Cum obtii venit pasiv din dividende

venit pasiv din dividendeO persoana necunoscuta m-a blestemat dupa ce a vazut postarea. Am scris un articol despre roboti si l-am share-uit pe pagina de Facebook.

„Robotii sunt deja aici. Unii ii vad ca pe ceva amenintator si apocaliptic, altii ca pe niste prieteni care ne pot ajuta si ne pot imbunatati viata. Afla cum poti si tu sa faci bani din aceasta industrie de peste 500 miliarde de dolari.

E greu sa acceptam ca in curand robotii inteligenti vor face parte din viata noastra, dar asta va urma. In multe aspecte nu avem cum sa concuram cu ei. Vor avea o putere de calcul mult superioara oamenilor si vor putea sa proceseze volume mari de date in timpi foarte mici. Deja sunt in dezvoltare unii roboti care au capacitati empatice si vor intelege emotiile umane. Dar e departe momentul in care ei vor avea propriile sentimente.

Sentimentele sunt cele care ne disting de roboti, cele care ne fac umani. Povestile sunt cele care trezesc in noi sentimente puternice. De cand suntem mici ne place sa ni se citeasca sau sa ascultam povestile bunicilor. Cand crestem iubim cartile si filmele. E ceva extrem de puternic de care nu suntem constienti. Dar e o trasatura programata in genele noastre pentru ca povestile sunt cele care au ajutat la supravietuirea speciei umane. Trasaturile fizice ale homo sapiens, ne situau la mijlocul lantului trofic.

Leul ne-ar fi mancat daca n-am fi stiut sa ne comunicam unii altora ce zone trebuie sa evitam. Cunostintele acumulate de stramosi nu s-ar fi putut transmite din generatie in generatie daca nu ar fi existat povestile si fiecare generatie ar fi inceput de la zero explorarea lumii fara sa avem niciun progres.

Unele povesti sunt create de scriitori geniali care ne captiveaza pe toti cu imaginatia lor. Toata planeta stie despre Harry Potter, despre Sherlock Holmes si de multe alte personaje fictive injectate cu elixirul vietii  vesnice de creativitatea acestor artisti.

Dar la fel de interesante si chiar mai pline de invataturi sunt povestile reale. Sunt sigur ca biografia oricarui om contine sute de povesti care l-ar face pe orice ascultator sa treaca prin toata paleta de sentimente de care oamenii sunt capabili.

Una dintre cele mai interesante si pline de invataturi biografii pe care le-am citit e cea a lui Andrew Carnegie. E o poveste fascinanta despre calatoria lui Carnegie prin viata. O poveste care incepe in Scotia cu un baiat sarac, dar plin de energie, de foame de cunoastere si explorare si se termina in Pennsylvania USA unde acel baiat ajunge cel mai bogat om din lume.

Sunt multe momente extrem de incarcate emotional. Emigrarea in USA, moartea tatalui, prima slujba la zece ani, primul salariu pe care i-l da plin de mandrie mamei, bucuria pe care o are cand unul dintre oamenii instariti din oraselul lui deschide o librarie din care copiii puteau imprumuta gratis carti si viata de adult in care isi desavarseste maestria si ajunge managerul si proprietarul uneia dintre cele mai puternice companii din lume.

Carnegie a fost parintele filantropiei si a infiintat la randul lui zeci de librarii, neuitand ce mult l-a ajutat pe el cea la care a avut acces cand era copil.

Alt moment important din viata lui a fost atunci cand a cumparat primele sale actiuni. A platit $500 pe zece actiuni la compania Adams Express.  La putin dupa cumpararea actiunilor, Andrew a primit un plic.

„Intr-o dimineata, un plic alb se afla pe biroul meu. Intr-un colt se vedea stampila rotunda a companiei Adams Express. L-am deschis. Tot ce continea, era un cec de $10. Imi voi aminti acel cec toata viata mea. A fost primul meu venit din capital investit – ceva pentru care nu muncisem si pentru care nu transpirasem. ‘Eureka!’ am plans. ‘Asta e gasca cea cu ouale de aur.'”

– Andrew Carnegie – despre cec-ul ce continea primele lui dividende

Ce sunt dividendele

Dividendele sunt plati in numerar facute de catre o societate catre actionari. Consiliul de administratie sau conducerea unei companii poate decide sa reinvesteasca profitul realizat, sau sa plateasca o parte din acest profit sub forma de dividende catre actionari.

De obicei dividendele se platesc in numerar, dar exista si dividende sub forma de actiuni sau alte active.

Suma platita se poate schimba de la un an la altul in functie de disponibilitatea de numerar a companiei, de profiturile realizate si de oportunitatile de investitii. Unele companii chiar opresc plata dividendelor in anumite situatii.

Din ce in ce mai putine companii platesc dividende si in general, cele care o fac sunt companii mature, care nu se mai focuseaza pe crestere.

Randamentul dividendelor (dividend yield)

Randamentul dividendelor unei companii e egal cu raportul dintre valoarea dividendelor anuale(per actiune) si pretul actiunilor.

Sa zicem ca pretul actiunilor unei companii e $100 si dividendul anual e $2. La aceasta actiune avem un randament de 2%.

Randamentul dividendelor unei companii iti poate spune multe. La majoritatea companiilor care platesc dividende, aceste plati de multe ori cresc in timp dar in general raman in acelasi interval(nu o sa vezi un randament sa mearga de la 1% la 20% peste noapte decat daca ceva e in neregula cu compania si pretul actiunilor scade brusc).

Ma intorc la exemplul de mai sus. Sa zicem ca pretul actiunilor creste de la $100 la $200 si dividendul ramane $2. Acum vei avea un randament de 1%.

Ce iti spune asta? Pai iti poate spune ca o actiune cu un randament foarte mic are un pret prea mare. Compania e supraevaluata. Sau invers, te poate ajuta sa alegi niste chilipiruri uitandu-te la actiuni care ofera randamente mari la dividende.

Dividendele ca venit pasiv

Unii investitori folosesc strategii care tintesc randamentul realizat din dividende, investind in companii care au o istorie de distributii stabile catre actionari.

Folosind o asemenea strategie trebuie sa ai in vedere ca randamentul total al investitie depinde si de evolutia pretului actiunilor, nu numai de randamentul dividendelor.

In articolul de saptamana trecuta ti-am spus ca am fost intrebat cum se pot investi $1000 pentru a obtine un venit pasiv intre 10% si 15%.

Revin la exemplul de mai sus. Cumperi zece actiuni la pretul de $100 la o companie ce plateste dividende de $2 per actiune. Daca dupa un an pretul actiunilor a ramas la acelasi nivel, randamentul total al investitie e egal cu randamentul dividendelor, adica 2%. Daca pretul actiunilor creste la $150, randamentul total al investitiei va fi 52%, iar daca pretul actiunilor scade la $50, vei avea o pierdere de 48%.

Cum investesti tintind randament din dividende

Precum ai vazut, e riscant sa alegi companii care au randament bun al dividendelor, fara sa faci o analiza amanuntita a pretului actiunilor. Acesta poate sa scada cu un procent mai mult decat randamentul pe care il vei obtine din dividende si in loc de venit pasiv, vei avea pierderi.

Sunt doua variante interesante.

1. Daca ai experienta in investitii la bursa si stii sa iti alegi singur companiile in care sa investesti, poti sa folosesti un screener de actiuni si sa faci un filtru dupa randamentul dividendelor

2. Sa investesti intr-un ETF focusat pe companii ce platesc dividende, de exemplu Vanguard High Dividend Yield Index Fund (ce e un ETF  – un fond ale carui actiuni se tranzactioneaza la bursa si care investeste capitalul disponibil dupa o anumita strategie sau tintind un anumit index bursier)

Uite aici o lista cu cele mai bune ETF-uri de acest gen.

Daca esti interesat sa investesti intr-o companie cu un randament foarte bun al dividendelor si ale carei actiuni au in acest moment un pret foarte atractiv (le prevad o buna crestere in urmatoarele trimestre), vezi aici cum poti sa obtii de la mine aceasta recomandare.

Curs de Initiere in Investitii la Bursa (americana)
Afla Strategiile care te Ajuta sa Faci Investitii Profitabile la Bursa, si sa Reduci Riscurile Aproape la ZERO!

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.