Cum aparitia bursei ti-a crescut sansele sa te nasti si sa traiesti bine

barter21Poate nu stiai asta, dar unul dintre motivele pentru care astazi esti in viata e o inventie financiara geniala numita piata pentru titluri de valoare (i.e actiuni, obligatiuni, etc), sau bursa de valori.

Primele specii de humanoizi au aparut acum doua milioane de ani. Au existat zeci de specii si au trait bine mersi pana in urma cu 200.000 de ani, cand a aparut o noua specie – homo sapiens. Ai auzit de neandertalieni, de pigmei sau de homo floresiensis.
Intr-un timp relativ scurt, homo sapiens a reusit sa se extinda pe toate continentele si a exterminat toate celelalte specii de humanoizi. In anul 13.000BC, homo sapiens devenea singura specie de humanoizi existenta.

Uau. Cum au facut asta?
Nu cred ca acum 200.000 ani, au stat intr-o noapte in jurul focului si au facut un plan diabolic sa stapaneasca lumea. Au plecat dupa mancare si asa au ajuns in Asia, apoi in nordul Europei, apoi au trecut pe la polul nord in America si nu stiu cum au ajuns si in Australia, unde inainte de sosirea lor nu traise niciodata vreun verisor de-al nostru.
In aceasta lupta pentru mancare si supravietuire, au ucis toate celealalte specii de humanoizi pe care au intalnit-o. Probabil mai crutau cate o femeie. Avem un mic procent din genele Neandertalienilor. Au exterminat si un mare procent din fauna existenta pe vremea aia pe Pamant, in special animalele mari (i.e mamuti).

Avand in vedere ca Neandertalienii erau mai masivi si mult mai puternici fizic, cum de au reusit homo sapiens sa ii extermine? Au fost mai multi factori. Datorita unor abilitati superioare de comunicare, homo sapiens traiau in comunitati mai numeroase, pe cand Neandertalieni traiau in grupuri mici. In ciuda faptului ca eram o specie mai tanara, aveam unelte si arme superioare.

Acestea au fost principalele avantaje si ambele au fost determinate de faptul ca la un moment dat, homo sapiens au inceput sa faca troc. Trocul a dus la specializare, la inovatie si la progres tehnologic, dar si la dezvoltarea abilitatilor de comunicare si chiar a scrisului.
Scrierea numerelor cu scopul de a tine contabilitatea a inceput cu mult inainte sa apara scrierea limbajului.

Aparitia agriculturii a schimbat totul

In urma cu 12.000 de ani, a aparut agricultura. Oamenii nu mai migrau dupa mancare, s-au asezat, au inceput sa-si ridice case, sate si apoi orase.

Datorita agriculturii, numarul populatiei a crescut, chiar daca pentru fermieri a scazut calitatea vietii si diversitatea dietei.
Era un raport echilibrat intre hrana produsa din agricultura si numarul total al populatiei.
Pentru a creste numarul de oameni era nevoie de mai multa hrana. Pentru a avea mai multa hrana, era nevoie de productivitate mai buna in agricultura si pentru asta era nevoie de inovatie, de noi metode de a face agricultura. Plantele si animalele trebuiau sa fie mai rezistente si sa dea un randament din ce in ce mai bun.

Principalul combustibil al inovatiei a fost competitivitatea in mediul de afaceri. Intotdeauna concurenta in afaceri a dus la progres si la performanta. De aceea, foarte rar institutiile subordonate statului sunt eficiente.

Ce se intampla in invatamantul de stat

Gadeste-te la un profesor din sistemul de invatamant de stat. Sefii lui sunt directorii de scoli care sunt subordonati inspectoratului si ministerului, guvernului, etc.
Ei trebuie sa-i multumeasca pe acei sefi, nu neaparat pe elevi.
In India si in tarile sarace din Africa au inceput sa apara scoli ieftine private. Pana si cei mai saraci oameni prefera sa-si inscrie copiii la acele scoli unde performantele nu se comapara cu mediocritatea din sistemul de stat.
La scolile de stat profesorii sunt slabi, chiulesc de la ore, sau dorm in timpul orelor.
Un parinte, care practic e clientul, nu prea are ce sa faca sa schimbe asta. Se plange la directori si nimic nu se schimba.

In schimb, la o scoala privata daca parintele are vreo nemultumire o discuta imediat cu managerul scolii si profesorul isi corecteaza comportamentul, sau e concediat. Daca pierde un copil, scolii ii scad veniturile.
Datorita acestui fenomen de feedback primit de la client, in timp, diferenta de calitate intre o scoala privata si o scoala de stat creste si mai mult.

Despre orice domeniu discutam, progresul a fost determinat de comert si de economia de piata. Toate perioadele istoriei in care mediul de afaceri a fost sustinut, incurajat si lasat sa se dezvolte in ritmul lui, fara interventia maligna a statului sau a bisercii, au dus la inovatie, la progres tehnologic, si la imbunatatirea nivelului de trai al oamenilor.

Una dintre cele mai importante inventii care au alimentat mediul de afaceri si au determinat abundenta in care traim astazi e bursa de valori.
Prin intermediul bursei, antreprenorii au avut acces la capital pe care nu l-ar fi putut obtine de la banci sau de la alti oameni, iar investitorii au putut sa ia parte la castigurile obtinute de companiile de succes.Primul stramos al bursei a aparut in anul 1602 in Amsterdam. A fost dusa apoi in New Amsterdam, New York-ul de astazi, unde in anul 1817 a fost fondata cea mai mare bursa din lume, NYSE.

In anul 1600 erau 500 milioane de oameni pe Pamant si nivelul de trai era scazut. Productia de hrana de la vremea aceea nu putea sa sustina un numar mai mare de oameni.
Economia de piata, care a fost sustinuta de investitiile realizate prin intermediul bursei au dus la cresterea inimaginabila a productiei.
Astazi suntem peste 7 miliarde oameni si producem mai mult decat avem nevoie. Un cetatean al Uniunii Europene cu venit mediu are un nivel de trai mai ridicat decat avea John Rockefeller in secolul 19.

Daca astazi erau pe Pamant tot 500 milioanede oameni, ca in 1600, aveam de 14 ori mai mici sanse sa ma aflu in viata.

Imagineaza-ti ca esti impreuna cu 13 prieteni la cafea. Fara progresul tehnologic care a fost sustinut si de bursa, doar unul dintre voi ar fi in viata…

Saptamana viitoare o sa explic cum functioneaza bursa, ce au de castigat toti actorii implicati: bursa in sine, companiile si investitorii. E atat de simplu ca vor intelege si bunicii tai.

4 comentarii la “Cum aparitia bursei ti-a crescut sansele sa te nasti si sa traiesti bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.