Astazi nu investim la bursa. Mai investim si in noi. Pentru ca asta e cea mai buna investitie si cu cel mai bun randament chiar din punct de vedere financiar.
Cu ceva timp in urma nu intelegeam ce inseamna asta. Sa investesti in tine. Mi se parea asa… un cliseu spus de unii care vor sa para destepti, dar inutil.
In timp, am inteles ca doar dezvoltandu-ti competentele poti ajunge sa fii fericit si chiar sa ai surse de venituri mari si stabile.
Nicio alta cale nu e durabila.
Uita-te la toti oamenii de succes pe care-i cunosti. Cei care sunt cu adevarat priceputi si competenti fac progrese constant. Cei care au ajuns sus printr-o conjunctura favorabila, dar nu au o fundatie solida, nu rezista. Primul esec ii doboara si nu mai revin unde au fost.
Desi n-am facut niciun fel de documentare pentru articolul asta, sunt convins ca vei invata ceva care te va ajuta enorm sa:
- Castigi timp
- Castigi respectul colegilor sau al partenerilor de afaceri
- Iti imbunatatesti modul de gandire (vei avea o claritate mai mare si o minte mai organizata)
- Fii vazut ca un expert
- Castigi mai multi bani (dar nu de maine)
Stiu ca astazi n-o sa ma crezi ca o chestie simpla ca cea despre care o sa-ti vorbesc mai jos poate sa aiba un asemenea impact asupra vietii tale.
Orice ai crede, foloseste tehnicile si mai vorbim peste un an.
Si sa nu crezi ca ceea ce urmeaza sa citesti sunt cele mai bune sfaturi despre acest subiect. Daca simti ca ai nevoie de mai mult, foloseste prima tehnica pe care ti-o descriu mai jos pentru a gasi altele si mai bune.
Acestea sunt cele pe care eu le-am invatat in timp si care ma ajuta sa comunic mai eficient (in scris).
Deci… Despre ce e vorba?
Cum sa scrii un email
Noi oamenii avem comunicarea in gene. Mama natura ne-a inzestrat cu capacitatea de a comunica verbal si cel mai bine o facem cand ne aflam fata in fata. Asta e unul dintre motivele pentru care am ajuns specia dominanta de pe planeta, dar asta-i alta poveste.
Insa comunicarea in scris e ceva mai greu de deprins si putini o fac bine.
Inainte sa-ti spun cum sa scrii un email astfel incat sa aiba impactul pe care-l doresti, vreau sa-ti spun…
Cum sa NU scrii un email
Stiu ca multi o sa-si recunoasca email-urile in exemplele de mai jos. Daca esti unul dintre ei si te deranjeaza ca l-am folosit, incearca sa vezi dincolo de mecanismul tau de autoaparare.
Sper esti genul care stie sa aprecieze o critica constructiva pentru ca doar asa poti sa progresezi. TOTI facem greseli si e un mare avantaj sa aflam cat mai repede care au fost si cum sa le reparam pe viitor.
1. Cauta pe Google
Daca asta e singurul lucru cu care ramai din acest articol, tot te va ajuta sa cresti in ochii sefului tau si ai colegilor.
Inainte sa trimiti un email, sau chiar sa pui o intrebare unui coleg de serviciu, pune-ti intrebarea:
“As putea gasi raspunsul printr-o simpla cautare pe Google?”
Daca raspunsul e DA, n-are rost sa-ti mai spun cum sa scrii emailul pe care doreai sa-l trimiti.
Nimic nu te face sa pari mai amator, sau mai nepregatit decat sa faci oamenii sa-si piarda timpul pentru a-ti raspunde la intrebari la care poti gasi usor raspunsul.
2. Un email idiot trimis de mine si altele primite
Pe 8 septembrie 2013, la inceputurile carierei mele de blogger (sau ce-o fi chestia asta pe care-o fac eu), am citit un articol scris de un american (Pat Flynn) despre cum sa cauti cuvinte cheie relevante pe care sa le tintesti intr-un material.
E o chestie care-ti mareste sansele ca oamenii sa-ti gaseasca articolul atunci cand fac cautari pe Google si astfel iti creste traficul site-ului.
Dupa ce l-am citit, am urmat pasii descrisi de el, am gasit un cuvant cheie, dar nu mi-era clar daca e concurenta prea mare pentru el si daca are rost sa creez un material care sa-l tinteasca.
Apoi mi-a venit ideea geniala. Il intreb pe Pat.
Asa se termina emailul meu:
Nenorocitul nu mi-a raspuns nici astazi. Probabil nici nu s-a uitat la poza pe care am atasat-o.
Dar probabil ca avand sute de mii de abonati n-am fost eu singurul care i-a trimis cereri de genul asta.
Iar el… in loc sa-si opreasca toata afacerea si toate activitatile si sa lucreze gratis pentru noi, a ales sa ne ignore si sa scrie alte articole care i-au ajutat pe toti aia o suta de mii de oameni.
Desi m-am enervat si m-am dezabonat de la newsletter-ul lui Pat, si eu ii folosesc tactica.
Am primit de multe ori email-uri de genul:
“Bogdane, am aflat despre o afacere supertare.
Uita-te la video-ul de mai jos si spune-mi ce parere ai!”
De prea multe ori.
Niciodata nu ma uit la niciun video si nu raspund la aceste email-uri.
Pratic, oamenii care imi trimit chestii la care sa ma uit sau sa citesc si apoi sa le spun ce parere am, imi dau de lucru fara sa stie nici ei motivul. „Spune-mi ce parere ai” e o cerere prea vaga. Poate eu ma uit la ceva de care nu sunt deloc interesat, scriu un email cu un raspuns si nimeni nu-l citeste.
Sau il citeste, dar nu e de acord cu parerea mea si nu-l ajut cu nimic.
Nu le mai cere oamenilor sa lucreze pentru tine (daca nu cumva esti seful lor si asta e slujba ta).
Si daca vrei sa ai vreo sansa sa-ti raspunda, fa un efort si macar descrie-i la om despre ce e vorba.
Sa vada ca si tu ai vazut video-ul. Si care sunt motivele pentru care ar fi el personal interesat de materialul pe care-i recomanzi sa-l urmareasca.
Uite un email primit in urma cu cateva saptamani.
Nu vreau sa crezi ca exagerez. Nu vad o mare problema in a trimite asemenea email-uri in afara de pierderea de timp atat pentru cel care-l trimite, cat si pentru cel care-l primeste.
Ai sanse mici sa primesti raspuns la un asemenea email superficial.
Inainte sa trec la punctul 3, fac o mica paranteza pentru ca zeci de oameni m-au intrebat despre chestia asta cu turismul, despre alte MLM-uri, sau mai stiu eu ce criptomonede.
Va raspund acum la toti, fara sa ma uit la nicio prezentare (chiar e ultimul lucru pe care doresc sa-l fac).
Unii castiga bani, dar ei reprezinta exceptiile.
In medie, un om implicat in MLM-uri munceste gratis pentru aceste firme, sau chiar le plateste taxe de intiere pentru a munci pentru ele… fara sa le mai recupereze vreodata. O sa va spun in alt articol cum sa verificati daca e adevarata afirmatia.
Mie chiar nu-mi pasa de „afaceri” de genul acesta asa ca te rog sa nu deschizi cu mine o conversatie pe tema asta pentru ca nu o sa raspund. Totusi te incurajez sa-ti scrii parerea in sectiunea de comentarii pentru ca alti oameni poate sunt interesati de alte pareri mai avizate decat a mea.
3. Respecta statutul relatiilor
Uite un email primit de mine recent.
Mai demult am primit de la un necunoscut alt email cu textul:
“Trebuie sa vorbim neaparat. Uite numarul meu de telefon: 07…….. Suna-ma.”
Daca un om nu te cunoaste, pune-te putin in locul lui. De ce te-ar suna, sau de ce-ar vrea sa se intalneasca cu tine?
Daca vrei cu adevarat sa stai de vorba cu cineva, mai intai fa un efort si stabileste o relatie cu el. Prezinta-te. Spune-i de ce doresti sa te intalnesti cu el, sau sa te sune.
4. Jigniri sau ironii
Nu de putine ori primesc email-uri sau comentarii pe Facebook cu injuraturi sau ironii. Nu sunt singurul care a primit asemenea mesaje si diferiti oameni au diferite abordari.
E imposibil sa nu te afecteze si sa nu vrei sa raspunzi. Sa-l intrebi pe omul ala de ce te injura daca nu te cunoaste. Sau sa-l injuri si tu inapoi. Nu e greu deloc sa dai un asemenea raspuns.
Eu fac altceva. Nu raspund niciodata. Sterg mesajele si le tai accesul la pagina mea “agresorilor”.
Daca as raspunde as sta mai mult in starea de tensiune, fara sa pot avea vreun castig. La fel si cu ironiile. Am si eu cateva pe maneca, dar la ce m-ar ajuta sa ma angajez intr-un schimb de cuvinte batjocoritoare?
Daca vrei ca mesajul tau sa aiba vreun impact, chiar daca il trimiti celui mai mare dusman, abtine-te de la jigniri sau ironii. Sunt sanse mari sa primesti inapoi exact ce ai trimis.
5. Nu trimite email-uri greu de citit
La ultima companie la care am lucrat aveam un coleg ale carui email-uri, oricat de lungi ar fi fost, contineau un singur paragraf.
Pe langa faptul ca din start simteam o rezistenta in a le citi, mi-era si greu sa urmaresc firul logic.
Chiar si un email scurt ca acesta nu prea te invita sa-l citesti daca e trimis ca un singur bloc de text.
Asa ca, acorda putina atentie la stil si aranjeaza textul in functie de logica ideilor pe care le contine. Foloseste liste numerotate, sau nenumerotate. Scrie propozitii cat mai scurte si imparte textul in mai multe paragrafe.
6. Greseli gramaticale
Nu sunt foarte exigent cu oamenii care nu stiu gramatica de nota 10. Pentru mine singura conditie e sa inteleg mesajul.
Totusi, unele email-uri contin asa de multe greseli incat trebuie sa faci eforturi pentru a intelege ce-a vrut sa spuna expeditorul.
Una peste alta, iti recomand sa inveti sa scrii cat mai corect. In general, nu sunt vazuti cu ochi buni cei care fac greseli gramaticale si sunt de multe ori tinta ironiilor.
De exemplu, mie mi-au reprosat unii (mai catolici decat papa daca ma intrebi pe mine) ca nu folosesc diacritice. Personal, le consider utile doar unde observ ca ajuta la claritate.
Pentru mine cea mai importanta resursa e timpul si mi-ar lua mult mai mult sa mai urmaresc si chestia asta prin texte.
Hai sa scriem impreuna un email
Inainte sa facem exercitiul ce ti-l propun, vreau sa-ti spun ca eu sunt primul care face toate greselile de mai sus. Am pus intrebari idioate, am rugat alti oameni sa lucreze pentru mine, am facut greseli de garamatic-a, am trimis mesaje ironice, am invitat fete in oras inainte sa le spun cum ma cheama si multe altele.
Nimeni nu-i perfect si nici tu n-o sa fii. Dar e bine sa incerci sa progresezi cate putin in fiecare zi.
Cel mai important lucru e ca inainte sa trimiti un email e sa te gandesti la perspectiva celui caruia-l trimiti.
Gandeste-te daca e ok ce-i ceri, si daca ai scris mesajul suficient de clar incat el sa inteleaga despre ce e vorba.
In incheiere, iti propun sa rescriem emailul pe care ti l-am dat exemplu mai sus, cel in care eram rugat sa vizionez o prezentare.
Pasul 1 – Care e obiectivul emailului?
De ce ar fi putut sa-mi ceara mie parerea domnul Costel? Habar n-am. Din email nu e clar. Dar pot sa speculez si sa gasesc cateva variante:
- Sa ma introduca in „afacere”.
- Cu scopul de a continua discutia si a-mi propune mai tarziu o colaborare, de exemplu sa scriu un articol despre aceasta oportunitate.
- Doar ca sa valideze ca implicarea in aceasta afacere e o decizie buna pentru el.
- Altceva la care nu ma gandesc eu….
Buun. Alegem varianta cea mai provocatoare, chiar daca probabil e diferita de adevaratul motiv pentru care eu am primit emailul: sa zicem ca intentia era sa ma introduca in afacere.
Pasul 2 – Pune-te in locul destinatarului
De ce ar vrea el/ea sa accepte propunerea mea si cum sa o expun astfel incat sa am sanse mari sa accepte?
In cazul nostru, de ce ar putea fi interesat Bogdan de aceasta afacere:
- sa faca bani
- sa-si ajute si abonatii sa faca bani din aceasta afacere
- e o activitate placuta, potrivita cu interesele lui
- alte beneficii
Cum sa expui propunerea.
- Descrierea afacerii. Cum face compania bani, cum sunt platiti angajatii sau membrii din sistem.
- Ce va trebui sa faca efectiv pentru a castiga bani. Are competentele necesare, sau trebuie sa investeasca timp pentru a le invata?
- Cat mai multe date. Cati bani am castigat eu si cu ce eforturi. Cati bani au castigat altii. Care e castigul mediu al unui membru „activist”?
Pasul 3 – Scrie clar ce vrei de la el
Sa se inscrie in afacere. Descrierea procesului, sau mentionarea ca vei trimite un alt email cu detaliile, in cazul in care exista interes.
Acum uite ce-a iesit dupa ce-am raspuns la toate intrebarile de mai sus:
Subiect: O oportunitate de afacere bine documentata pentru tine si cititorii tai
„Salut Bogdan,
Ma numesc Costel.
Am citit multe articole de pe site-ul tau si avand in vedere ca esti interesat de antreprenoriat, m-am gandit sa-ti prezint o afacere in care eu m-am implicat recent.
Chiar daca probabil n-o sa fac o treaba foarte buna, vreau sa-ti descriu pe scurt despre ce e vorba. Daca ti se pare interesanta, te rog sa te uiti la un scurt filmulet si sa afli toate detaliile.
Mie mi-a placut afacerea pentru ca pe langa faptul ca se pot castiga bani frumosi, se obtin si reduceri substantiale la hoteluri din toata lumea si chiar la biletele de avion.
In ziua de astazi majoritatea calatorim si ne place sa locuim in hoteluri cat mai luxoase si sa platim cat mai putin. 🙂
In cazul in care calatoresti des, poti sa intri doar ca si consumator si vei obtine reducerile de care-ti spuneam mai sus.
Iar daca doresti sa castigi niste bani in plus, trebuie sa introduci si alte persoane in afacere. Si pentru tine cred ca va fi usor.
Eu am observat ca oamenii sunt receptivi la idee si multi din cei cu care am vorbit s-au inscris rapid.
Pana acum am inscris X oameni si am castigat deja suma Y. Un prieten alaturi de care m-am inscris a reusit si el sa inscrie Z oameni in XX luni si a castigat deja YY RON.
Cum vei vedea in filmulet, compania castiga bani pentru ca le ofera oamenilor vacante de vis la preturi cu reduceri substantiale. A negociat in toata lumea tarife preferientiale cu retele intregi de hoteluri si companii aeriene, carora le aduce clienti noi.
Din banii platiti de oameni pentru vacante, o parte se duc la hoteluri, si o parte la companie. Acest profit e distribuit de companie oamenilor din sistem dupa un algoritm pe care-l vei intelege mai bine din video.
Anul trecut a avut incasari totale de X milioane si profit de Y milioane si se afla intr-o crestere puternica.
Deja am lungit mult email-ul, dar am vrut sa-ti descriu cat mai bine aceasta oportunitatea.
M-am gandit ca avand acest site, tie iti va fi usor sa prezinti oamenilor prin intermediul lui aceasta propunere si astfel ar putea fi un castig atat pentru tine cat si pentru cititorii tai.
Daca e ceva de care esti interesat, uita-te te rog la filmuletul de la link-ul de mai jos si daca vrei sa te inscrii te rog sa-mi dai un raspuns si o sa te ajut. Procesul e simplu si o sa revin cu detalii in cazul in care raspunsul tau e pozitiv.
www.linkprezentarevideo.
O zi frumoasa,
Costel”
Un asemenea email trimis unei persoane care nu te cunoaste are sanse mai mari sa genereze un raspuns, decat unul in care arunci un link si inca trei cuvinte.
—
Daca esti manager si oamenii din echipa ta nu scriu corect email-urile, decat sa le spui direct ca au gresit, poti sa fii subtil si sa dai share la acest articol. 😉
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile
Buna ziua, numele meu este Elena Panait si nu reusesc sa formulez un maill care sa dea pe spate clienti carora ma adresez. Ma puteti ajuta Dvs, contra cost binenteles, daca da,va pot da mai multe detali. Astept un raspuns. Va multumesc.
Buna Elena,
Il scriu cu placere.
Pot sa-mi trimiti detaliile.
Buna ziua.Ma ajutati si pe mine sa fac un mesaj de promovare prin emai al unui produs/serviciu care sa faca destinatarul sa deschida mailul?
E un mesaj sarcastic?
Vreau să scriu un mail la o organizație PNL unde m-am înscris online dar nu am primit răspuns.
Salutare , un exemplu de mail pentru o propunere de intalnire in vederea unei evemtuale colaborari dintre o firma producatoare si una care vinde catre clientul final
Bine scris. Sunt multe de invatat, dar si de testat.
Buna ziua!
Ma numesc Cristina ,lucrez de 4 luni la o fabrica de marochinarie din Alba Iulia,mai exact sunt in domneiul marketing,un domeniu nou pentru mine, si as avea rugamintea da a ma ajuta cu, un exemplu de mail pe care doresc sa-l trimit magazinelor fizice din cateva orase pentru o colaborare de a comercializa gentiile noastre in magazinele lor.
Va multumesc anticipat!