Cum evadezi din cursa de sobolani a lui Robert Kiyosaki!

rat-race-1

Toti trebuie sa punem mancare pe masa la familie si pentru asta avem nevoie de bani.

Suntem educati sa credem ca pentru a castiga bani trebuie sa muncim din greu. Majoritatea dintre noi ne petrecem cea mai mare parte a vietii muncind. Avem o slujba, sau avem propria afacere care la un moment dat se transforma de asemenea intr-un fel de slujba.

„Nimeni n-a spus vreodata pe patul de moarte: Ce rau imi pare ca n-am petrecut mai mult timp muncind!”

rabinul Harold Kushner

Imi place mult citatul rabinului pentru ca te duce intr-o stare de introspectie si te face sa te gandesti care sunt cele mai mari prioritati in viata.

Ai putea sa-mi spui: Bogdan, stii de ce n-a spus nimeni asta? Oamenii aflati pe patul de moarte sunt inconjurati de familie. Ce-ar putea sa spuna? Nu vor sa-si supere familia inainte sa-si dea duhul. Sunt nevoiti sa spuna ceva de genul: „Ce rau imi pare ca n-am petrecut mai mult timp cu voi!” Cum ar fi daca ar zice: „Ce familie de nesuferiti am! Imi pare rau ca n-am muncit mai mult si am petrecut asa mult timp cu voi!”? :))

Ce as putea sa raspund?! Sa nu crezi ca am ceva impotriva muncii! Chiar cred ca prin munca avem parte de multe satisfactii!

Ceea ce vreau sa spun e ca nimeni n-a facut avere muncind mult si ineficient. Cei care au facut avere si-au facut-o folosind mai mult instrumentul de pe umeri.

Daca tie iti place sa pictezi, nu o sa simti satisfactie facand 10 ore de contabilitate pe zi.

Niciodata in cei 14 ani de cand m-am angajat n-am simtit o satisfactie mai mare decat cea pe care o simt atunci cand lucrez la acest site. Indiferent daca scriu articole sau trimit emailuri abonatilor sau raspund la comentariile voastre.

Unii dintre noi afirma ca le place ceea ce fac la serviciu. Daca te numeri printre acestia, iti pun o intrebare.

Daca de maine cineva incepe sa iti dea lunar, pana la sfarsitul vietii, o suma care sa iti acopere toate cheltuielile de zi cu zi, vei continua sa faci ceea ce faci acum?

Vei merge in continuare la serviciu? Vei lucra in continuare pentru afacerea ta?

Pun pariu ca o perioada nu ai mai lucra si apoi, avand libertatea de a alege, ai incepe sa faci ceea ce iti place cu adevarat!

Singura resursa pe care nu o putem cumpara sau recupera e timpul. In viata trebuie sa avem un echilibru in modul in care ne petrecem timpul. Nu poti sa fii productiv daca lucrezi efectiv mai mult de 4 ore pe zi. In celelalte ore din zi, organismul tau si mintea ta au nevoie de exercitiu fizic, de conectare cu oamenii dragi, de activitati care te relaxeaza, meditatie, citit, un masaj, o baie relaxanta sau orice altceva iti face tie placere. In afara de privitul la televizor care nu e o placere, e o adictie.

Din pacate nimeni nu o sa iti dea vreodata acea suma de bani. Si atunci cum poti sa ajungi in situatia de a fi liber sa muncesti ce vrei, cat vrei si cu cine vrei?

Cursa Sobolanului

Esti prins intr-un cerc vicios.

Pentru ca ai nevoie de bani, lucrezi mult, castigi mai putin decat meriti si pentru ca nu esti educat in domeniul financiar, iti cheltuiesti tot venitul pe lucruri de care n-ai nevoie.

Planul tau e ceva de genul: munceste, castiga, cheltuieste, munceste, castiga, cheltuieste…..

Te simti ca un canoist care participa la cursa avand o lingura de lemn in loc de vasla?

Robert Kiosaky numeste asta cursa sobolanului. Nu numai angajatii pot sa se afle in aceasta cursa. Si cei care au afaceri si nu stiu sa-si foloseasca in mod inteligent banii castigati sunt in aceeasi situatie.

flux-saraci

In imaginea de mai sus vezi un grafic cu circuitul banilor unei persoane sarace. Indiferent cat e de mare venitul, pentru mine cei care se afla in aceasta situatie sunt oameni saraci.

Din grafic vezi ca venitul, care e generat dintr-o slujba, e folosit in primul rand pentru plata pasivelor de genul ipoteca, imprumuturi, carti de credit iar diferenta se duce pe cheltuielile de zi cu zi. In schimb, coloana activelor la un om sarac e goala.

Repet. Indiferent de dimensiunea venitului tau, daca ai acest comportament esti un om sarac, din doua motive:

1. In primul rand esti dependent de o singura sursa de venit care poate sa dispara oricand.

Daca crezi ca nu e posibil ca un om care castiga foarte mult sa fie sarac, poti sa iti dau aceleasi exemple pe care le da si Tony Robbins in noua sa carte „MONEY Master the Game: 7 Simple Steps to Financial Freedom”.

Vedete ca Mike Tyson, MC Hammer, Kim Basinger si multi altii au castigat sute de milioane de dolari si au ajuns falimentari pentru ca n-au stiut sa-si foloseasca banii in mod inteligent, asa cum o fac oamenii cu adevarat bogati.

2. In al doilea rand, esti obligat sa continui sa-ti vinzi timpul pe bani, ceea ce reprezinta cea mai dezavantajoasa metoda de a face bani.

Dupa ce a irosit toti banii si a ajuns asa de slab la box incat maturau cu el pe jos toti amatorii, fostul mare campion Mike Tyson a fost nevoit sa ajunga prostituata show biz-ului american, acceptand tot felul de roluri in filme de mana a doua si tot felul de aparitii rusinoase in diferite emisiuni de scandal.

La fel cum si multi dintre noi acceptam tot felul de slujbe nenorocite pentru ca avem nevoie de bani.

Ce fac bogatii cu banii

Intre 85-88% din­tre mili­o­na­rii din SUA sunt mili­o­nari de primă gene­ra­ție și și-au făcut ave­rile prin pro­pri­ile puteri. Marea majoritate dintre ei, au inceput sa castige bani ca si multi dintre noi, lucrand pentru un amarat de salariu.

Ce au facut ei diferit? Au folosit o parte din banii castigati pentru a-si construi noi surse de venit, si-au pus banii sa munceasca pentru ei si in timp n-a mai fost nevoie sa lucreze ei pentru bani.

flux-bogati

Spre deosebire de saraci, pe care ii preocupa mai mult cum sa faca imprumuturi pentru a-si cumpara lucruri pe care nu si le permit si de care n-au cu adevarat nevoie, bogatii se concentreaza pe construirea activelor.

Iar activele produc bani sub forma de dividende, dobanzi, chirii, redevente. Aceste sume ajung in zona de venituri. Oamenii educati financiar isi folosesc lunar cea mai mare parte din venituri pentru a investi in construirea unor noi active care sa produca si mai multi bani. Doar banii ramasi dupa aceste investitii sunt folositi pentru cumparaturile de zi cu zi. Bogatii se platesc in primul rand pe ei.

Cand suma banilor produsi de active depaseste suma necesara cheltuielilor, atingi nivelul de independenta financiara. In acel moment nu mai ai nevoie de venitul obtinut din salariu si ai libertatea de opta daca mai doresti sa lucrezi sau nu.

Ce faci daca nu ai bani

Poate o sa imi spui ca tie abia iti ajung banii pentru mancare si cazare. Ok. Te cred. Si eu am fost in situatia asta si stiu ce inseamna.

Si totusi imi amintesc ca atunci cand banii imi ajungeau cu greu de la o luna la alta, o mare parte a venitului meu o consumam pe tigari si pe iesiri in baruri si terase. Oare poti sa renunti la tigari sau la o parte din iesiri pentru a folosi 10% din venitul tau pentru constuirea activelor?

Daca raspunsul e nu, atunci hai sa te intreb altceva. La urmatoarea crestere a salariului, ai putea sa folosesti acei bani in plus pentru a investi?

Cel mai accesibil mod de a construi active

Precum ai vazut in tabelul de mai sus, activele pot fi actiuni, obligatiuni, depozite, imobile care sunt inchiriate, terenuri date in arenda, proprietati intelectuale, sau chiar afaceri.

Activele cele mai accesibile si cele mai folosite de marea masa a populatiei sunt depozitele bancare. Din pacate, acestea ofera dobanzi care sunt sub nivelul inflatiei. Practic cei care economisesc bani pentru a-i depune la banci, in timp pierd bani.

Pentru a ajunge cat mai repede la nivelul de independenta financiara, trebuie sa ai active care sa aiba un randament cat mai mare.

Dintre activele care ofera un randament suficient pentru a asigura o crestere sanatoasa, varianta cu cea mai mica investitie initiala e investitia la bursa de valori. De exemplu, randamentul mediu oferit de bursa de valori din 1970 pana in prezent e putin peste 10%.

La un asemenea randament, daca investesti 100 euro pe luna, in 25 ani vei avea aproape 130.000 Euro in cont, la 30.000 euro investiti (100 x 25 ani x 12 luni = 30.000 euro). Din acel moment, daca nu mai investesti niciun ban vei avea un venit anual de 10% din aceasta suma, adica 13.000 Euro.

Asta inseamna mai mult de 1000 Euro pe luna.

In schimb, daca continui sa mai investesti cativa ani, sumele devin mult mai frumoase. Dupa 30 ani ai avea 217.000 euro, la 36.000 investiti. Dupa 35 ani, 357.000 Euro la 42.000 investiti. Poti sa iti calculezi singur castigurile posibile in functie de cat intentionezi sa investesti utilizand calculatorul de aici.

Stiu ca 25 de ani e mult. Dar daca incepi sa investesti la 20 ani, la varsta de 45 ani ai optiunea sa nu mai muncesti si sa traiesti din banii produsi din acest activ.

100 de euro pe luna ti se pare mult? Intr-adevar pentru unii e mult dar asta inseamna 1200 euro intr-un an. Atat costa un televizor. O vacanta in strainatate poate sa coste mai mult. Probabil ca pentru asemenea cheltuieli ai reusit sa faci rost de bani.

In cartea MONEY Master the Game: 7 Simple Steps to Financial Freedom sunt multe exemple de oameni cu slujbe obisnuite care au ajuns milionari in dolari prin aceasta metoda.

Cum investesti la bursa

Daca ai decis sa incepi sa investesti la bursa, poti sa folosesti mai multe strategii de a hotărâ in ce companii investesti.

  1. Studiezi singur piata sau te consulti cu prieteni sau brokeri pentru a-ti alege companiile in care investesti. Cu aceasta strategie, 99% din investitori pierd bani. Poate unii au un an norocos si reusesc sa obtina un randament peste cel al pietei dar intr-un timp mai indelungat putini se pot lauda cu castiguri mai mari decat indicii pietei.
  2. Iti investesti banii prin intermediul unui fond mutual. Doar 4% dintre fondurile mutuale reusesc „sa bata piata”. In plus au foarte multe comisioane la vedere sau ascunse, pe care le platesti indiferent daca fondul a reusit sa obtina profituri sau daca ti-a pierdut banii.
  3. Varianta recomandata atat de Tony Robbins, cat si de Ramit Sethi in cartea „I Will Teach You To Be Rich” e sa investesti intr-un fond index.
  4. Smart Wealth Builder – serviciu unic in Romania. Eu fac toata munca pentru tine si iti trimit pe email pasii concreti si simpli pe care daca ii urmezi vei fi uimit de profiturile generate.

Ce iti propui pentru viitor?

Toti ne facem planuri ca intr-o zi sa incepem sa facem schimbari in bine in vietile noastre.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii in societatea noastra e domeniul financiar. Nu e nimic nobil in a fi sarac.

Fiecare om e in totalitate responsabil de nivelul la care se afla la acest capitol. Intr-adevar, cei care se nasc in familii instarite au un mic avantaj dar in ziua de azi acest avantaj e departe de a fi cel mai important.

Tu ce ai de gand sa faci?

Iti propui sa imbunatatesti ceva la viata ta acum sau intr-o buna zi care nu stii cand va veni?

Eu iti recomand sa incepi cu partea financiara si ca sa te ajut am vrut sa-ti impartasesc din experienta mea. Nu trebuie sa investesti la fel. Dar gaseste propria varianta de a-ti face banii sa lucreze pentru tine si sa produca in medie cel putin 10% pe an.

Inainte sa incep sa investesc, vedeam banii ca pe o resursa pentru care trebuie sa lucrez si care se foloseste pentru a cumpara lucruri si pentru divertisment.

Acum viata a capatat alt sens pentru mine. Prefer sa investesc cat mai multi bani si daca vreau sa cumpar ceva nu mai calculez pretul in bani ci in timpul pe care trebuie sa-l petrec muncind ca sclavul pentru banii respectivi. Consecinta e ca nu mai irosesc banii pe lucruri inutile, prefer sa-i pun sa munceasca pentru mine si sa produca alti bani, astfel incat intr-o zi care sper sa fie cat mai apropiata, sa ating independenta financiara.

5 comentarii la “Cum evadezi din cursa de sobolani a lui Robert Kiyosaki!

  1. Hei salut! Foarte interesant si util articolul cel putin pentru mine. Am citit si PDF-ul gratuit pe care il oferi si mi se pare foarte tare si de incredere mai ales ca ai mentionat de Luca Dezmir (de la care am cumparat o carte foarte buna cu ceva timp in urma).

    Vreau sa-ti spun ca mi-ai retrezit curiozitatea pentru investitii si pentru venit pasiv. Spun asta pentru ca cu ceva timp in urma ma apucasem sa citesc foarte multe lucruri despre business si investitii si dupa aceea am avut un mic business timp de doi ani care mi-a adus ceva bani dar din cauza ca i-am gestionat atat de prost am ajuns sa pierd tot si sa dau faliment.

    In ultimii doi ani am dus-o cam prost din punct de vedere financiar din cauza ca nu m-au mai interesat deloc banii (nu mai eram curios sa fac bani altcumva decat prin munca la patron pentru ca pare mult mai usor si de asemenea nu am mai avut nici chef sa-mi bat capul cu firma, angajati si vanzari). Totusi vreau sa incep din nou! Vreau sa imi continui educatia financiara si vreau sa fac bani si altfel dect prin munca de la birou.

    Asa ca de anul ce vine unul din obiectivele mele e sa-mi fac un cont pe forex si las robotul sa faca bani pentru mine.

    In final vreau sa-ti multumesc pentru faptul ca scrii despre ceea ce te pasioneaza si de asemenea pentru ca esti dispus sa iti consumi timpul si energia ca sa impartasesti aceste lucruri cu noi. Spun asta pentru ca pe mine m-au ajutat foarte mult cartile si blogurile de dezvoltare personala si de investitii. De asemenea si eu scriu si e extrem de frumos si de bine atunci cand cineva imi multumeste pentru un sfat bun, pentru o idee sau pentru faptul ca l-am inspirat. Iti multumesc inca o data pentru ca mi-ai facut ziua mai buna!

    Vreau sa te intreb totusi daca se poate face un cont demo pe Alpari UK si daca pot folosi robotul pe el?

    Mersi inca o data!

    1. Salut Alex,
      Mi-ai facut ziua mai frumoasa cu comentariul tau! 🙂
      Ma bucur ca ne-ai impartasit povestea ta. Cu totii avem de invatat din experientele altora.
      Vreau sa te felicit ca ai avut curajul sa iti construiesti propriul business. Chiar daca ai renuntat, sunt convins ca ai invatat foarte multe si ca acele cunostinte te vor ajuta ca la urmatoarea „aventura” sa ai succes.
      Te felicit si pentru faptul ca scrii!
      Referitor la intrebarea ta, raspunsul e da. Poti sa-ti faci cont demo.
      Daca ai orice alta intrebare referitoare la robot, nu ezita sa ma contactezi.

      Mult succes si la multi ani!

    1. Într-adevăr, păcat ca nu ne învață asa ceva în școală, dar la rândul nostru, am putea deschide ochii copiilor noștri și să-i îndrumăm în a-și investi banii, chiar dacă as ar presupune ca noi sa muncim ca sclavii toată viața, măcar ei sa iasă din cursa asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.