Ce e un ordin stop-loss si de ce sa nu-l folosesti niciodata

ordin stop-loss“Regula numarul unu: Sa nu pierzi niciodata bani. Regula numarul 2: Nu uita niciodata regula numarul 1.”
Warren Buffett

Nimeni nu vrea sa piarda bani in investitii. Si chiar daca esti de acord cu Buffett, te intrebi: “ok. dar cum fac sa nu pierd bani?”
Una dintre cele mai recomandate metode de a evita pierderile in investitii e folosirea ordinelor stop-loss.

Ce e un ordin stop-loss

Stop-loss e un tip de ordin pe care il plasezi la broker-ul tau si care se executa automat atunci cand pretul unei actiuni a atins nivelul pe care tu il setezi.

Nimeni nu sta să-si urmăreasca investitiile în fiecare secundă a zilei si nici nu e recomandat sa o faci. Sa zicem ca ai cumpărat niste actiuni cu pretul de $100 și ca esti dispus sa pierzi maxim 10%. Așa că urmezi sfatul specialistilor, pui un stop-loss la pretul de $90 si stai linistit. Dar… poti sa ai surprize neplacute si iti explic imediat care sunt riscurile.

Inteleg motivele pentru care unii recomanda acest tip de ordin:

  • Nu vrei sa risti o pierdere mare la una dintre investitii.
  • Doresti să automatizezi tranzactionarea si sa lasi totul pe seama computerului.
    Astfel, nu-ti faci griji cu privire la risc, atunci când esti ocupat cu problemele de zi cu zi.

Dar, există probleme cu ordinele stop-loss, iar acestea pot duce la pierderi severe.

În primul rând, vestile proaste apar de obicei după închiderea pieței. Astfel încât, vanzarea se poate face la un pret sub cel setat de tine in ordinul de stop-loss. Daca pretul la care se deschide piata a doua zi e sub cel din ordinul de stop-loss, se declanseaza automat vanzarea chiar daca pierderea e de 20%, 30%, sau mai mult.

Daca ai cumparat actiunile cu $100 si ai pus ordinul la $90, el se va executa la orice pret mai mic sau egal cu $90, iar pretul poate scadea brusc de la $95 la $70 de exemplu. Niciodata nu a fost $90, asa ca se face vanzarea la $70.

Poate că nu e chiar așa de rău daca se intampla asta (poate pretul actiunilor va continua sa scada) si tu ti-ai limitat pierderea.

Dar sunt multe motive pentru care preturile pot scadea si de multe ori actiunile au o revenire dupa asemenea scaderi puternice.
De fapt, o scadere de 20% poate reprezenta o buna oportunitate pentru a cumpăra actiuni. În cazul în care ordinul tau de stop-loss va face automat vanzarea, vei rata revenirea si iti vei marca o pierdere.

Cealaltă problemă e ca multe actiuni cu potențial mare de câștiguri, vor fi vandute inainte ca povestile lor sa inceapa sa dea roade si sa se vada in preturile actiunilor.

O actiune care poate creste cateva sute de procente, poate la fel de bine sa scada cu 30%, sau 40% pe parcurs. De fapt, mă aștept ca acest lucru să se întâmple.

Nu e un lucru deloc rău atunci când actiunile unei companii bune merg în jos. Este o oportunitate de cumparare. De obicei, înseamnă doar că investitorii pe termen scurt isi vând actiunile, dezamăgiti de probleme conjuncturale, cum ar fi câștigurile trimestriale.

Bursa “se scutura de investitorii slabi”, care vor castiguri rapide si care nu-si pot stapani emotiile.

Modul in care poti castiga pe termen lung e sa fii un „investitor puternic”. Sa nu te sperii de o scadere a pretului daca stii care e valoarea companiei in care ai investit. Dar multi nu stiu care e adevarata valoarea a unei actiuni si e normal ca nu au nici cea mai mica idee cand trebuie sa vanda, cand sa cumpere si cand sa ramana puternici pe pozitii.

Alternativa la stop-loss

Sunt mai multe motive pentru care nu folosesc si nu recomand stop-loss:

  • pretul poate scadea brusc, mai mult decat pragul setat in ordinul de stop-loss
  • daca decizi ca totusi vrei sa reintri in investitie dupa ce s-a executat ordinul, ratezi revenirea pretului si trebuie sa platesti un pret mai mare decat cel la care s-a facut vanzarea. In plus, platesti din nou comisioanele de tranzactionare
  • daca folosesti ordine stop-loss, vei avea des asemenea surprize neplacute si in loc sa te protejezi de risc, ti se vor acumula multe pierderi

Lucrul important de retinut e ca o actiune de la care te astepti sa creasca puternic e de obicei una volatila. Inainte sa se materializeze cresterea, actiunile vor fluctua ametitor.

Atunci cand intri intr-o investitie, stabileste o strategie de iesire. Pe baza analizei datelor companiei, iti stabilesti un pret tinta si te astepti sa se intample anumite evenimente (catalizatori) care sa impinga pretul la nivelul asteptat.

Fiecare scadere puternica a pretului e un semnal de alarma. Dar inainte sa te grabesti sa vinzi, trebuie sa reevaluezi situatia companiei si sa determini daca acei catalizatori mai sunt realizabili si daca pretul tinta e inca realist.

Daca povestea nu s-a schimbat, scaderea pretului poate fi o oportunitate de a cumpara mai multe actiuni.

Curs de Initiere in Investitii la Bursa (americana)
Afla Strategiile care te Ajuta sa Faci Investitii Profitabile la Bursa, si sa Reduci Riscurile Aproape la ZERO!

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.