‘Eu si partenerul meu am sunat la peste 20 de companii: „vrem sa va facem o oferta de cumparare”. Nu aveam niciun ban si in niciun caz nu ne permiteam sa cumparam o companie, dar niciodata nu trebuie sa lasi asta sa te opreasca.’
Nu mai stiu unde am citit asta. Dar din aceasta poveste am extras cea mai importanta lectie de viata sau despre afaceri.
Hai sa-ti arat si tie de ce ideile si creativitatea sunt mult mai valoroase decat bogatia materiala.
Ieri se povestea in familie despre un tip care a cumparat ceva afacere.
„De unde a avut ala atatia bani?!”, a venit intrebarea. Mi-am amintit povestea de mai sus si am zambit in sinea mea. Daca vezi ca o afacere abia se taraste si tu stii sigur ca poti sa o redresezi, fa-i o oferta la proprietar, chiar daca nu ai niciun ban. O sa fie dispus sa o vanda mai ieftin decat te astepti.
Poate sa ti-o dea fara niciun ban platit la inceput si sa-i platesti o rata lunara. Sau daca-ti cere o suma pe care nu o ai, dupa ce ai acordul in buzunar, du-te la unchiul ala cu bani si spune-i ce plan ai si arata-i cat poti sa cresti afacerea.
Apoi fa-i propunerea sa finanteze el achizitia in schimbul unei parti din profituri sau ofera-i un plan de rambursare a datoriei, plus o dobanda atractiva. Frate, frate, dar branza-i pe bani. Toti trebuie sa castige. Nimeni nu-ti da bani gratis.
La o slujba e greu sa castigi multi bani. Dar poate tu nu vrei multi bani si iti place sa nu ai responsabilitati si sa faci ce-ti spune un sef (de obicei prost). OK. Dar in timp o sa fie o provocare sa-ti pastrezi creativitate si de independenta, iar daca vrei sa castigi mai mult, e greu ca angajat. Aproape imposibil. Cumpararea unei afaceri poate fi o optiune.
Alte lectii intamplatoare din scurta mea experienta in afaceri.
A. Sunt multe variante de a gasi un investitor
Nu ai un unchi? Pune proiectul tau pe un site de crowdfunding. Propune-i afacerea la un prieten cu bani sau cauta ingeri. Cu bancile e mai greu, dar nu imposibil. Nu stiu mult despre fondurile europene, dar in anumite sectoare sunt in derulare programe de finantare.
B. Chiar vrei un investitor?
Nu mai sunt curios deloc de activitatea pe care o fac la serviciu. Dar nu imi dau demisia pana cand celelalte venituri pe care le am nu ajung la un anumit nivel. Cateodata ma gandesc sa imi iau un partener care sa investeasca bani in afacerea mea si sa ma rup brusc de slujba. Apoi imi dau seama ca daca am rabdare pot ajunge singur acolo si nu va trebui sa impart profiturile cu nimeni. Apoi imi pierd rabdarea din nou si ma gandesc ca afacerea va creste mai repede daca renunt la serviciu acum. Dar daca nu ma voi intelege cu investitorul si va incerca sa ma controleze? Nu e usor sa iau decizia, dar nu ma grabeste nimeni. Vrei sa fii partenerul meu?
C. Nu stiu nimic despre afaceri
Intai invata despre afaceri si apoi gandeste-te sa faci pasul asta. Altfel sansele sa reusesti sunt nule. Vezi C.1.
C.1. Stii in ce te bagi?
Vorbeste cu altii care au aceeasi afacere. Cati dintre ei castiga bine si cati se chinuie? Ce venituri maxime poti obtine? Cat timp va trebui sa lucrezi si ce activitati va trebui sa faci? Cati angajati iti trebuie?
Cauta pe Google sau pe Amazon: „How to run a successful …..” (restaurant, coffee shop, services business, online business, etc). Nu stii engleza?
D. Asteapta-te la ce e mai rau
Nimic nu va mai fi ca la slujba.
Ai negociat ceva cu un partener? Prima discutie e un prim pas. De multe ori nu inseamna nimic. Cate povesti nu ai auzit sau nu ti s-au intamplat in care ai stabilit ceva cu o persoana si la urmatoarea discutie ti se parea ca un extraterestru a intrat in corpul lui si ca nu-si mai aminteste nimic asa cum ati stabilit initial?
In afaceri ti se va intampla asta de zece ori mai des.
Fii constient ca nimic nu e sigur si ca orice se poate schimba de la o zi la alta si intotdeauna sa ai pregatite variante de rezerva. Un client poate sa se razgandeasca. O companie cu care ai o relatie poate sa dea faliment sau sa se ocupe cu escrocherii. Un om cu care ai o intelegere poate sa fie concediat si trebuie sa o iei de la zero cu altul.
E. Antreprenoriatul nu inseamna risc
Gandeste-te de la inceput care e cel mai prost scenariu, pentru ca e posibil sa se intample. Cum iesi din incurcatura?
Antreprenoriatul inseamna sa stii cum sa previi si cum sa te descurci cu riscurile.
Sa nu crezi citatele alea care circula pe internet in care scrie ca e OK sa esuezi. E adevarat. Un esec nu e sfarsitul si poate fi o lectie importanta, dar e mult mai bine sa nu esuezi. Si statisticile arata ca cei care au avut un succes au sanse mult mai mari sa aiba alte succese pe viitor, pe cand altii o tin din esec in esec.
F. Un drum spre maiestrie
Din fiecare intamplare inveti. Cand ceva rau ti se intampla, bucura-te. Ai ocazia sa rezolvi o problema care te va face mai puternic.
H. Creativitate
Asa gasesti solutia la orice problema.
I. Fii corect cu ceilalti, chiar daca nimeni nu va fi corect cu tine
Incerci sa sa obtii totul pentru tine intr-o negociere, fara sa te pui in locul partenerului? Simti ca ai castigat de data asta, dar crezi ca va mai dori sa faca afaceri cu tine? Oare o relatie pe termen lung e mai valoroasa decat niste maruntis?
Un client despre care aveam o impresie buna m-a batut la zero intr-o discutie pe care el a interpretat-o ca o negociere si chiar daca nu e exclus, probabil nu vom mai avea niciodata o relatie buna.
J. Rabdare
„Domnule Popescu, va oferim suma X pentru aceste servicii. Vom pregati contractul si vi-l vom trimite.”
Suma X era destul de buna si am inceput imediat sa lucrez. Si contractul nu mai venea…
„De maine opresc lucrul si il reiau dupa ce semnam contractul.”
„Il trimitem lunea viitoare”, a venit o noua amanare.
Au intarziat si banii. Au fost si mai putini decat suma X promisa.
„E bine si asa. Macar fac ce imi place”, m-am gandit.
„Domnule Popescu, puteti sa mai faceti si activitatea Y in plus fata de ce am stabilit initial? Se pare ca noi iesim in pierdere.” „Nu pot. Dar nici nu vreau sa castig doar eu. Faceti-mi alta propunere!”
„O sa revenim.”
Astept, astept….. Niciun semn.
Cu o zi inainte de cea in care asteptam plata, intreb: „Aveti alta propunere, sau continuam cum am stabilit initial?”….
„Continuam in aceleasi conditii.”
—
De cand am invatat aceste lectii, am incredere ca pot sa ma ocup de orice afacere. Stiu ca trebuie si pot sa invat totul despre spatiul respectiv si ca pot sa fac rost de bani, nu trebuie sa-i am eu. Stiu si ca nu trebuie sa ma astept la o autostrada, ci la un drum cu obstacole.
Singurele intrebari pe care mi le pun sunt.
1. Mi-ar placea sa fac asta?
2. Sunt dispus sa investesc timpul necesar pentru a face afacerea asta?
3. Are potential afacerea sa fie scalata si sa genereze profituri mari?
—
Cei doi antreprenori din povestea de mai sus au cumparat una dintre companiile cu care au negociat. Pentru aceeasi companie si Ericsson facuse o oferta.
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile