Un fost sef de-al meu avea nevoie sa angajeze niste oameni. El si un alt coleg, aveau o tona de CV-uri si nu aveau chef sa le citeasca pe toate. Ce vorbesc? N-aveau chef sa citeasca niciunul.
“Hai sa le aruncam la intamplare pe masa si incepem cu cele care raman deasupra.”
Le-au aruncat si multe dintre CV-uri au cazut pe jos.
“Acum cu astea ce facem?”
“Ghinion. Tu vrei ghinionisti la tine in echipa?”
Si tu incerci sa obtii o slujba prin aceasta metoda clasica? Stii tu care. Trimite CV-ul la cat mai multe companii si asteapta sa fii sunat. Pe viitor, adu-ti aminte de povestea de mai sus si opreste-te. CV-ul tau va cadea tot timpul de pe masa. Esti ghinionistul din poveste.
Crede-ma! Am vazut oamenii apropiati de mine cum au trecut prin asta, am trecut si eu si e al naiba de dureros. Pentru ca simti ca nu ai niciun control. Ai impresia ca e acolo sfantul Petru care se uita pe CV-ul tau si decide ca “nu corespunzi”. Dar nimeni nu se uita. Si tu stai si astepti si te intrebi ce nu e in regula cu tine? De ce nu te vrea nimeni?
Cum am obtinut trei din patru slujbe
Eu sunt acum la al patrulea loc de munca. Prima mea slujba a fost cand eram in liceu si am lucrat pe perioada verii la o companie din Tg-Jiu la care lucrase si tatal meu. M-a angajat directorul, care fusese bun prieten cu el. Nu e o amintire foarte placuta pentru ca am pierdut la pacanele aproape tot salariul. Cu restul banilor mi-am cumparat o pereche de pantofi sport Abidas(nu e typo). Dar asta-i alta poveste.
A doua slujba a fost la filiala din Tg-Jiu a unei companii din Timisoara care facea afaceri tot in domeniul mineritului. Eram in facultate cand am inceput. Imi amintesc unele discutii avute cu colegii care erau ingrijorati ca nu vor avea unde sa lucreze dupa absolvire si ma considerau norocos ca am un job. Unul dintre colegi, care imi era si bun prieten, a plecat in Italia la cules de ceva la o saptamana dupa ce am terminat facultatea.
Cum am obtinut slujba? Mama unei foste colege de liceu s-a maritat cu patronul firmei. Bum! Nici nu am trimis CV.
Vreo doi ani mai tarziu am avut un proiect cu o firma din Danemarca. L-au trimis pe Jasper, un danez la vreo 45 de ani, sa ne ajute sa montam o frana disc la unul dintre motoarele unui excavator gigant. Era genul clasic de danez. Arata cu vreo 10 ani mai tanar, era inalt, blond, cu ochii albastri si o fata prietenoasa. Zambea tot timpul si vorbea perfect engleza.
Dupa o zi de lucru cu ore suplimentare, am iesit cu el si cu colegul meu Marius la o bere… Da. Am baut mai multe. Dar asa e expresia. Nu te mai lua de mine din orice!
Jasper ne-a povestit cat de mult ii place slujba respectiva pentru ca se potriveste cu personalitatea lui. Ii placea sa calatoreasca. Fusese in delegatii in Brazilia, Chile, SUA, China si multe alte tari.
Apoi ne-a povestit ca inainte de slujba asta, lucra undeva la un birou de proiectari si ca se simtea ca intr-o cusca.
Intr-o zi i-a povestit unui prieten cat de mult isi dorea o slujba la alta companie si ca a trimis CV-ul, dar nu l-a sunat nimeni.
Prietenul i-a spus: „Nici n-o sa te sune nimeni. Suna-i tu pe ei.”
„Cum sa-i sun eu? Nu asa se face.”
„Asculta-ma. Suna-i si spune-le cum te cheama, cat iti doresti slujba, ca ai trimis CV-ul si ca nu ai primit raspuns si intreaba-i daca au ceva informatii sau daca au alte posturi.
Iti vor spune ca te anunta ei daca apare ceva, dar nu te vor suna.”
„Si atunci ce-am rezolvat?”
„Nimic deocamdata. Dar n-am terminat. Trebuie sa suni saptamanal. Si de fiecare data incepi la fel.
Le spui cum te cheama, cat de mult apreciezi compania lor si cat de mult iti doresti sa lucrezi acolo. Apoi intrebi daca a aparut vreo slujba.
Cand cineva isi va da demisia sau vor deschide o pozitie noua, te vor chema fara sa se mai uite la alti candidati.”
Desi nu i-a fost usor, Jasper si-a asumat riscul de a parea disperat si a procedat cum i-a spus prietenul lui. Si a functionat. Pana la urma a obtinut slujba.
In acea perioada, Bogdan, un prieten bun care a fost coleg de liceu cu fratele meu, lucra in Timisoara la o companie internationala pe post de programator. Lucra la proiecte interesante, vizita alte tari si pe deasupra avea salariul de 5 ori mai mare decat mine si decat Mihnea.
“Bodo, am sanse sa ma angajez si eu acolo?”
“Daca inveti X, Y si Z, da. Ai sanse. Sa-mi dai un CV si sa te apuci de invatat. Uite aici si niste carti si un kit pe care sa-l folosesti ca sa practici ce inveti!”
Am obtinut slujba dupa trei sau patru interviuri intinse pe o perioada de vreo 9 luni, dar daca nu imi facea Bogdan recomandarea, nu m-ar fi chemat niciodata la interviu. Merci fratica! 😉
A patra slujba am obtinut-o intr-adevar trimitand CV-ul la alta firma. Se poate si asa, dar sunt mai multi factori care te ajuta in cazul asta. In cazul meu a fost o conjunctura in care compania avea nevoie urgenta de oameni sa formeze o echipa pentru un proiect nou si in plus am norocul ca in domeniul in care lucrez sunt mai multe oferte de job-uri decat candidati cu experienta.
—
Trei din cele patru slujbe pe care le-am avut le-am obtinut prin cunostinte. Noi romanii le mai spunem peiorativ si “pile”. In occident, lucrurile despre care ti-am povestit sunt normale. Pentru ei nu e nimic ciudat sau rusinos in a apela la cunostinte pentru a face o afacere sau a obtine o slujba. Chiar se mandresc cu dimensiunea si calitatea propriului “network” si cu abilitatile de networking. De multe ori acestea sunt chiar niste atribute cautate si de angajatori.
De ce ai vrea sa fii angajat
Bogdan, scrii despre cum se obtine o slujba pe un site despre antreprenoriat? Da. Pentru ca in conceptia mea un antreprenor e o persoana care isi ia destinul in propriile maini, care stie exact ce isi doreste si care actioneaza pentru a avea viata pe care si-o doreste. Asta poate insemna sa aiba propria afacere sau sa fie cantaret sau jucator de poker, sau sportiv. Sau angajat. Unii oameni pot face lucruri extraordinare din postura de angajati.
Daca viziunea ta e aliniata cu viziunea companiei, daca e mediul in care poti sa creezi, sa formezi echipe, sa-ti dezvolte abilitati de lider, fa-o! Ai avantajul ca nu vei avea si alte sarcini pe care poate nu vrei sa le faci, gen vanzari, marketing si altele, pe care in cazul in care ai propria afacere va trebui sa le faci.
Iti poti dezvolta abilitati de care ai nevoie pentru a avea in viitor propria afacere. Poti sa inveti cum functioneaza o companie pe care vrei si tu sa o ai intr-o zi. Sau poti sa afli ce nevoi are compania la care lucrezi si apoi sa iti faci propria firma si cea la care lucrezi sa devina unul dintre clienti.
Dar nu te angaja undeva unde nu-ti place sa lucrezi si singurul tau scop e sa ai un salariu si siguranta. Locurile de munca sunt din ce in ce mai nesigure pentru cei care au performante mediocre.
Cum obtii o slujba
E bine sa ai un CV bine scris, in care sa evidentiezi experienta pe care o ai. Nu scrie ca ai terminat o facultate cu nota x, descrie cat mai bine ce proiecte ai facut in facultate si ce ai invatat din fiecare.
Dar nu-l trimite niciunde. Nimeni nu-l va citi.
Din propria exerienta si din povestea lui Jasper, am doua moduri de a obtine o slujba.
1. Construieste-ti un network de calitate
„Relatiile tale sunt averea ta!” Porter Gale
Nu sunt nici eu expert in networking, dar multi cand aud acest cuvant se gandesc la conferinte, carti de vizita si tot feul de alte tactici.
Eu nu as face nimic din astea.
Prima data hotaraste-te ce ti-ar placea sa faci. E important sa nu pui prea mare presiune pe tine la acest pas. Te rog sa nu te gandesti ca trebuie sa-ti gasesti vocatia sau ca ce vei incepe sa faci, va trebui sa faci pentru toata viata. Iti garantez eu ca pe parcursul vietii iti vei schimba de multe ori cariera.
Incepe organic. Cu familia si prietenii si intreaba-i pe cine cunosc in spatiul respectiv. Contacteaza-i pe acei oameni si roaga-i sa iasa cu tine la o cafea.
2. Gaseste usa din spate
Nina Mufleh a gasit usa din spate pentru a se angaja la Airbnb. Isi dorea foarte mult slujba si incerca de mult timp sa obtina un interviu, dar nu se intampla. S-a gandit ca daca nu face ceva deosebit cu care sa se diferentieze de ceilalti candidati, nu va obtine niciodata slujba. Asa ca a creat un site care arata ca site-ul Airbnb unde si-a facut un CV original. Nu a scris nimic despre experienta ei, ci a scris ce stia despre industria turismului, cu ce ar putea sa contribuie si ce idei avea pentru Airbnb. Imediat CEO-ul Airbnb a aflat despre CV-ul ei si la putin timp a obtinut job-ul la care visa. Poti citi totul aici.
Ai vazut din povestea lui Jasper cum poti sa obtii o slujba si fara sa ai cunostinte. Intotdeauna exista o usa prin spate. Gaseste-o!
Daca esti si tu in situatia lui, adica sa stii exact la ce companie vrei sa lucrezi si pe ce post, aplica metoda lui. Suna in fiecare luna, spune-le cum te cheama, cat de mult iti doresti sa lucrezi la ei si intreaba-i daca a aparut un post nou. Cand va aparea ceva, tu vei fi primul chemat la interviu.
Sau mai bine. Citeste tot ce prinzi despre acea companie: istoria, cum face bani, cati angajati are, cine e director, cine a mai fost director, cine sunt clientii, cine sunt furnizorii. Tot.
Apoi gaseste niste idei bune pe care ar putea sa le aplice acea companie.
Apoi du-te la director si spune-i ideile.
Te va tine minte pentru ca nimeni nu face asta. Daca e destept iti va oferi o slujba. Daca e prost, nu vrei tu sa lucrezi acolo!
Buna! Cum m-am angajat eu? Abia acum aflu de ce n-am fost niciodata chemata cand am depus un CV 🙂 Doar de doua ori in viata mea am depus CV-uri, dar n-am fost chemata niciodata. Am mers personal acolo unde voiam sa lucrez. Fara telefoane, fara CV-uri. Personal! Sa va spun ceva amuzant: am depus odata un CV unde voiam sa lucrez. Nu m-a chemat nimeni, desi stiam ca au nevoie de angajati. Era nevoie de trei fete pe post de ospatar si una pe post de barman.Doar fete voia angajatorul. Cu toate ca eram calificata pentru ambele, cu toate ca aveau nevoie de angajati, nu m-a sunat nimeni! Pana am zis ca trebuie sa merg personal acolo. In momentul in care am mers si am vorbit cu patroana, mi-a spus sa duc actele pentru angajare a doua zi. Bineinteles ca nu m-am putut abtine s-o intreb daca avea sa ma cheme vreodata. Mi-a spus simplu: nu! De ce? Pentru ca in CV, asa cum e si normal, mentionezi si varsta. Eram ceva mai ”coapta”, iar ea voia fete tinere. In momentul in care am stat de vorba fata-n fata, m-a angajat. Sfatul din articol e foarte bun: ori te duci cu pile, ori personal! Patronii gasesc diverse scuze pentru care nu te-ar angaja: nu le place numele tau, nu le convine varsta sau pur si simplu fac alegerea cand sunt plictisiti iar tu esti ghinionist! Asa ca du-te personal cu CV-ul in mana direct la angajator!
Marina, mi-a placut super mult povestea ta. Am citit-o cu zambetul pe buze. Merci.
Buna ziua
Situatia mea e un pic mai complicata ! Am 35 de ani, am terminat facultatea de biologie (din placere) si mi-am dorit enorm sa lucrez in acest domeniu !
Ideea este ca din 2009 nu am mai activat in campul muncii, mai exact luna iunie cand postul meu s-a desfiintat din cauza unor mari probleme financiare pe care le intampina firma angajatoare si atunci mergand pe principiul „ultimii venitii primii plecati” am ramas fara job! Am fost anuntata printr-un mesaj pe telefonul de servici ca se restructureaza postul si am crezut ca e o gluma! Am sunat la sediul firmei sa mi se confirme cele scrise in mesaj ca apoi sa ma trezesc cu amenintari din partea unei angajate pe o pozitie mai inalta cum ca daca voi dori sa ma angajez in domeniu pe viitor nu voi reusi sau daca voi cere o recomandare din partea firmei nu o voi primii…si asa a fost! Mi-am depus nenumarate CV-ri si cand eram intrebata la interviu cu cine tineam legatura in oras imi spuneau ” aaa noi o cunoastem pe doamna o vom suna sa ne spuna despre dvs!”…si raspunsul e de la sine inteles!
IN 2011 Am ramas insarcinata cu primul copil si, culmea am primit o gramada de oferte dar cand auzeau ca sunt insarcinata bateau toti in retragere ca sa spun asa!Nu a avut cina sa ma ajute cu cresterea copilului asa ca am preferat sa raman acasa cu el! Cand copilul a implinit 2 ani am ramas insarcinata cu al doilea copil si ideea este ca din 2009 si pana in prezent am o zona „goala” in CV si imi este teama sa nu ma afectze asta in obtinerea unui loc de munca!
Va rog foarte mult sa imi dati un sfat!
Va multumesc anticipat!
Spuneti-le angajatorilor ca sunteti cea mai buna si fiti cea mai buna.
Astfel veti avea cele mai mari sanse.
Va multumesc ca mi-ati raspuns!
Asa este, increderea in prorpiile forte si atitudinea potrivita sunt foarte importante!