Ce factori determina modificarea(continua) a pretului actiunilor

factorii ce determina cresterea preturilor actiunilorSa zicem ca un personaj imaginar se hotaraste sa faca agricultura. Vrea sa cumpere o parcela de un hectar si cauta prin anunturile cu terenuri de vanzare. Gaseste doua in zona de care e interesat. Cand se uita la preturi, ramane mut. Unul costa de 1000 de ori mai mult decat celalalt chiar daca amandoua au aceeasi suprafata. „Poate e o greseala de tipar”, se autoimbarbateaza.
Apoi citeste detaliile de la cel cu pretul mai mare si vede mentiunea ca pe acel teren s-a descoperit un zacamant de petrol.

Atunci realizeaza ca pretul acelui teren e asa de mare pentru ca in acel pret e inclus si potentialul de a genera venituri din exploatarea petrolului.

Acelasi lucru e valabil si cand vorbim de actiuni.
Hai sa comparam doua companii, X si Y care au aceleasi active, de exemplu, fiecare are cate o cladire in care functioneaza magazine. Magazinul copaniei X are ceva vanzari, dar nu are profit, iar magazinul companiei Y are profit anual 10% din valoarea cladirii pe care o detine. Care dintre cele doua actiuni crezi ca are valoare mai mare?

Din articolul de saptamana trecuta al seriei ai vazut ca motivul pentru care companiile sunt listate la bursa e sa adune capital (bani) pentru a-si finanta proiectele de dezvoltare.
Dar de ce ai vrea tu sa investesti in actiuni si ce faci cu ele dupa ce le-ai cumparat?

Detinatorii de actiuni beneficiaza de doua drepturi.

  1. Drepturile asupra activelor companiei. Daca magazinul de care iti spuneam mai sus ca nu face profit da faliment, cladirea se va vinde, se vor plati datoriile si banii ramasi se vor imparti actionarilor.
  2. Drepturi de a primi o parte din dividende, in cazul in care compania face profit pe care decide sa-l distribuie actionarilor.
    Nu toate companiile ofera dividende. Pentru multe companii are mai mult sens sa foloseasca profitul pentru a-si finanta cresterea.

Motivul principal pentru care vrei sa cumperi actiuni e posibilitatea de a le vinde la un moment dat la un pret mai mare, dar e bine de stiut ca atata timp cat le detii, poti primi dividende.

Bursa iti arata in fiecare moment pretul actual al actiunilor, pret care se modifica in permanenta.

Care sunt factorii ce determina modificarea preturilor actiunilor

Pentru a avea profituri din investitii e important sa intelegi ca sunt mai multi factori care determina volatilitatea pretului actiunilor. Astfel vei putea sa iti alegi cu maiestrie cele mai bune momente in care sa cumperi sau sa vinzi actiunile. Asta e cheia succesului.
Pare simplu sa castigi din investitii in actiuni. Cumperi cat mai ieftin si sa vinzi cat mai scump. Si totusi multi fac exact invers, cumpara scump si vand ieftin.

Si bineinteles ca pierd.

1. Impactul cererii si ofertei

Sa zicem ca ai 50 actiuni la Apple si vrei sa le vinzi sa iti cumperi o masina. Te uiti la pretul afisat la bursa, care e $199 pentru o actiune si te gandesti sa vinzi daca ajunge la $200.
Prin intermediul brokerului, pui un ordin de vanzare la pretul de $200 si astepti sa creasca pretul cu un dolar ca sa ti se execute ordinul si sa incasezi $10.000.
In acelasi timp un fond mutual vrea sa vanda 100.000 de actiuni la Apple si cere $195 pe actiune. Cineva cumpara 50.000 dintre ele la pretul de $195.
Vezi cum pretul a scazut la $195. Te resemnezi si te multumesti si cu $195 si modifici ordinul de vanzare.
In acelasi timp, fondul de care ti-am spus, mai are inca 50.000 de actiuni nevandute si brokerul ii spune ca nu cumpara nimeni la pretul asta, dar are un cumparator care ofera $190.
Buuuum. Pretul mai scade cu $5.

Iti doresti mult masina si vrei banii astazi, asa ca pana la urma vinzi si tu cu $189. Daca ai fi vandut cu $199 inainte sa apara ordinul de vanzare al fondului mutual ai fi obtinut $500 in plus.

2. Indecsi

Performantele bursei sunt urmarite de diferiti indecsi, a caror valoare se calculeaza in functie de preturile companiilor care intra in componenta respectivilor indecsi.
Pe langa acei indecsi care urmaresc performantele burselor, exista indecsi care urmaresc anumite sectoare, sau altii care urmaresc companii de anumite dimensiuni.

BET este indicele care urmareste performanta BVB si S&P500 e indexul care urmareste cele mai mari companii listate la bursele americane.

Exista un cerc vicios intre preturile actiunilor companiilor care intra in componenta indecsilor si valoarea acestor indecsi.
Daca unei companii i se modifica pretul, si index-ul se modifica corespunzator cu ponderea pe care actiunile acelei companii o au asupra indexului.
Cand valoarea indexului se modifica, acesta tinde sa aiba impact si asupra preturilor celorlalte companii care intra in componenta indexului.

Daca e o explicatie prea greoaie, tine minte doar atat: modificarea pretului actiunilor unei companii poate avea impact si asupra pretului altor actiuni care fac parte din acelasi index.

3. Randamentele obligatiunilor

Obligatiunile emise de guverne sunt privite ca fiind cele mai sigure investitii, dar de obicei au randament scazut.
Insa cand randamentele cresc, multi investitori isi vand actiunile pentru a cumpara obligatiuni, determinand scaderea pretului actiunilor.

4. Interdependenta dintre pietele internationale

Un exemplu e criza de la inceputul anului 2016 din China, care a avut impact asupra tuturor burselor din lume.

5. Diverse evenimente, scandaluri pot face ca pretul actiunilor sa scada sau sa creasca pe termen scurt

Unul dintre cei mai mari investitori ai tuturor timpurilor e Warren Buffett. In anul 1963 compania American Express a fost victima unui scandal de proportii (scandalul ulei pentru salata) si consecinta a fost scaderea pretului actiunilor de la 60$ la 35$ intr-o perioada de doua luni.
Aceasta scadere i-a atras atentia lui Buffett, care a inceput sa analizeze datele financiare ale companiei, care erau ireprosabile.
Apoi, a vrut sa vada care e perceptia clientilor in legatura cu aceste probleme. S-a dus la un restaurant in Omaha, orasul unde locuieste, s-a asezat in spatele casei de marcat si a stat acolo o seara intreaga. Nimanui nu-i pasa de scandalul puternic mediatizat ce determinase scaderea pretului actiunilor. Toata lumea platea folosind cardul American Express. A cumparat actiunile cu 35$ si peste patru ani le-a vandut la pretul de 185$, marcand un profit de peste 500%! Bum!

6. Factorul care face diferenta pe termen lung sunt datele fundamentale ale companiei

Intreaba-te atat! Ce profituri va genera compania in viitor? E mai important decat toti factorii mentionati mai sus si decat altii nementionati.

Cum pui totul cap la cap

“Pretul e cel pe care il platesti, valoarea e cea pe care o primesti.” Benjamin Graham

Prima data cand am auzit citatul asta nu prea intelegeam ce vrea sa spuna.
Mie cel mai usor mi-e sa inteleg conceptele abstracte prin exemple.
Asa ca gandeste-te la exemplul de mai sus cu magazinele.
La bursa e posibil ca ambele companii, X si Y sa aiba acelasi pret la actiuni. Ignorand alti factori, daca presupunem ca trebuie sa alegem dintre cele doua, e clar ca pentru acelasi pret platit, obtinem valoare mai mare investind in compania Y.

Exista mai multe metode prin care se poate evalua valoarea unei companii, iar variabilele de care e nevoie sunt gasite in datele fundamentale (financiare) ale companiei.
Strategia mea, inspirata de la Benjamin Graham si Warren Buffett e sa evaluez valoarea companiilor si daca pretul e sub aceasta valoare sa cumpar actiuni.
Daca pretul nu e atractiv, astept ca anumiti factori mentionati mai sus sa determine pretul sa scada si atunci reevaluez situatia.

Mai multe detalii despre strategia mea gasesti in ebook-ul pe care il poti descarca gratuit introducand adresa de email in campul de mai jos.

Din urmatorul articol al seriei despre bursa afli cum unii fac milioane de dolari din tranzactii ilegale si ce criterii sa ai in vedere in cazul in care doresti sa investesti intr-un fond mutual:  Ce sunt fondurile mutuale si cum alegi unul profitabil

Curs de Initiere in Investitii la Bursa (americana)
Afla Strategiile care te Ajuta sa Faci Investitii Profitabile la Bursa, si sa Reduci Riscurile Aproape la ZERO!

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.