Strategie de criza

Draga membru al Clubului Investitorilor,

 

Strategia noastra de criza e alcatuita din doua obiective.

1. Investim in companii cu situatii financiare solide, cu management competent, care au riscuri mici sa dea faliment in cazul unei inrautatiri a situatiei economice. De asemenea, companiile care vor trece cu bine peste criza, vor fi cel mai bine pozitionate sa aiba cresteri majore pe masura ce economia isi revine.

2. Ne cumparam asigurare impotriva unei scaderi a bursei

Vom cumpara astazi o optiune put pentru ETF-ul SPY.

Am explicat pe un exemplu concret in aceasta notificare ce inseamna si cum functioneaza optiunile put.

Spre deosebire de acel exemplu, in care spuneam ca vanzarea unei optiuni put e ca si cum am vinde cumparatorului o asigurare, astazi vom cumpara noi asigurarea (optiunea put).

Daca nu ai avut pana acum experienta cu optiunile, e posibil ca strategia sa fie confuza pentru tine, asa ca o sa explic cat pot de detaliat cum functioneaza.

1. Cel mai simplu mod de a privi lucrurile e urmatorul.

Optiunea pe care o vom cumpara astazi, are un pret in jur de $140 .


Nota – nu uita ca pretul pe care-l vezi in contul de la broker e $1.4, dar e valabil doar pentru o actiune, iar optiunea are la baza aproape intotdeauna 100 de actiuni, de aceea vei plati $1,4 * 100.


Noi o cumparam in speranta ca o vom vinde mai scump, la fel ca in cazul actiunilor.

2. Cum ar putea sa-i creasca pretul?

Optiunea, fiind un produs derivat, are un pret ce depinde (derivă) de pretul unui alt activ. In acest caz, ETF-ul SPY.

Pretul optiunii depinde de 3 variabile: pretul actual al ETF-ului, timpul ramas pana la data execitarii si pretul de exercitare (strike).

Daca la momentul exercitarii optiunii put, pretul ETF-ului e mai mare decat pretul de exercitare, optiunea put expira fara nicio valoare.

Acesta e riscul maxim in cazul in care cumperi o optiune put. Sa pierzi toata suma platita ca s-o cumperi.

In cazul in care pretul ETF-ului e mai mic decat pretul exercitarii, profitul e diferenta dintre pretul de exercitare si pretul ETF-ului la acel moment.

Dar optiunea se tranzactioneaza continuu si inainte de expirare.

Si in aceasta perioada, pretul ei depinde in continuare de diferenta dintre pretul de exercitare si de pretul pietei, dar cea mai mare influenta asupra pretului o are durata pana pana la expirare.

Noi astazi vom cumpara optiunea de mai jos:

https://finance.yahoo.com/quote/SPY200619P00170000?p=SPY200619P00170000

Optiune put pentru SPY (SPDR S&P 500 ETF Trust) cu expirare la 22 iunie si pret de exercitare de $170.

Pretul de astazi al ETF-ului e $264.

Asta inseamna ca daca asteptam pana la momentul expirarii vom avea profit doar in cazul in care pretul ETF-ului va fi mai mic de $170. Sunt sanse mici sa scada asa de mult, dar e posibil.


Nota: Daca ai un portofoliu de valoare mai mare (peste $50.000), poti cumpara o optiune cu un pret mai mare de exercitare. Va fi mai scumpa, dar si potentialul de profit mai mare in cazul unei scaderi.


Atunci, ce se va intampla? Daca sunt sanse mai mari ca pe 22 iunie pretul ETF-ului sa fie peste pretul de exercitare de $170 inseamna ca vom pierde toti banii?

Nu. Pentru ca o vom vinde inainte de expirare.

Daca bursa va scadea in perioada asta, pretul optiunii va creste. Cu cat mai mare va fi scaderea, si cu cat se va intampla mai repede, cu atat mai mult va creste pretul optiunii.

Automat… si profitul nostru.

Cat timp bursa va ramane la acelasi nivel, sau va creste, pretul optiunii va scadea pe masura ce ne apropiem de momentul expirarii.

In cazul in care nu se va intampla scaderea, la momentul potrivit, vom vinde optiunea cu o anumita pierdere si vom cumpara alta, extinzandu-ne asigurarea.

Asadar, daca esti dispus sa accepti ca aceasta asigurare ne va costa ceva bani, in speranta unui castig mare in cazul unei scaderi, uite ce recomand…


ACTIUNE

Cumpara o optiune put pentru ETF-ul SPY, cu expirare la 19 iunie 2020 si pretul de exercitare $170 (pune un ordin limita la pretul de $1.5). 


1. Cauta SPY si selecteaza Options

2. Selecteaza Jun20, Put in loc de Call si $170. Selecteaza prima varianta din lista. Cea cu expirare la 19 iunie.

 

O zi buna,

Bogdan