„Bogdan, am nevoie de ajutor! Ai cateva minute?” De cate ori auzeam la lucru rugamintea asta, ma gandeam cum sa scap cat mai repede de colegul care ma intrerupea. Ma intrebam de ce sa il ajut pe el si sa consum din timpul meu in loc sa termin ce am eu de facut. De cele mai multe ori cautam prima ocazie sa raspund ca nu e treaba mea si ca nu pot sa-l ajut.
La un moment dat, schimbasem echipa si am avut un moment in care mi-am resetat putin perspectiva. M-am gandit sa fac un experiment si sa fac invers decat imi spunea mintea. Mi-am propus ca de fiecare data cand sunt intrebat ceva de un coleg, sa las orice treaba as avea eu, sa ii acord toata atentia, si sa incerc sa fac tot ce depinde de mine ca sa il ajut.
E mai greu decat iti imaginezi. Era ceva contraintuitiv pentru mine. Mintea imi spunea ca fac ceva contra propriului interes.
Uneori stiam raspusurile si imi ajutam colegii sa duca la bun sfarsit rezolvarea problemei, alteori nu stiam, dar ma gandeam pe ce alt coleg il putem intreba si ma implicam activ pana cand ii era clar ce trebuie sa faca.
Daca nu stia nimeni raspunsul, ma gandeam ce as face eu daca as avea sarcina sa rezolv acea problema. De fiecare data primul pas era sa caut ceva pe Google si le spuneam la colegi sa inceapa cu asta. Apoi ceva magic s-a intamplat. Toti ma priveau cu respect si admiratie, ca pe un expert. A fost ca in liceu cand te laudai la colegi ca il cunosti pe tipul cel mai popular. „Ce tare e Bogdan! E prieten bun cu Google!”.
Multumesc Google ca m-ai ajutat sa devin respectat la serviciu. M-am simtit bine!
Dau inainte cateva luni. Eu si inca doi colegi am fost rugati sa ne mutam intr-o echipa care avea probleme mari si sa-i ajutam sa le rezolve. Am fost primiti cu ostilitate de o colega cu greutate din echipa aia si n-am mai avut nicio motivatie sa fac treaba buna. Dar asta-i alta poveste.
Asa m-a ajutat pe mine Google sa-mi cresc popularitatea la serviciu. Toti avem multe de invatat de la Google, dar mai ales antreprenorii. E una dintre cele mai mari companii din istoria omenirii, si nu degeaba. Norocul n-are nicio legatura cu succesul lor. Au site-ul cu cel mai mare trafic din lume. Peste Facebook.
Uite mai jos lectiile ce le pot invata antreprenorii de la Google si totodata motivele pentru care a ajuns o companie extraordinara.
1. Fii sursa
Putini oameni au puterea de a spune „Nu stiu”. Majoritatea simt o presiune sa isi dea cu parerea chiar daca habar n-au despre ce vorbesc, pentru a nu parea inculti sau prosti. Daca si tu faci asa, iti spun sigur ca oamenii isi dau seama ca mananci rahat. Dar nici a spune doar „nu stiu” nu e prea de folos.
Google raspunde la orice intrebare cu „nu stiu, dar uite aici o lista cu sute de alte surse unde gasesti raspunsul”.
2. Angajeaza doar cei mai buni oameni
Google are unul dintre cele mai dure procese de angajare. Vor doar crema cremelor. Nu se grabesc sa angajeze orice persoana doar pentru ca au un post liber si pana la data X trebuie sa gaseasca o persoana pentru acel post.
M-am convins singur cat e de buna aceasta strategie. Am avut un coleg, Lucian, care putea sa rezolve orice problema aparea, indiferent de gradul de dificultate. In echipa cu el eram inca vreo 30 de oameni. El rezolva cu usurinta unele probleme, dar daca ne-ar fi pus sefii pe noi restul de 30 de oameni impreuna, nu am fi reusit.
Poate nu-ti vine sa crezi, dar el singur putea sa faca mai mult decat toti ceilalti la un loc. Daca mai gaseau unul de acelasi nivel cu Luci, puteau sa ne dea linistiti afara pe toti ceilalti si ar fi economisit multi bani.
3. Fii sincer
Cand iti arata rezultatele cautarii, Google iti spune: „Uite aici cateva link-uri pentru care am primit bani sa ti le arat si uite care sunt cele mai relevante rezultate”. Ar putea sa ti le afiseze amestecate si putini si-ar da seama care e diferenta intre ele. Dar au ales sa fie sinceri cu tine si sunt sigur ca apreciezi asta si de aceea cand ai nevoie de un nou raspuns, te intorci tot la Google. Chiar daca Microsoft ii plateste pe oameni sa foloseasca Bing.
4. Gandeste-te mai intai la binele clientilor
Pe cei de la Google ii costa 110.000.000$ pe an butonul „I’m feeling lucky”, pentru ca atunci cand il folosesti excluzi reclamele. Totusi nu il elimina, pentru ca se isi doresc o relatie pe termen lung cu clientii in locul castigurilor rapide, pe termen scurt.
5. Concepe o misiune importanta
Misiunea celor de la Google e spectaculoasa si mareata.
„Misiunea noastra e sa organizam toate informatiile din lume si sa le facem accesibile si folositoare tuturor.”
Cand ai o companie mica poti sa scapi fara o misiune care sa ii inspire pe angajati, dar cand cresti se schimba contextul. Misiunea e povestea care ii motiveaza si care ii uneste pe oameni sa creada toti in telul companiei si sa fie mandri de contributia lor personala.
6. Incearca sa faci lumea mai buna
Asta suna ca un cliseu. Dar cei care fac asta, ies in evidenta si simt ca fac parte din ceva important si maret.
In 2013, Google a fondat Calico, o companie care face cercetare impotriva imbatranirii, cu scopul final de a gasi antidotul pentru moarte.
Nu mai suna asa de iesit din comun faptul ca sunt aproape sa faca o masina 100% autonoma, care n-are nevoie de sofer. Sau un computer care va sti sa se programeze singur.
7. Fii de 10 ori mai bun decat concurenta
In 2004, Hotmail era lider in domeniul conturilor de email si oferea 2MB spatiu de stocare. Google a introdus conturile de Gmail care din start veneau cu 1GB spatiu gratuit. De 500 ori mai mult.
8. Foloseste-te de date pentru a valida ideile
Chiar daca se angajeaza in cele mai inovative proiecte, Google gaseste totdeauna un mod de a testa si valida ideile. Toate deciziile care se iau sunt bazate pe date, nu pe instinct.
Daca ai idei de afaceri, gandeste-te cum ai putea testa daca sunt bune sau nu, inainte sa cheltuiesti multi bani. Construieste un prototip si incearca sa gasesti un client care e dispus sa te plateasca.
Ti-am spus mai sus ca am devenit mai respectat de colegi dupa ce am inceput sa-i ajut si sa le spun: „cauta pe Google”. E o afirmatie bazata pe date. Seful nostru de atunci a facut un sondaj si mi l-a aratat. Alta data a trebuit sa se aleaga cine va fi in locul sefului de echipa cat timp era plecat in concediu. S-a votat intre mine si alt coleg. El a obtinut doar doua voturi. Al lui si al prietenei lui.
—
Draga Google,
Unii dintre fosti mei colegi au crezut ca tu si cu mine suntem prieteni buni, ca ne-am imbatat impreuna, ca ne-am vizitat. Dar eu stiu ca tu habar n-ai cine sunt. M-am google-it si in primele 5 pagini mi-ai aratat numai alti Bogdan Popescu. Poate o sa vin intr-o zi sa te vizitez, sa ma prezint si sa vad cum merge proiectul cu leacul pentru moarte. Sper sa-l termini cat mai sunt si eu in viata.