Ce trebuie sa stii despre investitiile la bursa

investitii la bursa„Bogdan, am un proiect interesant si m-am gandit ca tu esti omul potrivit caruia sa-l incredintez. E o oportunitate si am incredere in tine ca te vei descurca foarte bine.”

De cate ori sefii iti prezinta „oportunitati” urmeaza sa fii fu….. Primesti de lucru ceva ce urasti sa faci, fara sa ti se aloce timp in plus.

De fiecare data am acceptat, mandru ca seful a avut incredere in mine cu o sarcina asa de importanta. Abia peste cateva zile imi dadeam seama ca am fost manipulat.

Ultima data am incercat sa negociez si sa refuz propunerea, dar mi s-a impus „sa profit” de oportunitate. Am schimbat echipa.

Inainte sa incep lucrul la noua echipa, viitorul sef mi-a prezentat la randul lui o oportunitate. De data asta am spus NU ferm. Poate m-a lasat sa scap, gandindu-se ca ma razgandesc si nu mai merg in echipa lui. Nu stiu.

Cat timp esti angajat, esti o „resursa” care trebuie folosita cat mai eficient de manageri. Probabil si lor li se spune de mai sus. „Cat sunt de incarcati oamenii tai?” „Suta la suta.” „E o perioada mai grea. Mai luati si proiectul asta. Vezi si tu cum te descurci cu ei. Daca iese bine poate vom avea niste bonusuri.”

Am luat hotararea ferma sa ma rup de locul de munca si sa incep sa imi creez pe cont propriu cat mai multe surse de venituri pasive si nu numai pasive. Lucrul cel mai important pentru mine e sa fiu independent si sa-mi placa sa ma ocup de activitatea respectiva. O sa traiesc numai cateva zeci de ani si nu mai vreau sa fac lucruri care nu-mi plac si sa-mi petrec timpul cu persoane care ma fac sa ma simt naspa.

Pentru asta, trebuie sa inveti sa-ti construiesti singur….

Surse de Venituri pe langa salariu

Marea majoritate a acestor surse nu se pot construi peste noapte. In timp, am realizat ca pentru a reusi sa castigi bani punand pe picioare o sursa de venituri, trebuie mai intai sa dobandesti o anumita abilitate.

Poate fi o afacere, investitii, un sport, scris sau chiar jocuri. Sunt multi oameni care au castigat milioane din poker dar asta nu s-a intamplat cu noroc. Au petrecut ani de zile invatand sa joace atat de bine incat sa castige turnee si alte concursuri. Si n-au avut sefi. Cu cat dobandesti mai multe abilitati care iti pot aduce bani, cu atat te apropii de independenta financiara si ai sanse mai mari sa devii un supererou.

Una dintre sursele mele de venituri e reprezentata de investitii la bursa. E un domeniu de care mult timp am fost speriat, imaginandu-mi ca e ceva foarte complex, riscant si ca am nevoie de multi bani pentru a putea sa fac tranzactii.

M-am hotarat pana la urma sa fac cercetari mai amanuntite si sa inteleg cum functioneaza sistemul. Cum poate un om obisnuit sa investeasca la bursa si sa castige bani? Concluzia la care am ajuns e ca exista metode extrem de simple, testate in timp si recomandate de cei mai mari specialisti prin care poti sa castigi bani, avand riscuri mici si randament surprinzator de bun.

A sti sa investesti la bursa e o abilitate care te ajuta

  • sa castigi bani pe cont propriu
  • e un subiect interesant de discutie in cercul de prieteni ;).
  • sa te angajezi la un broker

Ai mai jos chestiile de baza pentru a intelege care e treaba cu tranzactionarea de actiuni.

„Cati milionari cunosti care au devenit bogati investind banii in conturi de economii? Mi-am incheiat pledoaria” – Robert G. Allen (om de afaceri si congressman american)

Ce sunt actiunile

Actiunile sunt niste hartii de valoare care reprezinta proprietatea asupra unei parti dintr-o companie si care dau dreptul proprietarului sa aiba un anumit procent din activele si din veniturile companiei.

Detinatorii de actiuni sunt practic proprietarii companiei.

Sa zicem ca o companie X emite 1000 de actiuni si un investitor Y cumpara 100. Acesta va detine 10% din companie. Daca societatea detine imobile si bunuri in valoare de 1 milion, lui Y ii revin 100.000. Y are acces la acesti bani doar in cazul in care compania da faliment, activele se vand si banii se impart la actionari si la debitori.

Profitul facut de companie intr-un an se poate reinvesti sau se poate imparti actionarilor ca si dividende sau poate fi o combinatie intre cele doua. Daca tot profitul se distribuie actionarilor, Y primeste a zecea parte din toata suma.

Cum se stabileste pretul si de ce e volatil

Pretul actiunilor depinde de mai multi factori. Ce venituri si ce cheltuieli are compania, ce active are, daca are datorii, ce potential de crestere are, ce management are, ce concurenta are si alti factori care influenteaza perceptia investitorilor asupra valorii actiunilor. Pretul fluctueaza sub influenta fortelor pietei. Atunci cand multi investitori vor sa cumpere actiunile unei companii, pretul creste, si invers. Cand multi vor sa vanda, pretul scade.

Pentru a avea profit trebuie sa cumperi cat mai ieftin si sa vinzi cat mai scump. Dăă! Si nu e asa de simplu precum pare. Pentru a alege ce actiuni sa tranzactioneze, investitorii profesionisti folosesc una din cele trei tipuri principale de analiza sau combinatii ale acestora: analiza tehnica, analiza fundamentala sau analiza sentimentala.

Analiza fundamentala

Analiza fundamentala presupune studierea tuturor datelor financiare ale companiei, ale contextului economic local sau global, ale contextului politic. Se urmaresc de asemenea toate stirile aparute in mass-media si pe baza acestora se iau decizii cu privire la vanzarea sau cumpararea actiunilor.

Analiza tehnica

E o metoda de a evalua actiunile analizand exclusiv datele istorice legate de pretul lor si volumul tranzactiilor. Adeptii acestei metode analizeaza graficele actiunilor pentru a gasi sabloane care se repeta in timp si pe baza lor fac predictii asupra evolutiei viitoare a pretului.

Cei mai comuni indicatori folositi la analiza tehnica sunt nivelul de rezistenta si nivelul de suport.

Rectangle-Support-and-Resistance

Pe graficul de mai sus, indicatorii sunt reprezentati de cele doua linii rosii orizontale. Linia de sus reprezinta nivelul de rezistenta. Cand pretul atinge acest nivel, e un semnal pentru vanzare. La atingerea nivelului de suport, predictia e ca pretul urmeaza sa creasca si e un momentul bun pentru cumparare.

Analiza sentimentala

Cei care folosesc analiza sentimentala pleaca de la ideea ca majoritatea traderilor pierd. Atunci cand majoritatea investitorilor cumpara actiuni ei cauta oportunitati de vanzare. E o strategie folosita cu succes de multi investitori renumiti care stiu sa speculeze momentele conjuncturale de panica in care datorita faptului ca toti vor sa vanda, preturile scad foarte mult. Dupa ce panica trece, preturile revin la nivelurile de dinainte si astfel isi asigura profituri frumoase. Asta s-a intamplat chiar si dupa cele mai mari crize financiare.

Analiza sentimentala alaturi de cea fundamentala se folosesc mai mult pentru investitii pe termen lung, iar analiza tehnica se foloseste pentru tranzactionarea pe termen scurt, sau „day trading”.

Cum recomand sa faci investitii la bursa daca vrei sa ai profituri de la inceput

E bine sa stii ca cei mai multi traderi folosesc analiza tehnica. De aceea, multe fluctuatii pe termen scurt ale preturilor se datoreaza strategiilor folosite de acestia.

Din punctul meu de vedere si din ce spun datele statistice, ai sanse aproape zero sa ai rezultate bune cu analiza tehnica pe termen lung si in plus TE POATE UCIDE. De ce?

  • fondurile mutuale mari folosesc sisteme si softuri foarte rapide si performante care stiu sa tranzactioneze folosind analiza tehnica si nu ai nicio sansa in lupta contra lor
  • trebuie sa petreci foarte mult timp in fata computerului
  • nivelul de stres e in zona rosie
  • strategiile castigatoare se schimba si evlueaza tot timpul

Singura strategie de investitii la bursa care a rezistat de zeci de ani si e folosita si astazi de cei mai mari investitori din istorie printre care si Warren Buffett, e Value Investing.

Descarca gratuit Manualul de Investitii la Bursa si afla toate lucrurile de baza despre value investing.

Mi-ar fi placut si mie sa stiu lucrirle din Manual atunci cand am inceput. As fi evitat cativa ani de chinuri si frustrari. Si pierderi de mii de Euro.

Curs de Initiere in Investitii la Bursa (americana)
Afla Strategiile care te Ajuta sa Faci Investitii Profitabile la Bursa, si sa Reduci Riscurile Aproape la ZERO!

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.