Cum te-ai simti daca ai cumpara niste actiuni si peste 24 de ore pretul lor s-ar dubla?
Probabil ca ai fi in EXTAZ.
Mie mi s-a intamplat asta si pot sa-ti spun ca asa m-am simtit. Dar pe langa bucurie, incepi sa ai si niste sentimente controversate. Prima data te gandesti sa le vinzi repede ca sa-ti asiguri profitul, dar apoi incepi sa te temi ca ar putea creste si mai mult si ca ratezi niste profituri si mai mari.
Oricum, partea asta a doua cu nehotararea e o problema pe care oricine ar accepta-o cu usurinta la pachet cu o crestere de 100% a unor actiuni.
Salturi din acestea se intampla din cand in cand la bursa si nu sunt chiar intamplatoare. Sunt niste lucruri pe care e bine sa le iei in considerare atunci cand faci o investitie, pentru a avea sanse mai mari sa vezi de pe o zi pe alta asemenea cresteri impresionante.
Vorbesc despre CATALIZATORI si o sa-ti spun imediat despre ce e vorba.
Inainte de intra in detalii, vreau sa-ti reamintesc un lucru important. Pe termen scurt, psihologia umana (frica si lacomia), cei care tranzactioneaza folosind analiza tehnica, si diferiti alti factori influenteaza pretul actiunilor mai mult decat datele fundamentale ale unei companii.
Asta poti observa daca analizezi istoria pretului unor actiuni. Dar daca te uiti pe termen lung, “zgomotul” se inlatura si pretul e corelat indeaproape cu evolutia profiturilor, a fluxului de numerar si cu alti factori ce tin de performatele unei companii.
Catalizatorii – Cum iti maresti sansele sa ai castiguri spectaculoase
Catalizatorii sunt anumite evenimente, sau diferiti alti factori care atunci cand se intampla au un impact major asupra preturilor actiunilor.
Ei pot fi specifici companiei, sa aiba legatura cu industria, sau chiar sa tina de mediul macroeconomic. Un punct bun de pornire cand incerci sa identifici catalizatorii pentru o anumita investitie e sa te uiti la istoria pretului si sa te uiti la factorii care au impactat major in trecut pretul actiunilor.
Example de catalizatori
Iata o lista cu cativa dintre cei mai frecventi catalizatori…
Si nu uita ca despre oricare dintre ei am discuta, prima intrebare pe care e bine sa ti-o pui e daca acel catalizator va impacta pozitiv profiturile companiei.
Cei care nu au potential sa influenteze vanzarile si profiturile pot duce la o crestere de scurta durata a pretului actiunilor.
1. Dezvoltarea unor noi produse
Un mod prin care o companie poate sa-si creasca vanzarile e prin dezvoltarea unor noi produse.
Cand analizezi o companie, intereseaza-te daca are in dezvoltare un nou produs si in ce stadiu se afla. Uita-te putin la istorie si vezi cum a reactionat pretul actiunilor cand s-au facut anunturi referitoare la acel produs.
O evolutie pozitiva in viitor ar putea duce la cresteri si mai mari ale pretului actiunilor.
2. Deciziile de alocare a capitalului – Cum investeste managementul profiturile?
Pentru companiile care genereaza flux de numerar considerabil, un lucru foarte urmarit de investitori e modul in care acel capital e folosit.
Un mod bun pentru o companie de a-si folosi rezervele de bani gheata poate fi sa-si rascumpere actiunile. Cand face asta, profiturile sunt impartite la un numar mai mic de actiuni si investitorii vor castiga in viitor un procent mai bun din profiturile generate.
“Daca o companie isi rascumpara jumatate din actiuni si profiturile raman aceleasi, profiturile per actiune se dubleaza. Putine companii ar putea obtine asemenea rezultate prin reducerea cheltuielilor, sau prin vanzarea unor noi produse.” Peter Lynch – One Up Wall Street
Fluxul de numerar care nu e distribuit actionarilor sub forma de dividende sau prin rascumpararea actiunilor poate fi folosit pentru plata datoriilor, sau pentru fuziuni si achizitii.
Sunt mai multe motive pentru care o companie poate fi interesata de achizitii sau de fuziuni.
-
Pentru a-si extinde portofoliul de produse. Decat sa inceapa pe cont propriu dezvoltarea unui nou produs, managementul decide sa cumpere alta companie care deja are acel produs pe piata, sau intr-o faza avansata de dezvoltare.
-
Pentru a intra pe o piata noua. In loc sa porneasca de la zero, sa investeasca resurse in cercetare, dezvoltare, vanzari si marketing, cateodata e mai bine pentru o companie sa faca o achizitie care-i asigura intrarea pe o noua piata (o tara straina, sau un domeniu complementar cu cel in care activeaza compania). Un alt plus e faptul ca-si elimina un competitor.
Nu intotdeauna investitorii privesc cu ochi buni fuziunile sau achizitiile. In istorie au existat o gramada de esecuri care in loc sa aduca un plus, au distrus valoarea companiilor implicate.
Una dintre greselile facute frecvent de manageri (despre care Warren Buffett vorbeste des) e plata unui pret mult prea mare pentru o companie. Alta e implementarea unei strategii proaste de integrare, care duce la cresterea cheltuielilor si la scaderea profiturilor per actiune.
Cateodata fuziunile si achizitiile duc de la inceput la cresterea profiturilor per actiune, dar in unele situatii apare o diluare a profiturilor per actiune.
In cazul diluarii, actiunile de obicei scad, chiar daca managerii decalara ca intr-un timp scurt se asteapta ca achizitia sa duca la cresterea profiturilor.
Alti catalizatori ce merita mentionati sunt:
-
Vanzarea unor active
-
Vanzarea unei divizii a companiei
-
Impartirea companiei in doua companii
-
Construirea unei noi fabrici, sau alte investitii care duc la cresterea productiei, sau la scaderea costurilor de productie
Cu siguranta nu am epuizat lista catalizatorilor care pot duce la o explozie a preturilor unor actiuni.
Dar e suficient pentru a-ti transmite ideea de baza.
Atunci cand faci o investitie, fa o lista cu posibili catalizatori ce pot aparea pe durata de viata a investitiei tale pentru ca daca ii depistezi corect, iti pot aduce profituri frumoase. Uita-te si la istoria companiei pentru a vedea ce fel de impact pot avea catalizatorii identificati.
—
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile