„Bogdan, te cheama domnul director pana la el in birou!”
Asta e! In sfarsit o sa primesc recompensa pentru ca am absolvit facultatea. Urma sa ma felicite, sa imi spuna ca sunt avansat pe post de inginer si ca imi creste salariul. Eram super entuziasmat! Am intrat mandru in biroul lui si dupa ce ne-am salutat, fara sa ma invite sa iau loc, m-a intrebat:
„Ce mai faci Razvanele?”
„Bogdan ma cheama, dom’ director!”
„Asa, asa, Bogdanel!”
„Biiine fac! Sunt bucuros ca am terminat cu note mari facultatea!”
„Bravo ma! Bravo!… Auzi? Ce faci maine? Hai sa ma ajuti si pe mine sa culeg ciresele!”
Ce?! Eu astept sa imi maresti salariul si tu ma chemi sa fac pe sclavul?
Ma simteam de parca imi luasem un pumn de la Mike Tyson!
Am observat in timp la multi tineri atitudinea si mentalitatea pe care am avut-o si eu. Convingerea ca datorita faptului ca au absolvit o facultate li se cuvine ceva, ca au realizat un lucru maret. Diploma e egala cu zero. Ceea ce stii tu sa faci e important.
Eram angajat de trei ani la acea companie. Faptul ca dintr-odata aveam o diploma nu insemna pentru firma ca eu pot sa fac o treaba mai buna, ca sunt mai inteligent sau mai productiv.
Era o realizare doar din punctul meu de vedere. Pentru firma nu aveam brusc o valoare mai mare.
Mai ales ca in facultate eu n-am invatat absolut niciun lucru care sa imi fie folositor nici la acel loc de munca, nici la urmatoarele si nici la acest blog, la dezvoltarea mea, la antreprenoriat sau la investitii.
Singura chestie utila de care imi amintesc e ca am invatat cum sa imi aranjez anumite examene fara sa platesc bani profesorilor.
Nu stiu daca tu ai terminat sau nu o facultate si in cazul in care ai facut-o poate ai o parere diferita. Poate ai mai multe motive pentru care consideri ca merita sa faci facultatea.
Eu am 11 motive pentru care facultatea e o pierdere de timp.
1. Parintii sunt pacaliti
Imi amintesc ca atunci cand eram in ultimii ani de liceu si vorbeam cu colegii despre facultate, nu ne interesa sa mergem pentru a invata ceva. Ne doream facultatea pentru chefuri, sex, bautura. Cei mai mari ne spuneau ca nici nu trebuie sa mergi la cursuri, doar in sesiune trebuie sa inveti. Si asta am si facut. Chefuri, nopti pierdute, dormit pana la pranz si chiulit de la cursuri.
Un prieten a terminat facultatea in 10 ani, altul nu a pus piciorul intr-o sala de cursuri si a fost tinut „la facultate” 5 ani pe banii parintilor.
Probabil ca si parintii nostri au facut in mare parte aceleasi greseli dar nu stiu din ce motiv, se astepta ca noi sa nu le repetam. Gluma e pe seama lor! Acum e mai rau decat pe vremea mea! Acum au si droguri. Si toti le incearca! Chiar daca esti o fata cuminte. N-o sa-l refuzi pe prietenul tau. O data si atat!
2. Poti sa inveti totul gratis fara sa mergi la facultate
In facultate, niste baieti concep o programa formata in mare parte din materii de care nu o sa ai niciodata nevoie. Poti sa inveti tot ce se invata in facultate din carti sau din cursuri gratuite de pe internet, fara sa iti bati capul cu toate celelalte tampenii care nu-ti vor folosi niciodata si care iti consuma mare parte din timp. In viata daca pierzi bani poti sa-i faci inapoi in viitor, dar daca pierzi 5 minute e imposibil sa le mai recuperezi vreodata.
Cateva site-uri unde gasesti cursuri gratuite sau ieftine: www.coursera.org, www.udemy.com, www.open2study.com.
3. Mai bine folosesti banii sa incepi o afacere
Costurile facultatilor au un trend crescator. Pe langa taxe, mai sunt si costurile de zi cu zi si la sfarsit se aduna o suma destul de mare. Mai bine folosesti acei bani sa-ti faci o afacere. Iti garantez ca inveti mult mai multe lucruri care iti vor fi folositoare in viata, chiar daca afacerea ta esueaza.
4. Nu te pregateste pentru viata
Unii spun ca scopul scolii si al facultati e sa educe oamenii sa stea intr-un birou 8 ore pe zi.
Chiar daca nu e asa, adevarul e ca nu te invata despre bani, despre vanzari, cum sa socializezi, cum sa negociezi, cum sa gandesti cu capul tau. Esti mintit ca e o mare realizare si cand iti dai seama ca pe niciun angajator nu-l intereseaza ca tu ai facultate, ai un soc.
In loc sa te dezvolti, sa dobandesti aptitudini cu adevarat utile in viata, iti petreci cel putin patru ani intr-un mediu in care trebuie sa inveti ce iti spun altii sa inveti, sa faci ce ti se spune. Multi ies din facultate cu ideea ca o sa practice o anumita meserie pana la pensie.
In economia de astazi trebuie sa fii flexibil si dispus sa te reinventezi. Nimeni nu mai are timp de patruzeci de ani aceeasi ocupatie.
5. Nu-ti garanteaza o slujba
Din ultimele statistici, doar in jur de 50% dintre absolventi isi gasesc slujbe dupa terminarea facultatii. O treime dintre acestia se angajeaza pe posturi care n-au nicio legatura cu specializarea absolvita. Mai multe date si detalii aici.
6. Nu inveti nimic util
Vezi mai sus. Plus: toti fostii mei prieteni din liceu(peste 20) au absolvit facultati sau si-au pacalit parintii ca sunt la facultate. Dintre toti, doar unul crede ca in facultate a invatat ceva care ii foloseste in viata.
7. Costul oportunitatii
Ce crezi ca rateaza cineva care isi petrece patru ani din viata la facultate?
Am cateva intrebari pentru orice om inteligent care a absolvit o facultate si e convins ca a fost optiunea cea mai buna pentru el. Esti multumit de viata ta? Cum crezi ca ar arata astazi daca nu ai fi facut facultatea si ai fi inceput o afacere la 18 ani? Sau ai fi inceput sa scrii carti?
8. Firmele incep sa se destepte si sa nu mai ceara diplome
Cei de la Google, cea mai cunoscuta companie din lume, nu impun candidatilor pentru angajare sa fie absolventi de facultati.
Varul meu Alex lucreaza ca web developer si nu a absolvit facultatea. Castiga mai bine decat toti programatorii pe care ii cunosc eu in Timisoara. Firma e in Sibiu, iar el locuieste in Hunedoara si a negociat sa lucreze de acasa. Pam, pam!
Majoritatea firmelor inca sunt conservatoare si spun ca faptul ca ai o diploma demonstreaza ca esti perseverent si ca poti sa duci ceva la capat. Ce idiotenie! O aptitudine importanta e sa stii cand sa renunti! Sa nu persisti in greseala! Dar asta e alta poveste!
9. Stai departe de stres
Sa mergi la facultate poate sa fie o perioada dificila in care sa te simti pierdut, singur, confuz, neintegrat si stresat. Stresul poate sa vina de la faptul ca nu-ti plac materiile, ca nu le intelegi, ca ti-e teama de un profesor… Incepi sa chiulesti si apoi ti-e din ce in ce mai greu sa mergi la cursuri. Simti ca trebuie sa mergi, te simti vinovat ca iti minti parintii, dar frica e prea mare. Apoi nu-ti iei examenele. Tot acest stres duce la depresie. Si depresiile netratate sunt cauza numarul unu pentru sinucideri.
10. Habar n-ai in ce te bagi
Cunosc o gramada de oameni care au facut o alegere gresita si s-au chinuit sa termine o facultate de care nu le pasa nici cat negru sub unghie. Unii au pierdut ani buni din viata si abia apoi s-au orientat catre ceea ce le placea cu adevarat. Putini stiu ce vor la varsta de 18 ani si e normal. De multe ori fac o facultate aleasa de parinti, se inscriu la una la care se intra usor, la una unde merge si cea mai buna prietena sau la automatica pentru ca programatorii castiga bine.
Crede-ma, e un iad sa trebuiasca sa inveti sau sa faci ceva ce nu te intereseaza si nu atrage absolut deloc.
Daca chiar crezi ca vrei sa te faci doctor, du-te un an si fa voluntariat intr-un spital si convinge-te daca e intr-adevar ceva ce ti se potriveste. Ce graba ai sa te inscrii la facultate la 18 ani?
11. Petreci inca 4 ani printre oameni de aceeasi varsta cu tine
Niciodata in viata ta, dupa ce termini scoala nu vei mai face parte din colective formate din oameni de aceeasi varsta cu tine. Cu cat te obisnuiesti mai repede cu asta, cu atat mai bine.
—
Sa nu intelegi gresit mesajul meu. Nu-ti spun sa nu inveti. Din contra. In viata daca nu inveti si nu te dezvolti, esti condamnat sa traiesti o viata modesta. Experimenteaza cat mai multe cand esti tanar. Ai incredere in tine si sa stii ca n-ai niciun motiv sa ai complexe fata de cei care urmeaza facultatea! Nici de inferioritate, nici de superioritate.
Poate esti curios cum s-a incheiat povestea… Nu m-am dus sa culeg ciresele. Dar nici n-am avut „cojones” sa-i spun motivul directorului, cum a facut fratele meu Mihnea in aceeasi situatie. Stiu ca e greu de crezut ca si lui i s-a intamplat acelasi lucru. Desi poate stii cum e cu directorii. Poate si pe tine te trimite seful tau sa-i iei tigari. In fine… Frate-miu a raspuns: „eu sunt inginer, eu nu culeg cirese”. 🙂 Eu am mintit ca am alta treaba si ca voi fi plecat din oras.
Lasa-mi te rog un comentariu si spune-mi daca tu crezi ca a face facultatea e o idee buna si de ce.
Bun articol! Trebuie sa ai o patalama la mana pentru ca așa e „trendul”. Cine este prietenul care a terminat in 10 ani facultatea?
Poate culesul de cireșe era un test de rezistență , un test suplimentar pentru abilitățile .
:)). Ai dreptate Tudor. Daca ma prindeam ca e un test, mergeam si le culegeam pe toate sa-l impresionez pe sefu’!
Si eu cred ca faza cu ciresele era un fel de test. Facultatea este buna pentru ca oarecum iti face intrarea catre domeniul in care te pregatesti. Adica iti deschide usa catre un stagiu de practica. Fara stagiile de practica insa esti doar un somer cu diploma.
O intrebare:De ce ai asa o parere despre facultate avand in vedere ca ai profesat in domeniu si esti inginer?
Andrei, mie imi place sa spun ca am diploma de inginer si am lucrat pe post de inginer. Nu SUNT inginer. Am scris in articol 11 motive…
Ce post ocupi acum la firma respectiva?
Daca nu consider ca as iesi mai bine cu o facultate avand in vedere ca parintii nu ma pot sustine financiar si ar trebui sa o fac departe de casa pentru ca stau la tara,ar fi bine totusi sa fac niste cursuri practice?
Diploma ta de inginer te-a ajutat sa iti gasesti un loc de munca chiar si in alte domenii?
Ce salariu consideri ca se poate numi decent in Romania?
Andrei, astazi nu mai sunt angajat. Am propria afacere si pe langa asta, ma ocup si cu investitii la bursa.
Nu e important salariul, cel putin nu la inceput. Important e ca ceea ce inveti sa fie relevant pentru viitor.
Diploma de facultate iti poate fi de ajutor in anumite situatii, dar nu te ajuta cu nimic in afaceri.
Eu daca as avea astazi 18 ani, as incerca sa petrec cat mai mult timp pe langa un om de afaceri si sa invat cat mai multe de la el.
As citi 100 de carti despre vanzari si marketing si nici nu m-as gandi sa fac o facultate.
In ce domeniu este afacerea?
Pe facebook ai putea vorbi deoarece am nevoie de indrumari pentru viitor.
Buna ,sunt mama unui adolescent de 16 ani si ma chinuie tare mult intrebarea “ce va face dupa bac ?”Problema e ca el este mai putin interesat decit mine .Cred ca in ziua de azi sunt multi parinti in situatia mea .Articolul tau m-a ajutat foarte mult ,m-a ajutat sa vad altfel lucrurile .Si eu in subconstient imi doream sa faca o facultate pentru ca asa era pe vremea mea ,facultatea chiar avea valoare .Ce sa zic ,as dori sa citesc mai multe articole de genul asta.Multumesc si bafta in continuare.
Valentina
Ai dreptate in ce spui. Sunt la facultatea de Matematica si informatica si simt cum imi sufla in ceafa depresia si e cu mine peste tot: unu pentru ca stau la camin si cheltui in medie cam 600 de lei pe luna si simt ca sunt o povara pentru parintii mei si doi pentru ca ma duc cu frica la facultate majoritatea profesorilor ne spun ca daca nu intelegem ceva sa intrebam si asta tradus din romana in romana inseamna sa te puna dracu sa intrebi ceva ca tip la tine ca sa nu mai intrebi data viitoare ( am intrebat ceva la un laborator de informatica tipu’ s-a enervat asa tare ca a aruncat mouse-ul pe birou , s-a luat de mine si mi-a zis ca nu ma vede bine la examen si nici dupa ce am inceput sa plang ‘de nervi’ nu m-a lasat in pace mi-a zis ce am pe fata ca suntem tare senzibili, tipu ‘ practic nu ne preda tipa la noi si nu e singurul ). Ma rog la seminare sa nu ma scoata pe mine pentru ca ma simt ca un om in care se arunca pietre in fata multimii. Sunt o persoana care atunci cand vede ca ceva e inutil nu ii acorda atentie si sunt prea multe lucruri inutile. Sunt intr-o cumpana acum nu stiu daca sa renunt de tot, sa aleg altceva dar e proverbul asta „scapi de dracu dai de ma-sa” sau sa mai trag de mine cum vor cei din jur. Eu vreau practica , vreau sa construiesc , as fi vrut sa stiu sa fac calculatorul nu sa stau in fata lui sa programez…chiar nu stiu! Dar printre altele mi-a placut articolul tau 🙂
Ma incadrez la 9. Mi-am revenit cu greu din depresie.
Cred că mulţi ,,realişti” se regăsesc în ceea ce ai spus tu , fix aşa cum spui , ba chiar s-ar mai putea adăuga, exemplu, faptul că profii de la universităţi sunt jepcari şi vor să le cumpere studenţii manualele………că se vorbeşte urât chiar şi acolo unde ai crede că elitele se diferenţiază de pleava societăţii…….respectul este k pe maidan 🙂 chiar fruntaşii universităţilor decanii permit anumite atrocităţi ba chiar le şi provoacă…………să mai spun de batjocura vis-a-vis de studenţi şi că în Românik profii se consideră cei mai inteligenţi cu nasul pe sus şi relaţia profeso-student este relaţia de persecutor-sclav? să mai spun de ideea că şi atunci când studentul vrea să se retragă de la secretariat încep secretarele să convingă cu ,,lugu-lugu” studentul să rămâîe la studii pentru a le umple casieria? una din greşelile tinereţii e alegerea unei facultăţi mai ales o facultate nepotrivită……………….vorba ta, există atâtea variante mai ales în secolul actual când oricine se poate orienta către ceva mai încântător şi plăcut decât să se complacă în convingerile altora eronate
Ma încadrez la 9 & 10, si încet încet încep să mă sting din lumea asta de kkt
Bună tuturor, am citit si găsit acest articol deoarece mă aflu în aceeași situație, am terminat filologie și după sfaturile unor prieteni, membri ai familiei m-am îndreptat spre Inginerie Electrica etc…unde fac programare, analiza etc. Mi-e extrem de greu, având în vedere materia pe care am făcut o eu în liceu, nivelul este mult mai ridicat și așteptări destul de mari, sunt anul I, e doar a treia săptămână (1 de acomodare+2 de intrare în ritm), mi-am dat seama că nu sunt prost și că domeniu ăsta e chiar fain, dar lipsurile pe care le am îmi pun anumite impedimente, și mă simt depresiv, profesorii nu sunt dornici să te ajute sau să le fie milă că tu nu știi matematică, când am dorit să renunț, secretara (cum spunea cineva mai sus/jos ~prima data cand scriu pe acest site~) tot îmi spunea ca să mai stau puțin să văd, dar eu sunt o persoană extrovertită, dornică de a explora, colabora, socializa, toata presiunea de a alege o facultate, după Bacalaureat m-a împins către o facultate greșită, iar acum sunt în postura în care n am curajul să renunț. Toată lumea e gen:” Ai intrat la buget si dai cu piciorul la tot?”. E greu să fii tânăr, necopt și să nu știi ce vrei să faci…urmezi ceva și ești nefericit, iar după (ca în cazul meu) nu ai curaj să renunți. Noroc că încă mai am optimismul meu și pot să fiu happy pentru ceilalți, dar nu și pentru mine. Așa că: Oamenilor, ascultați-vă inima, nu mintea, nu gândul că aleg asta să fac bani mulți, că rămâi cu mulți bani, dar sufletul neîmplinit și așa suntem un popor nefericit. Scuzați Luceafărul :))))