„- De unde are asta bani, frate?
– Habar n-am!”
Eram la o plimbare cu fratele meu Mihnea si cu un prieten care locuia in acelasi bloc cu noi in Tg-Jiu.
In blocul de peste strada era un baiat care avea un Volkswagen Passat. Pe vremea aceea, in anul 2005, puteai sa numeri pe degete masinile „tari” din Tg-Jiu. Aproape toata lumea avea Dacia, chiar si cei cu Daewoo erau putini si invidiati. 🙂
Ce sa mai spun de cei cu Audi, BMW, Volkswagen sau alte masini germane? Toata lumea ii cunostea si stia de unde au bani. Unii erau interlopi, altii copii de doctori sau de directori de mina sau erau proprietari de magazine, baruri, cluburi sau restaurante.
Dar cine era baiatul asta cu Volkswagen despre care nu stia nimeni de unde are bani?
„- Nu-mi vine sa cred ca taranu’ asta are Passat! Uitati-va la el cum arata!
– Daaa, ba baiatule! Ce fata de prost are! Hahahaha”
Gata! L-am distrus. Ce bine ne mai simteam!
Omul nu prea stia sa se imbrace si purta si un „cioc” stil Cuza. Nu era murdar sau „rupt in cur”, doar cam demodat si barba il facea sa arate mai in varsta decat era de fapt.
Eu, frate-miu si prietenul nostru abia aveam bani de tigari si de o cafea dar ne minteam ca ii suntem superiori acestui vecin pentru ca stiam sa ne imbracam. 🙂 Bineinteles ca noua ni se parea normal sa nu avem bani pentru ca… eram studenti. La varsta aia daca parintii nu au bani, e normal sa nu ai nici tu. Trebuie sa termini scoala si apoi sa iti gasesti serviciu. Asta e calea obisnuita. Ii invidiam pe toti cei care se abateau de la cursul acesta dar nu indrazneam sa ne gandim sa o facem si noi.
Peste cativa ani l-am cunoscut pe baiatul cu Passat, nu mai stiu cum il cheama. Nu l-am intrebat daca a facut facultate sau nu. L-am intrebat cu ce se ocupa, cum face bani. Raspunsul m-a lasat masca. „Investesc la bursa si in plus mai am o mica patiserie care imi produce 1000 marci pe luna.”
M-am gandit cat de gresit l-am judecat inainte sa-l cunosc si am fost pur si simplu sedus de povestea lui. Lucra doar patru ore pe zi. Si munca presupunea sa se aseze cu o cafea in fata calculatorului, sa citeasca stirile financiare, sa analizeze noi oportunitati si sa faca tranzactii. Pana atunci investitiile la bursa mi se pareau un domeniu aproape ezoteric, destinat doar oamenilor cu foarte multi bani. I-am spus si lui ca mi-ar placea si mie sa fac asta dar am spus-o cu o voce patetica. O voce in care se simtea convingerea ca nu o sa pot s-o fac. El mi-a dat un raspuns care mi-a dat sperante. Mi-a spus ca am nevoie de minim 3000 de RON ca sa pot sa imi deschid un cont si ca ma poate ajuta el sa incep.
Nu ne-am mai vazut niciodata dupa aceea pentru ca la putin timp eu m-am mutat in Timisoara dar am ramas in cap cu ideea ca la un moment dat as putea sa investesc la bursa.
Cum am patruns in tainele investitiilor
Chiar daca am aflat ca e ceva accesibil si oamenilor obisnuiti, inca mai aveam o problema. Cum incepi sa faci investitii la bursa? Cum hotarasti ce actiuni sa cumperi?
Cine priveste din afara poate are impresia ca e un fel de loterie. Nimic mai fals.
Altii cred ca nu ai cum sa castigi decat daca ai legaturi cu oameni din sistem care sa iti dea informatii. Aici exista un sambure de adevar. Investitorii discuta intre ei, schimba idei, cer parerea altor investitori, isi impartasesc informatii. Totusi, pe langa acestea, daca vrei sa fii un investitor de succes trebuie sa stii sa faci singur analize si sa nu iei decizii numai pe baza unor ponturi. Pana la urma sunt banii tai in joc. Un „prieten” poate chiar sa iti dea intentionat o informatie gresita.
Tu cand vrei sa inveti ceva nou cu ce incepi? Eu urmez pasii de mai jos:
- citesc carti sau urmez cursuri din care invat chestiile de baza
- invat istoria
- aflu cine e cel mai bun si invat ce strategii foloseste el spre deosebire de cei care sunt mediocri sau care esueaza
In paralel cu toti acesti pasi, trebuie sa exersezi cat mai mult, sa actionezi. Pentru a exersa investitiile la bursa, poti sa tranzactionezi pe conturi demo.
E discutabil daca e cel mai bun sau nu, dar cu siguranta Warren Buffett e cel mai cunoscut investitor, asa ca eu pe el am ales sa-l studiez.
Ce am invatat de la Warren Buffett
1. Poti face bani exclusiv din investitii
De cand a fost tanar a stiut ca vrea sa fie investitor si a facut tot ce putea pentru a avea succes. A citit cele mai bune carti, a obtinut o slujba ca broker, si-a facut relatii cu cei mai buni investitori din acele vremuri.
La 20 ani, in anul 1950 avea 10.000 $. Din investitii, averea lui a ajuns la 62 miliarde in anul 2008 cand a fost declarat cel mai bogat om din lume.
2. Sa nu pierzi niciodata bani
Aceasta e prima regula a lui Warren Buffett. Si a doua regula, la fel de celebra ca prima, e: „Nu uita niciodata prima regula”.
Incepatorii se aventureaza in lumea investitiilor cu ideea ca exista riscuri pe care trebuie sa si le asume. Altfel n-are rost sa puna banii la bataie.
La Buffett nu exista varianta de a pierde bani. El stie ca exista oportunitati unde investitorul poate sa-si ia o marja de siguranta prin care sa aiba certitudinea ca nu pierde bani.
3. Cand ai o reputatie buna oportunitatile vin singure la tine
4. Cand esti mare se schimba jocul
E mult mai greu sa obtii aceleasi procente de profit atunci cand ai zeci de miliarde fata de atunci cand ai cateva milioane sau mai putin.
Iti dau un exemplu simplu. Sa zicem ca ai si tu 10.000$, cum avea Buffett cand a inceput investitiile. Poti sa investesti toti acesti bani in actiunile unei companii. Daca pretul actiunilor se dubleaza, ai obtinut 100% profit. In schimb, daca ai 10 miliarde nu mai poti sa-i investesti pe toti intr-o singura companie, din mai multe motive.
In primul rand, poate toate actiunile unei companii valoreaza mai putin decat suma pe care vrei tu sa o investesti. In al doilea rand e mult mai greu sa cumperi din piata un procent mare din actiunile unei companii. Cand cumperi o cantitate mica de actiuni, vei gasi oricand cumparator. Daca trebuie sa cumperi o cantitate mai mare se schimba situatia. Trebuie sa te interesezi cine sunt detinatorii si sa negociezi direct cu ei.
Indiferent de nivelul la care vei ajunge, vei avea probleme cu banii. Dar cu siguranta e mai bine ca problema ta sa fie ca ai prea multi bani decat prea putini.
5. Stabileste reguli clare de colaborare cu partenerii
Aceasta a fost una dintre invataturile care m-au impresionat cel mai mult. La fondul de investitii pe care il conduce, Berkshire Hathaway, are doua reguli ferme.
A. Primeste comision doar daca profitul depaseste 6% pe an
Din regula asta iti poti da seama ca are incredere mare in competentele si abilitatile lui de a obtine profituri bune pentru clientii lui si ca e extrem de corect cu ei. Spre deosebire de el, toate celelalte fonduri mutuale percep comisioane indiferent ca realizeaza profituri sau pierderi.
B. Investitorii primesc o scrisoare, o singura data pe an in care sunt informati care au fost profiturile si care au fost argumentele pentru care s-a facut fiecare tranzactie.
Prin aceasta regula Buffett evita mai multe probleme.
E imposibil sa existe scurgeri de informatii.
Evita situatii inutile de panica. Poti sa cumperi niste actiuni si pretul sa inceapa sa scada. Emotiile te pot impinge sa iei decizia de a vinde actiunile pentru a nu pierde mai multi bani si de multe ori asta e o mare greseala. Daca stii ca o companie e solida, atunci cand pretul scade e bine sa cumperi mai multe actiuni.
6. Cumpara cand e pretul mic
7. Nu iti cheltui banii pe lucruri de care n-ai nevoie
Aceste lectii sunt utile in investitii, in antreprenoriat cat si in orice alt domeniu al vietii. Eu vreau sa devin un bun investitor si pentru asta invat cate ceva in plus in fiecare zi.
Tu la ce vrei sa devii mai bun?
Multi spun ca scopul vietii e sa fii fericit. Si hai sa-ti spun un secret.
Dezvoltarea si fericirea merg mana in mana. Atunci cand stagnezi esti nefericit.
Fericirea nu e ceva care poate fi obtinut in viitor, nu e un obiectiv la care ajungi cand se indeplinesc anumite conditii.
E ceva ce poti trai astazi, acum, in fiecare clipa…
Ai dreptate! Fericirea si dezvoltarea merg impreuna. Timpii morti te fac nefericit pt ca nu inveti nimic si iti pierzi din abilitati. De asemenea inactiunea te face fricos!
Multumesc pentru informatii!!!
I-ti doresc bafta si pasiune pe drumul ce l-ai ales!!!
Salut! In primul rand scuza-ma pentru ca te corectez. La partea cu a investii toti 10.000 E nu functioneaza nicaieri, nici la bursa nici in S.U.A nici in Romania. Parerea mea este ca trebuie sa imparti acea suma, intr-adevar merita sa te risti, dar macar un 10% trebuie sa-i tii pentru tampon sau in caz ca ai dat gres cu investitia. Este determinant articolul tau, foarte frumos conceput, dar scrie si ceva care sa trimita catre munca, si nu ma refer la stadiul de angajat, ma refer la a crea valoare. Un prieten mi-a spus ca poti deveni antreprenor in momentul in care esti macar aproape de titlul de „cel mai bun” intr-o meserie. Dupa ce faci bani ca antreprenor poti deveni si investitor. Sunt mult mai multe de spus, dar crede-ma, oricate sfaturi ai primi tot practica e cea care ne invata mai bine. Mult succes pentru toata lumea, si va urez cat mai multa prosperitate!