Cum gestionam volatilitatea

Draga membru al Clubului Investitorilor,

 

Traim in continuare acest film de groaza. O situatie neasteptata si inspaimantatoare cu care nu ne-am mai confruntat niciodata, nici noi si nici parintii nostri.

Vreau sa transmit in primul rand cele mai bune ganduri de incurajare. Sper ca toti sa trecem sanatosi peste chestia asta si cel mai bun mod de a ne păzi e deocamdata sa stam in casa, sau sa limitam cat mai mut interactiunea cu alte persoane.

Bursa e astazi din nou in scadere, desi in USA, Federal Reserve a intervenit pentru a ajuta investitorii cu lichiditatea si a scazut la 0 dobanda de referinta.

Indexul S&P500 a ajuns la 2532, de la 3386 pe 19 februarie. O scadere de 25%.

Desi sunt o gramada de oportunitati de cumparare la bursa, ma astept ca pe masura ce pandemia se agraveaza in USA, sa vedem preturi chiar mai scazute decat cele de astazi.

Daca cumva vrei sa investesti la preturile de astazi, poti lua in considerare ETF-ul VUAG (urmareste indexul S&P500), VWRA (urmareste indexul MSCI World).

Alta oportunitate care imi face cu ochiul e compania Royal Dutch Shell (NYSE:RDS-A).

Din cauza scaderii pretului la petrol, lucru datorat unui joc la nivel mare intre Arabia Saudita, Rusia (si probabil si cu implicarea din umbra a USA) a scazut cu peste 50% in ultima perioada.

La pretul de azi randamentul dividendelor e 12.5%. Pretul companiei e doar de 6.74 de ori mai mare decat profiturile realizate in 2019.

Acum… normal ca pe termen scurt vor scadea veniturile si profiturile, dar in cateva luni, sau cel mult un an, vor creste din nou.

Docamdata nimeni nu stie cu cat va scadea economia, care va fi impactul acestei crize asupra profiturilor.

Intr-un video publicat saptamana trecuta, Aswath Damodaran lua in calcul ca cel mai pesimist scenariu o scadere medie de 20% a profiturilor companiilor din S&P500.

El a facut (cum vezi in tabelul de mai jos) evaluarea valorii index-ului luand in calcul mai multe variante de scaderi ale veniturilor si de impact pe termen lung al acestei crize.

Adica in cat timp vor recupera companiile pierderile din perioada asta. Dupa multe alte crize, s-a intamplat ca dupa trecerea crizei sa existe o crestere mai accelerata a consumului astfel incat pierderile au fost recuperate in intregime in perioade destul de scurte.

Asadar, considerand o scadere maxima de 20% care nu vor mai fi recuperate niciodata, evaluarea dupa modelul lui era 2423.

Asadar, astazi S&P500 e aproape de evaluarea asta pesimista facuta de Damodaran cu datele pe care le avea la dispozitie saptamana trecuta.

E o buna referinta si pentru noi, desi nu trebuie sa ne asteptam ca nivelul pretului sa fie tot timpul doar o functie a valorii.

In momente de panica, o chestie buna poate fi vanduta cu mult sub valoarea adevarata.

In 2008 de exemplu, S&P500 a scazut cu peste 50%.

Si de data aceasta e foarte posibil sa ajungem la acelasi nivel.

Volatilitatea e in aceasta perioada la niveluri mari atat din motive intemeiate, dar si determinata de emotii.

Avand in vedere situatia aceasta extraordinara, sunt sigur ca vom avea ocazia sa profitam de oportunitati excelente asa ca e posibil sa trimit alerte si in zilele urmatoare.

 

Seara buna si sanatate,

Bogdan