11 învățături pentru fiul meu

invataturi-pentru-fiul-meuFrumoasa mea cumnata Diana a venit șocată acasă. Un băiat se aruncase în cap de pe clădirea facultății ei și de la impact i s-au împrăștiat creierii pe asfalt, niște bucăți chiar au ajuns pe tenișii prietenului surorii mele Andra, care se afla în apropiere.

După tragedie s-a aflat ca tanarul a decis să-și pună capăt vieții din cauza unor probleme la facultate.

Sigur ai auzit si tu de cazuri in care tinerii iau aceasta decizie dramatica pentru ca in acel moment li se pare foarte grav faptul ca nu au intrat in bacalaureat, nu au trecut anul la facultate sau nu au luat un anume examen. Imi aduc aminte si eu groaza pe care o aveam cateodata la scoala cand nu stiam lectia si trebuia sa ma asculte sau sa dam extemporal.

Am esuat la prima facultate si la a doua am avut in primul an sapte restante dar n-am fost foarte afectat.

„Tata, sa stii ca eu si mama nu o sa te certam niciodata pentru note! Pe mine ma intereseaza sa fii bun la matematica.”

Asta mi-a spus mie tata când am fost mic. Si nu m-a interesat niciodata alta materie in afara matematicii. Acum sunt sigur ca el a vrut sa imi transmita faptul ca e bine sa invat la toate materiile, ca cea mai importanta e matematica si ca vor fi situatii in care voi fi dezamagit de note si ca in acele momente e bine sa stiu ca el si mama nu o sa ma certe. Ca nu-s importante notele ci important e ceea ce inveti.

L-am ascultat si am devenit destul de bun la matematica. Note mari la scoala generala si la liceu, olimpiade, admitere la liceu si la doua facultăți. Toate au fost relativ usor de obtinut pentru mine datorita priceperii la matematica. Si tot timpul am fost mandru si m-am laudat cu asta.

Ma întreb in schimb la ce as fi fost bun daca mi-ar fi spus sa invat la toate materiile si sa-i spun care dintre ele imi place mie cel mai mult.

Timpurile se schimba. Acum matematica nu imi foloseste la mai nimic. Cred ca algebra elementara si putina geometrie e tot ce iti trebuie in viata. Mi-as dori mult mai mult sa ma pricep la alte lucruri: vorbit in public, sa am abilitati de vanzari, afaceri, actorie, dansuri, pian, șah, poker, etc.

Tata oriunde se afla era in mijlocul atenției. Era șarmant, seducător, comediant și vorbitor în public cu calități native. Dar niciodată nu mi-a spus. „Uite tata. Mie aceste calități mi-au adus cel mai mare succes. Învață chestiile astea și nu o sa ai nevoie de matematica, ii vei putea plăti pe alții sa calculeze câți bani ai câștigat!”

Nu cred ca m-a ajutat prea mult ceea ce mi-a spus el. Dar măcar nu m-am sinucis!

De 3 luni sunt si eu tata.

N-am mai fost tata in viata mea pana acum. 🙂 Toti oamenii care devin parinti se gandesc ca ei stiu mai bine ce e mai important sa-si invete copiii. Nimeni nu doreste sa-i faca rau propriului copil.

Normal ca si eu sunt in aceeasi situatie si o sa incerc sa-i transmit anumite valori baietelului meu.

——

Acestea sunt unsprezece invataminte pe care i le voi transmite lui Matei.

1. Nu fii niciodata angajat

Ca angajat e mult mai greu sa iți atingi potențialul maxim de creativitate. Îți folosești capul pentru a decide cum faci ceea ce iti spune șeful sa faci, nu și pentru a te gandi ce sa faci.

Sunt multe motive pentru care consider ca e bine ca orice tanar sa urmeze calea antreprenoriatului, nu cea a sclaviei moderne.

Conjunctura in care e acceptabil sa lucreze ca angajat, e daca aceasta e singura optiune pentru a invata ceva ce isi doreste, in niciun caz pentru salariu. Cu cat ai un salariu mai mare, cu atat mai greu e sa te desprinzi de postura de angajat si chiar daca nu esti multumit de viata ta, o voce interioara iti spune: „Lasa ca e bine si aici. Ai salariu bun, ai siguranta. De ce sa risti sa ai un esec in afaceri?”

2. Lucreaza pentru a obține independenta financiara

Banii nu sunt in sine un scop in viata dar in societatea de astazi e important sa stii sa castigi bani si sa ai o siguranta din acest punct de vedere. Banii te scutesc de stres pentru ziua de maine si iti ofera libertatea de a-ti alege ce vrei sa muncesti.

Iti dau un exemplu. Exista oameni care sunt foarte priceputi la pictura. Pentru ca nu au o situatie materiala buna, au nevoie de mancare si de un acoperis deasupra capului si sunt obligati sa lucreze altceva pentru ca din pictura e greu sa castigi bani cand esti la inceput de drum. Isi irosesc astfel viata făcând alte munci care nu le oferă nicio satisfacție.

Daca stii sa castigi bani si nu ai nevoie sa iti vinzi timpul pe bani, esti liber sa iti alegi ocupatia si făcând ceea ce iti place vei ajunge sa câștigi si mult mai multi bani pana la urma.

3. Nu te compara niciodată cu alții ci doar cu tine însuti

Sa se întrebe: „Am făcut astăzi vreun progres? Sunt mai bun decât ieri?”

Pentru mine, mediul competitiv din scoala nu a fost de bun augur. Nu am fost invatati sa lucram in echipa. Eram intr-un joc de genul „Fiecare pentru el!”. Daca alt coleg era mai bun il invidiam si il uram in loc sa-l admir si sa incerc sa invat ceva de la el. Si oricum ar fi fost greu sa inveti ceva de la altul pentru ca majoritatea eram egoisti si competitivi din cauza mediului si nu eram dispusi sa-i invatam chestii pe colegii nostri.

Dupa ce primeam rezultatele de la lucrari de control si le comunicam parintilor, cu totii eram întrebați imediat ce note au luat ceilalți colegi. Daca nota luata era proasta dar niciun alt coleg nu lua nota mai mare, din punctul de vedere al părinților, era un lucru bun. Cu alte cuvinte, era OK sa fii chior în tara orbilor.

4. Invața oratoria si puterea cuvintelor

vorbit-in-publicE ceva magic in a avea puterea de a transmite un mesaj care sa inspire si sa motiveze oamenii.

Pentru a fi un bun orator ai nevoie sa iti dezvolti multe calitati. E important sa ai un vocabular bogat, sa stii sa folosesti tehnici vocale si limbajul corpului pentru a transmite emotii celor care te urmaresc, sa iti controlezi trairile, sa ai carisma astfel incat sa iti fascinezi publicul, sa simti pulsul si sa stii sa „dansezi” cu audienta ta astfel incat povestea pe care o spui sa aiba impactul dorit.

Era sa uit. Bill Clinton castiga 100.000$ pe o ora de vorbit in public. Cred ca ii e greu sa lucreze si el, saracul, 10 ore pe an sa castige un milion.

5. Munca e mult mai importanta decat talentul

Aceasta e adevarata cale spre maiestrie.

Stii vorba aia: „S-a nascut talent si-a murit speranta!”? Stiu o gramada de exemple de oameni care prin munca si perseverenta au ajuns sa fie legende in domeniile in care au activat.

De la Thomas Edison, la Charles Darwin, Michael Jordan chiar si Leonardo DaVinci, toti au trecut prin lungi perioade de ucenicie inainte sa ajunga la nivelul maxim de pricepere pentru care sunt cunoscuti.

In schimb, nu stiu niciun exemplu de om talentat care sa ajunga mare fara munca.

In afara de Maradona. 🙂

Si daca ma gandesc mai bine, sunt convins ca si el a muncit destul inainte de a devia in directia gresita, a drogurilor si a autodistrugerii.

6. Ai incredere in tine in orice situatie

Daca ai incredere in tine, indiferent de situatia in care te vei afla si ce problema vei avea, vei reusi sa nu iti pierzi luciditatea. Ai curajul sa gasesti cea mai buna solutie folosind gandirea ta, fara sa-ti fie teama de esec sau a fi influentat de alte persoane.

7. Citeste

Cititul e unul dintre cele mai puternice obiceiuri pentru dezvoltarea gândirii si a creierului. Eu am observat multe schimbări în bine la viata mea după ce am început sa devorez cărți ca un obsedat. Am învățat multe lucruri despre domeniile de care sunt interesat, lucruri pe care nu aveam de unde sa le învăț, pe care le-am folosit în practica și care m-au ajutat sa obțin rezultate.

8. Invata sa seduci femeile

Multi bărbați au probleme în a comunica și a avea relații cu femeile. Daca ai probleme în viata sentimentala e greu sa te preocupi de alte aspecte ale vieții asa ca intenționez sa-l inițiez pe fiul meu în tainele seducției.

9. Esti singurul responsabil de propriul succes

E important sa știe ca atunci când are niște rezultate nedorite, depinde doar de el sa schimbe lucrurile. Daca nu își asuma responsabilitatea pentru eșecuri și da vina pe factori externi, nu va putea sa învețe, sa progreseze și sa își atingă obiectivele.

10. Nu lăsa școala sa stea în calea educației

Școala e conceputa sa producă angajați, muncitori. Eu îmi doresc pentru el sa devina antreprenor, sa conducă propriile afaceri și sa învețe sa investească.

Într-o carte pe care am citit-o, autorul povestea despre un cunoscut de-al lui care i-a spus ca dacă ar avea doar 20$ și l-ar pune cineva în orice oraș din lume, el ar reuși sa facă o afacere profitabila și sa câștige bani.

Atunci m-am gândit ca dacă mi-ar propune cineva sa aleg intre orice suma de bani si a avea o asemenea abilitate, as alege varianta a doua fara sa stau pe ganduri.

Din păcate școala nu își va propune niciodată sa ajute oamenii sa își dezvolte asemenea abilitați.

11. Invața engleza, vânzări, psihologie, tehnici de negociere și afaceri online

Acestea mi se par cele mai importante abilități pentru a reuși sa fii competitiv în mediul de afaceri de mâine.

——-

eu-si-fiul-meuNu știu ce impact vor avea asupra vieții lui aceste învățăminte. Nu știu dacă în momentul în care el va fi adult, vor fi lucruri care ii vor fi de folos. Poate ca nu vor mai fi de actualitate atunci, dar în acest moment e tot ceea ce știu eu mai bun după experienta celor 36 de ani de când sunt pe acest pământ.

Pe lângă toate astea, o sa-l iubesc necondiționat, o sa-i fiu alături și o sa am încredere în el. Sunt sigur ca e mai important decât orice altceva. In plus, e copilul meu si il invat ce vreau. Daca nu esti de acord, fa-ti si tu copil si invata-l ce vrei.

In final, te invit sa te abonezi la lista mea de email ca sa fii sigur ca nu ratezi următoarele articole și alte surprize pe care ți le pregătesc! Introdu adresa ta în formularul de mai jos si primesti gratuit ebook-ul „3 exemple de afaceri care te ajuta sa iti dezlantui potentialul”.

Ti-a placut ce ai citit?

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

7 comentarii la “11 învățături pentru fiul meu

  1. Buna Bogdan,
    Tatal tau te-a invatat ce a crezut el ca e cel mai bine atunci…abilitatile lui erau native, nu facuse cursuri de oratorie si nici vreo pregatire speciala ..era charismatic prin nastere…era frumos si seducator fiindca asa era el…nu era nimic dobandit…iar tu ii semanai leit…asa ca a crezut ca-ti mai lipseste doar antrenamentul mintii, prin matematica si disciplina, tot prin matematica…si tu, la randul tau, iti inveti copilul acum ce crezi tu ca e mai bine pentru el…din observatiile facute de tine in timpul de acum, fara sa poti anticipa prea mult ce va fi in vremea cand va trebui sa ia copilul tau singur deciziile (fiindca nimeni nu poate asta ascum)…asa ca tot ce poti face este sa-l cresti sanatos, cu bun simt si cu simtul moderatiei in toate, cu dorinta de cunoastere a lumii in care traieste prin tot ce inseamna asta, sa-i cultivi pasiunea pentru citit, pentru muzica, curiozitatea, armonia, dar mai ales, asa cum ai zis si tu, sa-l lasi pe el sa ALEAGA ceea ce-i place …poate o sa-i placa tocmai matematica:))),
    te imbratisez cu mult drag, Gina

  2. Foarte frumos articolul. Scurt si la obiect!
    cum se numește cartea aia cu povestea tipului care s-ar descurca oriunde cu 20 de dolari si ar face pe lângă asta si avere?

      1. Frumos articol, felicitari!
        Povestea tipului cu 20 de dolari sa fie oare dintr-o carte scrisa de Napoleon Hill? Parca intr-una din cartile lui am citit si eu ceva asemanator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.