Continua sa creasca… si bursa… si riscurile

Draga membru al Clubului Investitorilor,

 

Bursa a crescut mult mai mult decat se astepta oricine pe parcursul saptamanii trecute si sunt convins ca mai mult decat e justificat avand in vedere toate incertitudinile privind evolutia situatiei cu coronavirus si evolutia economiei.

Din ce vad, cresterea continua si astazi. Concluzia mea e ca aceasta crestere corespunde unei presupuneri ca tot ce-a fost mai rau a trecut. Sau poate e un efect secundar al ajutoarelor oferite de statul american in aceasta perioada.

Oricare ar fi justificarea, nu pare deloc in concordanta cu ceea ce se intampla in economie, unde in ultimele 3 saptamani peste 15 milioane de americani au depus actele pentru somaj.

Dar… pana la urma, bursa nu trebuie sa fie de acord cu viziunea noastra. Parerea mea e ca acestea sunt doar miscari de scurta durata si ca in perioada urmatoare bursa va scadea din nou, pe masura incepe sezonul de rapoarte financiare si companiile vor declara cat de afectate le-au fost veniturile si ce impact estimeaza pentru perioada urmatoare.

Totusi, recunosc ca vazand cum bursa continua sa creasca e aproape imposibil sa n-ai un sentiment de frica de a rata oportunitatea. Oricat ar fi de greu insa, e important sa gestionam aceasta frica si sa asteptam momentul potrivit de „a lovi”.

Ne protejam de un risc

Avand in vedere modul in care FED si alte banci centrale tiparesc bani in aceasta perioada, creste riscul sa vedem prabusirea unor monede si o situatie de instabilitate monetara ale carei consecinte pot fi grave chiar si pentru euro si dolar.

De aceea, recomand sa investesti un mic procent din portofoliu in Aberdeen Standard Gold ETF Trust (NYSE:SGOL) care urmareste pretul aurului.

E adevarat ca pretul aurului a crescut in ultima perioada si pare ca astazi e destul de scump. Daca deja ai cumparat aur si esti protejat, nu e nevoie sa investesti. Dar daca nu ai, sunt convins ca e bine sa te protejezi de un scenariu in care ne vom lovi de o inflatie accentuata, sau chiar hiperinflatie.

Daca esti mai curajos si crezi ca pretul aurului ar putea sa ma scada in zilele urmatoare, poti considera sa vinzi o optiune Put cu pret de exercitare $15.7 si expirare la 19 iunie.

Ai putea obtine $70 in schimbul obligatiei de a cumpara 100 de actiuni SGOL la data de 19 iunie.

Daca la acea data pretul ETF-ului va fi mai mare de $15.7 optiunea va expira fara valoare si vei pastra cei $70. Dar… in cazul in care pretul aurului creste mult fata de nivelul de astazi pana pe 19 iunie, ai putea castiga mai mult daca cumperi astazi actiuni in loc sa vinzi optiunea put.

In cazul in care pretul ETF-ului scade sub $15.7, indiferent de pret (ex. poate fi $15.6, poate fi $10) optiunea se va exercita si in contul tau vor aparea 100 de actiuni SGOL si se va scadea suma de $1570.

Adaugand cei $70 obtinuti din vazarea optiunii, se ajunge la un pret de cumparare de $15 per actiune. Astazi pretul lor e $16.7.

Probabila alegere a lunii aprilie

Sunt 75% hotarat sa recomand aceasta luna sa investim in actiunile companiei iRobot (NASDAQ:IRBT)- https://finance.yahoo.com/quote/IRBT/.

Compania e intr-o situatie financiara excelenta si nici nu vad sa fie prea afectata de aceasta perioada in ceea ce priveste vanzarile.

Inainte sa trimit toate detaliile mai am cateva lucruri de verificat si de asemenea cred ca vom avea oportunitatea sa cumparam la un pret mai bun decat cel de astazi, chiar sub $35, in conditiile in care astazi se tranzactioneaza in jur de $47.

Daca doresti sa faci propria analiza si iti place compania poti cumpara jumatate de pozitie si sa astepti o scadere, sau sa pui un ordin limita la un pret mult mai mic si sa mai astepti vesti de la mine.

 

Seara buna,

Bogdan