Cea mai buna carte de afaceri despre care nimeni nu ti-a spus

auto-rickshaw-dehli_51477_600x450E plin internetul de articole cu titlul Cele mai bune x carti despre afaceri. Probabil te-ai saturat, ca si mine, sa tot auzi de Napoleon Hill, Robert Kiyosaki sau Tim Ferriss. Sa nu mai spun de Donald Trump sau Brian Tracy. Nu spun ca n-ar fi bune cartile lor. Dar mediul de afaceri e in continua schimbare si multe lucruri devin depasite si trebuie sa aflam si despre alte perspective mai proaspete.

Asiaticilor le place sa foloseasca ricsa ca mijloc de transport urban.

In Asia, ricsa pe doua roti, trasa de o persoana e unul dintre mijloacele de transport traditionale si pitoresti. Succesorul ricsei de un om putere e ricsa cu motor, cu trei roti. E cel mai utilizat mijloc de transport urban din India. Majoritatea ricselor sunt conduse de proprietari, care asa isi castiga existenta.

Pentru cei care circula prin orase, ricsa reprezinta si o binecuvantare si un cosmar. Partea buna e ca le gasesti peste tot si e la indemana sa te urci rapid intr-o ricsa pentru a te deplasa unde ai nevoie, iar cea mai putin buna e ca circula neadecvat si daca nu esti cunoscator al orasului vei fi dus pe rute ocolitoare, sa platesti cat mai mult. Ce sa zic? Se mai practica si in alte tari.

In ultimii ani  insa, o companie surprinzator de moderna a schimbat mult lucrurile in bine in ceea ce priveste transportul cu ricsa in India. Nirmal Kumar, fondatorul G-Auto, a avut o idee extraordinara care a revolutionat o industrie cu impact urias asupra economiei si asupra imaginii Indiei.

A creat o platforma prin care orice persoana care se deplaseaza cu ricsa, prin intermediul unei aplicatii, poate sa o gaseasca si foloseasca rapid pe cea mai apropiata. Aceasta platforma nu e un intermediar, e un facilitator si beneficiile sunt enorme pentru toti cei implicati: soferii si detinatorii de ricse, clientii, compania G-Auto si India.

Avantajul pentru clienti e ca soferii au devenit mult mai disciplinati si corecti. Aplicatia le permite clientilor sa dea review-uri dupa fiecare calatorie si soferii care nu se comporta profesionist au enorm de pierdut.

Detinatorii ricselor au fost practic trasi din patura de jos a societatii in cea de mijloc. Au fost instruiti, au primit uniforme si asigurari medicale pentru ei si familiile lor.

E numai unul dintre exemplele de afaceri moderne care folosesc modelul pe care Robin Chase l-a numit Peers Inc. Ea insasi a fondat una dintre cele mai mari companii din SUA care se bazeaza pe aceleasi principii: capacitate in exces, platforma de colaborare si peers.

Zipcar a inceput cu doar trei masini si acum e deja extins in toate orasele americane. La inregistrare, clientii primesc un card Zipcar. Cu ajutorul cardului au acces la orice masina din flota Zipcar, care sunt raspandite peste tot prin orase. Masina se poate inchiria pentru minim 30 minute. Genial. Gandeste-te cata bataie de cap e sa inchiriezi o masina de la companii ce sunt organizate folosind modelul clasic, gen Hertz.

Capacitate in exces

De cate ori sunt locuri disponibile in masinile oamenilor? Companii precum RelayRides, Buzzcar  si Blablacar ii ajuta pe membrii sa castigi un ban in plus de pe urma lor.

Airbnb speculeaza capacitatea in exces a apartamentelor goale. Uber valorifica timpul liber si masinile nefolosite ale soferilor care vor sa castige un ban in plus. Sunt multe alte example in carte.

Platforma

Daca ai un apartament liber si dai anunt in ziar e greu sa stii ce fel de om e cel care te suna si iti spune ca vrea sa-l inchirieze. Dar daca folosesti Airbnb, poti sa vezi daca omul respectiv a mai locuit in alte apartamente si daca s-a comportat civilizat. Alt avantaj e ca platforma iti da vizibilitate la multi posibili clienti si il vei inchiria mult mai repede.

Platforma ii face pe oameni sa se comporte frumos. Sistemul de review-uri e o asigurare ca altii nu iti distrug bunurile sau proprietatea.

Peers

Oamenii care vor sa cumpere capacitatea in exces. O camera, o masina, putin ajutor la programarea site-ului. Peers care au aceste nevoi se inscriu in platforma si gasesc alti peers care dispun de aceasta capacitate in exces.

Pentru mine Peers Inc e cea mai tare carte de business a anului 2015 si daca esti interesat de antreprenoriat ti-o recomand. Sau daca vrei sa afli ce iti rezerva viitorul.

Usor, usor toate afacerile se vor indrepta spre acest model de afaceri si lumea se va schimba la 360 de grade. Noi, oamenii, suntem construiti sa ne opunem schimbarilor. Tot timpul consideram caile vechi ca fiind mai bune. Poate sunt, poate nu… Dar schimbarile au venit dintotdeauna si majoritatea au fost ireversibile.

Mai bine le intelegi cat mai repede si le accepti decat sa te opui.

Un comentariu la “Cea mai buna carte de afaceri despre care nimeni nu ti-a spus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.