Dupa 64 de ani de investitii, in care si-a castigat pe merit titlul de cel mai mare investitor al tuturor timpurilor, Warren Buffett inca munceste in fiecare zi intre 10 si 12 ore. Dar cea mai mare parte din aceste ore o petrece citind. Se spune ca Warren Buffett citeste cel putin 500 de pagini pe zi.
Ca sa devii bun la ceva trebuie sa-i studiezi pe maestri. Sa ti-i faci mentori. In investitii, Warren Buffett e omul tau.
Nu stiu daca pentru a avea succes in investitii trebuie sa citesti 500 de pagini pe zi, dar ca sa ajungi la un anumit nivel de succes, cititul e necesar. Altfel e ca si cum te-ai duce cu multi bani in buzunar si legat la ochi intr-un loc plin de hoti de buzunare.
Daca as incepe astazi sa invat despre investitii, care ar fi primele trei carti pe care le-as citi pentru a avea cel mai rapid rezultate?
Raspunsul cuprinde lista de mai jos, pe care imi doresc sa o fi primit si eu cand am inceput sa investesc.
Era sa uit. Toate 3 sunt disponibile in limba engleza si doar una(pana acum) in limba romana. Daca ai nevoie sa inveti rapid engleza, ai planul aici.
Cartile mele favorite despre investitii la bursa
A. Financial Statements: A Step-by-Step Guide to Understanding and Creating Financial Reports – de Thomas Ittelson
Financial statements e cartea cu care recomand sa incepi. Inainte sa o citesc, parca mergeam cu masina avand parbrizul acoperit de noroi. Mi-era greu sa inteleg toti termenii despre care citeam in alte carti sau in diferite analize si de multe ori trebuia sa ma opresc si sa caut pe google tot felul de termeni. „Care e diferenta dintre revenue si earnings?”, „Ce inseamna raportul asta?”, „Cum se calculeaza?”.
Dupa ce am citit-o, a fost ca si cum as fi pornit stergatoarele, care impreuna cu un jet puternic de solutie de spalat, au limpezit totul.
E surprinzator de usor de citit si de inteles avand in vedere ca subiectul e contabilitatea.
Fiecare companie listata la bursa din USA e obligata sa-si publice datele financiare o data la fiecare trei luni. Dupa aparitia rapoartelor, urmeaza momentele in care preturile actiunilor pot avea cele mai mari cresteri sau scaderi.
Rezultatele financiare sunt cuprinse de fapt in trei rapoarte: income statement(raport venituri cheltuieli), cash flow statement(raport de flux monetar) si balance sheet(bilant).
Apoi, din aceste date se calculeaza indici de performanta, sau se pot face evaluari referitoare la valoarea unei companii.
Par a fi lucruri plictisitoare si greu de inteles, dar Thomas Ittelson le expune pe intelesul tuturor si sunt lucruri pe care e esential sa le cunosti daca vrei sa ai succes in investitii sau in afaceri.
B. The Intelligent Investor – de Benjamin Graham
Intelligent Investor a fost scrisa de Benjamin Graham, omul despre care Warren Buffett a spus ca a avut cea mai mare influenta asura vietii lui.
Benjamin Graham a fost primul care a conceput o abordare rationala spre stiitifica in domeniul investitiilor. Am citit povesti despre oameni din zilele noastre care investesc dupa sfaturi primite de la ghicitoare/vrajitoare.
Inainte ca Benjamin Graham sa-si publice teroriile, aproape toata lumea investea dupa zvonuri, tot felul de superstitii, sau dupa informatii din interior(ilegal astazi).
Benjamin Graham si David Dodd au adus la viata conceptul value investing, investitiile in functie de valoare. Value investing, e usor de inteles in teorie.
Primul lucru pe care il recomanda Graham investitorilor e sa priveasca actiunile ca pe „parti” dintr-o companie. Nu ca pe niste hartii de loterie.
Principiul fundamental al value investing e ca, precum alte produse, actiunile au o valoare intrinseca, ce evolueaza in concordanta cu performantele companiei pe care o reprezinta.
Pentru ca pe termen scurt sunt multi factori ce influenteaza pretul actiunilor, de multe ori exista o diferenta intre pretul actiunilor si valoarea lor reala.
Preturile multor produse scad cu un mare procent la scurt timp dupa ce le scoti din magazin. Dar de cele mai multe ori calitatea si valoarea lor e aceeasi.
Asa e si cu preturile actiunilor. Sunt multe motive pentru care pot sa scada sau sa creasca, chiar daca valoarea lor intrinseca nu se schimba.
Al doilea principiu e margin of safety (marja de siguranta). Marja de siguranta e diferenta dintre valoare si pret.
Cumpara actiuni doar la companii valoroase si atunci cand pretul e mai mic decat valoarea lor intrinseca. De cele mai multe ori, pe termen mediu sau lung, pretul va creste si va reflecta adevarata valoare a actiunilor. Investind cu o marja de siguranta mare, scade semnificativ riscul de a avea pierderi si cresc sansele de profit.
Investitorul Inteligent e singura carte din aceasta lista care a fost publicata in limba romana.
3. The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America – de Lawrence Cunningham
Am ajuns si la cartea mea favorita. Eseurile lui Warren Buffett.
Cartea aceasta e o colectie a tuturor scrisorilor anuale scrise de Warren Buffett catre actionarii companiei sale, Berkshire Hathaway.
Aceste scrisori rar se refera la investitii. Sunt despre afaceri.
Multi oameni intreaba:
- “Ce actiuni sa cumpar?”
- “Ce actiuni o sa creasca in urmatoarele doua luni, ca sa castig si eu niste bani?”
Ei cred ca asta inseamna sa fii investitor. Warren Buffett nu pune asemenea intrebari.
El intreaba: “Ce afacere are mari sanse sa existe peste 20 de ani?”
Daca va fi functionala peste 20 de ani, inseamna ca astazi e o investitie buna.
In aceste scrisori, Buffett prezinta exemple dupa exemple de succese si de esecuri pe care le-a avut si cum judeca el daca o afacere e buna sau nu.
Orice ar spune altii, el e maestrul. A investit cele 10.000 de ore despre care vorbeste Malcolm Gladwell. De mai multe ori. De la cine e cel mai bine sa inveti daca nu de la unul care si-a dedicat 60 de ani din viata sa devina cel mai bun afacerist din lume?
—
Deja sunt plictisitor pentru ca am tot repetat asta. Cea mai mare problema pe care am avut-o cand am inceput sa fac tranzactii financiare a fost confuzia. Ce strategie sa aleg? Sunt prea multe informatii despre investitiile la bursa. Carti, site-uri, cursuri, lectii video, brokeri, experti….
Incepe cu aceste trei carti si o sa construiesti baza piramidei.
Apoi, recomand sa parcurgi si acest curs despre value investing pentru ca iti da si metode practice de a face cercetare si analize pentru a gasi investitii profitabile si pe masura ce inveti lucruri noi, testeaza-ti abilitatile pe un cont demo, fara sa-ti risti proprii bani. Mai departe… depinde de tine.
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile