Indeplinesti aceste conditii pentru a incepe sa investesti (cu succes)?

checklistToti asa zisii experti in finante personale spun ca pentru a-ti creste sau pentru a-ti conserva averea trebuie sa investesti. Nu sunt de acord. In general, in viata nu “trebuie” nimic. Trebuie doar sa nu folosesti cuvantul trebuie. De cate ori il auzi, ridica steagul rosu si intreaba-te: “Chiar trebuie sa fac asta? E cea mai buna optiune pentru mine sau sunt altele mai bune?”

Creierul nostru invata sa urmeze multe scurtaturi pentru a nu consuma energie in luarea oricarei decizii minore. De aceea, de multe ori ascultam de altii si suntem cu usurinta influentati. In cele mai multe situatii, asta e un lucru pozitiv care ne ajuta sa nu ne pierdem mintile, dar nu intotdeauna. E bine (nu trebuie) sa devii independent in gandire si sa faci distinctia intre situatiile in care e avantajos sa urmezi turma si cele in care trebuie sa-ti gasesti propria cale.

Investitiile nu sunt recomandate tuturor, dar sa zicem ca ai luat hotararea, influentat sau nu, ca vrei sa investesti la bursa. Cum stii ca e decizia buna si cand esti pregatit sa incepi? Exista trei aspecte la care sa te gandesti inainte de a incepe.

A. Esti pregatit ca si competente

Daca vrei sa investesti la bursa de unul singur, trebuie sa inveti jocul. Eu asta iti recomand sa faci, pentru ca a sti sa investesti e o abilitate foarte valoroasa pe care o vei putea folosi pe tot parcursul vietii si te poate duce la independenta financiara. Dar pentru a avea succes e nevoie de o gandire pe termen lung. Daca te concentrezi pe educatie, pe masura ce iti vor creste competentele, iti vor creste si profiturile. Daca ignori educatia si alergi dupa profituri, e imposibil sa ai succes pe termen lung.

Si cum iti cresti competentele? Incepe cu aceste trei carti si cu acest curs de investitii si vei avea baza pentru a incepe.
In timpul studiului, investeste pe un cont demo pana cand vezi ca ai rezultate bune si ca ai capatat incredere in tine si ai claritate asupra strategiei tale.

B. Esti pregatit emotional

Nu multi oameni iau in considerare aspectul emotional. Aceeasi greseala am facut-o si eu. Eram convins ca pot sa-mi stapanesc emotiile, dar la prima pierdere importanta pe care am avut-o, parca mi-am pierdut mintile. Am inceput sa fac tranzactii fara niciun rationament din dorinta obsesiva de a recupera banii.
Rezultatul bineinteles ca a fost o pierdere si mai mare.

Daca esti bine pregatit ca si competente vei avea incredere in analizele pe care le-ai facut atunci cand ai decis sa intri intr-o investitie, chiar daca pretul actiunilor scade temporar.
E indicat doar sa verifici ca nimic nu s-a schimbat din teoria ta initiala. Ca nu s-a intamplat ceva rau cu compania.

E dureros sa-ti vezi contul plin de cifre rosii (asta se intampla cand actiunile scad).
Dar e o vorba: “Oceanul linistit nu a facut niciodata marinari buni.”

De fiecare data cand iti scade valoarea portofoliului, gandeste-te ca de fapt valoarea actiunilor nu a scazut. Doar pretul a facut-o si e o situatie peste care vei trece si vei fi un investitor mai puternic.
Cei slabi se panicheaza si vand de frica sa nu aiba loc scaderi si mai mari.
Cei puternici, care au incredere in companiile lor, de multe ori cumpara in aceste momente la preturi si mai mici, iar cand piata isi revine profiturile lor sunt si mai atractive.

Al doilea lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a fi pregatit psihic pentru investitii e sa fii sigur de la inceput ca vor fi perioade de scaderi si crize.
Daca nu poti sa accepti asta, pune-ti banii intr-un cont in banca si stai departe de stres.

C. Esti pregatit financiar

Sunt doua situatii in care poti incepe investitiile.

1. Ai o suma mai mare de bani (cel putin 1000 de dolari) pe care o poti aloca pentru investitii.

Chiar daca suma pe care o ai e mult mai mare de 1000$, e bine sa incepi cu mai putin pana capeti putina experienta. Pana vezi cum te simti si cum reactionezi in perioadele cand totul e pe rosu in portofoliul tau.

2. Economisesti lunar o parte din venituri si o folosesti la investitii.

De cand am inceput sa aplic metoda asta, am devenit mult mai constient de modul in care imi cheltuiesc banii si am reusit sa elimin risipa, fara sa-mi scada calitatea vietii. Am reusit sa economisesc bani pe care-i folosesc pentru a-mi construi pe termen lung o sursa independenta de venituri.

Dar in niciun caz sa nu investesti folosind bani imprumutati. Mai bine incepe pe un cont demo si intre timp incerca sa economisesti si sa-ti cresti veniturile.

“Riscul cel mai mare vine din faptul ca nu stii ceea ce faci.”
Warren Buffett

Curs de Initiere in Investitii la Bursa (americana)
Afla Strategiile care te Ajuta sa Faci Investitii Profitabile la Bursa, si sa Reduci Riscurile Aproape la ZERO!

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

3 comentarii la “Indeplinesti aceste conditii pentru a incepe sa investesti (cu succes)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.