimica sunt ciclice.

Cand se iese dintr-o recesiune, companiile ciclice infloresc si preturile actiunilor au tendinta de a creste mult mai rapid decat cele ale companiilor loiale (stalwarts). E de inteles. Atunci cand economia duduie, oamenii calatoresc mai mult cu avionul, cumpara mai multe masini, creste nevoia de otel, aluminiu, sau cauciuc.

Dar in cealalta directie, ciclicele sufera mai mult cand lucrurile merg rau in economie.

Poti avea rapid pierderi de 50% cand cumperi actiuni la companii ciclice in momente nepotrivite si pot trece ani buni pana vezi o noua panta ascendenta.

Companiile ciclice sunt cele mai neintelese si investind in acest tip de companii multi amatori isi pierd banii. Ele sunt de multe ori confundate cu companiile stabile si mai putin riscante din categoria stalwarts.

Intr-o recesiune, o companie din categoria stalwarts poate scadea cu 50%, dar ciclicele pot scadea peste 80%.

De aceea, in acest tip de investitii e important sa identifici bine ciclul.

Pentru ca si reversul medaliei e adevarat.

Din investitii in companii cicilice poti obtine profituri de 1000% (tenbeggers).

Un exemplu e compania din industria de aviatie AerCap Holdings.

In 2007, pretul unei actiuni a fost $32.

Pe 1 Decembrie 2008 (La multi ani Romania!), a inchis la $3.01. O scadere de peste 90%.

Astazi, pretul unei actiuni e $52, o crestere de 1.600% fata de nivelul minim.

In concuzie, daca ai fi cumparat la pretul de $30 ai fi avut de indurat cativa ani buni de stres. Abia peste 5 ani au depasit actiunile AerCap pretul avut inaintea prabusirii.

5 ani!

Majoritatea investitorilor isi pierd rabdarea intr-o luna!

TURNAROUNDS – Revenirile

Companiile din categoria turnarounds sunt cele care ajung intr-o situatie atat de proasta incat falimentul pare inevitabil.

Nu vorbim de niciun fel de crestere. Nu vorbim de cicilice care sunt in ciclul negativ. Acestea sunt posibile fatalitati.

De fapt, aici putem regasi si companii ciclice care merg atat de jos incat oamenii cred ca nu mai e cale de intoarcere. O companie ciclica condusa prost e intotdeauna candidata la faliment in momente dificile.

Actiunile ce reusesc sa revina, recupereaza rapid terenul pierdut si Peter Lynch ne da mai multe exemple de turnarounds: Chrysler, Ford, Penn Central, General Public Utilities.

Cel mai bun lucru la investitiile in turnarounds e faptul ca scaderile si cresterile lor n-au niciun fel de legatura cu directia generala a bursei.

Peter a inceput sa cumpere actiuni Chrysler la pretul de $6 la inceputul anului 1982.

In mai putin de 2 ani au crescut de 5 ori. Iar in 5 ani, au crescut de 15 ori fata de nivelul la care el a cumparat.

A fost unul dintre cele mai mari pariuri ale lui. La un moment dat a avut 5% din banii fondului pe care-l conducea (Magellan) investiti in actiunile Chrysler.

Investitiile in asemenea companii, chiar daca pot aduce mari profituri, au si riscuri pe masura. In cazul in care compania nu reuseste sa se redreseze, actiunile ajung la zero.

Trebuie o analiza atenta a situatiei si o intelegere buna a pasivelor companiei iar acolo unde sunt incertitudini asupra lor (ex. compania e actionata in instanta si i se cer despagubiri) e mai bine sa nu risti.

ASSET PLAYS – Pariuri pe Active

Un asset play, e o companie care detine ceva valoros despre care stii, dar cumva, majoritatea investitorilor nu au descoperit inca. Cu atatia analisti, reporteri si site-uri care intorc pe toate fetele tot ce se intampla la bursa, pare putin probabil sa gasesti active necunoscute, dar exista.

Aceste active pot fi pur si simplu o gramada de bani gheata. In alte cazuri e vorba despre proprietati imobiliare.

Unul dintre exemplele lui Peter Lynch e o companie mica numita Pebble Beach ce a supravietuit pana astazi.

La sfarsitul anului 1976 actiunile costau $14.5, ceea ce cu un total de 1.7 millioane de actiuni in circulatie faceau ca valoarea totala a companiei sa fie $25 millioane.

Peste mai putin de trei ani (mai, 1979), Twentieth Century-Fox a cumparat Pebble Beach cu $72 millioane, adica $42.5 pe actiune (un profit de aproape 200% pentru cei care au cumparat in 1976).

A doua zi dupa ce a cumparat Pebble Beach, Twentieth Century a vandut pietris de pe o plaja detinuta de companie pentru $30 milioane.

Pietrisul era acolo si in 1976 cand pretul companiei era $25 milioane, iar investitorii de atunci au primit practic pe degeaba un impresionat set de active valoroase: pamanturile adiacente, 2700 de arii in Del Monte Forest, si Peninsula Monterey, un hotel si doua terenuri de golf.

Poate o sa ma intrebi ce-i cu povestile astea din anii ’80.

Crede-ma. Si astazi exista oportunitati de investitii in astfel de companii. Am facut mai multe asemenea investitii in programul Clubul Investitorilor, una dintre ele fiind o companie mica cu afaceri in petrol. Valoarea ei de azi $23 milioane, iar petrolul aflat pe pamanturile detiunte de companie valoreaza sute de milioane si ma astept la un profit de cel putin 1000% doar din acea investitie.

Exista asset plays in industria de metale, in petrol, in posturi de televiziune, sau in medicamente patentate. Mai sunt si alte exemple. Ele necesita o buna cunoastere a companiei care detine acele active, dar odata inteleasa situatia, tot ce ai nevoie e…

Rabdare

Spor la profituri,

Bogdan Popescu – investitor pe termen lung la bursa si in criptomonede

 

4 comentarii la “O super lectie de investitii furata de la Peter Lynch (unul dintre cei mari)

  1. ai putea sa dai si ceva exemple din fiecare din experienta ta?
    crezi ca bitcoin sau alta criptomoneda s-ar incadra in vreuna din categoriile enumerate?
    multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.