Cel mai bun mod sa investesti in tine

Jumping-white-background_380KB1„Ba Bogdane, esti ultimul om la care ma asteptam sa se lase de fumat.” Asta mi-a spus prietenul meu Ciprian la cativa ani dupa ce am pus punct fumatului. Eram cel mai inrait fumator din trupa noastra. Timp de treisprezece ani am fumat peste un pachet de tigari pe zi, fara exceptie.

Cand aveam 27 ani am facut o intelegere cu fratele meu Mihnea care era de asemenea fumator. Am convenit sa renuntam la fumat si sa folosim banii pe care i-am fi cheltuit pe tigari pentru a ne cumpara o masina in rate.

Masina a reprezentat o motivatie puternica, dar nu a fost suficient pentru mine. Nu mai stiu cum am aflat despre cartea lui Alen Carr, „In sfarsit nefumator”.

M-am apucat fara ezitare sa o citesc, am stat patru zile numai in casa si asa am reusit ceea ce si astazi consider ca a fost una dintre cele mai mari realizari ale mele. Din anul 2006 pana astazi am mai fumat doar o scurta perioada dupa o excursie la Amsterdam. Dar asta-i alta poveste.

Apoi am recomandat-o tuturor prietenilor mei. Luca a citit-o primul acum noua ani si de atunci n-a mai pus tigari in gura. Apoi a citit-o si Catalin si a reusit si el sa se lase. Bucuros ca a scapat de acest viciu, i-a spus si sotiei lui sa o citeasca. Si ea a renuntat la fumat cu ajutorul cartii, dar intr-un mod deosebit.

„Decat sa citesc cartea, mai bine ma las asa!” 🙂

Nu toti care au citit-o s-au lasat dar a avut o rata de succes peste asteptari.

Atunci am inteles pentru prima data ce putere au cartile, cat e de important sa citesc despre experientele altor oameni si sa aplic si eu in viata mea ceea ce e potrivit pentru mine. Am inceput sa citesc din ce in ce mai mult.

Multe carti de dezvoltare personala sunt orientate spre partea spirituala si au mai putine sfaturi practice, iar altele sunt pline de tehnici pe care le poti aplica imediat.

O carte din ultima categorie si una dintre cele mai bune pe care le-am citit in ultimul timp e „The Miracle Morning”.

Pana saptamana trecuta habar n-aveam cine e Hal Elrod. Un prieten mi-a recomandat cartea sa, am citit-o si asa am aflat incredibila poveste a acestui om. In anul 1999, cand avea 20 de ani, lucra in vanzari si era printre cei mai buni angajati ai companiei Cutco. Pasiunea lui era vorbitul in public.

In ziua de 3 decembrie a avut cel mai de succes discurs al vietii si a fost ovationat de toata audienta. In jurul orei 11:32 pm, aflat in al noualea cer dupa succesul de mai devreme, conducea noul lui Ford Mustang in drum spre casa. Avea chef sa vorbeasca despre cat era de fericit pentru ca discursul lui fusese asa de apreciat, dar prietena lui adormise langa el in masina. S-a gandit sa-si sune parintii dar si-a dat seama ca probabil dorm asa ca a renuntat. Cateva clipe mai tarziu a fost lovit frontal de un sofer beat care conducea o camioneta Chevrolet si apoi in lateral in partea stanga de un Saturn sedan care venea din spate.

A avut 11 fracturi printre care mana stanga, pelvisul, soldul, femurul, scalpul. Chiar si creierul i-a fost afectat. Dupa ce a fost scos dintre fiarele contorsionate de catre echipa de descarcerare a sangerat pana cand  inima a incetat sa-i mai bata. Medicii au facut toate eforturile sa-l resusciteze. Sase minute mai tarziu, pulsul i-a revenit.

A stat 6 zile in coma si dupa ce si-a revenit, medicii i-au spus ca nu o sa mai poata merge niciodata. Apoi prietena lui s-a despartit de el. In ciuda tragediei care i se-ntamplase, Hal era extrem de bine dispus si avea o atitudine pozitiva pe care medicii n-au mai intalnit-o la niciun pacient aflat in situatii asemanatoare. Chiar i-au spus parintilor sai ca ceva nu e in regula cu el din punct de vedere psihic. Credeau ca e intr-o faza de negare.

Dar Hal are un principiu. Nu ai voie sa fii suparat mai mult de cinci minute pentru o situatie asupra careia nu ai niciun fel de control.

Aceasta atitudine a avut o influenta miraculoasa asupra organismului sau care s-a refacut mai repede decat medicii prevedeau. In ciuda pronosticului pesimist de dupa accident, la trei saptamani a inceput sa mearga din nou.

Dupa sapte saptamani petrecute la recuperare, a fost externat.

Viata dupa a doua nastere

Ajuns din nou acasa, Hal reflectat asupra viitorului si a hotarat sa-si dedice viata unei curse pentru a-si atinge maximul potential, sa-si indeplineasca toate visele si sa-i invete si pe altii sa faca la fel.

S-a intors la lucru si in anii ce au urmat si-a batut record dupa record in ceea ce priveste vanzarile de cutite. In 2004 i s-a oferit o pozitie de manager si echipa lui a fost cea mai performanta din toata compania, chiar au batut recordul de vanzari. Totusi, la festivitatea de la sfarsitul anului, vazandu-si alti doi colegi ca primesc cate un Rolex si diplomele pentru cei mai buni performeri in vanzari, a simtit ca inca e departe de potentialul sau maxim, s-a simtit mediocru.

Pentru 2005 si-a propus ca obiectiv sa realizeze un volum dublu de vanzari decat in cel mai bun an al sau de pana atunci. In paralel si-a mai propus sa scrie si sa publice o carte cu povestea mortii si reinvierii lui.

A reusit sa le atinga pe amandoua, iar secretul sau a fost o disciplina de fier.

Isi promisese ca dupa ce atinge pragul maxim ca si angajat se va desprinde si isi va face propria companie. Asa ca in 2006 a inceput o cariera in business coaching. De la inceput i-a mers foarte bine. A avut sute de clienti, antreprenori, oameni de vanzari si proprietari de afaceri. Pe langa afacere mai castiga bani si din discursuri, fiind invitat sa vorbeasca la tot felul de evenimente. Viata era frumoasa.

Cel mai dificil moment din viata

In anul 2007 afacerea i-a fost afectata puternic de criza financiara. Peste noapte veniturile lui s-au injumatatit si in cateva luni a ajuns sa aiba datorii de peste 400.000$.

E greu sa crezi ca un om care a fost in moarte clinica in urma unui accident a trecut prin cel mai greu moment al vietii atunci cand a avut probleme financiare. Te face sa te gandesti cata importanta dam banilor si cata anxietate provoaca lipsa lor. Dar e adevarat. In acele situatii panica pune stapanire pe mintea oamenilor. Oare ce o sa fac? O sa raman fara casa! Trebuie sa imi inchid afacerea! N-o sa mai pot niciodata sa-mi revin!

Prin astfel de momente a trecut Hal. Intr-o zi, mentorul lui i-a spus ca trebuie sa incerce sa iasa din acea stare si i-a recomandat sa inceapa sa alerge in fiecare dimineata pentru ca il va ajuta sa se simta mai bine si sa gandeasca mai limpede. Chiar daca nu alergase niciodata dupa accident si ii era groaza sa o faca, in urmatoarea dimineata Hal a iesit la alergat. Si-a luat si Ipod-ul pentru a asculta inregistrari pozitive si motivationale. Ascultandu-l pe Jim Rohn in timp ce alerga a avut o experienta profunda, care i-a schimbat viata. Chiar daca o mai auzise si inainte, o afirmatie din acea inregistrare a rezonat cu el in acel moment si l-a facut sa se opreasca din alergat.

„Nivelul tau de succes, va depăși rar nivelul de dezvoltare personală, pentru că succesul este ceva ce e atras de persoana care devii.” Jim Rohn

Toti vrem sa atingem un nivel maxim de succes in toate aspectele vietii: fericire, sanatate, bani, relatii, cariera. Dar pentru a ajunge acolo trebuie sa te concentrezi pe dezvoltarea ta personala: cunoastere, experienta, convingeri, valori, empatie, disciplina.

Drumul catre succes (Miracle Morning)

Dupa aceasta revelatie, Hal s-a hotarat sa faca tot ce depinde de el pentru a deveni cea mai buna versiune a lui. A inceput sa caute ce obiceiuri au cei mai de succes oameni pentru a le adopta si el. A identificat sase obiceiuri care erau comune la toti oamenii pe care i-a studiat: meditatie (sau rugaciune), afirmatii, vizualizare, citit, exercitii fizice si scris.

Dupa ce a identificat aceste obiceiuri, i-a venit o idee geniala si asa s-a nascut conceptul Miracle Morning sau Dimineata Miraculoasa. Ideea e sa te trezesti in fiecare zi cu o ora mai devreme si sa dedici acea ora dezvoltariii tale, sa aloci timp pentru fiecare din cele sase activitati, in ce ordine preferi. Pot fi cate 10 minute pentru fiecare sau pentru unele obiceiuri mai mult si pentru altele mai putin.

Am ramas stupefiat dupa ce am vazut asta si a doua zi am inceput si eu fara ezitare provocarea Miracle Morning. De cand am inceput nu mai am nicio problema sa ma ridic din pat, nu mai apas butonul „amanare” cand suna alarma, ma trezesc entuziasmat ca in zilele in care plec in concediu. Unul din scopurile acestei practici e de a incepe ziua intr-o nota pozitiva, de a te pune intr-o stare pozitiva, de a te transforma intr-o sursa de lumina care straluceste pe fetele tuturor oamenilor cu care interactionezi.

“Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este un act ci un obicei!” – Aristotel

Obiceiurile sunt niste activitati pe care le executam in mod repetat pana cand devin automatisme. Cercetatorii americani de la MIT au dovedit in urma unor studii si experimente ca obiceiurile sunt executate inconstient in momentul in care se produce un anumit stimul. In asta consta puterea lor. Odata ce ai adoptat obiceiul, creierul ia fara niciun efort decizia de a comanda executarea lui.

De obicei nu e bine sa faci brusc prea multe schimbari in rutina ta zilnica. Ti se va parea coplesitor si vei renunta. Hal a gasit o solutie extraordinara pentru a evita aceasta problema si in acelasi timp sa adopte rapid toate obiceiurile oamenilor de succes. Le-a impachetat astfel incat e ca si cum ai instala un singur obicei, dar ai beneficiile tuturor celor sase. Tehnica de a lega mai multe obiceiuri in unul singur se numeste habit stacking. S.J.Scott a scris o carte despre asta.

Faptul ca cei mai de succes oameni, precum Oprah, Will Smith, Bill Gates, Arnold Schwarzenegger, Anthony Robbins, Tiger Woods, Jim Carey si altii au aceste obiceiuri e un motiv destul de bun ca sa crezi in beneficiile lor si sa incerci si tu The Miracle Morning.

Asa ca iata ce ai de facut.

1. Pune-ti ceasul sa sune cu o ora mai devreme decat de obicei.

2. Eu incep cu meditatia, care se poate inlocui cu rugaciunea. Alege-ti ce ti se potriveste. Daca nu stii nimic despre meditatie, te asigur ca oricine poate sa invete rapid sa mediteze. Pentru a incepe, descarca ghidul de la sfarsitul articolului care contine trei tehnici de meditatie pentru incepatori.

3. Urmeaza seria de afirmatii care ma ajuta sa imi reamintesc zilnic ce e important pentru mine si care e viziunea mea pentru viitor. E bine sa le spui cu cat mai multa convingere, cu o voce puternica, sa folosesti intonatia. Pot fi orice te ajuta pe tine sa ai mai multa incredere in fortele proprii dar trebuie sa nu fie minciuni pentru ca atunci nu vor functiona. Daca afirmi „sunt milionar”, creierul tau va raspunde automat: „Nu! Nu esti!”. Si nu vei avea rezultatele dorite. Fa-ti afirmatiile dupa modelul urmator. Vreau ca pana la data X sa ating obiectivul Y si pentru asta voi face zilnic activitatea Z timp de H ore.

4. Etapa de vizualizare a reprezentat o provocare pentru mine pentru ca mi se parea ca e ceva ce nu mi se potriveste. Dar ma bucur ca i-am dat o sansa. De fiecare data cand o practic imi apare un zambet larg pe fata. Poti sa vizualizezi momentul in care te duci seara sa dormi stiind ca ti-ai realizat tot ce ti-ai propus in acea zi. Ca a fost o zi minunata, ca ai petrecut clipe frumoase si avut bucurii alaturi de familie, de colegi. Vizualizeaza un zambet al unei persoane dragi. Sau casa pe care ti-o doresti. Vizualizeaza-te fiind omul care iti doresti sa devii in viitor. Facand in fiecare zi tot ce trebuie sa faci pentru a ajunge unde iti doresti.

5. Fa cel putin 10 minute de exercitii fizice, fara pauze intre ele. Poate crezi ca zece minute nu prea te ajuta. Adevarul e ca nu o sa castigi concursuri de body builder, dar vei avea alte beneficii. Iti va pune sangele in miscare, te va pune intr-o stare psihica pozitiva si iti va da un impuls de energie pe care il vei simti pe tot parcursul zilei. Unii oameni care practica The Miracle Morning, printre care si Robert Kiyosaki, au slabit si au ajuns la cea mai buna forma fizica.

6. Citeste zece minute dintr-o carte care te ajuta sa devii mai bun si sa progresezi spre obiectivul tau. 10 minute pe zi ti se pare prea putin? Sunt zece pagini pe zi, care cumulate ajung la aproape 20 de carti pe an. Incearca sa gasesti idei pe care sa le poti aplica si testa pe parcursul zilei. E una dintre cele mai bune metode de a creste.

7. Scrie intr-un jurnal. Poti sa abordezi in mai multe feluri scrisul intr-un jurnal. Poti sa scrii lucrurile pe care le-ai invatat cu o zi inainte, ce iti propui pentru astazi, ce ti s-a intamplat ieri pentru care esti recunoscator. Te va ajuta sa ai o claritate mai buna asupra progresului tau. Sa reflectezi asupra lucrurilor care au cea mai mare importanta pentru tine.

Majoritatea oamenilor isi doresc mai mult si pentru a obtine incearca sa faca mai mult. Dar principiul lui Rohn ne invata ca pentru a obtine mai mult in lumea exterioara trebuie sa iti dezvolti lumea interioara.

Majoritatea specialistilor din lumea educatiei financiare spun ca cel mai important principiu e: „plateste-te pe tine mai intai”. Se refera la bani.

Acelasi principiu se aplica si in dezvoltarea ta si practicand cele sase activitati din Miracle Morning te asiguri ca investesti in tine in cel mai productiv mod posibil. Te platesti pe tine mai intai.

Fiecare om are patru dimensiuni. Corpul fizic, emotional, mental si spiritual. Pentru a avea o viata buna trebuie sa ai un echilibru in toate cele patru. Ai stabilitate cand te asezi pe un scaun cu patru picioare. Unul cu trei picioare e vulnerabil, iar de pe cele cu doua picioare sau un picior vei cadea inevitabil.

Fiecare din cele sase obiceiuri din Miricale Morning contribuie la cate unul din cele patru corpuri si practicandu-le beneficiile se cumuleaza in timp, iar scaunul pe care esti asezat se va transforma in cel mai confortabil fotoliu.

Cel mai bun sfat in domeniul investitiilor e „Investeste in tine”. Daca esti hotarat sa faci aceasta investitie, lasa acum un comentariu si spune-ne si noua. Sa-ti faci public obiectivul e un truc pe care l-am aflat de la Tim Ferriss care te va ajuta sa te tii de cuvant.

7 comentarii la “Cel mai bun mod sa investesti in tine

  1. Frumos articol Bogdan!

    Interesant e faptul ca tocmai ce m-am lasat de fumat (azi sunt trei saptamani) si de asemenea m-am reapucat si de sport.

    Cea mai buna investitie e cea in tine. Daca esti sanatos poti face mai multe lucruri, daca ai energie poti face lucrurile mai eficient, daca esti educat poti face lucurile cu cap.

  2. De astăzi m-am hotarat cu adevărat sa investesc in mine! E prima zi cand nu mai apas butonul de amânare al alarmei. Daca investești in tine,poți realiza orice! Si o poți face cu succes! Multumesc Bogdan!

  3. Un articol excelent\\Chiar ma motivat..sper sa-l citeasca citi mai multi oameni care doresc sa-si schimbe viata spre bine,,bravo Alex

  4. Un articol care „iti merge la suflet”. Este adevarat cele 4 dimensiuni (scaunul de sprijin) trebuie sa fie in echilibru pentru a reusi sa faci ce iti propui, sa devii omul care iti doresti. Imi doresc sa imi inving fricile care ma tin pe loc, sa devin o persoana placuta din toate cele 4 dimensiuni. (am spuso)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.