La nivel macro traversam o situatie complexă din punct de vedere politico-economic: avem razboi, pandemie, inflatie in toata lumea, probleme cu lanturile de aprovizionare si multe riscuri se acumuleaza.
Multi analisti pertinenti spun ca toate acestea vor duce la o recesiune candva in a doua jumatate a anului 2022 sau cel tarziu in 2023.
Un investitor deștept spunea că inflația e atunci când cresc prețurile la toate chestiile de care ai nevoie și scade valoarea tuturor activelor pe care le deții. Asta e destul de neplacut. Dar daca mai adaugam si recesiune… acum e mai urât.
Cresc mai mult preturile la mancare, combustibil, energie și scad mai mult preturile activelor. Aaaa și să nu uit. Ne cresc si ratele la banca, îți explic imediat de ce.
Plus… în timpul recesiunii mulți oameni își pierd serviciul si rămân fără venituri. Altora li se taie din salariu. “E bine s-asa decât să rămân fără salariu” se consolează mulți.
Sper ca am pictat destul de clar imaginea.
Probabil spre chestia asta ne îndreptăm și uite de ce…
Din cauza faptului ca atat USA cat si UE au tiparit in ultimii ani cantitati uriase de bani acum se confrunta cu un nivel de inflatie ingrijorator. Pentru a stopa inflatia au o singura varianta. Sa creasca dobanzile de referinta.
Cand dobanzile cresc, mai putine afaceri pot imprumuta bani, mai putini oameni pot lua bani de la banci sa-si cumpere case.
În schimb… ne cresc ratele la banci pentru ca bancile au grija sa nu piarda…
Companiile care au probleme concediaza oameni. Raman si mai putini oameni care-și pot cumpăra case.
Când cererea e mica, preturile scad si asta se va intampla cu preturile imobiliarelor.
Astfel scade atat valoarea banilor cat si ale imobiliarelor si actiunilor. Cam astea sunt activele pe care oamenii le detin.
Si toate astea au pornit de la inflatie, care inseamna scumpiri la produsele de baza si la energie.
Așadar… scumpiri la tot ce trebuie sa cumperi, rate mai mari, avere mai mica si venituri mai mici.
Și până se va ajunge la un echilibru, adica la scaderea inflatiei, va exista o intarziere care va fi dureroasa pentru orice om normal din clasa de mijloc.
Chestia asta e inspaimantatoare, dar cel mai rau lucru pe care poti sa-l faci e sa te panichezi.
Cel mai bun lucru e sa te pregatesti si chiar daca nu vine nicio criza (nimeni nu stie viitorul) vei fi oricum intr-o situatie mai buna.
- Cea mai puternica pregatire (știu că sunt multe „cea/cel/cele mai…” in textul asta) e sa fii jupân pe meseria ta și indispensabil pentru compania la care lucrezi.
- Daca iti permiti, pastreaza cat mai multi bani cash. Chiar daca le scade valoarea din cauza inflatiei, la un moment dat cine are bani gheata poate sa cumpere multe active ieftin.
- Cu primele doua strategii esti destul de ferit de efectele crizei. Alte chestii in care poti investi: aur si alte metale pretioase, ETF-uri de marfuri, energie, petrol.