O noua strategie

Draga membru al Clubului Investitorilor,

 

Martea trecuta am trimis o alerta de cumparare a actiunilor Berkshire Hathaway la pretul maxim de $168, in conditiile in care luni 23.03,  inchisesera ziua la $161.

Ei bine, cateva ore dupa alerta, la deschiderea bursei, actiunile erau deja $170 si de atunci pana astazi n-au mai scazut sub $168.

Dar, cum ti-am spus in alerta, seteaza ordinul limita si ai rabdare pentru ca sunt toate motivele sa credem ca preturile actiunilor vor mai scadea si ordinul tau se va executa la pretul de $168, sau chiar mai mic.

Desi lucrurile se pot schimba in bine in cateva luni, e posibil si sa vedem o perioada prelungita de recesiune si bursa sa scada mult mai mult fata de nivelul de astazi.

In afara de asteptare, atunci cand mizam pe scaderea pretului unor actiuni, mai putem folosi si o alta strategie, care desi poate fi mai profitabila, presupune mai mult risc si nu e pretabila pentru orice pozitie.

Vânzarea de optiuni put

Înainte sa-ti spun cum functioneaza, vreau sa-ti spun ca in cazul in care vei dori sa o folosesti, primul pas e sa ceri brokerului tau permisiuni pentru tranzactionarea optiunilor.

De exemplu, la Interactive Brokers se acceseaza Account Management / Trading Permissions si se cere permisiuni pentru Options.

Alta varianta e sa suni la relatii cu clientii, sau sa vorbesti pe chat cu un operator sa-ti faca modificarea in cont.

Optiunile put sunt niste contracte pe care investitorii le pot vinde si cumpara.

Cand vinzi o optiune put pentru anumite actiuni, ii dai dreptul cumparatorului ca pana la o anumita data sa-ti poata vinde acele actiuni la un pret stabilit de la inceput.

Pe langa optiunile put, mai exista si optiuni call, dar despre acestea discutam alta data.

Un contract de tip optiune (atât put, cât și call) are la baza 100 de actiuni.

Asadar, daca vinzi o optiune put, iti asumi obligatia de a cumpara 100 de actiuni.

Cel mai bine vei intelege dintr-un exemplu.

Unul dintre idolii mei din mediul afacerilor e Marcus Lemonis, CEO-ul companiei Camping World (NYSE:CWH).

In timp ce scriu, actiunile CWH se tranzactioneaza la pretul de $5.88 per actiune.

Sa zicem ca vreau sa cumpar, dar nu sunt dispus sa platesc acest pret din cauza ca ma astept sa mai scada.

Cum spuneam mai sus, in loc sa astept, pot sa vand o optiune put si asta poate fi mai profitabil, dar si mai riscant.

Preturile optiunilor variaza in functie de 3 variabile: pretul actual al actiunilor, data expirarii si pretul de exercitare. De exemplu, uita-te la optiunea de mai jos pentru actiunile CWH:

Data expirarii: Iunie 2020

Pretul de exercitare (strike): $4

Ultimul pret la care s-a tranzactionat optiunea: $0.92 (per actiune)

Inca o precizare. Desi pare ciudat, poti sa vinzi o optiune put chiar daca nu o ai si chiar daca nu ai actiuni la acea companie.

E ca si cum ai semna un contract de asigurare, tu fiind asiguratorul care primeste o suma de bani de la cineva care vrea sa-si asigure actiunile.

Asadar, daca ai fi vandut optiunea de mai sus, s-ar fi intamplat doua chestii

1. ai fi primit in contul de tranzactionare $92 ($0.92 * 100).

2. in urma vanzarii ti-ai fi luat obligatia ca pana in iunie 2020 sa cumperi 100 de actiuni CWH la pretul de $4, adica la un pret de $400.

Ceva nu pare in regula?

De ce ar plati cineva $92 ca sa poata sa-ti vanda niste actiuni cu $400, cand astazi poate sa le vanda cu $588? Asa e. E ciudat.

Explicatia e urmatoarea. Acel investitor se asteapta ca pana in iunie actiunile sa creasca mai mult decat plateste el pe optiune, dar vrea sa-si limiteze pierderea.

Asadar, daca in iunie actiunile vor costa $10 el poate sa vanda cele 100 de actiuni cu $1000.

Dar… daca ceva rau se intampla cu compania sau cu toata bursa si pretul actiunilor ajunge de exemplu $1.5 el ti le va putea vinde tie cu $400.

Bun. Dar cum noi ne asteptam ca preturile sa mai scada, vom putea folosi aceasta strategie in perioada urmatoare pentru a genera venituri instant si a ne asigura preturi mai mici de cumparare in cazul in care avem dreptate si chiar vor scadea.

Care e riscul acestei strategii?

Ramanem la exemplul Camping World.

Cum am vazut, e posibil ca pana in iunie pretul sa creasca fata de nivelul de astazi.

In aceasta situatie, nu mai ai ocazia sa cumperi actiuni, dar daca la data expirarii optiunii pretul e mai mare de $4, optiunea expira, tu esti eliberat de obligatia de a cumpara actiuni si ramai cu banii primiti pentru ca ti-ai asumat un risc.

Asadar, castigi $92.

Daca la data expirarii pretul va fi sub $4, cumparatorul are optiunea sa-ti vanda actiunile.

Daca pretul lor va fi de exemplu $2.5, tu va trebui sa le cumperi cu $400 si pierderea ta va fi urmatoarea:

$92 + $250 -$400 = -$58

Cel mai rau scenariu in cazul in care vinzi o optiune put

Daca actiunile ajung la 0 in momentul expirarii optiunii (compania da faliment), pierderea e costul a 100 de actiuni la pretul strike minus pretul de vanzare al optiunii.

In exemplul nostru, daca CWH ajunge la zero pana in iunie 2020, pierderea ar fi:

$92 – $400 = -$308

Poti inchide tranzactia si inainte de data expirarii

Sa zicem ca o stire pozitiva face ca peste cateva zile pretul actiunilor CWH ajunge la $10.

Ti-am spus mai sus ca pretul strike al optiunii depinde de durata ramasa pana la expirare, de pretul strike si de pretul actual al actiunilor.

Cu cat e o diferenta mai mare intre pretul actual al actiunilor si pretul strike al optiunii, cu atat pretul la care se tranzactioneaza optiunea e mai mic.

Asadar, sa zicem ca astazi vinzi o optiune cu $92, iar maine pretul ei scade la $10.

Daca doresti sa te eliberezi de obligatia de a cumpara actiunile, poti decide sa inchizi tranzactia. Asta inseamna sa cumperi inapoi optiunea cu pretul pietei, in exemplul nostru $10.

Profitul tau va fi $92 – $10 = $82.

De ce nu se aplica pentru orice actiuni

1. Desi pentru majoritatea actiunilor exista si optiuni, acest lucru nu e obligatoriu.

2. Daca actiunile au un pret mare, cum e cazul pentru BRK-B, pretul pentru 100 de actiuni poate fi prea mare fata de valoarea totala a portofoliului tau.

In cazul BRK-B, 100 de actiuni costa $18.400.

Asadar, pentru aceasta recomandare, daca ai cumparat actiuni, pastreaza-le. Pe termen lung pretul va creste. Daca nu ai cumparat, pastreaza ordinul limita la pretul de $168.


Asadar, pentru urmatoarele recomandari, e posibil sa recomand aceasta strategie, asa ca daca vei dori sa o folosesti, activeaza-ti tranzactionarea optiunilor, in cazul in care in acest moment nu ai asemenea drepturi.

Seara buna,

Bogdan

 

P.S. Pe langa faptul ca e o situatie incredibil de dificila pentru omenire si plina de incertitudine, sunt increzator ca vom trece cu bine peste ea si ca vom avea ocazia sa facem investitii incredibil de avantajoase. Pe langa recomandarile lunare, o sa-ti trimit si o lista de companii pe care sa le ai in vedere in cazul in care doresti sa investesti mai multi bani in perioada aceasta.