Ce parere ai de actiunile Google? Sau Apple? Tesla, Amazon, Facebook, etc. Sunt intrebat de multe ori despre aceste companii daca reprezinta investitii bune. Nu stiu. Dar ce stiu e ca sunt 32.532 de companii publice listate la bursele din USA. Doar pentru ca ai auzit de unele dintre ele nu inseamna ca sunt mai bune decat altele.
E normal ca daca esti incepator in investitii, prima data te gandesti la companiile pe care le cunosti. Dar e o greseala pe care bineinteles ca si eu am facut-o la inceput. Ca sa ai profituri peste medie trebuie sa ai alte criterii.
Uite o lista cu actiunile cele mai profitabile in anul 2015: Eagle Pharmaceuticals Inc. (NASDAQ:EGRX) – crestere 462%, Exelixis Inc. (NASDAQ:EXEL) – crestere 300%, Prothena Corp. PLC (NASDAQ:PRTA) – crestere 242%, Anacor Pharmaceuticals Inc. (NASDAQ:ANAC) – crestere 249%, Galapagos NV ADR (NASDAQ:GLPG) – crestere 239%. N-am auzit de niciuna dintre ele, dar vreau sa investesc in companii care au asemenea cresteri. Nu ma intereseaza sa fie cunoscute. Din contra. E bine sa stii ca cele cunoscute sunt de multe ori prea scumpe, chiar datorita faptului ca sunt in centrul atentiei.
In investitii vrei sa gasesti companiile cu cresterile cele mai mari. Si ai de muncit si de sapat pentru a le scoate la suprafata pe cele care stralucesc.
Dar de unde pornesti? Nimeni nu are timp sa se documenteze despre zeci de mii de companii. Din fericire, nu trebuie sa le analizezi pe toate. Exista niste unelte supertari care fac peste 99% din munca. Se numesc stock screeners si le poti folosi pentru a filtra actiunile dupa propriile tale criterii.
Screenere Actiuni
Cateva exemple de stock screeners sunt: Google Finance, Yahoo Finance, Fool.com, FINVIZ, CNBC. Eu lucrez cu Google Finance.
Hai sa facem impreuna un filtru si sa vedem cum functioneaza.
Mai intai, acceseaza screener-ul Google Finance.
Initial nu ai niciun criteriu de filtrare si iti arata toate companiile publice din USA. Hai sa adaugam cateva criterii.
1. Return on Equity (Recent yr) > 15%
Apasa Add Criteria si la Operating Metrics gasesti ROE. Acolo ai un interval. In campul din partea stanga scrie 15, iar in partea dreapta lasa nemodificat. Ai ramas cu 1583 de companii. ROE mare indica o buna profitabilitate si un potential avantaj fata de concurenta. Dar pentru a confirma acest potential avantaj trebuie facuta o analiza mai amanuntita.
2. Total debt/equity (Recent yr) < 0.5
Apasa Add Criteria si la Financial Ratios gasesti criteriul. In campul din partea dreapta scrie 0.5, iar in partea stanga lasa nemodificat. Cu ajutorul acestui criteriu vom filtra doar companiile care nu au o mare dependenta de capital din exterior pentru a-si finanta cresterea.
3. Current ratio > 2
Current ratio il gasesti tot la Financial Ratios. Current ratio ne arata ca o companie e capabila sa-si plateasca obligatiile pe termen scurt. Din zeci de mii de companii, ai ramas cu 204 si poti sa reduci si mai mult numarul adaugand si alte criterii.
4. Benjamin Graham era un sustinator al idei de a filtra companiile in functie de dividendele platite. Daca iti place sa ai o sursa de venituri din dividende, adauga si criteriul Dividend Yield > 1%.
5. Cu cat o companie e mai mica, cu atat e mai putin urmarita de alti investitori si asta poate reprezenta un avantaj. Sunt sanse mai mari sa aiba un pret bun. Ibbotson Associates, au facut o analiza care a aratat ca actiunile Small Cap au performat mult mai bine decat actiunile Large Cap in ultimul secol. Daca vrei sa mergi pe strategia asta, un criteriu bun ar fi sa filtrezi dupa Market Cap < 1 Billion (1 miliard).
Multi folosesc P/E ca si criteriu de filtrare. Mie mi se pare nepotrivit pentru ca P/E e foarte diferit in functie de industrie si astfel exista posibilitatea sa excluzi companii foarte bune. Mai mult, P/E necuplat cu alti indicatori nu iti spune daca o companie e subevaluata in comparatie cu valoare ei intrinseca. Din aceleasi motive nu folosesc nici rata EPS, pentru ca o companie solida cu 0% crestere poate fi o investitie buna daca pretul e potrivit.
O regula buna e sa adaugi criteriile preferate de tine pana ramai cu aproximativ 30 de idei.
—
Screener-ul e printre uneltele cele mai folositoare pentru investitori. Invata si tu sa-l folosesti si dupa ce ti-ai ales niste actiuni in care ai incredere, daca inca nu ai cont la un broker, incepe prin a tranzactiona gratis actiuni pe un cont demo.
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile
Una dintre cele mai utile lectii.
Cu stima,
Atomi
Merci. Ma bucur ca e de ajutor. Spor la investitii.
Un proverb zice: „Dacă nu ai un bătrân, să-ți cumperi.”
În cazul nostru proverbul ar suna cam asa: „Cine nu are un profesionist lângă el,să-și cumpere”.
Mulțumesc și FELICITĂRI pentru toate articolele!!!
Succes!!!
Cu stima,
Ionuț
Merci Ionut. 🙂
Cel mai tare articol pana acum. Sper sa continue seria.
Utila informatia cu google sunt inca fan yahoo finance dar pare ca e mai simplu si mai eficient google . Multumesc si iti citesc articolele cu placere. Toate cele bune
Merci Oli. Au si cei de la Yahoo ceva chestii interesante care pe Google nu se gasesc.
Foarte util. As dori sa stiu daca pentru BVB exista un instrument asemanator. Gasesc dificil sa aflu detalii financiare despre companiile listate aici. Multumesc
https://www.investing.com/stock-screener/
Există la firmă de broker care au asemănător ,dar nu este asa complex ca google finance screener.Mulțumesc pt articol foarte bun am învățat din el ..