Investeste in companii excelente… la preturi cu discount

 

investitii la bursaMajoritatea milionarilor realizeaza venituri importante din investitii. Dar nu e deloc usor sa castigi bani la bursa. Mai ales cand esti la inceput si nu stii ce strategie sa folosesti.

Cum faci diferenta intre mai multe companii in care ai putea sa investesti? La bursele din USA(NASDAQ si NYSE) sunt listate peste 32.000 de companii.

Primele doua intrebari pe care ti le pui atunci cand investesti intr-o companie sunt.

  • E asta o afacere buna?
  • E pretul actiunilor bun?

Multi complica lucrurile, dar exista doua formule simple care te ajuta sa raspunzi la intrebarile de mai sus.

E asta o afacere buna?

O afacere buna e una care face profituri cat mai mari, folosind un capital cat mai mic.

„E mult mai bine sa cumperi o afacere minunata la un pret acceptabil decat sa cumperi o afacere acceptabila la un pret minunat.” Warren Buffett

Daca analizezi doua companii si vezi ca ambele au avut profit $1 million de dolari cum stii care e mai buna?  Orice afacerist sau investitor vrea sa obtina un profit cat mai mare cu o investitie cat mai mica.

Sa spunem ca prima companie are active in valoare de $1 million si a doua are active care valoreaza $10 milioane. Acum e mai usor sa o alegi pe cea mai buna. Prima are un randament ROA(profit raportat la active) de 100%, iar a doua de 10%.

Orice companie listata la bursa e obligata sa-si publice trimestrial datele financiare. Pe ultima linie a income statement (raport de venituri) vom gasi profitul realizat (bottom line, sau earnings).

Cand analizezi o companie, in locul ROA sau ROE(profituri/equity) e mai bine sa folosesti o formula la fel de simpla: EBIT/(Net Working Capital + Net Fixed Assets).

Prin folosirea EBIT (profituri inainte de plata taxelor si a ratelor) se face o diferentiere mai buna intre profitabilitatea companiilor, indiferent de nivelul lor de datorii si de rata de taxe, care sunt diferite la fiecare companie.

Cum am vazut mai sus, ne intereseaza sa comparam profitul obtinut cu capitalul folosit pentru a obtine acel profit. ROA ia in considerare valoarea totala a activelor. Dar multe afaceri folosesc doar o parte din capital pentru operatiuni. Pe noi ne intereseaza doar capitalul folosit pentru a genera profitul.

Hai sa comparam doua afaceri cu ROA 50%. Una dintre ele foloseste 100% din valoarea activelor pentru operatiunile generatoare de profit.
Cealalta are 50% din active in bani cash, intr-un depozit pe termen lung si foloseste doar jumatate din valoarea activelor pentru a genera profiturile.
Pentru compania B, asta inseamna ca randamentul raportat la capitalul folosit e de fapt 100%.

Nici ROE nu ne deseneaza o imagine mai apropiata de ceea ce dorim sa aflam. Equity e diferenta dintre active si pasive, neavand legatura cu capitalul folosit pentru operatiuni.

Cea mai buna aproximare a capitalului folosit efectiv pentru opertiuni e suma dintre Net Working Capital(capitalul net de lucru) si Net Fixed Assets(active fixe).

Ca sa merite sa faci o investitie, randmentul profitului realizat de o companie trebuie sa fie mult mai bun decat dobanda pe care ai obtine-o daca ai face un depozit la o banca.

E pretul actiunilor bun?

Gandeste-te ca vrei sa cumperi o afacere. Cum stii ce pret sa platesti? Primul lucru la te gandesti e in cat timp iti vei recupera banii platiti si pentru asta trebuie sa stii ce profit realizeaza compania.

Daca platesti $100.000 si compania face profit $10.000 pe an, iti vei recupera banii in zece ani si apoi profiturile realizate in continuare vor fi castigul tau.

Daca nu esti dispus sa astepti zece ani, atunci pretul e prea mare pentru tine.

Plecand de la aceasta idee simpla, formula pe care ti-o propun pentru a face comparatii intre preturile mai multor companii e: EBIT/Enterprise Value, desi majoritatea se uita la E/P (earnings per price ratio).

De ce e de preferat EBIT in loc de profituri ti-am spus mai sus.

Pentru a cumpara o companie listata la bursa trebuie sa-i cumperi toate actiunile. Inseamna ca pretul companiei e egal cu costul unei actiuni inmultit cu numarul total de actiuni. Acest produs se numeste market cap (capitalizare bursiera) si e folosit in calculul ratiei E/P.

Enterprise Value(EV) e egal cu market cap plus datoriile companiei. Gandeste-te ca tie nu-ti place sa platesti dobanzi la banci si atunci cand cumperi o companie vrei sa-i platesti si datoriile. In acest caz, vei plati in total suma dintre pretul companiei si datoriile ei.

Formula de mai sus iti va permite sa poti compara cu o mai mare acuratete companii cu diferite nivele de datorii si cu diferite rate de taxe.
E/P e influentat de modificari ale datoriilor si taxelor, pe cand EBIT/EV nu e.

Compara rezultatul formulei cu media industriei din care face parte compania si astfel iti faci o idee mai exacta asupra pretului.

Poti sa incepi analiza cu o filtrare efectuata cu ajutorul unui stock screener, asa cum am explicat aici si apoi sa faci diferentierea intre companiile ramase folosind aceste criterii.

Din pacate, formulele mentionate in acest articol nu pot fi folosite ca si criterii pentru un stock screener obisnuit si va trebui sa faci singur calculele sau sa cauti un screener sau un soft mai complex.

Poti sa fii creativ cu privire la modul in care folosesti rezultatele atunci cand faci comparatii intre mai multe companii. Avand in vedere ca sunt doua formule, vor fi situatii in care o companie va fi mai buna decat alta, adica va avea randament de profit mai bun, dar va avea un pret mai mare.

Recomand sa folosesti un nivel minim al randamentului de profit de 25% si apoi sa faci diferentierea in functie de pret.

Curs de Initiere in Investitii la Bursa (americana)
Afla Strategiile care te Ajuta sa Faci Investitii Profitabile la Bursa, si sa Reduci Riscurile Aproape la ZERO!

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.