Inainte sa intru in subiectul de astazi, vreau sa-ti reamintesc ceva important despre investitiile pe termen lung la bursa.
- investitiile la bursa nu sunt un joc de noroc
- cei care stiu sa investeasca la bursa fac profituri mari si sigure pe termen lung
- pentru a ajunge printre acesti investitori de elita ai nevoie de: o strategie buna (recomand sa pornesti de la value investing), rabdare, experienta si de stapanirea emotiilor
- majoritatea oamenilor pot sa deprinda aceste competente
Gata cu paranteza…
Ceea ce o sa afli astazi te ajuta sa intelegi mai bine de ce actiunile cresc sau scad in anumite situatii, dar si sa anticipezi anumite evolutii din viitor, ceea ce iti va aduce negresit PROFITURI (cascaval, dinero, cocooo…).
Ce trebuie sa stii despre sezonul rapoartelor de profituri
Daca investesti de ceva timp, poate ai observat si tu un lucru.
Cele mai puternice schimbari in pretul actiunilor se intampla (in mod normal) in timpul sezonului de raporturi trimestriale (earnings season), adica in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie.
Fiecare companie listata la bursa e obligata sa raporteze public (perodic) performantele afacerii.
Atunci investitorii afla:
- ce vanzari a avut compania in perioada acoperita de rapoarte
- ce profituri
- ce costuri a avut (unice sau ciclice)
- daca i-a crescut sau daca i-a scazut valoarea activelor
- daca isi poate plati obligatiile
- daca mai are nevoie de finantare
Toate rezultatele din aceste rapoarte se compara cu….
Estimarile asteptate
Asteptarile/estimarile de profituri si vanzari sunt facute de analisti independenti care urmaresc anumite companii.
De obicei rezultatele se compara cu un numar numit consensul estimarilor, adica media estimarilor facute de toti analistii care urmaresc o anumita companie.
Pe langa analisti, si managementul companiei ofera de obicei in raportul anual propriile asteptari cu privire la vanzari, profituri si alte aspecte despre viitorul companiei.
Nicio companie nu are o crestere constanta in fiecare trimestru.
E important pentru orice investitor sa stie sa interpreteze datele din rapoartele financiare pentru ca exista riscul de a reactiona gresit la rezultatele fiecarui trimestru.
De exemplu, e foarte normal ca o companie sa raporteze vanzari si profituri mai bune decat asteptarile intr-un trimestru, iar in urmatorul trimestru sa dezamageasca si sa raporteze vanzari si profituri sub asteptari.
Orice companei are trimestre mai slabe chiar daca nimic nu e in neregula si se afla pe un drum bun pentru a-si indeplini obiectivele anuale si pe termen mai lung in ceea ce priveste cresterea vanzarilor si a profiturilor.
La inceput e usor sa interpretezi gresit rezultatele si sa te grabesti sa cumperi sau sa vinzi actiuni la un moment nepotrivit, din cauza inconstantei cresterii profiturilor.
A judeca bine cand sa cumperi si cand sa vinzi actiunile ca raspuns la aceste rezultate variabile, e arta investitiilor si vine odata cu experienta capatata dupa ce vezi in mod repetat cum actiunile raspund, sau nu raspund la raporturile trimestriale schimbatoare.
Influenta asteptarilor (si sentimentelor) pe care le au investitorii de la companie
Asteptarile investitorilor determina pretul actiunilor unei companii, iar estimarile analistilor reprezinta doar unul dintre factori.
Cand vorbesc de asteptarile investitorilor ma refer la profituri si crestere. Investitorii platesc un multiplu (P/E) mai mare sau mai mic in functie de cat se asteapta sa fie in viitor profiturile, rata lor de crestere si riscurile ca acestea sa fie mai mici decat e prevazut.
De exemplu, sa consideram doua companii, Alfa si Beta.
Ambele au EPS $1. Daca de la compania Alfa se asteapta o rata de crestere de 10%, pretul actiunilor poate fi $15 (P/E = 15).
Daca de la compania Beta e asteptata o crestere mai mica, de exemplu 5% si exista incertitudine cu privire la viitorul companiei (concurenta in crestere, taxe in crestere, reglementari legislative care ar putea diminua profiturile) pretul ar putea fi doar 5$ (P/E = 5).
O actiune „cu asteptari mici” e una care a performat slab si care se tranzactioneaza la un P/E mic.
Asteptarile investitorilor sunt mici. Cateodata sunt atat de mici incat chiar daca rezultatele raportate sunt sub estimarile analistilor, actiunile cresc datorita faptului ca asteptarile erau si mai mici decat au fost in realitate rezultatele.
Datorita acestor asteptari mici, multi investitori vand in lipsa actiunile (short selling) inainte de raportul financiar, iar dupa ce acesta e publicat, ei inchid tranzactia sa-si marcheze profitul (trebuie sa cumpere actiuni) si de aceea pretul creste.
O sa explic alta data ce inseamna vanzarea in lipsa, dar e bine sa stii despre acest fenomen pentru ca se intampla de multe ori.
Opusul e adevarat pentru o companie cu asteptari ridicate din partea investitorilor.
Asteptarile pot fi atat de sus, incat si o depasire a estimarilor de vanzari si profituri ar putea duce la o scadere a actiunilor.
Inainte de raport, datorita acestor asteptari, multi investitori cumpara actiuni in asteptarea rezultatelor pozitive. Dupa ce rezultatele sunt publicate, pretul deja se afla la nivelul acestor rezultate, sau chiar mai sus.
Dupa ce raportul apare, investitorii nu au asteptari ca pretul sa creasca si mai mult si incep sa vanda actiunile, trimitand pretul lor in jos.
Ca de obicei, in investitii nu exista formule general valabile si multe informatii sunt confuze. Par ca nu te ajuta pentru ca nu stii cand se aplica si cand nu se aplica.
Ce e important sa retii cu privire la sezonul rapoartelor de profituri e ca:
- Exista niste estimari facute de analisti cu privire la performantele companiei intr-o anumita perioada (vanzari, profituri, marje, etc.)
- In unele situatii, asteptarile investitorilor cu privire la o companie si la rezultatele ei difera de estimarile analistilor (e unul dintre factorii importanti pentru asteptarile investitorilor, dar nu e singurul)
- Inainte de publicarea raportului financiar, pretul se afla la un nivel echivalent cu asteptarile investitorilor
- Dupa publicarea raportului, rezultatele confirma sau infirma asteptarile si
formeaza noi asteptari cu privire la viitorul unei companii.
Iti dau un exemplu pozitiv, care s-a intamplat dupa ce una dintre companiile din portofoliul Clubului Investitorilor si-a publicat raportul de profituri.
Cu o zi inainte de publicarea datelor financiare a inchis la pretul de $7.3.
Dupa aparitia raportului, desi a ratat estimarile, pretul a crescut la $9.61. O urcare de peste 30% intr-o singura zi. Pana la sfaristul saptamanii, cresterea a fost de 50%. Vineri a inchis la $11.02.
De ce a crescut pretul actiunilor in ciuda faptului ca estimarile au fost ratate?
Imediat iti dau raspunsul…. esti pregatit sa ti-l notezi?
Una dintre cele mai importante lectii pentru noii investitori e sa invete ca pretul actiunilor, de multe ori evolueaza in anticiparea unor profituri, sau evenimente asteptate in viitor (cateodata corecte, cateodata false), nu doar ca reactie la eveniment dupa ce se intampla.
De aici si zicala…
„Cumpara in anticipare, vinde cand apar stirile.”
Iti doresc mult succes in tot ce faci,
Bogdan Popescu
P.S. Ai citit articolul? Cred ca tu si eu suntem singurii care am facut-o. 🙂 Daca tot ai facut efortul asta, raspunde-mi te rog (cu DA sau NU in sectiunea de comentarii) la intrebarea:
„Ti se pare greu sa inveti sa faci profituri din investitii?”
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile
Da e greu trebuie studiat bine inainte sa intri la bursa altfel intri ca la un joc de notoc . Multumesc pentru lectii