„Bogdan, am urmarit discutii despre compania X pe Social Media si multi spun ca vor fi delistati de la bursa. Ce se va intampla cu actiunile mele?”, m-a intrebat recent un cititor.
Da. O intrebare foarte buna pentru ca acest lucru i se poate intampla unei companii publice. Exista mai multe situatii in care o companie poate fi delistata de la bursa, fiecare cu specificul ei si marea intrebare e….
Daca ai actiuni la o companie, ce se intampla cu ele cand e delistata de la bursa?
Hai sa vedem in ce conjuncturi poate aparea aceasta delistare si ce inseamna fiecare dintre ele pentru tine ca actionar.
Sunt trei situatii pe care le cunosc.
1. Compania ramane in continuare publica, dar e delistata de la o anume bursa.
Daca o companie e publica inseamna ca actiunile acelei companii pot fi cumparate de orice investitor. Dar a fi o companie publica nu inseamna automat ca e si listata la o anumita bursa.
Poate iti mai amintesti din alte materiale de pe site…
Bursa e si ea in sine o companie care castiga bani din comisioanele primite de la companii atunci cand sunt listate si din comisionul anual pentru listare.
Pentru listarea la bursa compania trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
- un numar minim de actionari
- un numar minim de actiuni
- o valoare de piata minima
Daca nu sunt indeplinite aceste conditii si compania nu e listata la nicio bursa, actiunile se pot tranzactiona printr-un sistem computerizat de dealeri numit Over The Counter Bulletin Board.
Cateva dintre avantajele listarii la bursa sunt o mai mare credibilitate si vizibilitate pentru companie si lichiditate mai mare a actiunilor.
Exista situatii in care o companie e listata la bursa, dar dupa listare se intampla anumite lucruri si nu mai indeplineste conditiile de listare. In acest caz, bursa ii da un avertisment si un timp limita pentru a-si rezolva problemele si a indeplini din nou conditiile pentru listare.
Daca nu reuseste sa remedieze problemele la timp, compania e delistata, dar ramane publica.
Actiunile ei se vor putea tranzactiona in continuare prin intermediul sistemului Over The Counter si broker-ul tau ar trebui sa pastreze actiunile companiei in oferta, chiar daca in mod normal nu ofera acces la actiunile din sistemul OTC.
Practic, nu se intampla mare lucru pentru tine ca actionar. Trebuie sa fii constient de diferenta de lichiditate, pentru ca actiunile tranzactionate prin sistemul OTC au volume mult mai mici ceea ce face ca pretul lor sa fie mult mai volatil.
2. Compania se transforma din publica in privata
E posibil ca un actionar puternic, un grup de actionari, sau o alta companie sa preia controlul asupra unei companii si sa o faca privata.
In aceasta situatie, cei care vor sa preia controlul vor face o oferta de cumparare pentru actiuni, la un pret care e peste pretul pietei.
Daca oferta e acceptata de majoritatea actionarilor (procentul depinde de companie, poate fi 51% sau chiar 90%), se face tranzactia.
In cazul in care detii actiuni la acea companie, se vor vinde automat.
Brokerul iti va scoate actiunile din cont si iti va adauga suma de bani corespunzatoare.
3. Compania da faliment
E singura situatie in care actiunile tale pot deveni fara valoare. Si in cazul falimentului e posibil sa primesti ceva in schimbul actiunilor.
O companie externa se va ocupa de lichidare.
Daca dupa vanzarea tuturor activelor si plata datoriilor vor mai ramane fonduri disponibile, acestea se vor distribui in mod egal actionarilor.
—
Frica de a pierde bani in investitii e normala. Cu totii facem eforturi sa ne castigam banii si cand ne implicam in investitii avem un sentiment ciudat ca ne aflam tot timpul cu sabia lui Damocles deasupra capului.
E adevarat ca in investitii exista riscuri si e bine sa cunosti exact care sunt acestea. Nu e bine sa fii ignorant, dar nici sa lasi orice zvon sa te sperie, fara sa privesti mai adanc si sa intelegi despre ce e vorba.
Chinezii au doua simboluri alaturate care formeaza cuvantul risc.
Unul inseamna oportunitate, iar celalalt inseamna pericol.
Lumea investitiilor e plina de oportunitati, dar tot timpul e prezent si pericolul. Pentru a avea parte de oportunitati trebuie sa stim exact care e pericolul si sa-l acceptam. Sa invatam sa traim cu el. Dar despre asta povestim saptamana viitoare…
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile