Inainte sa faca o investitie, Warren Buffett se uita la ROE (si asa ar trebui sa faci si tu)

return on equityAzi nu te tin mult. Poti sa citesti articolul asta cat timp bei o espresso italiana. Sau maxim doua… 😉

Saptamana trecuta am primit mai multe email-uri in care cititorii imi spuneau despre anumiti termeni legati de investitii al caror sens nu-l inteleg.

Daca ai mai citit materiale scrise de mine, stii ca investesc doar la bursa din SUA. Cei care fac acelasi lucru, sunt obligati sa citeasca informatii in limba engleza si multi termeni specifici investitiilor sunt dificil de inteles. Nici Google Translate nu ajuta foarte mult.

O sa scriu un glosar de termeni in viitor, dar azi vreau sa vorbesc doar despre unul pentru ca e important atunci cand analizezi performantele unei companii…

Return on equity (Rentabilitatea capitalului propriu) – ROE

Warren Buffett poarta in permanenta doua caciuli. Cea de manager si cea de actionar al Berkshire Hathaway.
Si intotdeauna cand ia decizii ca si manager, are in vedere postura de actionar.

De exemplu, el nu are un salariu mare pentru activitatea de manager. Iar atunci cand ia decizii cu privire la destinatia unui dolar de profit realizat de companie se intreaba: „pot eu sa investesc dolarul asta si sa-i cresc valoarea, sau e mai bine pentru actionari sa-l primeasca si sa faca ce vor ei cu el?”

Si vrea sa vada si la alte companii in care investeste, acelasi respect pentru actionari.

Cand analizeaza o investitie, unul dintre primele indicative la care se uita Warren Buffett e evolutia istorica a ROE pentru ca acest trend ii arata daca acea companie a construit in timp valoare pentru actionari, sau i-a pacalit.

Inainte sa-ti spun mai exact ce inseamna ROE, hai sa incepem cu equity(capitalul propriu). O sa mai gasesti si termenii shareholder’s equity, sau owners equity si inseamna acelasi lucru.

Balance sheet, sau balanta are trei categorii mari, care arata activele unei companii(assets), datoriile(liabilities) si capitalul actionarilor (shareholder’s equity).

Stii de ce se numeste balanta? Pentru ca are doua coloane care trebuie sa fie intotdeauna in balanta. Pe una dintre coloane se afla activele, iar pe cealalta se afla datoriile plus capitalul actionarilor.

Assets (active) = Liabilities (datorii) + Shareholder’s Equity (Capitalul Propriu Actionarilor)

Shareholder’s equity reflecta combinatia dintre suma de bani investitia de actionari si profitul total generat de-a lungul timpului, minus dividendele platite actionarilor.

Shareholder’s Equity = Capital Stock (Suma de bani investita de actionari) + Retained Earnings (profiturile realizate si retinute de companie in toata istoria ei) – Paid Dividends

Rata Return on Equity (ROE) arata profitabilitatea din perspectiva unui actionar.

Mai simplu, ca investitor iti pui intrebarea: ce profit a generat compania asta folosind un dolar investit de mine? Raspunsul e ROE.

Pentru a calcula ROE, profitul net e impartit la shareholder’s equity.

Am tot dat exemplul Facebook in alte articole. Astazi hai sa ne uitam si la cel mai puternic concurent al lor: Alphabet (fostul Google – motorul de cautare se numeste la fel, doar numele companiei s-a schimbat).

Alphabet ROE (in 2016)

Shareholder Equity 2016 (se gaseste in balance sheet) = $36 miliarde (Capital Stock) + $103 miliarde (Retained Earnings) = $139 miliarde

Net Income 2016 (profit net, din Income Statement) = $19,48 miliarde

ROE(2016) = 19,48 (net income) / 139 (shareholder’s equity)= 14% 

Majoritatea cartilor de investitii recomanda un ROE de minim 15%.
Pentru a lua decizia sa investesti in actiunile unei companii, ROE e doar o linie de pe lista de verificare. Chiar daca se afla putin sub limita recomandata de specialisti, nu e un motiv sa decizi ca e o idee proasta sa investesti in Google.
Cu drag,
Bogdan
P.S. Daca vrei sa continui analiza companiei Alphabet (GOOGL), un alt pas ar fi sa te uiti la rata P/E, sa o compari cu minimul si maximul istoric, dar si cu rata P/E a companiilor concurente. Uite un punct de plecare aici…
Curs de Initiere in Investitii la Bursa (americana)
Afla Strategiile care te Ajuta sa Faci Investitii Profitabile la Bursa, si sa Reduci Riscurile Aproape la ZERO!

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.