Din 1932 n-a mai avut bursa din USA un inceput de an mai prost. Atunci economia se afla in mijlocul marii crize(the great depression). Bancile dadeau faliment, somajul era in crestere si depasise 20%, oamenii stateau la cozi pe strada pentru o supa gratuita.
Acum e alta poveste. E o mare pacaleala. De data asta evolutia bursei nu are nicio legatura cu starea economiei. Economia SUA e in crestere, bancile au bani pentru imprumuturi, dolarul e in continua crestere, FED a crescut dobanda de referinta, marile companii americane (e.g. Apple, Google, Amazon, etc.) sunt extrem de sanatoase.
Totusi, care e treaba? Ce se intampla?
„Bursa e lovita din cand in cand de doua boli supercontagioase: frica si lacomia. Aceste boli vor afecta intotdeauna comunitatea de investitori. Niciodata nu incerc sa anticipez cand incep si cand se termina oricare din aceste boli. Scopul meu e mai modest: incerc sa fiu fricos cand altii sunt lacomi si sa fiu lacom cand altii sunt fricosi.” Warren Buffett
In aceasta perioada e o epidemie grava de frica si de panica, sustinuta bineinteles de mass media, care cu asta se hraneste. Ce au de castigat? Telespectatori. Oamenii au un motiv serios sa porneasca televizoarele pentru a urmari ce se mai intampla cu bursa.
Televiziunile stiu ca in evolutia speciei noastre, pentru a supravietui a fost mai important sa fii atent la leu decat la pomul cu mere si speculeaza asta cu orice ocazie.
Sa revin. Ce se intampla?
Hai sa iti spun intai ce nu se intampla. Nu e 2008 in reluare. Atunci am avut de-a face cu o bula, ceea ce nu e cazul acum.
Bulele se intampla atunci cand la bursa tranzactioneaza toti amatorii, fara sa aiba vreo strategie, cu scopul de a profita de pe urma lacomiei.
Preturile nu mai au nicio legatura cu adevarata valoare a unei companii. Majoritatea sunt supraevaluate.
Oamenii sunt dispusi sa plateasca preturi mari pentru ca stiu ca a doua zi altcineva va plati un pret si mai mare pentru a lua parte la castiguri.
Pretul petrolului e in scadere
Si ce daca? Chiar nu inteleg de ce asta e un lucru rau. Consumatorii raman cu mai multi bani pe care ii cheltuiesc cu alte scopuri. Pierd companiile petroliere si prestatorii lor de servicii si castiga ceilalti. Pana la urma, se pare ca investitorii se tem de incertitudine si de volatilitate, iar atunci cand pretul petrolului se va stabiliza, se va evapora si panica. Lucrurile se vor reaseza in functie de pretul la care se va ajunge in final.
Economia Chinei a scazut in sectorul productiei
In primul rand, aceasta scadere a inceput in urma cu cativa ani si nu ar trebui sa fie o surpriza ca a continuat si in 2015.
Probabil investitorii nu stiu ca acest eveniment are un impact foarte mic asupra economiei USA. Impact mai mare il au serviciile si turismul din China, iar acestea sunt in crestere.
Totusi, per total. economia Chinei in 2015 a crescut. Dar crestere a fost doar 6.9% fata de 7.2% cat a fost in 2014.
—
Am inceput sa investesc in urma cu cativa ani si abia acum am inteles cat de mult e influentata bursa de sentimentele investitorilor. Asa de mult incat preturile actiunilor pot sa mearga in sensul opus cresterii economice. Si iti spun de ce scaderea de acum e un lucru bun.
Graham l-a invatat pe Buffett ca la bursa sunt diferente intre pret si valoare si sa isi imagineze bursa ca pe un magazin detinut de un prieten, d-nul Market, care e foarte imprevizibil si impulsiv. Nu stii niciodata la ce sa te astepti de la el. Intr-o zi cere preturi mari pentru actiuni si iti face oferte bune sa cumpere actiunile tale, in alta zi iti vinde totul la pret redus, cum e cazul acum(20.01.2016).
Niste somitati in economie au lansat teoria pietei eficiente care spune ca preturile oferite de bursa sunt intotdeauna egale cu valoarea si ca pe termen lung obtii aceleasi rezultate alegand la intamplare companiile in care investesti.
Warren Buffett a contrazis aceasta teorie, dar e bucuros pentru ca lui i-a adus avantaje datorita investitorilor care se ghideaza dupa ea. E ca si cum intr-un joc de sah cineva i-ar spune adversarului tau ca e ok sa nu-si foloseasca creierul si sa faca mutari intamplatoare.
Nu stiu daca cineva a facut bani investind dupa teoria pietei eficiente, dar stiu ca Buffett e printre cei mai mari investitori din istorie si mi se pare mai logica varianta lui.
—
Am aflat fascinanta poveste a lui Sir John Templeton din cartea “Money – Master the game” de Tony Robbins.
In anul 1939 se apropia razboiul si toata lumea era ingrozita de Hitler.
Lui Mr. Market nu-i place incertitudinea si preturile actiunilor au scazut cu peste 30% fata de anii anteriori. Templeton a imprumutat 10.000 de dolari si i-a investit in actiuni stiind ca preturile isi vor reveni dupa razboi.
Dupa cativa ani de rabdare, investitia lui a dat roade si a ajuns astfel printre cei mai bogati oameni din lume.
Inainte de razboi erau motive serioase sa fugi de bursa si totusi cei care au fost vizionari si au vazut dincolo de ceea ce se intampla pe termen scurt, au castigat.
Acum economia e ok, doar preturile actiunilor sunt la reducere.
La bursa e clar ca vrei sa cumperi cand preturile sunt mici si sa vinzi cand sunt mari. Acum sunt mici. Poate vor scadea si mai mult. Asta nu stie nimeni.
Cei care au urmarit castiguri pe termen scurt se panicheaza si isi vand actiunile la preturi mici. Profesionistii, cei care vad putin mai departe si stiu ca bursa ofera oportunitati celor care au rabdare si inteleg jocul, stiu ca acum e momentul sa cumpere actiuni cu un mare discount fata de valorile companiilor. Discount care va disparea cand preturile isi vor reveni, cum au facut-o in toata istoria de peste 100 de ani a bursei.
Si dupa crize, si dupa razboaie…
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile