Cum realizezi ce ti-ai propus, folosind tehnici de coaching

12_04_03-mjs_ft_sports-coaching_14311985Vrei sa slabesti? Sau sa incepi o afacere? Sa inveti programare? Sa scrii o carte?
Toti ne propunem diferite obiective, dar din pacate multi nu fac nimic pentru a le realiza.
Cu putin ajutor insa, oamenii reusesc sa treaca peste blocaje si incep sa actioneze, sa faca pasi mici in fiecare zi, care pana la urma ii duc la atingerea obiectivului.
Din nevoia oamenilor de a fi putin tinuti de mana la inceputul drumului a aparut meseria de coach.

Tony Robbins e unul dintre pionieri si unul dintre cei mai cunoscuti din spatiul coaching-ului profesionist.
I-a avut clienti pe Andre Agassi, Serena Wiliams, Bill Clinton, Al Gore si multi alti oameni de succes pe care i-a ajutat sa aiba performante maxime in domeniile lor.
Un lucru pe care l-am auzit de multe ori pe Tony spunandu-l e: “Daca pui intrebari de rahat, vei primi raspunsuri de rahat”.
Cea mai importanta abilitate a unui coach e sa stie ce intrebari sa puna.

Diferenta dintre mentor si coach

Mai demult nu-mi era clar care e diferenta intre un mentor si un coach. Un mentor e cineva care a realizat un obiectiv de nenumarate ori si acum stie sa le arate si altora pasii ce trebuie facuti.
Coach-ul foloseste niste tehnici si intrebari prin care poate sa ajute pe oricine sa realizeze orice obiectiv. E ca un fel de metamentor. Dar sa nu-l confunzi cu un psiholog.

“Fiule trebuie sa-ti spun ceva despre bani. Daca vreodata ai nevoie si te gandesti sa-mi ceri mie, sa n-o faci pentru ca n-o sa-ti dau. Invata singur sa gasesti metode de a face rost de bani. E cel mai bun muschi pe care ti-l poti dezvolta.” Tony Robbins catre fiul sau Jairek

Jairek a povestit ca in acel moment s-a gandit (cum toti am fi facut): “Doar zice el asa. Cand o sa am nevoie, o sa ma ajute.” Dar n-a facut-o. Niciodata nu i-a mai dat bani dupa terminarea scolii. Doar salariul pentru perioada in care a lucrat la compania lui.

Asta e coaching-ul. La asta se rezuma. Sa-l ajuti pe om sa gaseasca singur solutii pentru a-si rezolva problemele sau a-si atinge obiectivele. Astfel devine mai increzator in fortele proprii si data viitoare cand se confrunta cu o problema, nu mai intra in panica. Se gandeste ca a mai trecut prin situatii dificile si a scos-o la capat. „Cum am facut data trecuta? Pot sa fac la fel si acum?”

Coaching-ul ia amploare si in Romania. Exista life coach, fitness coach, business coach, sau coach la diferite sporturi. Nu stiu cu cat sunt platiti. Depinde de mai multi factori ca: experienta, domeniu, modul de colaborare.
Daca te-ai gandit vreodata sa angajezi un coach, vreau sa te scutesc sa platesti banii si sa incerci prima data metoda recomandata de mine.

Cum iti faci singur coaching

Ai nevoie de un partener de incredere. Poti si singur, dar e de preferat sa ai o persoana alaturi de tine. Poate fi un prieten, coleg sau cineva din familie. Vei fi tentat sa alegi pe cineva cu care te simti cel mai confortabil sa vorbesti despre asta. E ok. Eu as alege un om de incredere care sa fie mai experimentat si mai evoluat decat mine.

Spune-i ca ai un obiectiv, ai si o metoda care sa te ajute sa-l realizezi si ca ai nevoie de cineva care sa fie langa tine, sa te traga putin de maneca atunci cand calci stramb.
Ofera-te sa il ajuti si tu pe el cu un obiectiv de-al lui. Sa schimbati rolurile.

Apoi, parcurgeti impreuna setul de intrebari de mai jos.
E important ca tu sa raspunzi la ele, iar el sa noteze raspunsurile. Partenerul trebuie sa asculte cu atentie raspunsurile tale, sa se asigure ca le intelege, dar sa nu raspunda el. Unde nu intelege exact ce vrei sa spui, trebuie sa-ti puna intrebari clarificatoare.

Intrebarile sunt grupate in patru seturi, fiecare set avand un anume obiectiv. Primul pas e sa definesti corect obietivul tau, al doilea sa realizezi unde te afli astazi, al treilea sa explorezi toate optiunile pe care le ai pentru a rezolva problema si al patrulea sa definesti actiunile pe care le vei face.

Doar fiind realist asupra nivelului la care te afli si stiind exact ce vrei sa realizezi vei putea sa definesti pasii pentru a atinge obiectivul.

Raspunzand la aceste intrebari, iti dai singur seama care e realitatea de astazi si tu iti construiesti planul care sa te duca la obiectiv. Astfel vei simti un angajament si o responsabilitate mai puternica pentru a face ulterior si treaba.

In zilele in care n-ai chef sa faci munca, va trebui sa te gandesti ca la urmatoarea intalnire cu partenerul tau, va trebui sa-i spui ca n-ai facut ce aveai in plan. Asta e un motiv suficient de puternic sa-ti dea micul impuls de care ai nevoie pentru a porni. Asta e tot ce-ti trebuie. Odata ce te apuci de ceva, nu mai e asa greu. Ceea ce e greu, e sa ne urnim, sa trecem peste etapa in care mintea incearca sa ne saboteze. “Ma mai uit zece minute la film si apoi poate incep.”

Obiectiv

1. Care e obiectivul tau?

2. Care e motivul pentru care vrei sa atingi acest obiectiv?

3. Pana cand vrei sa-l atingi?

4. Cum vei sti ca a fost un succes? Cum arata rezultatul dorit?

Realitate

1. Ce ai facut pana acum pentru asta?

2. Care au fost efectele acelor actiuni?

3. La ce nivel crezi ca te afli astazi fata de obiectivul tau?

La acest pas fii atent ca raspunsurile tale sa fie cantitative, nu calitative. Sa presupunem ca vrei sa slabesti si ti-ai propus sa ajungi sa faci 50 de flotari pe zi.
Nu raspunde: “In acest moment stau foarte prost cu flotarile”. Faci o evaluare care nu te ajuta

Raspunde: “Pot sa fac trei flotari.” Sau una.

4. Care a fost partea cea mai dureroasa pentru tine pana acum? La care ai intampinat cele mai multe dificultati?

Optiuni

1. Care sunt optiunile pe care le ai pentru a obtine ce iti doresti?
Dupa ce le-ai scris pe toate la care te-ai gandit, pune-ti intrebarea a doua.

2. Ce alte optiuni mai am?

Fa-ti putin creierul sa transpire. O sa vezi ca poti sa gasesti mai multe optiuni decat ai fi crezut initial. Fii creativ.

3. Mai exista si alte optiuni, dar crezi ca nu ti se potrivesc tie pentru ca-ti lipsesc anumite resurse?

4. Dar daca ai avea acele resurse?

Plan

1. Ce vei face pentru a reusi? Care optiuni ti se potrivesc avand in vedere nivelul la care esti si punctul la care vrei sa ajungi?

2. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a-ti atinge obiectivul?

3. Cand vei face aceste actiuni? Cat de des faci fiecare lucru?

E bine sa scrii zilele in care vei face actiunile si daca se poate, chiar si la ce ora.

4. Te vor duce aceste actiuni spre obiectiv?

5. Ce obstacole ai putea intalni pe parcurs?

6. Ce ajutor iti trebuie? Cine te poate ajuta?

7. Cum vei obtine ajutor?

8. Pe o scara de la 1 la 10, cat esti de sigur ca vei face toate aceste lucruri?
E usor sa te lasi purtat de entuziasm la inceput si sa-ti propui lucruri prea provocatoare, la care vei renunta in cateva zile.

Un tip se tot apuca sa faca sala, dar de fiecare data incepea cu antrenamente prea avansate pentru el, care il demotivau si renunta dupa cateva zile. Pana la urma si-a propus sa faca zilnic cate o flotare. De la acea flotare a avansat si a facut din ce in ce mai multe exercitii si nu a mai renuntat la antrenamente.

9. Ai putea sa le modifici astfel incat sa fii 100% sigur ca vei face totul?

10. Sa presupunem ca nu reusesti astazi sa faci ce ti-ai propus. Ce faci maine?

E de dorit sa faci in fiecare zi ceea ce ti-ai propus. Dar toti avem zile mai proaste. In care ai un accident sau pur si simplu esti indispus sau ai chef sa te uiti toata ziua la filme. OK. Dar maine continua-ti programul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Nu te gandi ca nu mai are rost sa continui doar pentru ca ai pierdut o zi.

11. Sa presupunem ca la prima masurare nu ai rezultatele dorite. Ce faci?

Raspude la inceput si la aceasta intrebare. E bine sa stii ca e posibil sa nu ai rezultatele dorite chiar daca faci tot ce ti-ai propus. Astfel eviti o dezamagire care te-ar putea face sa renunti. Faptul ca nu ai rezultatele la care te-ai asteptat e un raspuns pe care trebuie sa-l analizezi si sa ajustezi planul. Nu inseamna nicidecum ca ai esuat.

Din raspunsurile la toate aceste intrebari a rezultat un plan. Planul tau trebuie sa contina actiuni concrete. Lucruri pe care trebuie sa le faci o singura data sau lucruri pe care trebuie sa le faci in fiecare zi.

Partenerul tau si-a notat toate raspunsurile si tot planul tau.

Acum urmeaza sa stabiliti intalniri periodice in care sa discutati despre progres.
Scopul discutiei trebuie sa fie sa va dati seama daca totul merge conform planului sau daca esti blocat.
Nu mai trebuie sa-ti repet ca e foarte important sa fii sincer si realist. Daca nu esti sincer te autosabotezi si nu vei realiza nimic. Si partenerul tau va simti si va renunta.

Uite cateva intrebari si pentru intalnirea voastra periodica:

1.Ce ai facut?

2.Ce n-ai facut?

3.Care au fost motivele pentru care n-ai reusit sa faci un anumit lucru?

4.Ai nevoie de ajutor? Cine te poate ajuta?

5.Gandindu-te la ce ai facut pana acum, totul a mers bine sau crezi ca ar trebui schimbat ceva in plan?

Planurile sunt facute sa fie schimbate, dar fara un plan, habar n-ai unde esti, unde mergi si cum ajungi acolo. Totul in lume evolueaza, circumstantele se schimba si daca esti rigid, vei fi depasit.

Poate daca aplici aceasta metoda si ai succes, o sa gusti putin din ceea ce inseamna coaching. Si daca tu ai reusit, ii vei putea ajuta si pe altii sa o faca. Nu e o idee rea sa-ti suplimentezi veniturile facand asta. Daca vrei sa inveti mai multe despre coaching poti sa incepi cu cartea „Coaching pentru performanta„. Cica e cea mai buna.

4 comentarii la “Cum realizezi ce ti-ai propus, folosind tehnici de coaching

    1. Multumesc Niculin. Ma bucur si eu ca mi-ai scris. E important pentru mine sa aflu parerile comunitatii. Ma ajuta sa aflu ce interese aveti si astfel pot sa vin pe viitor cu materiale cat mai utile.

  1. Salut Bogdan, e foarte bun articolul si foarte explicit. Multumescc! Mi-am explicat citindu-l de ce de multe ori am renuntat la unele obiective si de ce pe altele le-am dus la capat :).

  2. Salutare. Am fost foarte incantat sa dau peste acest articol si pot sa spun ca l-am sorbit pana la ultima picatura. Eu am luat contact cu dezvoltarea personala de curand, 6 luni ca sa fiu mai exact, si lucrurile s-au miscat cu o viteza uluitoare, iar in timp ce scriu acest comentariu pot sa spun ca ma pregatesc pentru a fi coach. Am gasit in sfarsit placerea aia de care vorbeste toata lumea ca trebuie sa o ai pentru a nu simti ca muncesti . Multumesc pentru acest articol, am aflat multe informatii utile si valoroase.
    Keep up the good work!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.