Cum vinzi ebook-uri online si obtii venituri pasive

262e3b6e5e5a9b489d62c81cf7affa9fMilionarii americani au in medie cate 7 surse de venituri. Te-am stresat de multe ori cu ideea ca cea mai buna metoda de a castiga multi bani si de a fi independent financiar e sa ai mai multe surse de venituri.
La inceputul anului 2013 am citit un ebook despre cum sa publici si sa vinzi un produs digital, dar nu credeam ca o sa creez si eu vreodata ceva care sa se vanda. Anul acesta(i.e. 2015) am scris, am publicat si am si vandut primul meu ebook.

Nu am castigat multi bani cu acest ebook.

Dar, atata timp cat ai un ebook la vanzare, iti va aduce o sursa de venit pentru care nu mai trebuie sa muncesti decat foarte rar, atunci cand faci update-uri. Il scrii o data si apoi iti produce bani fara sa mai faci nimic.

Alta parte frumoasa la publicarea si vanzarea de ebook-uri e ca poti folosi un serviciu care face acest proces extrem de simplu. Dupa ce ai finalizat ebook-ul, il poti pune la vanzare in cateva minute.

Nu te pricepi sa scrii? Exista alta solutie

Sarcina ta e sa-l scrii sau hai sa spun… sa te ocupi de producerea ebook-ului, care e foarte important sa contina informatii extrem de valoroase.

Da. Ai inteles bine. Nici macar nu trebuie sa-l scrii tu. Doar sa ai o idee buna, ceva de care oamenii sunt interesati si care le da valoare.

Poti sa externalizezi partea de scriere a ebook-ului, publicand un job pe site-ul freelencer.com sau alt site similar. Nu stiu daca sunt si in Romania site-uri cu aceleasi servicii.

Cum functioneaza?
Am facut un test din curiozitate. Am postat ca am nevoie de un scriitor care sa scrie o carte despre viata lui Maradona. Intr-o ora aveam zeci de oferte, cu preturi intre 100$ si 300$.
Nu am mers mai departe, dar daca pana la urma hotarasc sa produc cartea, o sa platesc 100$ si un ghost writer va face totul. Se va ocupa de partea de documentare, o va scrie, iar eu voi aparea ca autor si voi avea toate drepturile asupra ei.

Cand cauti freelancer-i, poti chiar sa setezi filtre in care sa specifici in ce limba sa fie scrisa cartea, din ce tara sa fie scriitorul fantoma si ce alte skill-uri sa aiba.

Nu stiu cat de usor poti gasi ghost writeri care sa scrie in romana, la ce preturi si cat sunt de competenti. Dar in engleza, “the sky is the limit”. Ti-am mai spus cat e de important in ziua de astazi sa vorbesti engleza.

Felicitari. Acum ai “produs” cartea. Dar cum faci sa o vinzi?

Cum vinzi un produs digital

Sunt multe companii care ofera acest serviciu. Eu am facut ceva munca de documentare in momentul in care am publicat primul ebook. Cele care exista in Romania lucreaza doar cu persoane juridice.

Pana la urma tot din SUA a venit solutia, chiar daca am facut un mic compromis.
Un prieten mi-a recomandat site-ul 2checkout.com. Am intrat sa vad despre ce e vorba. Au un process extrem de complicat de deschidere a contului si pana la urma n-am reusit sa lucrez cu ei.

Din cautarile mele, Gumroad sunt cei care au cel mai simplu si rapid proces.
Iti faci cont cu un singur click, folosind profilul de Facebook sau cel de Twitter si cu cateva click-uri in plus ai ebook-ul la vanzare. Cumparatorii vor putea plati cu card-ul sau cu Paypal, dar pentru moment Gumroad nu ofera posibilitatea sa vinzi in RON. Preturile pot fi in EUR, USD sau alte valute mai putin interesante pentru romani.
Se poate folosi si card de RON, dezavantajul pentru clienti e ca banca face schimbul valutar la un pret mai mare decat cel oficial.

Dupa ce fac plata, clientii vor primi instant un email cu un link de la care se poate descarca produsul.

Ai nevoie si de un cont de Paypal pentru ca acolo vei primi banii din vanzari. Din Paypal iti poti retrage banii pe un card Visa, indiferent daca e in RON sau in alta valuta.

In contul de Paypal trebuie sa introduci cel putin un card sau un cont bancar.

Iti adaugi si o adresa de email si apoi vei putea sa faci plati pe internet folosind doar acea adresa si parola ta. De cate ori faci plati in modul acesta, daca nu ai suficienti bani in contul de Paypal, se vor extrage din contul sau de pe cardul introdus de tine, dar fara sa mai introduci IBAN-ul sau numarul cardului. E mai simplu si mai sigur.

Cum iti faci cont la Gumroad

1. Intra pe site-ul www.gumroad.com si din partea dreapta sus, da click pe Start selling.

Iti apare fereastra de mai jos. Ai trei optiuni. Daca alegi sa te conectezi cu Facebook sau Twitter, apesi pe butonul corespunzator si ai contul creat.

Ultima optiune e sa introduci o adresa de email si o parola. Eu am folosit profilul de Facebook si nu mai trebuie sa introduc nicio parola cand intru in contul Gumroad.
Untitled

2. Dupa ce ai creat contul, da un click pe numele tau in partea din dreapta sus. Iti va aparea o lista de optiuni, apasa Settings.

Introdu un username si o adresa de email. La aceasta adresa vei fi notificat cand ai vanzari.

3. Tot la Settings, mai jos, exista campul „Sell in„. Cum ti-am spus, deocamdata nu exista optiunea sa vinzi in RON, asa ca selecteaza USD sau EUR. Cel mai bine e sa alegi aceeasi valuta ca in contul de Paypal.

4. Apasa pe butonul „Payout” si introdu adresa de email a contului tau de Paypal. Apasa Save payout settings.

payout

Cum pui ebook-ul la vanzare

Urmeaza sa faci upload la ebook.

1. Apasa pe Products si apoi apasa butonul „Add a product„. In continuare selecteaza Digital Product si apoi Start s
elling today
.

2. In urmatoarea fereastra adauga numele ebook-ului, pretul, apoi apasa pe butonul Choose your files, apoi From computer si fa upload la ebook selectand locatia unde e salvat pe computerul tau. La pretul introdus de tine se va adauga si TVA-ul. Gumroad se ocupa direct ca banii din TVA sa ajunga unde trebuie. Tu nici nu-i vezi.

Apasa Next.

adaugare-ebook

3. Urmatorul pas e sa adaugi o imagine cu coperta ebook-ului si o descriere a continutului. Bifeaza si Stamp PDFs with buyer’s information. Astfel, fiecare ebook vandut va avea scris pe prima pagina numele si adresa de email introduse de cumparator inainte sa faca plata.

cover

Acest pas e optional. Poti sa nu adaugi nicio coperta si nicio descriere, dar cu siguranta vei avea vanzari mai mari daca ai o coperta atractiva si daca oamenii inteleg din descrierea ta ce obtin din continutul cartii.

4. In meniul din partea de sus apasa pe Options.

link

Aici gasesti link-ul magic. Link-ul pe care trebuie sa-l acceseze cumparatorii pentru a ajunge la pagina de vanzare, de unde se poate cumpara ebook-ul. Acest link e customizabil. Tot aici poti sa adaugi diferite variante ale ebook-ului tau sau oferte in cazul in care vrei sa faci reduceri unor clienti.

Apasa Publish.

Acum poti sa folosesti aces link si sa-i dai share pe retele de socializare, sa-l publici pe un site sau sa il trimiti pe email.

Pe langa ebook-uri, poti sa creezi si servicii pe baza de abonare. Uite aici cum arata pagina de vanzare a serviciului publicat de mine.

Cat te costa serviciul

Singurul cost e comisionul de 0,25$ plus 5% din fiecare vanzare. In rest nu trebuie sa platesti nimic. Nici atunci cand iti faci contul si nici vreo taxa lunara.

Nu ai nimic de pierdut daca publici un produs. Daca nu ai vanzari, nu trebuie sa platesti nimic.

Daca un client e nemultumit de produs, poti sa-i faci refund apasand doar un buton. Acest serviciu e de asemenea gratuit.

Uite si un filmulet cu tot acest process.

Asta e tot. Precum vezi, nici macar nu ai nevoie de un site ca sa poti sa vinzi ceva pe internet.

E normal sa nu ai idee acum ce ebook sa scrii. Dar tine minte aceasta idee pentru a-ti crea noi surse de venituri.

De multe ori subestimam multe lucruri pe care le stim. Avem impresia ca daca noua ni se pare ceva simplu, e la fel si pentru ceilalti. Dar nu e asa. Nu toti stiu sa foloseasca un smartphone. Daca tu stii sa explici oamenilor mai bine decat altii cum s-o faca, scrie un ebook, cauta-i pe oamenii care au nevoie de el si vinde-l.

28 de comentarii la “Cum vinzi ebook-uri online si obtii venituri pasive

  1. Sunt si alte site-uri de promovare a unui ebook,dar ce ai descris tu este foarte bun.Si eu intentionez sa scriu un ebook,dar nu stiu cum creez acele formate disponibile si cum transform un document scris in Word pentru a fi compatibil?Articolul este super ok.La mai multe articole si spor la vanzari!

    1. Merci Florin.
      Referitor la format, eu creez un Google Doc si cand e gata il salvez ca pdf. Poti sa iti faci foarte simplu cont pe Google Drive daca ai adresa de gmail si acolo ai aceste optiuni.

  2. Si eu sunt scriitor fantoma de aproape 2 ani – http://www.upwork.com/o/profiles/users/_~01e5399164daa79f2f/ (profilul vizibil doar pt useri inregistrati) – pana acum am scris aproape doar in engleza pentru clienti in special din State. Acum ma bate gandul sa scriu si sa public un ebook cu numele meu. Imi poti spune de ce nu ai vandut cartea pe Amazon? Din cate am citit (cateva bloguri de prin state) acolo se fac cei mai multi bani. Insa nu am apucat inca sa citesc termenii si conditiile lor si ma intrebam daca e vreun motiv pentru care i-ai evitat. Multumesc.

  3. Pentru un ebook nu stiti care e politica de comisionare si cea de securitate pe Gumroad, Blurb, Lulu, Smashword etc?

    De exemplu daca publici numai online e permisa copierea textului?

    Altfel in 2 min cineva care cumpara cartea o poate pune la download?

    1. Sunt publice toate comisioanele.
      Nu ai cum sa impiedici pe nimeni sa puna ebook-ul la download sau sa-l copieze.
      Copierea e un atribut inevitabil al internetului care trebuie acceptat.

  4. Si atunci cine imi mai cumpara cartea daca e pusa de rai intentionati in permanenta la download pe forumurile de profil!

    Teoretic e posibil sa ingreunezi acest lucru prin o parola personalizata la fiecare cumparator, deactivarea functiei copy/paste cum e la google play.

  5. Foarte usor si simplu de utilizat gumroad. Multumesc pentru share prin intermediul articolului.
    Sa speram ca vom gasi si cumparatori. Poate acesta ar fi un alt subiect pe care ati putea sa il dezvoltati intr-un articol. Ma refer aici la modalitati prin care ne-am putea promova linkul de pe Gumroad mai mult decat prin share la prieteni.
    Ma intereseaza in special piata rece din Romania, motoare ce cautare daca este posibil.
    Iar referitor la copiere, intr-adevar e o problema si poate un alt subiect referitor la drepturile de autor si modalitati de prevenire copiere.

  6. Foarte util articolul , bine explicat pt a fi usor implementat in practica Felicitari Bogdane si spor la bani!

  7. Sunt in procesul de scriere al unui eBook care sa servească drept un curs de matematica. Întrebarea mea este următoarea: ai folosit pentru vânzarea eBook-ului copyright, cod IBAN și alte formalități sau pe site-uri ca Payhip, Gumroad etc nu trebuie complicații, fiind străine?

    Multumesc anticipat. Mult succes in continuare!

  8. Salut! Sa spunem ca public un ebook, la un moment dat vin si vanzarile. Intrebarea mea este : Nu trebuie sa declar la fisc acele venituri rezultate in urma vanzarii? Multumesc! O seara buna, Ciprian

  9. Salut Bogdan. Am sa incerc varianta de publicare pe care ai expus-o. Ai idee daca accepta lucrari scrise in alte limbi? Romana, de exemplu. Mutumesc si spor in toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.