E posibil sa castige toata lumea din investitii la bursa?

intrebari investitii l abursaNu e ceva rusinos. Si nici macar nu cred ca e o mare problema.

Dar e o constatare si sunt convins ca e real.

Majoritatea oamenilor nu stiu mai nimic despre investitiile la bursa. Si… da. Ei pot trai linistiti asa. Dar nimanui nu-i strica sa stie mai multe despre asta. Chiar poate fi un mare avantaj pe parcursul vietii.

Cine stie? Poate e ceva ce-ti place si…

Investitiile la Bursa reprezinta o activitate pe care o poti face de la tine de acasa si care-ti poate aduce venituri importante.

Multi au o preconceptie (gresita) despre investitii in actiuni si nici macar nu incearca sa inteleaga despre ce e vorba.

Dar unii (tot respectul pentru ei), isi investesc o parte din timp pentru a se documenta si astfel isi formeaza o opinie mai apropiata de realitate despre aceasta activitate.

Si daca vrei sa stii mai multe decat 95% dintre romani despre investitiile la bursa, iti recomand acest curs gratuit (format din 4 lectii), la sfarsitul caruia poti ajunge sa faci investitii la bursa pe cont propriu.

Pana acum… 5491 de oameni s-au inscris la acest curs si am primit de la ei zeci de email-uri cu multumiri, dar si multe intrebari.

"Am facut facultate la Finante si am studiat cite ceva despre burse si tranzactii bursiere si ceea ce am studiat un an la facultate am inteles in 5 minute din cursul Dvs.
Foarte util si pe inteles cursul." - Ana Litocenco

"Cursul este succint, foarte usor de inteles si cuprinzator." Gabriel Serban

"Vreau să-ți spun că acest curs a fost foarte ușor de înțeles și nu a fost lung, obositor sau plictisitor. A fost exact cât trebuia și cu exemple clare care m-au ajutat să intru puțin în fascinanta lume a bursei." Vlad Oprea

"E GENIAL!
Tot timpul mi-am dorit sa aflu mai multe despre enigmatica BURSA, dar niciodată nu găseam momentul potrivit sa ma apuc de studiat. Și uite ca s-a întâmplat! 
LECTIILE au fost OK, simplu de inteles și INTERESANTE!" - Alexandra Nicolae

Acestea sunt doar cateva pareri primite de la cei care au citit lectiile acestui curs.

Ti-am spus insa ca primesc si multe intrebari si in articolul de astazi vreau sa raspund la doua dintre ele care mi s-au parut mai interesante.

Sunt sigur ca sunt oameni care chiar daca investesc de ani de zile nu stiu raspunsul la aceste intrebari.

Intrebari despre Investitii la Bursa

Hai s-o vedem pe prima…

Intrebarea 1: „Daca toata lumea ar castiga in investitii la bursa, cine ar pierde?”

Asta e o intrebare primita pe Facebook de la unul dintre sceptici, care proababil ca nu s-a inscris la curs. Dar e super interesanta si o sa vezi imediat ca raspunsul nu e cel la care te astepti.

Bine… In primul rand, intrebarea aceasta trebuie reformulata. Pentru ca asa cum a fost scrisa, aplicand un gram de logica, exista un singur raspuns: NIMENI.

E ca si cum as intreba, „Daca as avea 2 bile si amandoua ar fi negre, care ar fi albe?”

Deci…

Intrebarea reala e…

„E posibil sa castige toata lumea din investitii la bursa?”

Si contrar a ceea ce crede toata lumea, raspunsul e: „DA”.

Dar, din pacate, asta nu se va intampla niciodata.

Totusi hai sa-ti explic de ce spun ca e posibil sa castige toti.

Si ca sa intelegi mai bine, trebuie sa fac o chestie ciudata.

E mai usor de dat raspunsul la prima intrebare, daca mai intai vorbim putin despre…

Intrebarea 2: „Bogdan, daca pierd bani intr-o investitie, unde se duc banii? La broker?”

E mai simplu de inteles daca facem o analogie cu o tranzactie imobiliara.

Sa presupunem ca vrei sa investesti intr-o cladire cu scopul de a-ti stoca undeva valoarea, sau cu scop speculativ: crezi ca pretul ei se va aprecia.

Platesti $100.000 proprietarului, plus $1000 agentiei imobiliare, un cost total de $101.000.

Peste un an, piata imobiliara se prabuseste si cladirea ta valoreaza $60.000.

Daca nu o vinzi, pierderea ta e doar potentiala. E posibil si probabil ca pretul sa revina la nivelul platit de tine, pentru ca statisticile ne arata ca exista niste cicluri care se repeta si  dupa asemenea scaderi, preturile dintotdeauna au revenit si au ajuns la noi maxime istorice. Atat la imobiliare, cat si la actiuni.

Dar….

Daca esti nevoit sa vinzi cladirea, vei primi $60.000, din care sa presupunem ca platesti $1000 agentiei imobiliare. Ramai cu $59.000.

In total, inregistrezi o piredere de $42.000 din aceasta investitie.

Si acum revenim la intrebare. Unde s-au dus acesti bani?

Pai…

$2.000 s-au dus la agentia imobiliara (acesta e un cost fix si l-ai fi platit si in cazul in care ai fi obtinut profit din investitie).

Cei $100.000 platiti de tine sunt la primul vanzator. Iar tu ai primit $60.000, de la un alt cumparator.

Practic, nu se poate spune ca pierderea ta de $40.000 reprezinta profitul unei alte persoane. Profitul primului vanzator depinde de pretul pe care l-a platit el cand a facut achizitia. Iar profitul celui de-al doilea cumparator depinde de pretul cu care va vinde el cladirea.

Poti sa te gandesti la un mod abstract si sa consideri ca faci aceste tranzactii cu o singura entitate. Cu o piata. Si ca o poti face doar printr-un intermediar.

In exemplul de mai sus, banii pierduti de tine raman in aceasta piata. Si ce face piata cu ei dupa aceea nu putem sti. E posibil sa-i scoata de acolo, sau e posibil sa-i reinvesteasca. Si asta e interesant pentru ca preturile pietei depind de valoarea totala a banilor ramasi in piata. Dar asta-i alta poveste…

Bun. Sper ca ai inteles cum functioneaza lucrurile in cazul tranzactiilor imobiliare.

Acum revenim la investitii in actiuni. Unde se intampla exact acelasi lucru. Avem un vanzator, un cumparator si un agent intermediar, numit broker.

O mica diferenta e ca in imobiliare ai sanse bune sa gasesti un cumparator sau un vanzator si fara ajutroul unei agentii. La bursa e foarte greu, chiar imposibil. Si nici nu cred ca ai dori sa faci asta.

Prin broker poti oricand sa cumperi si sa vinzi actiuni in cateva secunde.  Gandeste-te cum ai putea gasi tu pe cineva care vinde anumite actiuni de care esti interesat, cum ai negoica un pret, etc…

In concluzie, daca ai profit dintr-o investitie in actiuni, banii raman la tine si faci ce vrei cu ei. Daca-i pierzi, ei raman in piata (o mica parte la broker si restul la anumiti investitori).

Inainte sa trec inapoi la prima intrebare si sa vedem daca e posibil sa castige toata lumea din investitii la bursa mai fac o mica paranteza. Chiar mica.

Raspunsul de mai sus e valabil pentru orice alt activ, dar e putin diferit in cazul criptomonedelor.

Criptomonedele se pot tranzactiona prin intermediul unor exchange-uri, comisioanele sunt zero, dar exista o diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare (ca la casele de schimb valutar) numita spread.

Discutam mai multe despre asta in viitoarele articole pentru ca monedele digitale reprezinta o sansa de investitii unica intr-o generatie.

Aceasta inovatie extraordinara va schimba in curand modul in care folosim banii.

Multi si-au dat seama de potentialul lor de la inceput si  deja au facut averi la care nici nu sperau si mai multi se vor imbogati de acum inainte.

Dar sunt si o gramada care au fost inselati si si-au pierdut economiile de-o viata. Aceste fraude vor continua, de aceea e bine sa fii bine informat inainte de a-ti vinde toate activele si a le investi in criptomonede.

Daca te consideri informat si esti interesat sa investesti in bitcoin, exchange-ul cu cea mai buna reputatie e btcXchange.ro.

OK. N-a fost chiar mica paranteza. M-a cam luat valul…

Am spus deja ca e posibil sa castige toata lumea si hai sa vedem… CUM.

Mai stii scenariul de mai sus? Ala cu casa.

Daca n-ai fi vandut-o atunci cand pretul era mai mic decat cel platit de tine, n-ai fi pierdut nimic.

Pentru ca, istoria ne arata ca preturile au revenit de fiecare data dupa perioadele de scaderi si au depasit maximele istorice.

Atat in imobiliare, cat si la bursa. Si asta se va intampla de astazi inainte si cu monedele digitale.

Exista niste indici care masoara performanta medie a bursei. In 2008, erau la un nivel maxim istoric. Apoi, a venit asa numita criza si preturile au scazut.

Acum, recordul din 2008 e depasit cu mult.

Cu siguranta vor mai urma si perioade de scadere, dar putem fi siguri ca ele vor fi urmate de reveniri.

Asa ca… din punct de vedere teoretic, se poate considera ca oricand cumperi un activ, va exista un moment in viitor in care pretul va fi mai mare decat cel platit de tine.

Daca toata lumea ar astepta acel moment si n-ar vinde cand pretul a scazut, toata lumea ar castiga.

Alte posibile intrebari legate de discutia asta…

Intrebare A: Daca investesc intr-o companie care da faliment, nu pierd banii?

Raspuns: Sigur o vei face si toti cei care au cumparat actiuni la acea companie isi vor pierde investitia. Pretul acelor actiuni niciodata nu va mai reveni. Aici discutam despre o medie. Facem niste abstractii. Indicii de care-ti spuneam mai sus includ si actiunile care cresc si pe cele care se duc la zero.

Intrebare B: E posibil sa ajungem in realitate la situatia in care toata lumea va castiga din investitii?

Raspuns: E un sistem extrem de complex si e greu de argumentat. Dar nu se va ajunge niciodata la o asemenea situatie.

Reducand din nou totul la o singura investitie, intotdeauna pot exista situatii in care oamenii vor accepta sa aiba o pierdere. Sa zicem ca ai mostenit actiunile de la un unchi si nu stii nimic despre bursa. Sigur le vei vinde imediat, indiferent de pretul la care au fost cumparate.

Poti avea o oportunitate sa investesti in ceva mai promitator (criptomonede?).

Poti sa-ti pierzi sursa de venituri si sa ai nevoie urgenta de bani.

Intrebare C: La ce ma ajuta informatiile din acest articol?

Raspuns: In primul rand… acum stii mai multe decat altii care fac de ani de zile tranzactii cu actiuni. Dar n-o sa castigi niciun premiu pentru asta.

Sunt convins insa ca… de azi inainte vei avea mai putine pierderi si mai multe castiguri in investitii respectand o singura regula.

Asigura-te ca nu ajungi in situatii in care ai active bune, dar esti obligat sa le vinzi in pierdere.

 

Un comentariu la “E posibil sa castige toata lumea din investitii la bursa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.