Ce crezi c-a aparut prima data? Banii, sau scrisul?
Hai sa-ti dau un indiciu…
Primele utilizari ale scrisului au fost pentru contabilitate, in jurul anilor 3000-3500 IC.
Si vreau sa fiu foarte clar. Desenele nu le luam in considerare.
Stiu ca in anul 5000 IC, un barbat si-a desenat (pe peretele toaletei din pestera) un autoportret nud in care si-a exagerat dimensiunea penisului (cercetatorii cred ca a facut-o intentionat).
Dar cum ti-am spus, asta nu se pune.
Desi se stie clar ca banii au aparut inaintea scrisului, odinea nu are importanta pentru noi astazi.
Dar ambele tehnologii au fost extrem de importante pentru evolutia speciei noastre si pentru dezvoltarea civilizatiei.
Majoritatea oamenilor stiu sa scrie si sa foloseasca bani. Sunt si unii care nu stiu sa faca adunari si scaderi, dar se descurca cu banii. Al naiba sa fiu daca-nteleg cum fac asta, dar e adevarat.
Si hai sa-ti mai spun ceva…
Chiar daca majoritatea oamenilor stiu sa scrie, putini sunt scriitori. Si chiar mai putini oameni inteleg cum functioneaza banii cu adevarat.
Putini pot intelege ca banii, asa cum ii cunoastem noi, n-au o valoare intrinseca. Valoarea lor e data de increderea pe care o avem in ei.
De exemplu, astazi avem incredere in lei. Dar daca maine te duci la magazin si te trezesti ca nu mai accepta decat Euro, ce faci? Stiu. Te duci la alt magazin.
Dar daca si la urmatorul ti se spune acelasi lucru?
Atunci incepi sa-ti pierzi increderea in lei si te duci repede la o casa de schimb, sau la banca sa scapi de toti leii si sa cumperi Euro.
Cum tu nu vei fi singurul care va face asta, leul se va devaloriza cu viteza lui Bolt pana cand o roaba de lei nu-ti vor ajunge sa cumperi o paine.
Stiu ca e greu de crezut scenariul asta. Dar s-a intamplat de multe ori.
Actualul sistem monetar, chiar daca are multe slabiciuni, e totusi suficient de bun in majoritatea timpului pentru a face ca economia mondiala sa functioneze si oamenii sa poata duce o viata normala.
Sa poata sa-si stocheze valoarea in bani si sa-i poata folosi la cumparaturi. Pentru ca acestea sunt principalele functii ale banilor.
Dar acest sistem ar putea sa fie mult mai bun.
Ce vreau sa spun prin asta?
Ca sa-ntelegi, trebuie sa-ti explic care sunt problemele banilor asa cum ii stim.
- Pana si cele mai mari monede din lume, Euro si USD au restrictii geografice de utilizare. In Romania nu poti plati la niciun magazin direct cu Euro sau cu USD. Trebuie sa-i schimbi in RON. Astfel pierzi timp si pierzi din valoarea banilor.
- Intimitate. Banca ta stie toate platile pe care le-ai facut cu un card sau online si unde te aflai cand le-ai initiat.
- Control. Banca e o companie care iti tine si controleaza banii. Daca da faliment, e posibil sa nu-ti mai recuperezi banii. Daca-i recuperezi, nu se va intampla de pe o zi pe alta.
- Siguranta. Banii pe care-i ai in banca, sunt tot intr-o forma digitala. Contul bancar e un sir de caractere asociat numelui tau. In acel cont e o suma de bani care e de fapt un numar intr-o baza de date electronica. Trebuie sa te bazezi pe sistemele bancii de securitate cibernetica. Au existat cazuri in care infractori cibernetici au spart aceste baze de date si au sters informatiile. Banii oamenilor au disparut.
- Sistem lent si scump. Daca vrei sa faci un transfer de bani in alta tara, mai repede ajungi tu personal sa duci banii intr-o geanta decat o fac banii tai prin sistemul bancar. Si cel mai urat lucru e ca aceste transferuri au comisioane mari si netransparente. E o adevarat hotie.
- Bani noi sunt creati din nimic, devalorizandu-i astfel pe cei care exista in circulatie
- Exista cazuri in care anumitor oameni sau institutii le e interzis accesul la sistemul bancar (e.g. organizatia Wikileaks).
- Exista tari sarace in care majoritatea oamenilor nu au acces la banci si unde se practica barter-ul. Daca au o ruda in alta tara, aceasta poate trimite bani doar prin Western Union cu comisioane imense
- Pe bune? In era internetului inca discutam de ore si zile de lucru?
Cred ca esti de acord cu mine ca acestea sunt probleme reale si sunt naspa pentru ca ne costa timp, bani si nervi.
Rezolvand aceste probleme, sau o parte dintre ele, ar insemna un mare pas inainte fata de situatia de acum.
Bitcoin, generatia urmatoare a banilor
Bitcoin ofera solutia la toate incovenientele enumerate mai sus. Si nu numai Bitcoin. Pentru ca exista si alte criptomonede la fel de bune, unele chiar mai bune decat Bitcoin.
De fapt, exista aproape 1000 de criptomonede.
Datorita acestor avantaje pe care le au fata de banii clasici, sunt convins ca atat Bitcoin, cat si alte criptomonede legitime reprezinta viitorul si mai devreme sau mai tarziu vor schimba din temelii sistemul actual financiar si vor inlocui complet banii fizici.
Poate te intrebi care-i treaba cu Bitcoin si cum de rezolva el toate acele probleme enumerate mai sus.
Daca ma crezi pe cuvant, nu e nevoie sa citesti mai departe.
Dar daca vrei sa-ntelegi cum functioneaza Bitcoin, hai sa-ti explic care-i treaba cu tehnologia care-i da acestuia superputerile de care-ti spuneam: Blockchain (lant de blocuri).
Blockchain – tehnologia ce va schimba lumea
Blockchain-ul e un fisier digital, ca un registru in care sunt inregistrate toate conturile existente si sumele de bitcoini existente in fiecare cont.
Practic, in blockchain sunt inregistrate doar tranzactiile efectuate cu bitcoini de la crearea lui pana in prezent. Dar orice computer, citind toate aceste informatii poate deduce oricand ce suma e prezenta in fiecare cont existent.
Tranzactiile noi se pun in blocuri care se adauga in ordine cronologica in blockchain.
Pe langa tranzactii, fiecare bloc nou, contine un numar special care identifica blocul precedent, formand astfel un lant de blocuri.
Toate nodurile din reteaua Bitcoin (care se mai numesc si mineri) isi tin o copie a acestui registru (blockchain).
Mecanismul genial folosit pentru a adauga noile tranzactii in blockchain, e conceput astfel incat probabilitatea ca o tranzactie incorecta sau frauduloasa sa ajunga in blockchain, e practic nula.
Daca vrei sa cumperi bitcoin de la mine, eu creez o tranzactie dintr-o aplicatie speciala numita wallet (portofel). Apoi, trimit tranzactia la toti minerii din lume.
Practic le spun: „Minerilor, luati 1 Bitcoin de la adresa X si mutati-l la adresa Y”.
Daca suficienti mineri spun ca tranzactia e valida (adresele noastre sunt reale si eu am cel putin 1 bitcoin disponibil), aceasta va fi confirmata si va fi pusa intr-un nou bloc ce va fi adaugat in blockchain.
Pentru a adauga un bloc nou in blockchain, minerii trebuie sa rezolve un fel de puzzle, iar primul care o face va primi o recompensa (in bitcoin) de la sistem.
Pentru a primi recompensa, mai e un pas.
Ti-am spus ca fiecare miner isi tine o copie a blockchain-ului. Minerul castigator va adauga blocul nou la copia lui a blockchain-ului si o va trimite tuturor celorlalti mineri care o vor verifica.
Pentru ca si ei sa o adauge la propriile copii, toate tranzactiile din noul bloc trebuie sa fie valide, puzzle-ul trebuie sa fie rezolvat corect si blocurile vechi nu trebuie sa fie alterate.
Daca exista vreo eroare sau vreo incercare de a corupe blockchain-ul, acesta e rejectat imediat de ceilalti mineri.
Astfel, un miner are de pierdut daca face ceva incorect, pentru ca nu are sanse sa reuseasca, dar il costa bani (pentru ca rezolvarea puzzle-ului de care-ti spuneam mai sus presupune consum de energie electrica) si pierde sansa de a primi recompensa.
Practic, noi bitcoini sunt creati pentru a-i recompensa pe mineri pentru aceasta munca, dar asta nu se va intampla la infinit.
Numarul lor total va fi 21 de milioane si pana astazi s-au minat aproximativ 16 milioane, iar ultimul bitcoin va fi minat in jurul anului 2140 (asta e important pentru valoarea Bitcoin, pentru ca nu va exista inflatie).
Prin acest mecanism bazat pe recompensa si in care blockchain-ul e distribuit in retea pe milioane de computere, nimeni nu trebuie sa aiba incredere in altcineva, dar poate sa aiba incredere ca sistemul va functiona corect.
E un sistem descentralizat in care nu exista o singura entitate care sa detina blockchain-ul.
Spre deosebire de sistemul financiar actual care e centralizat si in care clientii trebuie sa aiba incredere in banca sau in companii precum VISA si MASTERCARD pentru a efectua tranzactii financiare si a pastra in siguranta datele conturilor.
Acum, cunoscatorii o sa-mi sara in cap si-o sa-mi spuna ca nu exista conturi in bitcoin. E adevarat. Cand vorbim de bitcoin, vorbim de portofele (wallets) care contin o cheie privata si chei publice (sau adrese pentru primirea bitcoinilor).
Poti sa te gandesti le exemplul email-ului. Ai o adresa si o parola. Pentru a primi email-uri trebuie sa le dai oamenilor adresa, iar pentru a-ti citi email-urile si a trimite email-uri ai nevoie de parola.
De fapt, sistemului nu-i pasa cine e persoana care are cheia privata. Poate chiar sa nu fie o persoana, sau o companie. Poate sa fie si un software…
Daca vrei sa tranzactionezi Bitcoin ai nevoie de propria cheie privata pe care trebuie sa o pastrezi la loc sigur si sa nu o spui la nimeni. Cine controleaza cheia privata, controleaza suma de bitcoini.
Sa revenim la exemplul nostru in care tu vrei sa cumperi de la mine 1 bitcoin.
Primul pas e sa-ti instalezi un wallet (pe telefon, laptop, tableta sau desktop), sa accesezi un web wallet, sau sa-ti achizitionezi un hardware wallet.
Wallet-ul e o aplicatie speciala care stie sa-ti creeze o cheie privata, chei publice (poti avea cate una pentru fiecare tranzactie) si sa-ti gestioneze balanta de bitcoini.
Dupa ce ti-ai ales un wallet, iti creezi cheia privata (un fisier ce contine un sir lung de caractere alfanumerice, adica cifre si litere).
Apoi, generezi o cheie publica (adresa) pe care mi-o trimiti mie. Nu-ti fie teama. Nu pot sa-ti fur din bitcoini avand aceasta cheie.
Tot ce pot eu sa fac cu ea e sa-ti trimit bitcoini si sa vad cati bitcoini ti-au mai fost trimisi la aceasta adresa.
Dupa ce-am primit cheia ta publica, intru si eu in wallet-ul meu si-i spun sa trimita 1 bitcoin la adresa primita de la tine (adresa si cheie publica sunt acelasi lucru).
Pentru a usura acest process, in cazul in care suntem fata in fata, adresa ta e transformata de wallet-ul tau intr-un fel de imagine patrata (cod QR) si eu trebuie doar sa-i arat acel cod camerei telefonului meu (acesta e sistemul folosit de magazinele ce accepta Bitcoin).
Wallet-ul ia toate aceste informatii, creeaza un mesaj cu detaliile tranzactiei, ii adauga o semnatura digitala creata folosind cheia mea privata si o trimite tuturor nodurilor din reteaua Bitcoin (broadcast).
Apoi, incepe competitia intre mineri (despre care-ti spuneam mai sus), iar dupa aproximativ 10 minute bitcoinul va fi in contul tau.
Si asta se va-ntampla chiar daca e sambata sau duminica, sau daca e ora 23:51 noaptea.
Si daca tu esti in Senegal si eu sunt in Hawai. 😛 (stiu ca preferi invers)
Daca n-ai avut nicio treaba cu bitcoin pana acum, e normal sa ti se para dificil de folosit, dar nu e asa. Cand vei folosi prima data Bitcoin, vei vedea cat e de simplu. Si e bine pentru tine si buzunarele tale ca asta sa se intample mai repede decat mai tarziu.
O sa urmeze si un ghid despre cum cumperi, desi e simplu si cred ca te poti descurca singur. Cea mai renumita bursa romaneasca pentru a cumpara Bitcoin e btcxchange.
—
Ai vazut cate probleme rezolva criptomonedele. Avand in vedere toate aceste avantaje, crezi ca oamenii le vor adopta?
Unii oameni sunt obligati sa foloseasca criptomonedele pentru ca nu au acces la sistemul bancar, dar aproape toata planeta are telefoane mobile prin care pot primi si trimite Bitcoin sau Altcoins (denumirea generica pentru celelalte criptomonede).
Altii o fac din motive politice sau principiale, iar altii pentru a face profituri din investitii in acest gen de active.
Adevarul e ca din ce in ce mai multi oameni incep sa le foloseasca.
Stiind asta, din ce in ce mai multe afaceri vor incepe sa le accepte ca mod de plati. Deja multe fonduri de investitii incep sa-si indrepte atentia catre ele.
E posibil ca in viitor unele tari sa treaca complet la criptomonede si sa renunte la monedele nationale.
Si pretul lor isi va continua ascensiunea, chiar daca pe termen scurt o eventuala rezistenta din partea unor guverne importante ar putea sa duca la scaderi.
Crede-ma. Peste cativa ani ne vom intreba cum am putut trai inainte de criptomonede.
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile