In fiecare zi simteam din ce in ce mai puternic cum ma impunge ceva in inima. La inceputul anului toate investitiile mele se indreptau spre sud. Imi facusem temele si stiam ca nu e o criza reala si ca totul va reveni la normal. Am publicat articole si ebook-uri in care am explicat toate argumentele pentru care eram convins ca piata isi va reveni.
Stiam ca atunci cand preturile scad, cel mai bine e sa cumperi cat mai multe actiuni, dar nu mai aveam multi bani cash. Am cumparat de cat mi-am permis.
A fost cel mai slab inceput de an al bursei din ultimii 84 de ani!
Cu toate ca eram convins ca va fi bine, tot aveam dureri fizice si imi venea sa plang cand vedeam ca in fiecare zi preturile se duc mai jos. Si mai jos. Nu mai suportam. Simteau ca imi plesnesc creierii.
Presa, site-urile de specialitate si brokerii scriau de o criza mai mare decat cea din 2008. Oare chiar credeau ca asa va fi? Hai sa-ti spun care-i adevarul. Ii doare undeva daca au dreptate sau nu.
Singurul obiectiv al presei e sa aiba audienta cat mai mare. Si cand toata lumea e panicata, trebuie sa cumpere ziarul, sau sa intre pe site-ul X sa citeasca ce s-a mai intamplat. “Ce spun expertii ca o sa urmeze? Ce ne sfatuiesc sa facem?” se panicheaza toti.
Si “expertii” iti spun numai chestii adevarate.
Iar brokerii vor ca investitorii sa faca cat mai multe tranzactii, pentru ca ei sa castige bani din comisioane. Ei stiu ca pot influenta comportamentul investitorilor alimentand, dupa conjunctura, frica sau lacomia.
Si lumea se sperie. Multi mi-au trimis email-uri si articole. “Uite Bogdan ce zic astia. E groasa treaba. Noi ce facem?”
Stati linistiti ca nu vom mai vedea prea curand o criza de proportiile celei din 2008. Nici piata imobiliara si nici sistemul bancar nu se afla in situatia din urma cu 8 ani. Preturile actiunilor nu sunt supraevaluate.
“Stam pe pozitii.” Se spune ca in asemenea momente bursa “se scutura” de investitorii slabi si raman doar cei puternici. Oare cei care se sperie si vand au citit vreodata raportul anual al Berkshire Hathaway, scris de Warren Buffett? Au citit vreo carte buna despre investitii? Oare cand cumpara actiuni la o companie stiu de ce cumpara? Au o strategie?
Stiu ca nu e chiar atat de simplu precum suna, dar uite care e principiul de la care nu trebuie sa te abati.
Invata sa evaluezi o companie. Apoi compara valoarea intrinseca a companiei cu pretul de la bursa. Daca pretul e mai mic decat valoarea estimata, ai o marja de siguranta si investitia se justifica. Acesta e principiul de baza al strategiei value investing.
Foarte putini folosesc aceasta strategie in investitii pentru ca necesita multa rabdare si autocontrol pentru a da rezultate.
Cand incepi sa investesti la bursa e bine sa stii ca pe majoritatea investitorilor nu-i intereseaza evaluarile. Vor castiguri cat mai mari pe termen scurt si daca ei cred ca o actiune va creste, o cumpara si daca are un pret de zeci de ori mai mare decat valoarea.
Nu au fost putine situatii in care pretul unei companii era de miliarde de dolari, dar acea companie nu avea niciun activ si nu era nici profitabila.
Singurele motive pentru care actiunile cresteau erau niste planuri nerealiste scrise in ceva documente si lacomia celor care vazand cum creste pretul, vroiau si ei sa profite.
Bineinteles ca pana la urma au avut loc prabusiri spectaculoase si sunt multe exemple.
E absolut normal sa existe si momente de scadere si investitorii puternici stiu asta si nu se panicheaza.
Motivele pentru care pretul unei actiuni poate sa scada
1. Scad (aproape) toate actiunile
Asa s-a intamplat in ultimele doua zile. Specialistii spun ca pretul petrolului ar fi determinat scaderea plus ca foarte multi au vrut sa-si ia profiturile dupa ultimele cresteri.
2. Scade tot sectorul din care face parte o companie
Fiecare companie face parte dintr-un anumit sector economic: sectorul industrial, sectorul financiar, sectorul tehnologic, sectorul de sanatate, sectorul energetic etc.
Pot fi anumite evenimente care impacteaza intregul sector si toate actiunile companiilor din acel sector scad. Nu de putine ori am vazut situatii in care stiri negative aparute despre o singura companie, au determinat scaderea unui sector intreg. De ce?
Toate aceste sectoare au asociate cate un index care masoara performanta intregului sector. Unii traderi iau decizii pe baza valorii acestui index. Daca vad ca valoarea indexului scade, trag concluzia ca tot sectorul merge rau si stau departe de el.
3. Dupa cateva zile de cresteri, cei care urmaresc castiguri rapide si pe care nu-i intereseaza datele fundamentale ale unei companii incep sa vanda in disperare pentru a-si lua profiturile.
4. Un fond mutual mare vinde multe actiuni
Atunci cand un actionar mare vinde o cantitate mare de actiuni, pretul scade indiferent ce se intampla cu compania. E una dintre primele legei ale economiei. Cand oferta e mai mare decat cererea, pretul scade.
Sunt multe motive pentru care un fond mutual poate sa ia decizia de a vinde. Poate vrea sa cumpere actiuni la alta companie. Poate are sa dea bani inapoi la investitori. Nu stiu.
Asta inseamna ca si tu trebuie sa vinzi? Normal ca nu. Daca totul e in regula cu compania, pretul isi va reveni. Dar cei care nu au o strategie, atunci cand vad cum scade pretul, se panicheaza si vand si ei. Pretul se duce si mai jos.
5. Unii joaca dupa cum dicteaza agentiile de rating
Am in portofoliu actiuni la o companie mai speculativa si foarte volatila. Am multi peri albi din cauza ei. 🙂
De cand o am, a crescut si a scazut de zeci de ori. De fiecare data cand creste, agentiile incep sa o laude. Sa spuna ca e cea mai tare actiune si ca recomanda cumpararea. Apoi ceva se intampla si pretul scade. A demisionat CEO-ul, a scazut sectorul din care face parte, au avut nevoie de bani in plus si au emis actiuni, etc. Dupa ce pretul a scazut, agentiile de rating au recomandat vanzarea.
Te doare capul. Hai sa dam putin in spate. Daca urmezi recomandarile lor, ce se intampla? Iti spun eu. Ramai fara bani cat ai zice peste. Cumperi cand actiunile sunt scumpe si vinzi cand sunt ieftine. Mda… E la mintea cocosului ca trebuie sa faci exact invers pentru a castiga bani si totusi multi asculta de recomandarile acestor agentii.
6. Diluarea
Unul dintre motivele pentru care compania despre care-ti spuneam la punctul 5 a scazut de cateva ori a fost faptul ca a avut nevoie de capital si a emis actiuni in plus.
Cand o companie vinde actiuni in plus, valoarea celor existente scade.
Valoarea companiei ramane aceeasi, dar existand mai multe actiuni, pretul per actiune scade.
Diluarea nu e intotdeauna un lucru rau si e ceva ce se intampla in special cu companiile mai tinere si care se afla in faza in care nu au profituri.
Poate fi un lucru bun daca noile fonduri adunate prin vanzarea unor noi actiuni sunt folosite inteligent pentru a creste si a duce compania in zona de profit.
—
Incerc sa impartasesc cele mai importante lectii pe care le invat din investitii ca sa te ajut sa nu faci greseli care te costa bani.
Cu ce ramai din articolul de astazi? La bursa intotdeauna vor exista perioade de cresteri urmate de perioade de scaderi. Sunt normale. Trebuie sa te obisnuiesti cu ele si sa le accepti pentru ca fac parte din joc. Si chiar daca sunt greu de suportat, scaderile nu sunt ceva rau. Pot fi oportunitati sa cumperi actiuni la preturi mici.
Unul dintre sfaturile pe care o sa le gasesti peste tot e sa folosesti ordine Stop Loss pentru a te proteja de pierderi mari. Nu le folosi pentru ca nu sunt asa de sigure cum se spune si din contra. Poti sa pierzi multi bani din cauza lor.
—
Multi incearca sa fie ironici si imi lasa tot felul de comentarii pe pagina de Facebook. Ma critica pentru faptul ca incerc sa educ oamenii in domeniul investitiilor si pentru ca afirm ca oricine poate invata sa investeasca. Din punctul lor de vedere e ceva dificil si sunt revoltati ca eu imi permit sa le spun la oameni ca e simplu. Ok. Poate acesti comentatori au facut doua tranzactii fara sa aiba nicio strategie si fara sa faca niciun fel de analiza. Normal ca au pierdut.
A fost greu sa inveti sa mergi? Cati dintre oameni invata sa mearga? Corect. Toti invata, in afara de nefericitii care au dizabilitati.
Dar ti-a luat un an. Ai mers prima data in patru labe. Apoi ai lasat-o pe mama sa te tina de mana. Dupa ce ai cazut, te-ai ridicat si ai mers mai departe…
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile
Articolul asta mi se pare de pus in rama! Orice investitor care vrea sa se tina de treaba trebuie sa stie lucrurile pe care le-ai scris. Insa am impresia ca multi joaca precum cei de la pariuri sportive… Felicitari pentru articol! Deja mi-am salvat cateva idei intr-un word, idei pe care le voi citi odata pe saptamana pana le stiu pe de rost.
Merci Andi. Ma bucur ca ti-a placut si ca il consideri util.
Este normal ca bursele sa mai si scada din cand in cand, uneori fara un motiv anume ! Este normal ca multi sa mai si piarda pentru pierderile unora sunt castigurile altora , si cred ca adevaratele castiguri sanatoase de pe bursa pe care le poate avea toata lumea sunt cele din dividende ! Majoritatea oamenilor nu recunosc si nu inteleg faptul ca ei sunt dump money si dau vina pe altceva in loc sa se apuce de studiu .
Felicitari pentru articol Bogdan. Ai punctat foarte bine motivele scaderilor de la bursa si comportamentele de panica a investitorilor.
Faptul ca esti criticat inseamna ca esti citit. 🙂
Mult succes in continuare!
Merci Andrei! Succes si tie!