2019… Al doilea an de scadere a bursei dupa 9 de crestere?

cum te protejezi de crizaNimeni nu stie ce va fi pana pe 31 decembrie 2019… si hai sa-ti spun de ce. Avem un eveniment cu doua posibile finaluri: scadere, sau crestere. Inainte sa se dezvaluie deznodamantul… exista probabilitati pentru ambele variante: x% pentru una; 100-x pentru cealalta.

Si pentru a-l aproxima pe X cat mai realist nu exista o formula anume, sunt diferite metode si diferite variabile de luat in considerare.

Dupa mine, as paria pe un an de crestere. Daca cumva esti in echipa „vine criza”, hai sa vedem ce metode ai sa te protejezi, in acelasi timp pastrând sanse sa castigi ceva daca bursa creste.

Hedging

Hedging inseamna orice strategie ce are scopul de a reduce pierderile in cazul unei prabusiri a bursei.

Exista doua mari categorii generale de strategii de hedging:

  • Investitii in active cu corelare inversa cu actiunile
  • Folosirea optiunilor put

In legatura cu prima strategie, ideea e de a aloca o parte din protofoliu unor active care istoric au demostrat o corelare inversa cu actiunile.

De precizat ca aceasta nu e stiinta exacta. Faptul ca au fost situatii in care un activ precum aurul si-a apreciat pretul atunci cand bursa a scazut nu inseamna ca se va intampla la fel si in viitor.

E un joc al probabilitatilor si nu exista pariuri sigure.

Optiunile put si call

Optiunile sunt niste produse financiare speciale. Au si asemanari cu actiunile, sau alte produse, dar si diferente. Asemanarea e ca ele se tranzactioneaza la bursa precum orice alt activ. Diferenta fata de actiuni e ca o optiune are o durata limitata de viata.

Practic, e un contract cu o data de expirare. 

Exista doua tipuri de optiuni: call si put.

Optiunile call dau dreptul cumparatorului sa cumpere anumite actiuni la un pret stabilit de la inceput, pana la o anumita data.

Optiunile put, dau dreptul cumparatorului sa vanda anumite actiuni la un pret stabilit de la inceput, pana la o anumita data.

Pe noi ne intereseaza optiunile put, pentru ca acestea se pot folosi pentru a dezvolta o strategie de protejare impotriva unei prabusiri a bursei, sau chiar pentru a paria impotriva bursei.

Imagineaza-ti ca atunci cand cumperi o optiune put, practic faci un contract cu vanzatorul cu urmatoarea clauza:

  • Timp de X zile, ai dreptul sa-i vinzi 100 de actiuni Y, la pretul Z

Nota: Toate optiunile sunt pentru minim 100 de actiuni.

Hai sa vedem de ce-ar dori cineva sa cumpere o optiune put si o sa discutam pe exemplul ETF-ului SPY (urmareste performanta indicelui S&P500 si are pretul de aproximativ 10 ori mai mic).


Indicele S&P 500

E calculat dupa o formula ce ia in considerare preturile celor mai mari 500 de companii listate la bursele din USA (dupa capitalizarea bursiera – market cap.), cele mai mari avand ponderea cea mai mare.

Asta inseamna ca daca actiunile Amazon scad, si valoarea indicelui e trasa in jos. (Amazon e azi prima companie din lume in ceea ce priveste capitalizare bursiera – de peste 829 miliarde)

ETF-ul SPY, e un fond special care investeste in actiunile tuturor acestor companii care fac parte din lista S&P 500 astfel incat sa urmareasca perforanta indicelui.

Actiunile fondului se pot tranzactiona la fel ca oricare alte actiuni.


Optiunea cu perioada cea mai lunga pana la expirare e cea din Decembrie 2021.

Pretul strike, cel la care poti vinde actiunile oricand pana la data expirarii, e $265, iar astazi actiunile SPY costa $266.46.

Costul unei optiuni e $2.716 (27.16 per actiune x 100 actiuni).

Nota: Referitor la pretul strike, exista mai multe variante si cu cat acesta e mai mare, cu atat e mai scumpa optiunea.

Costul optiunii e destul de mare si hai sa vedem cum il protejeaza ea pe un posibil cumparator, adica de ce ar dori cineva sa plateasca asa de mult pentru ea.

Daca pana la data de 17 decembrie 2021 are loc o prabusire a bursei si indicele S&P 500 scade cu 50% fata de cat e azi, pretul SPY ar ajunge in jurul valorii de $133.

Avand cumparata optiunea, ai dreptul sa vinzi 100 de actiuni SPY cu pretul de $265.

Tot ce trebuie sa faci e sa dai un click in contul tau si operatiunea o face brokerul, cumparand mai intai 100 actiuni SPY din piata cu pretul de $133 si apoi le vinde cu $265 celui care ti-a vandut optiunea (acesta e obligat sa cumpere actiunile cu $265 oricand doreste cel care a cumparat-o).

Apoi, magia se intampla. BOOM. In contul tau, pozitia de cash va creste cu $13.200 ($132×100).

Alte scenarii. Daca bursa scade cu 10%, castigul e $26 per actiune, adica $2.600 ($26×100).

Daca scade cu 70%, castigul va fi aproximativ $18.200.

In schimb, in cazul in care pana la 17 decembrie 2021 indicele S&P500 nu ajunge niciodata la un pret mai mic decat cel de azi, optiunea expira, iar cei $2.716 platiti sunt pierduti.

In concluzie, pentru un portfoliu cu valoare mai mica, o asemenea suma platita pe optiune ar putea sa duca la pierderea tuturor profiturilor realizate de-a lungul mai multor ani.

Ar fi ca un pariu.

Intreabrea urmatoare e: exista vreo varianta mai ieftina?

Raspunsul ar fi ETF-uri care sunt invers corelate cu bursa. Aceste ETF-uri folosesc fondurile pentru a tranzactiona asemenea optiuni, in combinatie cu investitii in obligatiuni, sau alte active invers corelate cu actiunile.

Am gasit aici o lista de astfel de ETF-uri: https://www.stocktrader.com/inverse-short-etfs-bearish-etf-funds/

Nu le-am verficat evolutia preturilor, dar sunt sigur ca atata timp cat bursa creste pretul lor scade. Probabil ca in cazul in care bursa va creste valoarea unui asemenea ETF nu ajunge la zero, ca in cazul optiunilor, dar nu se poate sti exact cat ar putea sa creasca in cazul scaderii bursei.

Concluzie

Multi sunt ingrijorati cu privire la prabusirea bursei si spun ca cei care nu au un plan B, vor avea de suferit.

Daca ma uit azi la raportul P/E mediu al companiilor din S&P500 (pret supra profituri) acesta e undeva la 20.49, media istorica e 15, valoarea maxima e 123 si minima e 5.3.

Avand in vedere ca profiturile au o crestere medie de la an la an de aproximativ 16%, nu mi se par actiunile exagerat de scumpe astazi.

Si indiferent de valoarea totala a bursei, cred ca intotdeauna se pot gasi actiuni la preturi bune.

Sigur ca o criza, sau o prabusire generala a bursei ar afecta pe termen scurt preturile tuturor actiunilor, dar cele cu adevarat valoroase isi revin rapid atata timp cat afacerea nu e afectata si ea de criza.

Pentru mine, cel mai bun plan ramane sa pastrez o mare parte din economii in cash si sa-i pun treptat la treaba, facand o investitie noua in fiecare luna si eventual sa-mi cresc pozitiile in cele mai bune companii in cazul in care preturile scad.

Acesta e si sfatul unuia dintre cei mai mari investitori din toate timpurile: Peter Lynch.

„Nimeni nu poate sa prezica momentul exact in care va veni o prabusire a bursei desi sunt o gramada care pretind ca sunt un fel de oracole.

Dar atunci cand se intampla si preturile a noua din zece actiuni scad la unison, multi investitori se sperie. Aud la televizoare cuvinte ca „dezastru” „calamitate” si incep sa se ingrijoreze ca preturile vor merge spre zero si ca-si vor pierde toti banii.

Apoi decid sa-si vanda actiunile pentru a salva banii ce le-au mai ramas, chiar daca sunt in pierdere.

Isi spun ca e mai bine sa mai ia ceva inapoi decat sa ramana cu nimic.

In acest punct mase mari de oameni devin brusc investitori pe termen scurt, in ciuda faptului ca se considerau investitori pe termen lung.

Ei permit emotiilor sa-i copleseasca si uita motivul pentru care au cumparat actiuni – pentru a fi actionari in companii bune.

In loc sa astepte ca preturile sa-si revina, ei vand la preturi mici.

Fara sa-si dea seama, ei cad in capcana de a incerca sa anticipeze piata.

Cei care isi vand actiunile din cauza faptului ca bursa a crescut sau a scazut face aceasta greseala.

Daca cineva ar fi gasit o metoda de a anticipa scaderile si cresterile pe termen scurt, am cunoaste numele lui pentru ca ar fi alaturi de cei mai bogati oameni din lume precum Warren Buffett sau Bill Gates.

Incearca sa anticipezi bursa si vei ajunge sa vinzi atunci cand e scazut si e pe cale sa sa creasca inapoi si apoi vei cumpara dupa ce deja au crescut si sunt pe cale sa scada din nou.

Oamenii cred ca li se intampla asta pentru ca sunt ghinionisti. De fapt, li se intampla pentru ca incearca imposibilul. Nimeni nu e mai inteligent decat bursa. 

Si mai exista un pericol. Bursa a dat randamente excelente celor care au pastrat actiunile indiferent de preturi. 

Dar toate aceste profituri sunt realizate in cateva zile magice in care preturile pur si simplu explodeaza.

Cei care stau pe margine si asteapta un moment ideal, aproape sigur vor rata aceste zile care snt esentiale pentru succesul in investitii.

Uite un exemplu. In anii 80, timp de 5 ani, bursa a avut un randament mediu de 26.3% pe an. Investitorii disciplinati au castigat o gramada de bani. Dar majoritatea castigurilor au fost realizate in timpul a 40 de zile din cele 1276 in care bursa a fost deschisa.

Cei care au ratat acele 40 de zile pentru ca au incercat sa evite o corectie, in loc de 26.3 procente, au realizat un procent mediu anual de doar 4.3%, mai mic decat dobanda la depozite bancare pe vremea aceea.

Asa ca, pentru a avea succes in investitii in special daca esti tanar, cel mai bun pariu e sa investesti bani pe care ii poti pune deoparte pentru todeauna si sa-i lasi investiti indiferent de ce se intampla cu preturile. Vei suferi in momentele grele, dar daca nu vinzi actiunile, nu vei avea nicio pierdere reala. Daca iti pastrezi tot timpul actiunile, esti sigur ca nu ratezi acele momete magice si imprevizibile cand actiunile aduc cele mai mari castiguri.”

Peter Lynch – manager al fondului Magellan intre 1977 si 1990, unde a obtinut randamente medii anuale de 29.2%, peste dublul indicelui S&P 500 si l-a facut cel mai performant fond mutual din lume.

Un comentariu la “2019… Al doilea an de scadere a bursei dupa 9 de crestere?

  1. Dar daca faci parte din echipa „vine criza”, si tot te bazezi pe un an de crestere? N-avem noi prea multa experienta locala in crize, dar din cate am gustat, criza a venit dupa super cresterea aia duduitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.