Alerta cumparare – investim intr-o industrie de viitor

Draga membru al Clubului Investitorilor,

 

Sunt convins ca pandemia COVID19 va avea multe consecinte si va determina multe schimbari in economie, in viata sociala, in comportamentul si obiceiurile de zi cu zi ale oamenilor.

In mediul de afaceri, in ciuda incercarii guvernelor impreuna cu bancile centrale de a tipari cantitati nelimitate de bani lichizi pentru a ajuta oamenii si companiile cu probleme financiare si a mentine bursa la un nivel cat mai ridicat, multe companii vor da faliment.

Unele s-au ingropat in datorii cu justificarea unor asteptari de crestere in viitor a vanzarilor si a profiturilor. Cresteri care nu mai sunt posibile nici pe hartie.

Dar altele vor reusi sa treaca cu bine peste aceasta criza. Au avut politici precaute si sunt in pozitii bune de a se adapta rapid la schimbarile ce vor avea loc in societatea noastra.

Una dintre aceste companii e cea in care vom investi astazi.

iRobot Corporation (NASDAQ:IRBT)

Astazi, principalele 2 produse ale companiei sunt robotii de aspirat Roomba si robotii mop Braava. Un al treilea produs, e unul nelansat inca in piata: Robotul Terra pentru tuns gazon.

Pe langa acestea, iRobot dezvolta si vinde inca doua serii de roboti programabili: Root si Create2 destinati celor care doresc sa invete programare si robotica.

Ma astept ca in lunile si anii viitori sa creasca mult cererea pentru aceste tipuri de roboti, sau pentru alti roboti, iar iRobot are competente si resurse pentru a se adapta si raspunde noilor cereri din piata.

Compania are $260 milioane bani cash in conturi si datorii de doar $60 milioane.

Astazi, valoarea de piata a companiei e doar $1.43 miliarde, ceea ce o face o tinta tentanta pentru alte mari companii de tehnologie care doresc sa aiba expunere la potentiala crestere din industria roboticii. In scenariul unei achizitii, sunt sanse mari ca pretul actiunilor sa creasca mult.

In urma cu doar un an, actiunile iRobot (NASDAQ:IRBT) se tranzactionau la $125. Astazi pretul lor e $50. Veniturile companiei si pretul actiunilor au scazut conjunctural din cauza razboiului comercial dintre USA si China.

In cateva zile o sa trimit raportul complet, dar astazi sunt doua moduri in care ne putem expune la potentialul de crestere al companiei iRobot.

Cum ai observat, bursa a revenit de la nivelul minim atins in luna martie, dar e posibil sa scada din nou, poate chiar mai jos.

Indiferent de miscarile de ansamblu ale bursei, actiunile iRobot au astazi un pret bun.

Totusi, cea mai buna abordare mi se pare sa cumparam doar jumatate de pozitie si sa pastram un ordin limita la un pret mai mic pentru situatia unei noi scaderi.

Iar pentru cei care isi permit sa cumpere 100 de actiuni la pretul de $35, o varianta e vanzarea unei optiuni put cu expirare la 19 iunie si pret strike $35.

Am explicat in aceasta actualizare despre optiunile put.

In acest moment pretul bid al acestei optiuni e $1.15, ask e $1.85, iar last price e $2.15.

Ce inseamna toate astea?

1. Ultima optiune put https://finance.yahoo.com/quote/IRBT200619P00035000?p=IRBT200619P00035000 s-a vandut cu $2.15.

2. Dupa aceasta, pretul optiunii a scazut. Acum e o diferenta destul de mare intre pretul cerut de vanzatori si cel oferit de cumparatori (spread $0.7 = $1.85 -$1.15), ceea ce inseamna ca nu are o lichiditate si volum prea mare.

3. Daca setezi un ordin de vanzare la pretul pietei se va executa intotdeauna la pretul bid – in cazul nostru $1.15.

4. Daca setezi un ordin limita de vanzare la un pret intre pretul bid si ask ($1.5) sunt sanse mari sa se execute, dar nu e o certitudine.

Totusi, poti presupune ca poti vinde acest ordin put cu $1.5. Poti incerca si cu unul mai mare si il modifici in cazul in care nu se executa. De exemplu, pui un ordin limita la pretul $1.7. Daca intr-o ora nu se executa, il modifici si il pui la $1.65, apoi la $1.6 si asa mai departe…

Asadar, obtii $150 din aceasta vanzare iar daca la 19 iunie pretul actiunilor iRobot va fi sub $35, se va exercita optiunea si va trebui sa platesti 3500 pentru 100 de actiuni IRBT (indiferent cat va fi pretul lor la acea data).

Considerand si cei $150 obtinuti din vanzarea optiunii put, vei avea un cost de $33.5 per actiune.

Daca insa pretul lor va fi $35, sau mai mare, vei pastra cei $150, optiunea va expira si nu va trebui sa cumperi nicio actiune.


ACTIUNE

Cumpara jumatate de pozitie IRBT la orice pret sub $51 si seteaza un ordin limita pentru cealalta jumatate la $38.

sau

Daca ai in cont $3350 disponibili pentru a investi in actiunile iRobot, poti alege sa vinzi o optiune put la pretul strike de $35 si expirare in 19 iunie.


Seara frumoasa,

Bogdan Popescu