Investitiile la bursa. Joc sau munca necinstita?

joc la bursa„Nu ma intereseaza palavrele astea. Eu merg pe lucruri serioase si respect pentru munca.”

Acest mesaj mi l-a scris o fosta abonata a newsletter-ului academiei de antreprenori atunci cand s-a dezabonat. A facut-o dupa ce a primit un email in timpul lansarii unuia dintre produsele mele in care i-am anuntat pe abonati ca cei care s-au inscris in acest nou program sunt foarte entuziasmati, nerabdatori sa incepem si ca numarul de oameni inscrisi mi-a depasit asteptarile. Produsul e legat de jocul la bursa.

Oare ce a vrut sa spuna femeia? Termenul palavre isi are radacina in cuvintul spaniol palabras, care inseamna vorbe. Dar sensul din DEX e unul cu conotatii negative, ceva care duce spre neseriozitate.

Avand in vedere ca doamna care a scris mesajul ma cunoaste din copilarie, am fost tentat sa cred ca prin palavre a vrut sa spuna vorbe. Dar continuarea „Eu merg pe lucruri serioase si respect pentru munca” mi-a clarificat faptul ca parerea ei e ca activitatea de a juca la bursa e neserioasa.

Niciodata nu raspund la oamenii care ma ataca. Vreau sa fac o interpretare personala a mesajului si vreau sa explic punctul meu de vedere.

Interpretarea e: „Cred ca a investi in actiuni e un lucru neserios, ca cei care investesc nu muncesc si ca nu contribuie cu nimic la societate.”

OK. Fa-mi un favor si fii de acord cu mine ca asta a vrut sa spuna.

Si mai intai hai sa te duc pentru un minut intr-o lume disparuta, dar fascinanta si sa vedem…

Cum a aparut bursa

Evul mediu a reprezentat o lunga perioada de stagnare, unii spun chiar de regres al speciei umane. Au existat multe imperii care si-au pus amprenta asupra culturii, dar nivelul de trai al oamenilor obisnuiti a fost modest. Cei din patura superioara a societatii impuneau taxe celor din patura de jos.  Fiecare imperiu a avut perioada de glorie si de decadere, dar niciunul nu a adus un progres economic real.

Unul dintre cele mai mari imperii a fost imperiul spaniol. A fost denumit imperiul in care soarele nu apune niciodata. Perioada sa de aur a inceput cu colonizarea Americii, dupa ce in 1492 Cristofor Columb a descoperit lumea noua. Aceasta perioada a durat pana in secolul 17, timp in care regele Spaniei se bucura de bogatii uriase. Chiar daca mare parte din aceste bogatii au venit din America, se pare ca o alta colonie a Spaniei era sursa de venituri cea mai prolifica. Olanda.

Poporul olandez reprezenta un gandac pentru marele imperiu spaniol, dar in anul 1568 protestantii olandezi s-au revoltat impotriva invadatorilor spanioli catolici. Sansele lor erau infime. Dar…

In mai putin de 80 de ani, olandezi nu numai ca s-au eliberat de sub stapanirea spaniola, dar au ajuns sa ii domine pe spanioli si pe portughezi in ceea ce priveste controlul oceanelor, au intemeiat un imperiu global si au devenit cea mai bogata tara din lume.

Chiar daca explozia lor pare un miracol, totusi nu a fost magie. Au avut alt secret. Un sistem financiar bine pus la punct prin care au stiut sa atraga capital.

Spre deosebire de regele Spaniei care daca avea nevoie de bani crestea taxele sau se imprumuta de la banci si apoi nu-si mai platea datoriile, olandezii au reusit sa castige increderea marilor investitori europeni. Astfel au reusit olandezii sa angajeze armate de mercenari care sa lupte contra spaniolilor si sa finanteze flote care au preluat controlul rutelor comerciale mondiale.

Profiturile obtinute din comert erau folosite intotdeauna pentru plata datoriilor, fapt ce a intarit increderea finantatorilor. Alt factor care le-a crescut olandezilor credibilitatea a fost independenta justitiei si legile care protejau proprietatea privata.

Amsterdam, pe langa faptul ca era unul dintre cele mai importante porturi, a ajuns si centrul lumii financiare mondiale.

A fost pentru prima data in istoria mondiala cand un imperiu a fost format de o mana de companii private, nu de un stat. Activitatile principale ale acestor companii erau expeditiile in zone indepartate ale globului, America de Nord, Asia, Oceanul Indian, Indonezia sau Africa. Initial faceau comert si apoi stabileau colonii. Nu era nimic iesit din comun in acele vremuri ca o companie sa isi angajeze generali de armata, amirali sau chiar armate intregi de mercenari.

Acum ti se pare ciudat, dar in contextul politic si economic din acea vreme, acesta a fost un progres firesc.

Cand aveau nevoie de capital pentru a finanta noi expeditii, pe langa imprumuturi, companiile au inceput sa emita si sa vanda actiuni. Investitorii erau fericiti sa cumpere bucatele din aceste companii gigant. Daca un investitor dorea sa cumpere actiuni, dar compania nu mai avea de vanzare, putea sa cumpere de la cei care deja cumparasera, fiind chiar dispusi sa plateasca un pret mai mare. Cand veneau vesti proaste de peste ocean, detinatorii de actiuni se grabeau sa isi vanda actiunile, chiar daca o faceau la preturi mai mici decat cele la care cumparasera.

Asa s-a nascut piata de actiuni – bursa.

Dupa milenii de stagnare, odata cu aparitia capitalistilor si cu nasterea acestui sistem financiar a inceput si perioada de progres economic, stiintific si social care au adus lumea in punctul in care se afla astazi.

Acest sistem a permis tuturor micilor investitori sa finanteze si sa obtina bucati din eventualele castiguri ale corporatiilor capitaliste.

In anul 1642 compania Dutch West India a intemeiat orasul New Amsterdam, pentru a controla comertul pe raul Hudson din America de Nord. La scurt timp au inceput sa fie atacati de indieni si de britanici. Pentru a se apara au construit un zid. Pana la urma britanicii au reusit sa cucereasca orasul si l-au redenumit New York. Astazi, in locul unde era vechiul zid se afla strada Wall Street unde e cea mai mare bursa din lume.

Imperiul britanic a devenit cel mai mare imperiu al tuturor timpurilor folosind aceleasi metode ca olandezii.

Ti-am spus o poveste cam lunga pentru a-ti oferi o noua perspectiva asupra domeniului de investitii.

Agricultura e munca cinstita. Oamenii au practicat-o incepand din anul 10.000 bc fara sa isi imbunatateasca cu nimic nivelul de trai. In anii 1300 – 1400 traiau relativ la fel ca in anul 10.000 bc. Anii de seceta puteau insemna infometarea si moartea unor intregi comunitati. Ma intreb daca mureau consolati cu ideea ca au muncit cinstit!

Odata cu „palavrele” numite investitii a inceput adevaratul progres al speciei noastre. A fost un sistem prin care oamenii cu idei si cu initiativa au obtinut acces la capitalul de care aveau nevoie pentru a-si executa planurile. Capitalul a permis acestor antreprenori sa creeze nenumarate locuri noi de munca (cinstita). Profitul obtinut se folosea pentru plata angajatilor, se returna investitorilor si putea fi folosit pentru a incepe alte si alte aventuri si afaceri.

Jocul la Bursa e chiar un joc?

Majoritatea romanilor sunt ignoranti in domeniul investitiilor la bursa si pe langa cei care considera ca investitorii nu contribuie cu nimic la societate si ca a investi e ceva necinstit, mai exista o categorie de oameni care considera ca bursa e un joc.

In contextul asta verbul „a juca” te poate duce cu gandul la o activitate gen loterie.

Poate unele strategii de a tranzactiona sunt apropiate de loterie, dar ceea ce face un investitor inteligent n-are nicio legatura cu jocurile. Actiunile pe care le cumparam nu sunt bilete la loterie.

Prin cumpararea actiunilor devenim proprietari pe o bucatica dintr-o companie. Asta inseamna ca suntem proprietari pe o mica parte din activele companiei si ca vom avea parte din profitul generat in viitor de companie.

Asta urmaresc in principal la companiile in care investesc si pe care le recomand. Sa aiba potential de a genera profituri, sa aiba o fundatie solida (mai multe active decat datorii), sa aiba un management competent si sa aiba un pret atractiv.

Chiar si facand toata aceasta munca(nu toti trebuie sa dam cu sapa), teoretic e posibil sa cumpar actiuni la o companie care ajunge la faliment, desi sansele sunt infime. Si in cazul nefericit al falimentului, actiunile iti dau dreptul la o parte din banii obtinuti prin lichidarea activelor.

Investind inteligent se diminueaza riscurile, cresc sansele de castig si activitatea nu se mai poate numi „joc la bursa„.

Alta intrebare pe care am auzit-o e unde am ajunge daca toti am fi antreprenori sau toti am fi investitori? Nu stiu. Dar stiu ca nu trebuie sa fim toti in aceeasi oala si ca fiecare domeniu are contributia lui la sistemul economic. Din pacate, cei care fac munca de jos vor fi primii de care nu va mai fi nevoie atunci cand tehnologia va atinge nivelul urmator.

In curand, masinile vor circula fara soferi, vor exista roboti care vor face curatenie, vor livra colete, sau chiar vor opera oameni. Marea majoritate a acestor tehnologii sunt dezvoltate de companii din USA, acesta e si motivul pentu care eu prefer sa investesc la bursa americana.

10 comentarii la “Investitiile la bursa. Joc sau munca necinstita?

  1. Salut Bogdan,

    Legat de subiect, nu pot spune ca bursa e un joc necinstit, dar cu siguranta consider ca cei care joaca trebuie sa fie constienti ca exista riscul sa si pierzi.
    Cred ca ar trebui sa vorbesti si despre marile piete bursiere ale lumii si despre cat de serioase sunt ele. Urmeaza sa detaliez adjectivul „serioase”.
    Eu personal am jucat pe bursa de la bucuresti. Am castigat la inceput apoi a cazut totul. Am avut o pierdere de 80% (vre0 4000 de eur).
    Consider ca bursa de la bucuresti, cel putin la vremea respectiva, era una in care smecherii dadeau tunuri. Sunt mai multe cazuri de coruptie legate de BVB … vezi cazul Patriciu.
    Totodata, in jocul la bursa, key-a este detinerea de informatii si sa ai stii cand sa iesi din joc.
    Acu nu stiu cat de informat esti tu sau de unde iti procuri tu informatiile. Asta tu stii mai bine.

    Ziceai de agricultura … poate sa ploua sau nu, sau sa dea o boala in plante / animale. Deci fiecare activitate cu riscurile ei.
    Dar oamenii trebuie sa stie clar ce riscuri isi asuma.

    1. Salut Ovidiu,

      Sunt convins ca la BVB sunt mai multe cazuri de coruptie decat la bursa din SUA unde investesc eu, desi nici acolo nu lipsesc.
      In ceea ce priveste riscurile, acestea se pot diminua prin strategii de alocare a capitalului pe pozitii si prin documentare disciplinata.

      Stiu tot ce se poate sti despre companiile pe care le recomand. Ce valoare au activele lor, cati bani au in banci, ce datorii au, ce vanzari si marja de profit au, cine sunt managerii si ce rezultate au avut la alte companii pe care le-au condus, cine e concurenta, etc.
      Am un checklist si nu investesc decat daca toate conditiile de pe checklist-ul meu sunt satisfacute.

      In plus nu investesc decat daca in aceeasi companie a investit cel putin unul dintre cei mai mari investitori din lume sau unul dintre cele mai mari hedge funds din lume.

      In ceea ce priveste riscurile, pentru fiecare comanie pe care o recomand, evaluez si riscurile si abonatii la serviciul SWB, primesc toate aceste detalii intr-un raport complet.

      Si intr-adevar exista riscuri care se aplica in cazul oricarei companii si pe care trebuie sa ti le asumi ca investitor.
      Pot fi cazuri de coruptie, crize economice sau crize politice.

      Bursa din SUA are avantajul istoriei de partea sa fata de cele mai tinere.
      Si istoria ne arata ca dupa orice criza majora, bursa si-a revenit in cativa ani si a depasit nivelul dinaintea crizei.
      Totdeauna.

  2. Probabil ca Ovidiu a avut ghinionul de a investi la BVB in perioada 2006-2009. Cresterile au fost atunci pe masura, la fel si corectia.
    @Ovidiu: sa stii ca banii nu i-ai pierdut din cauza „tepelor” de la BVB. In acea perioada, toate bursele s-au corectat serios, toata lumea a pierdut. Toata lumea care a ramas in piata. Daca ai fi avut un management activ al investitiei si ai fi vandut la timp, reintrai in piata in 2009, cand bursele au inceput sa isi revina, si puteai sa faci profit si de 200% intr-un singur an.
    @Bogdan: oricum ai gandi-o, terminologia corecta este „a investi”, nu „a juca”. La Loto 6/49 joci, la Bursa investesti. Pentru ca a cumpara actiuni presupune studiul situatiei financiare a companiei respective, informatii din piata legate de activitatea ei si urmarirea evolutiei la bursa prin prisma anumitor indicatori, precum MACD, RSI, ROC, benzi Bollinger, grafic de bare etc. Asadar, a investi la Bursa presupune sa muncesti, si nu este o munca diferita de „a da cu sapa”. Plus ca si aici depinzi de multe ori de timpul probabil. Doar ca aici semeni bani si culegi profit…

  3. Salut Bogdan, am inceput de curand sa urmaresc cu intetes articolele tale legate de investitiile la bursa. Eu sunt tanar student si angajat dar doritor de a invata despre investitii si antreprenoriat. Un sfat pentru cei ca mine, ce sunt in punctul 0 ca si cunostinte legate de investitii?? care sunt sursele tale de documentare, cu care iti bifezi checklist-ul?? De cat timp crezi ca e nevoie ca sa devii un investitor cu experienta?

  4. Bune intrebari.
    E nevoie de ceva timp. Pentru unii mai mult, pentru altii mai putin. Asta nu conteaza pentru cei care vor cu adevarat sa invete ceva, orice ar fi. Ei se bucura de procesul de invatare si de orice progres.
    E important insa in tot procesul sa ai un mecanism care iti ofera un feedback rapid. Greselile nu sunt rele, dar e important sa stii cand gresesti pentru a nu persista in greseli.

    Ca si pasi concreti pentru a invata sa investesti, ce sa zic?
    Mergi in paralel cu teoria si cu practica. Prin practica ma refer la conturi demo pe care poti tranzactiona cu bani virtuali. Poti folosi Investopedia sau chiar Google Finance sau Yahoo Finance ca sa iti construiesti un portofoliu.
    Iar la teorie, incepe cu o carte cu informatii generale, din care sa afli despre toate metodele de tranzactionare, despre diferite strategii de management al riscului, despre produsele financiare.
    Apoi vezi ce ti se potriveste tie. Eu as aprofunda partea de analiza fundamentala.
    Citeste 100 de carti. Citeste despre Warren Buffett. Citeste „Beating the streets” a lui Peter Lynch.

  5. Sunt și eu la început și am găsit o firmă de investit la bursă , majoritatea spun că este de încredere, am făcut in 2 zile din bonusul de 100lei 250lei, am încercat să urmez o regulă simplă dacă scade automată trebuie să și crească , dat apoi mi-am dat seama că nu merg lucrurile așa, am să-mi cumpăr cărțile recomandate de tine și să mai învăț cate ceva,multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.