„Pretul e ceea ce platesti, valoarea e ceea ce primesti.” – Warren Buffett
Ti-am tot vorbit despre pret si valoare si acesta e primul articol dintr-o miniserie din care o sa afli concret cum sa faci evaluari ale actiunilor. Astfel, le vei putea compara cu pretul de la bursa si vei putea gasi investitii sigure si profitabile.
In general, companiile sunt evaluate pe baza profiturilor. Profitul e ceea ce ramane in contul unei companii dupa ce-si plateste toate facturile si toate taxele.
Pentru a putea face mai usor comparatii intre companii, se calculeaza profitul per actiune(EPS). E simplu. Se imparte profitul obtinut de o companie intr-un an sau intr-un trimestru, la numarul total de actiuni.
Daca o companie ABC are 1 milion de actiuni si a facut profit $2 milioane in ultimul an, atunci EPS e egal cu $2.
$2 millioane profit / 1 million actiuni = $2 profit per actiune (EPS)
Daca vrei sa cumperi o companie, sau actiuni la o companie, numarul EPS nu te ajuta foarte mult sa evaluezi o investitie. Pasul urmator e sa compari profiturile cu pretul actiunilor. Pentru asta se calculeaza rata P/E (adica pret per profit). Se imparte pretul actiunilor la profitul din ultimul an.
Continuam exemplul companiei ABC. Am vazut ca are EPS egal cu $2. Daca pretul actiunilor e $40, atunci rata P/E e 20.
$40 pret actiune / $2 EPS = 20 P/E
Uite cum privesc eu acest numar ca sa am o intelegere mai buna. Daca as cumpara toata compania ABC si profiturile ar fi la acelasi nivel in viitor, mi-as recupera banii in 20 de ani.
Tine minte…
Evaluarea actiunilor e o activitate aflata la limita intre intre arta si stiinta
Pentru ca nu exista nicio metoda de evaluare care sa dea un rezultat 100% corect si nici nu exista vreo metoda stiintifica de verificare a rezultatului. Unul dintre motive e faptul ca, de multe ori, numerele luate in considerare atunci cand calculezi valoarea sunt bazate pe presupuneri.
De aceea, un lucru important e….
Sa fii intotdeauna conservator cand faci evaluari
Revin la P/E. Ti-am spus cum interpretez eu acest numar. Dar nu pot sa ma bazez doar pe acest numar pentru a lua decizia sa fac o investitie.
In primul rand, nu exista companie care sa aiba profituri constante pe o asa perioada lunga de timp. De fapt, media de viata a companiilor incluse in indicele S&P500 (cele mai mari 500 companii din USA) a scazut de la 67 de ani in 1920 la 15 ani in 2016.
Sunt multe aspecte de luat in considerare cand evaluezi o investitie, in afara ratei P/E. De fapt, legat de durata de viata, Warren Buffett spunea:
“Daca o companie va exista peste 20 de ani, inseamna ca astazi e o buna investitie .” – Warren Buffett
Daca supravietuieste 20 de ani, sunt sanse mari ca unei companii sa-i creasca in timp profiturile.
Asa ca, rata P/E e de multe ori comparata cu cresterea curenta a profiturilor.
Unii sustin ca pentru a plati un pret corect e necesar ca P/E sa fie aproximativ egal cu rata de crestere a profiturilor.
Revin la exemplul companiei noastre ABC (in Tg-Jiu exista mai demult un magazin alimentar cu numele asta 🙂 ).
Am vazut ca P/E al companiei ABC e 20. Daca profitul a fost cu 20% mai mare decat cel de anul anterior, inseamna ca avem o crestere de 20%(dăăăă) si pretul actiunilor e unul corect.
Daca folosesti ca metoda de evaluare DOAR rata P/E, foloseste-o (cum ti-am spus in paragraful de mai sus) doar pentru companiile care arata o crestere a profiturilor si compara rata P/E cu rata de crestere a profiturilor.
Daca o companie a avut profit negativ in anul precedent, sau profiturile i-au scazut, P/E e mai putin relevant si se recomanda alte metode de estimare a valorii pe care le vei afla in urmatoarele articole.
Concluzia e ca P/E trebuie considerat in contextul companiilor aflate in crestere, in alte situatii estimarile pe baza lui nu sunt suficiente.
Sa investesc in companiile cu P/E mic?
Sunt putine companii care au o rata P/E mica si au devenit din ce in ce mai rare in timp, odata cu folosirea computerelor si a uneltelor din ce in ce mai sofisticate ca screenerele care fac mai mult de 90% din munca unui investitor.
Inainte de folosirea computerelor, investitorii trebuiau sa caute manual prin zeci de pagini de tabele cu date despre companii pentru a le gasi pe cele cu un P/E mic.
Acum, apesi un buton si ai toata lista filtrata dupa ce criterii vrei.
De aceea, daca gasesti astazi companii cu un P/E mic, probabil exista un motiv bun pentru asta. Poate ca profiturile din viitor nu vor fi grozave. Investitorii inteligenti estimeaza valoarea unei companii bazandu-se pe profiturile din viitor, nu pe performantele din trecut.
Nu spun ca sunt inexistente, dar sunt mult mai rare situatiile in care poti gasi o companie buna cu un mic P/E, care dintr-un anumit motiv a fost ignorata de alti investitori. Iar atunci cand le gasesti e bine sa confirmi valoarea reala a acestor companii folosind si alte metode de estimare a valorii, ca….
PEG si YPEG
Doua indicatoare foarte utile derivate din rata P/E sunt
- PEG – P/E si rata de crestere (Growth)
- YPEG – anul urmator(Year ahead) si rata de crestere(Growth).
Pentru a calcula PEG se considera rata anuala de crestere a profiturilor (estimata pentru urmatorii ani) si se compara cu rata P/E a ultimelor 12 luni.
Din moment ce o crestere mai mare pentru viitor face o companie sa fie mai valoroasa, e clar ca rate mai mari de crestere, maresc valoarea companiei.
Cand conduci masina nu te poti uita doar in oglinda retrovizoare, trebuie sa te uiti si in fata. PEG combina datele din trecut (P/E) cu estimarile pentru viitor (rata de crestere estimata pentru viitor).
De exemplu, daca o companie se asteapta sa creasca cu 15% si are P/E egal cu 15, PEG va fi 1.
15 P/E : 15% crestere a EPS = 1.0 PEG
Cu cat e mai mica rata PEG, cu atat e mai ieftina compania si reprezinta o investitie mai sigura. In exemplul de mai sus, daca P/E ar fi fost doar 7.5 si cresterea 15%, PEG-ul ar fi fost 0.5. Daca ar fi avut P/E 20 si cresterea asteptata de 10% pe an, PEG ar fi fost 2.
PEG e potrivit pentru companiile aflate in crestere, care de obicei sunt companii mici. Exista insa si exceptii, precum Facebook care chiar daca e gigantica (costa astazi $402 miliarde) are in continuare o crestere puternica.
In general, pentru companiile mari, un indicator mai potrivit e YPEG, care e aproape identic cu PEG, dar se calculeaza din alte numere. In loc de P/E se foloseste forward P/E, care se calculeaza luand in considerare pretul actual al actiunilor si profitul estimat pentru anul urmator. De aceea forward (inainte). Apoi, se foloseste rata de crestere estimata pentru urmatorii 5 ani.
Daca forward P/E egal 8 si analistii se asteapta la o crestere de 16% pentru urmatorii 5 ani, YPEG e egal cu 0,5. Ceea ce e bine.
Vrei si un exemplu concret?
Ti-am spus mai sus ca desi e o companie mare, Facebook inca are o crestere spectaculoasa. Are un P/E destul de mare. Aproape 40, fata de o medie de 26,63 P/E pentru companiile din S&P500. Merita sa platesti atat? Hai sa vedem…
Am cautat pe Google „Facebook PEG ratio”
Daca intri pe toate site-urile vei gasi PEG diferite, pentru ca fiecare considera alte rate de crestere pentru viitor. Sunt niste estimari… nu certitudini.
Intervalul PEG-urilor pe care le-am gasit e intre 0.98 si 4.48.
Dupa criteriul de mai sus (PEG sa fie mai mic decat 1), actiunile Facebook sunt scumpe. Dar asta nu inseamna ca nu pot reprezenta o investitie buna. E posibil ca Facebook sa depaseasca asteptarile tuturor analistilor. De aceea iti spuneam ca evaluarile actiunilor sunt intre arta si stiinta.
—
Multi investitori evita companiile neprofitabile. E o strategie buna si mai putin riscanta. Dar multe companii incep prin a fi neprofitabile pentru ca au nevoie de multi bani pentru a creste si a acapara o bucata cat mai mare dintr-o anumita piata, iar apoi explodeaza.
De exemplu, in acest moment Uber e una dintre cele mai cunoscute companii tinere si una dintre primele in ceea ce priveste viteza cu care se extinde si cu care ii cresc veniturile.
Nu e listata inca la bursa, dar la ultima runda de finantare investitorii au cumparat actiuni la o evaluare de $68 miliarde de dolari pentru intreaga companie.
$68 miliarde pentru o companie care chiar daca arata o crestere greu de egalat, nu a facut niciun cent profit de cand a fost infiintata. Din contra. Pierderile au crescut de la an la an si sunt de ordinul miliardelor de dolari.
Dar investitorii implicati in Uber nu sunt prosti. Si in articolele viitoare vei afla cum se evalueaza companiile pe baza vanzarilor, sau a numarului de membrii.
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile