Nu poti sa investesti fara sa intelegi acesti termeni

chart-594212_1920Majoritatea oamenilor cauta metode rapide de a castiga bani. Dar tine minte un lucru! Nu poti sa castigi bani daca nu te pricepi la nimic. Cei care au multi bani sunt foarte buni la ceva.

Multi dintre cei care au castiguri medii sau sunt saraci vorbesc urat si ii dispretuiesc pe bogati. E mai bine ca atunci cand cunosti oameni bogati sa te intrebi care dintre abilitatile lor i-au ajutat sa castige atatia bani. Poate sunt buni la vanzari, la afaceri, la negocieri sau la investitii.

In orice domeniu te implici ai nevoie sa inveti in primul rand niste lucruri de baza fara de care nu poti sa te descurci.
Apoi, daca vrei sa castigi multi bani, trebuie sa faci niste eforturi suplimentare astfel incat sa ajungi intre cei mai buni. Probabil ti se pare greu sa faci asta. Dar uite care-i treaba. Tuturor li se pare greu si de aceea putini incearca sa parcurga si ultima suta de metri si concurenta e mica. E un paradox, dar concurenta e mai mare in domeniile in care se castiga putini bani.

Iata o lista subiectiva de termeni si concepte de baza pentru investitiile la bursa.

articol recomandat

Curs Gratis Online Despre Bitcoin!

Cursul care-ti va arata toate beneficiile pe care le aduce blockchain, tehnologia din spatele criptomonedelor si vei intelege ca ele reprezinta viitorul.

Din prima lectie vei invata: Ce e si cum functioneaza bitcoin? Ce e blockchain si cele 9 mari probleme ale banilor pe care le rezolva.

Cum obtii profit dintr-o tranzactie

Pretul actiunilor e volatil si se schimba in fiecare secunda in timpul in care bursa de valori e deschisa si se pot efectua tranzactii.
Pentru a obtine profit trebuie sa cumperi actiunile la un anumit pret si apoi sa le vinzi mai scump.
E posibil si sa pierzi bani daca dupa ce ai cumparat actiunile pretul lor scade si tu le vinzi la un pret mai mic decat cel la care le-ai cumparat.

Portofoliu de investitii

Portofoliul de investitii reprezinta suma tuturor activelor in care ai investit bani. Aceste active pot fi actiuni, cladiri, afaceri, obligatiuni si altele.
In contextul investitiilor la bursa, cel mai des intalnit tip de portofoliu e cel de actiuni si e format din suma tuturor pozitiilor deschise. O pozitie deschisa inseamna numarul total de actiuni detinute la o singura companie.

Calculul procentelor

Pentru multi pare ceva banal, dar nu toata lumea intelege procentele. In investitii si in afaceri e important sa intelegi si sa stii sa calculezi procente.
De cativa ani buni fac tranzactii pe piata Forex si la bursa. Cand sunt intrebat despre profit, dau raspunsul in procente. Tot timpul vin urmatoarele intrebari. “Si cati bani ai castigat? Cat trebuie sa investesc pentru a castiga 1000 Euro pe luna?”

Daca esti interesat de investitii trebuie sa stii ce inseamna procentele si sa nu pui asemenea intrebari. Daca iti spune cineva castigul in procente, poti sa calculezi singur cat trebuie sa investesti ca sa castigi 1000 Euro pe luna.

Ce e un broker

Brokerul e o institutie financiara, ca si o banca. Diferenta e ca ofera alte servicii.
Brokerii faciliteaza accesul investitorilor la bursa de valori, conecteaza vanzatorii si cumparatorii.

Brokerii ofera clientilor posibilitatea de a-si deschide conturi. Procesul este asemanator cu cel de la banci. E nevoie de act de identitate, o factura de utilitati, etc. Eu am lucrat pana acum numai cu brokeri din alte tari si tot procesul de deschidere a conturilor s-a desfasurat pe email si la telefon.

Dupa ce contul a fost deschis, clientul isi alimenteaza contul cu o suma de bani care se foloseste pentru a face tranzactii. In orice moment se pot face depuneri si retrageri de bani din acest cont.

Nu se percep comisioane de administrare. Castigul brokerilor e asigurat din comisioanele percepute pentru tranzactii.  Asta inseamna ca e direct proportional cu numarul tranzactiilor facute de clienti.

Stop loss si take profit

Dupa ce ai intrat intr-o pozitie, brokerul iti da posibilitatea sa iti setezi de la inceput pretul la care vrei sa vinzi.

Poti sa hotarasti de la inceput cat esti dispus sa pierzi si sa setezi nivelul de stop loss. Daca pretul actiunilor scade pana la nivelul setat de tine, chiar daca nu esti la computer, actiunile se vor vinde automat.

Take profit e nivelul la care vrei sa iti marchezi castigul in cazul in care pretul actiunilor creste. Ordinul de vanzare se va executa automat atunci cand pretul actiunilor a urcat pana la nivelul setat de tine.

Managementul capitalului

Investitorii la bursa profesionisti stiu ca pe langa tranzactii profitabile vor avea si pierderi.

Stiind ca orice tranzactie poate sa fie in pierdere, pentru a avea succes pe termen lung, trebuie sa stabilesti de la inceput cat esti dispus sa pierzi si sa aplici o strategie pentru a limita pierderea posibila.

Alocarea capitalului pe pozitii (position sizing)

Cea mai buna strategie de management al capitalului e alocarea pe pozitii. Sa presupunem ca ai 20.000 dolari disponibili pentru investitii. Faci o analiza si descoperi o companie cu potential si decizi sa cumperi actiuni. Daca cumperi de 10.000 dolari, risti sa pierzi 50% din capital la o singura tranzactie. In schimb, daca investesti 1000 dolari in acea companie, pierderea maxima e de 5% din portofoliul tau.

Se intampla rar ca o companie sa dea faliment si pretul actiunilor sa ajunga la zero, dar am vrut sa-ti dau un exemplu extrem.

Pentru managementul capitalului multi investitori combina alocarea capitalului pe pozitii cu ordinele de stop loss.

Capitalizare bursiera (market cap)

Capitalizarea bursiera sau market cap inseamna evaluarea valorii unei companii prin inmultirea pretului unei actiuni cu numarul total de actiuni existente.

Tu ai investit vreodata in actiuni? Lasa te rog un comentariu si spune-ne parerea ta despre investitiile la bursa.

3 comentarii la “Nu poti sa investesti fara sa intelegi acesti termeni

  1. Buna seara ,am nevoie de ajutor legat de firma Ameritrade ,am completat formularul lor si au spus ca trebuie sa il trimit inapoi semnat persoanl in format electronic ,dar nu inteleg de ce mai este nevoie ca sa pot continua actiunea …Doar rubrica in care mi se specifica sa am o copie dupa pasaport am inteles-o iar restul imi este neclar ,probabil si din cauza diferentelor intre sistemul european si american….Va multumesc !Chiar as avea nevoie de putina indrumare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.