5 principii de bază pentru investitorii începători

După începerea pandemiei s-a întâmplat un lucru ciudat. În USA există o companie numită Robinhood la care se pot face conturi pentru a tranzacționa la bursa americană.

Robinhood a lansat cu câțiva ani în urmă o aplicație (nu e disponibilă pentru români) pe care utilizatorii o instalează pe un smartphone, își pot face un cont și pot cumpăra și vinde acțiuni, fără comisioane de tranzacționare.

În luna martie, când virusul a început să lovească și în țările din afara Chinei și toată lumea a fost luată prin surprindere de numărul de îmbolnăviri și de incertitudinea legată de virus, mai multe guverne au declarat stări de urgentă și au impus carantina.

În acest context, bursele de valori din toată lumea au avut scăderi puternice.

Mulți se așteptau că va urma o perioadă lungă de scădere, pe măsură ce situația economică se înrăutățea. Multe afaceri au dat faliment, milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă, majoritatea companiilor au avut vânzările și profiturile mult mai mici decât așteptările.

Și doar câteva altele și-au crescut vânzările pentru că modelul lor de afaceri se potrivea noilor condiții socio-economice, în special afacerile care vând online, sau cele care facilitează munca online.

Pentru că se temeau de o recesiune gravă, cei de la Federal Reserve Bank (banca centrală americană) au început să tipărească bani și să-i pompeze în active financiare pentru a opri scăderea și a stimula revenirea prețurilor.

De asemenea, guvernul american, folosind tot bani proaspăt tipăriți, a oferit ajutoare afacerilor și oamenilor: helicopter money.

Între timp, numărul de utilizatori de pe platforma Robinhood a explodat. Utilizatorii lor sunt în special tineri cu experiență redusă în investiții.

Care o fi povestea din spate nimeni nu știe.

Probabil o combinație între faptul că au primit bani gratis plus impactul poveștilor că la bursă te îmbogățești dacă cumperi acțiuni în timpul crizelor și că FED va avea grijă ca bursa să nu mai scadă. Plus, faptul că oamenii au stat mai mult în casă, amplificat de efectul de turmă.

Sau o fi fost vreo campanie agresivă de marketing a celor de la Robinhood.

Și pe mine m-a sunat vineri un băiat și mi-a spus că e de la o firma de brokeraj.

“Nu sunt interesat.”

“De ce nu sunteți interesat dl. Bogdan? Să faceți bani?”

Dar care-i de fapt schema cu bursa? E așa de ușor să te îmbogățești? Câți dintre tinerii transformați în investitori vor reuși să facă bani și câți nu?

Pe hârtie nu pare așa de greu. Cumperi ieftin, vinzi mai scump.

Când te confrunți cu realitatea, parcă nu mai e așa de ușor.

Poate după ce cumperi niște acțiuni prețul începe să crească. Și tot crește. Dacă tot crește, de ce să vinzi? Apoi, poate într-o zi scade brusc si ajung să valoreze jumătate din cât ai plătit pe ele.

Plus, pe care să le alegi? Dacă te uiți pe grafice la istoricul prețurilor, unele sunt în scădere, altele au tot crescut?

De exemplu, de la începutul pandemiei au crescut considerabil prețurile la acțiuni precum Apple, Amazon, Google, Tesla, Netflix.

Mai e astăzi o idee bună să investești în aceste acțiuni? Vor continua ele să crească? Vor scădea? Există altele cu potențial mai bun?

Evident că nu se poate da răspunsul într-un text scurt.

În lumea reală, descoperi o oportunitate și apoi o compari cu alte oportunități. Și investești doar în cele mai atractive oportunități.” – Charlie Munger

Dar fiecare investitor să urmeze niște principii și să aibă o strategie pe care s-o respecte cu disciplină. Ceea ce e extrem de dificil pentru că planurile de pe hârtie nu seamănă cu ce se întâmplă în realitate.

Și mai ales când lucrurile stau rău, panica îi face pe investitori să ia decizii iraționale.

La fel și lăcomia poate să te facă să păstrezi niște acțiuni mai mult decât spune strategia ta și să te trezești într-o zi cu o scădere care te face să plângi că n-ai vândut când avea sens s-o faci.

Pentru gestionarea emoțiilor cel mai mult te ajută experiența, plus încrederea pe care o ai în strategia ta.

Există câteva straturi care pot ajuta la luarea deciziilor corecte.

Ziceam mai sus de principii și o strategie, care e formată din anumite reguli. Și ce vreau să spun cu straturi … este că regulile derivă din principii.

Înainte sa intru in subiect… uită-te la aceasta postare:

Vreau să adăug că în 2019, Amazon a produs $20 de miliarde cash-flow. Deci, luând acest lucru ca referință (și preupunând zero creștere), Amazon va câștiga $1,5 trilioane în 75 de ani.

Nu cred că ultima afirmatie din postarea de mai sus trebuie explicată. O voi face oricum … ea vrea să spună că plata unui preț atât de mare pentru Amazon (cu presupusa așteptare de a-i recupera în 30 de ani) înseamnă că investitorii cred că nu vor exista perturbări din partea noilor inovatori în următorii 30 de ani.

Dar după principiile de mai jos, asta e puțin probabil.

Principii despre afaceri și investiții

1. Se pare că naturii nu-i plac animalele mari. La fel, companiile mari sunt mai fragile din cauza complexității crescute, devin mai conservatoare, crește birocrația, etc.

„Există trei tipuri de corporații mari: cele care urmează să dea faliment, cele care deja sunt falimentare și ascund asta si cele care sunt în faliment și încă nu știu”. Nassim Taleb

2. Asta nu înseamnă că e o idee bună să pariezi impotriva actiunilor companiilor mari care sunt supraevaluate.

„Piețele pot rămâne iraționale mai mult decât pot investitorii să rămână solventi”. – Gary Shilling

3. Mi se pare că internetul și proiectele cripto scurtează durata de viață a marilor corporații. Aceasta e oricum o tendință mai veche:

Am discutat despre evaluarea prețului unei acțiuni în funcție de profiturile pe care le realizează o companie, dar există multe companii care n-au avut niciodată profituri și investitorii pompează constant bani în conturile lor.


Nota: Pentru finanțare companiile recurg în general la una din cele 3 variante: 1. emit noi acțiuni și le vând investitorilor (de obicei companiile tinere, fără profituri), 2. împrumută bani de la bancă, sau 3. emit obligațiuni pe care le vând la bursă.  


Ceea ce contează cu adevărat e ce se va întâmpla în viitor. Acțiunile companiilor ce reușesc să-și crească în timp vânzările și profiturile vor avea întotdeauna performanțe bune, în ciuda fluctuațiilor pe termen scurt.

“Dacă o afacere merge bine, acțiunile o vor urma pâna la urmă.” – Warren Buffett

4. În final, acțiunile tuturor companiilor care supraviețuiesc ajung să fie evaluate în funcție de profituri și de fluxul de numerar generat.

„Pentru a calcula valoarea intrinsecă, iei fluxurile de numerar ce te aștepți să fie generate si le actualizezi la valoarea din prezent – în cazul nostru la rata pe termen lung a obligațiunilor de stat.” Warren Buffett

5. Aceste tipuri de modele de evaluare ar putea oferi o anumită marjă de siguranță, dar în realitate prețul ar putea să nu se apropie niciodată de „valoarea justă” sau ar putea să existe momente de bule în care să ajungă la prețuri ridicol de mari, doar pe baza speculei.

De exemplu… dacă știi că Amazon câștigă $13 miliarde pe an și în anumite circumstanțe, ai putea cumpăra actiuni la o evaluare de $130 miliarde, riscul de pierdere este mult redus.

Amazon la $130 miliarde capitalizare ar însemna un pret per actiune in jur de $260. Astăzi costă $2954.

Nota: Capitalizare = Prețul unei acțiuni * Numar total de acțiuni în circulație

Dar nu înseamnă că, dacă se tranzacționează la o capitalizare de $1,5T (pret per actiune $2954 si rata PE 113) va scădea la 20 x P/E (pret per actiune = $520) sau ceva apropiat.

5.1. Există numeroase exemple în care alți factori au un impact mai mare asupra prețului unei actiuni decât profiturile sau alte masuratori de performanță (de exemplu, hype, influenceri, marketing, speculații)

Gândește ca un proprietar

Cred că singurul rezultat practic e acela de a gândi ca un proprietar.

Cât ai investi pentru a crea și conduce o afacere care va câștiga S dolari pe an? 5*S? 10*S? Mai mult?

Dacă nu ai plati mai mult, de ce ai plăti mai mult pentru afacerea altcuiva?

Asa că, din toata povestea de astazi, ramanem cu o mentalitate gen via negativa. Adica ce sa eviti.

Cat mai multe principii de genul asta pot duce in timp la pierderi minime ca numar si ca magnitudine.

Si daca nu ai pierderi… reusesti astfel sa pastrezi castigurile, lucru cu care multi au probleme.

Un comentariu la “5 principii de bază pentru investitorii începători

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.