Povestile in care credem ne definesc destinul.
Crezi in povestea unei slujbe? Ca cel mai bine e sa fii angajat toata viata? Ca iti ofera cel mai bun si sigur stil de viata si cel mai de incredere venit?
Foarte bine. Nu-i nimic rau in asta. Da tot ce ai mai bun la slujba ta si totul va fi ok pentru tine!
Sau crezi in povestea numita bursa? Crezi ca asa poti sa faci avere?
Warren Buffett a crezut povestea asta si a ajuns cel mai bogat om din lume (asa zicea revista Forbes in anul 2008).
Alte milioane de oameni au crezut aceeasi poveste, dar si-au pierdut toate economiile.
Care e diferenta dintre ei si Buffett?
Cei care au pierdut au crezut o poveste putin diferita. Au crezut ca la bursa se pot imbogati usor. Au crezut ca se pot imbogati investind intr-un fond mutual sau cumparand actiuni dupa zvonuri sau ponturi primite de la prieteni.
“Uite, domnule fond mutual. Ia toti banii mei si fa ce vrei cu ei. Astept sa faci milioane pentru mine fara sa am habar in ce investesti banii.”
Povestea lui Warren a fost alta. Si-a dat toata silinta sa devina un expert in investitii.
S-a dedicat 100% acestei activitati. A cautat mentori, a citit cele mai bune carti despre investitii, a inceput cu o slujba in domeniu (ca vanzator de actiuni) unde a putut sa capete experienta si a fost in joc pe termen lung asumandu-si responsabilitate totala pentru succesul lui. Nu si-a dat banii pe mana nimanui sa-i inmulteasca.
In anul 1964 a preluat compania Berkshire Hathaway. Pretul unei actiuni era 19$. Astazi Buffett e in continuare principalul actionar al companiei. Cat crezi ca e pretul unei actiuni? Ia loc si apoi iti spun….. 204.600$. Da. Am scris corect. A crescut de 10.768 de ori. O mie de dolari investiti in actiuni in 1964 ar valora astazi peste 10 milioane de dolari.
Cartea The Intelligent Investor a avut cea mai mare influenta asupra carierei sale de investitor. L-a impresionat asa de mult incat s-a inscris la Columbia Business School pentru a putea sa participe la cursurile lui Benjamin Graham, autorul cartii.
Dupa ce a absolvit scoala, a lucrat la compania mentorului sau – Graham-Newman Company – pe post de analist.
De la mentorul lui a invatat doua strategii pe care le-a folosit de multe ori cu succes pe parcursul indelugatei sale cariere.
1. Cumpara actiuni la companii care sunt subevaluate
Poate ti se pare greu de crezut dar sunt situatii in care unele companii au in conturi sume de bani care depasesc pretul lor (market cap). Pretul unei companii sau market cap e egal cu pretul unei actiuni inmultit cu numarul total de actiuni aflate in circulatie.
Iti dau un exemplu simplu. Daca o companie are 100 milioane in banca si n-are datorii, iar pretul tuturor actiunilor e 80 milioane, daca achizitionezi toate actiunile si apoi desfiintezi compania, ramai cu un profit de 20 de milioane.
Sunt mai dese situatiile in care in loc de bani in conturi, o companie are active valoroase care pot fi lichidate.
Ca mic investitor, o astfel de investitie e extrem de sigura pentru ca pana la urma pretul actiunilor va creste corespunzator cu valoarea companiei, dar nu poti sa cumperi suficiente actiuni pentru a influenta destinul unei companii.
Pentru Buffett, care dispune de fonduri imense, povestea e si mai frumoasa. In unele situatii, fiind nemultumit de managementul unor companii in care a investit, Warren Buffett a achizitionat pachetul majoritar de actiuni si si-a pus propriul CEO (asa a procedat chiar cu Berkshire Hethaway).
Cateodata a lichidat activele companiilor, dar in cazul in care companiile aveau potential, a reusit sa le redreseze si sa le salveze.
2. Fii tot timpul atent la ce oferte apar la reducere
“Cand te duci la supermarket nu speri ca pretul la hamburgeri sa fie mai mare.”
Warren Buffett
Tu cand mergi la supermarket te uiti la produsele care sunt la reducere?
Sunt multe situatii in care pretul unor actiuni scade fiind influentat de scandaluri sau vesti proaste venite dinspre companie.
Televiziunile si mass-media incep sa declare scenarii apocaliptice care ii sperie pe investitorii slabi, iar acestia se grabesc sa-si vanda actiunile.
Investitorii puternici stiu sa distinga intre problemele reale care afecteaza viitorul companiei si situatiile in care o companie e sanatoasa si nu poate fi afectata pe termen lung.
De cele mai multe ori pretul revine in scurt timp la nivelul anterior.
Pe Warren il atrag aceste actiuni aflate la reducere, ca sangele pe rechini.
E celebra povestea in care American Express a fost victima unui scandal de proportii (scandalul ulei pentru salata) si consecinta a fost scaderea pretului actiunilor de la 60$ la 35$, intr-o perioada de doua luni.
Aceasta scadere i-a atras atentia lui Buffett care a inceput sa analizeze datele financiare ale companiei. A constat ca erau foarte solide.
A fost suficient pentru a lua decizia sa cumpere. A achizitionat actiunile cu 35$ si peste patru ani le-a vandut la pretul de 185$, marcand un profit de peste 500%!
Si eu am folosit recent strategia lui Warren.
Pretul actiunilor unei companii listata la bursa din SUA au scazut brusc cu 50%.
Motivul a fost o investitie facuta de companie intr-o noua fabrica pentru care s-a depasit mult bugetul estimat initial.
Cand s-a facut anuntul, investitorii care urmareau profituri pe termen scurt au fost dezamagiti si si-au vandut actiunile, altii s-au panicat si i-au urmat pe primii si uite-asa pretul actiunilor s-a prabusit. Dar…..
Daca privesti dincolo de vestea “proasta”, restul povestii nu s-a schimbat. In curand fabrica va fi data in folosinta si compania va putea sa produca mai ieftin si sa-si creasca marja de profit. Ma astept ca in maxim 6 luni pretul sa revina la nivelul initial. 100% profit. Bum! Multmesc Warren.
O sa scriu aici un update cand o sa vand actiunile si atunci o sa iti spun si compania daca esti curios.
—
Lumea afacerilor e fascinanta. Urmaresc tot ce se intampla in acest domeniu in care inovatia si progresul tehnologic e intr-o crestere exponentiala.
Investesc pe termen lung in unele dintre cele mai puternice companii din lume, cele listate la bursele din USA (NYSE si NASDAQ). In acele companii care maine vor domina mediul de afaceri, pentru ca prin produsele si serviciile lor vor creste nivelul de trai al oamenilor:
- vor gasi leacuri pentru boli incurabile
- vor construi case in cateva zile folosind imprimante 3D uriase
- vor dezvolta masini care circula fara soferi
- vor descoperi noi surse de energie
- vor oferi mancare mai ieftina si mai sanatoasa
- vor construi roboti care vor face curatenie, vor asigura securitatea casei tale, sau vor avea grija de copii
- si vor face profituri de care se vor bucura toti investitorii
Voi investi in oameni geniali care construiesc afaceri revolutionare si te invit si pe tine sa o faci alaturi de mine.
Introdu adresa ta de email in casuta de mai jos si vei primi via email un curs de 4 lectii din care afli secretele folosite de mine pentru a face profituri din investitii la bursa.
Introdu adresa de email in formularul de mai jos!
Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:
- Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
- Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
- 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile
Avem ce invata de la bunicutul zambitor! 🙂
🙂 Asa e Dragos!
Sunt zeci de carti scrise despre el. Eu acum citesc una si invat o gramada de chestii despre afaceri.
Bogdane, cum se numeste cartea despre Buffett pe care o citesti acum?
Salutari Stefane. Cartea se numeste Warren Buffett despre afaceri. Principii ale Inteleptului din Omaha de Richard J. Connors.
O recomand!
Am citit si eu cartea, la sfarsit spunea Buffet ca cel mai bun sfat pe care il poate da investitorilor e sa investeasca intr-un fond care copiaza un indice bursier, ceva gen Vanguard 500 ETF, deci nu cautat actiuni de la firme „no name” pentru ca sansele de a pierde bani sunt…maxime.Daca as fi citit mai demult cartea si as fi urmat sfatul eram mult mai bogat acum.
Merci de comentariu Elis. Acelasi sfat il dau toti mari investitori in cartea Money a lui Tony Robbins. Si e cea mai buna varianta pentru cei care nu vor sau nu au timp sa invete cu adevarat sa investeasca. Ceea ce am scris in articol sunt doua strategii pe care Buffett le-a folosit. A investit in sute de companii „no name”.
Bogdan usor usor articolele academiei de antreprenori incep sa ma faca din ce in ce mai curios de bursa. Multumesc!
Mihnea, te invit la o „initiere”. Fii cu ochi pe email luni dimineata. 🙂
Si eu abia aștept sa văd despre ce este vorba.
Si eu abia astept sa vad despre ce oferta e vorba! :))
Bogdan, incepi să imi fii din ce in ce mai drag!
Nu incep pentru că nu am incredere in mine.
Incă vreau să mai primesc sfaturi ( mailuri).
Excelent articol. Citesc toate articolele tale cu maxim interes! Felicitari pentru tot ceea ce faci!
Multumesc Andrei. Te apreciez mult ca esti un om de actiune si deschis la idei noi.