Imagineaza-ti asta…
E anul 2008. Precum lui Newton cand a vazut cum cade marul din pom, unui om ii vine o idee…
“Ce tare ar fi sa existe o aplicatie (ca un fel de joc) in care sa fie disponibile un numar finit monede. Orice om cu o conexiune la internet poate intra in joc, instaland aplicatia pe computerul personal si poate castiga monede.
Apoi, monedele se pot folosi la orice doreste proprietarul lor.
Se pot folosi pentru a le trimite altor oameni prin intermediul unei alte aplicatii simple. Se pot vinde. Se pot folosi pentru a cumpara bunuri la magazinele ce vor decide sa le accepte. Se pot folosi pentru a plati salarii si servicii.”
Interesant…
Poti obtine gratis niste monede cu care poti face o gramada de lucruri, le poti chiar vinde.
Probabil te intrebi de ce ar vrea cineva sa le cumpere daca se pot obtine fara bani, instaland acea aplicatie.
Buna intrebare. De fapt… nu se obtin chiar gratis.
“Pentru a castiga monede, fiecare computer trebuie sa munceasca pentru ele. Munca se numeste minare, iar computerele sau chiar proprietarii lor se numesc mineri.
Scopul acestei munci e chiar functionarea corecta a intregului sistem, iar cei care o fac sunt recompensati.
Sistemul va sti tot timpul cate monede are fiecare om, va avea grija ca nimeni sa nu produca monede false si va valida fiecare tranzactie.
In momentul cand se intampla o tranzactie, (persoana A trimite monede la persoana B), toate computerele din lume care ruleaza aplicatia incep sa concureze pentru a o valida.
Are persoana A suficienti bani pentru a-i trimite la persoana B? A mai trimis persoana A in acelasi timp aceeasi suma si unei alte persoane C (problema cheltuirii duble)?
Pentru a face cu succes aceasta validare, trebuie sa faca niste calcule brute (simple, dar consumatoare de putere de procesare si de energie electrica).
Primul computer care reuseste validarea, va primi o recompensa in monede, care va depasi costul consumului de energie.
Persoanele de mai sus vor fi niste numere de cont si va fi imposibil de facut legatura intre un asemenea numar si o persoana.
Dupa inceperea jocului, primele monede se vor castiga usor. Apoi, pe masura ce intra multi mineri in joc, vor fi din ce in ce mai greu de obtinut, dar in acelasi timp le va creste si valoarea.
Chiar daca aceste computere(minerii) vor concura pentru a castiga recompense la fiecare tranzactie, ele vor face parte dintr-o retea imensa si vor colabora pentru a asigura functionarea buna a sistemului. Impreuna vor crea un mare lant de blocuri (blockchain) care va contine detaliile fiecarei tranzactii realizate vreodata.
Prin colaborarea tuturor acestor computere, blockchain-ul va fi imposibil de corupt de catre orice atacatori.”
Ce-ai fi spus despre o asemenea idee in anul 2008? Ce crezi c-ar fi spus ceilalti oameni. S-ar fi bagat cineva in joc?
Pai, hai sa-ti spun ceva.
Cineva cu pseudonimul Satoshi Nakamoto (nu se stie daca e un nume real, daca e o persoana, sau un grup de persoane) a scris ideea asta in amanunt intr-un document de 9 pagini si l-a trimis pe email la o lista de oameni.
Apoi a creat si o prima versiune a aplicatiei si a lansat-o. A pus-o pe un server public si orice programator din lume putea sa vada codul si chiar sa faca propuneri pentru imbunatatirea lui.
Asa s-a nascut Bitcoin.
Si ceea ce-a prevazut Satoshi a luat o amploare de neimaginat. Daca prima cumparatura a avut loc in 2010 cand un programator a platit 10.000 de Bitcoini pentru o pizza al carui pret era 25$, pe 9 februarie 2011 pretul Bitcoin a atins pretul de $1.
Iar astazi…
1BTC = $5770,26
Cum a fost posibila evolutia asta?
Bitcoin-ul are multe avantaje fata de banii pe care-i folosesc oamenii acum. In plus, nu exista nicio firma, nicio organizatie centrala care sa controleze numarul de Bitcoini aflati in circulatie, sa puna restrictii anumitor persoane sau organizatii, sau sa le invadeze oamenilor intimitatea.
Vom discuta intr-un articol viitor in detaliu toate avantajele pe care Bitcoin le are fata de banii clasici.
Sunt multe. Si nu cred ca exista vreun dezavantaj.
De aceea sunt convins ca Bitcoin va fi adoptat de un numar din ce in ce mai mare de oameni, iar pe masura ce se intampla asta, pretul lui va continua sa aiba un trend crescator.
Drumul va fi lung.
Si cu siguranta vor fi momente in care se va impiedica. Pentru ca institutiile demodate, invechite si inguste in gandire precum majoritatea statelor si majoritatea bancilor, in loc sa incerce sa inteleaga tehnologia si sa gaseasca modalitati de a o folosi pentru ca viata oamenilor sa fie mai buna, ei o vad ca pe o amenintare si vor incerca s-o interzica.
Dar nu-ti face giji.
Bitcoin e imposibil de interzis. E antifragil!
Fiecare pumn pe care-l va primi, il va face pe termen lung si mai puternic.
Totusi, vor exista momente in care aceste incercari disperate de a stopa Bitcoin vor duce la scaderea temporara a pretului.
Sper c-ai inteles in mare care-i treaba cu Bitcoin si probabil te intrebi ce poti face cu informatiile acestea.
Sau poate chiar vrei sa faci si tu rost de niste Bitcoini si nu stii cum.
Sunt mai multe optiuni, dar la ora actuala, cea mai rapida si la indemana pentru oricine e sa cumpere prin anumite companii numite exchange-uri.
Aceste companii au site-uri pe care-ti faci cont, apoi depui bani in acel cont, iar banii ii poti folosi pentru a cumpara Bitcoin.
Dupa ce i-ai cumparat, poti sa-i folosesti la cumparaturi la magazinele sau site-urile care accepta plata in Bitcoin, poti sa-i trimiti altor persoane, sau poti sa-i vinzi.
Pentru a face plati, sau transferuri poti folosi o aplicatie instalata pe telefon, poti s-o faci printr-un browser, sau printr-o aplicatie instalata pe computer.
Iar cand doresti sa-i vinzi, va trebui sa folosesti un exchange precum la cumparare.
Voi publica in curand ghid-uri pentru toti acesti pasi.