Ce sunt fondurile mutuale si cum alegi unul profitabil

Turney Duff - autor "Buy Side"
Turney Duff – autor „Buy Side”

31 decembrie 2002. Turney Duff, trader-ul principal la fondul Argus se pregateste pentru o zi plina de actiune. Ii suna telefonul. E o brokerita – Tracey.
“Hey man! Facem ceva tranzactii astazi?”
Turney e surprins de tupeul lui Tracey. Cu un an inainte il lucrase pe la spate, scursese informatii despre tranzactiile lui la alti traderi (se numeste front running – e ilegal) si ii provocase ceva pierderi. Credea ca el nu stie nimic si vroia sa i-o traga din nou.
“Sigur Tracey! Te sun mai tarziu si iti spun detaliile.”

In ultima zi a anului, Turney vrea sa manipuleze pretul la cat mai multe actiuni(rip stocks – ilegal) pentru a creste randamentul fondului si implicit profitul realizat din comisioanele primite de la investitori.
Cei care au banii depusi la fond platesc comision pe profit. La sfarsitul anului se iau toate actiunile detinute de fond si li se calculeaza valoarea. Cu cat pretul actiunilor e mai mare, cu atat e mai mare si randamentul fondului si comisioanele platite de investitori.

Turney cauta in primul rand cele mai putin lichide pozitii(tranzactionate in volum redus) din portofoliu pentru ca se pot misca mai usor. Alege 10 companii si o suna pe Tracey. “Pune ordine de cumparare pentru toate companiile astea. Dar sa nu faci nimic cu ordinele pana la ora 3:55.” “OK”, exulta Tracey in speranta unor comisioane grase.

Tracey isi anunta prietenul Y despre ordinele primite. Uite care crede ea ca e planul lui Turney. (iti dau exemplu doar cu o companie):

Scenariul 1 – Care credea Tracey ca e planul lui Turney

Ora 3:55 – Pretul actiunilor companiei X e $10 – Tracey lanseaza ordinele de vanzare pentru 100.000 actiuni la compania X. Pentru ca e putin lichida, se cumpara doar 10.000 si pretul creste la $15.

Ora 4:00 – Bursa se inchide, Turney retrage ordinul pentru cele 90.000 de actiuni pe care mai trebuia sa le cumpere. La ora 3:50 avea in portofoliu 100.000 de actiuni la compania X, la pretul de $10, adica $1 million.
A mai cumparat 10.000 la un pret mediu de 13, adica a platit $130.000. Acum, are 110.000 actiuni care pe hartie au o valoare totala de $1.650.000. Ar fi facut profit $520.000 in 5 minute.

Scenariul 2 – Ce spera Tracey sa se intample

Ora 3:50 – Y, prietenul lui Tracey, pune un ordin de cumparare de 100.000 de actiuni la compania X. Se cumpara 10.000, la un pret mediu de $13. Pretul creste la 15. Prietenul retrage ordinul de cumparare si lanseaza unul de vanzare pentru 100.000 de actiuni stiind ca Turney le va cumpara la ora 3:55.
Inainte de tranzactie Y avea 100.000 de actiuni ce valorau 1 million. Dupa tranzactie, are 10.000 de actiuni ce valoreaza 150.000 pe hartie plus 1,5 milioane cash, adica un profit de $520.000.

Ora 3:55 – Ordinul lui Turney e lansat si se executa la pretul de 15$. Cost $1.500.000. Acum Turney are 200.000 de actiuni care valoreaza pe hartie $3 milioane, dar in realitate doar $2 milioane.
Tracey nu vrea ca Turney sa piarda bani, dar e lacoma si in scenariul doi ar castiga comisioane mult mai mari, atat de la Turney cat si de la prietenul Y.

Scenariul 3 – Ce se intampla de fapt

Turney suna alt broker (Z) si ii spune sa vanda 100.000 de actiuni la compania X, la ora 3:52.

Ora 3:50 – Tracey lanseaza ordinul prietenului ei(Y) pentru cumpararea a 100.000 de actiuni. La ora 3:52 intra si ordinul lui Turney si se executa la pretul de $15. Turney face $500.000 profit. Y pierde pentru ca actiunile cumparate cu $1.5 milioane valoreaza doar $1 million.

Ora 3:53. “Alo Tracey. Anuleaza te rog toate ordinele. Pana la urma ne-am hotarat ca nu mai facem nimic anul asta.” Tacere….
“Aaaa. Nicio problema”.

De fapt au fost zece ordine si in realitate profitul lui Turney a fost de peste $10 milioane.

Daca esti curios, citeste toata povestea in cartea “Buy Side” scrisa chiar de Turney Duff care a renuntat la slujba de pe Wall Street(si la cocaina) si acum e scriitor. Si chiar unul bun.

Cam multe chestii ilegale fac fondurile mutuale. Probabil sunt exceptii. Sau nu? Habar n-am.
Mai multi oameni m-au intrebat despre fondurile mutuale, asa ca am asternut mai jos ce stiu despre ele si cum as alege eu un fond, daca as vrea sa investesc intr-unul.

Indexul S&P 500

Exista mai multe tipuri de indici.
Indici globali, in care sunt incluse companii care dezvolta afaceri la nivel mondial, de exemplu MSCI World si S&P Global 100.
Indici nationali, care reflecta performantele bursei unei anumite tari, de exemplu S&P500 pentru SUA, BET pentru bursa romaneasca, FTSE 100 pentru bursa din Marea Britanie, etc.
Exista si indici mai specializati, care urmaresc performantele unor anumite sectoare economice ca: imobiliare, biotehnologia, tehnologia, combustibili si altele.

Cel mai cunoscut index pentru piata americana e S&P500. In componenta lui intra 500 cele mai mari companii din SUA listate la NYSE sau NASDAQ, printre care Amazon, Apple, Boeing, Google, Colgate, Nike, Coca Cola, Bank of America, Disney.

Pretul fiecareia dintre aceste 500 de companii, influenteaza valoarea indexului. Daca intr-un an S&P 500 creste cu 10%, inseamna ca in medie preturile actiunilor celor 500 de companii a crescut cu 10%. E posibil ca unele sa scada cu 50%, iar altele sa creasca cu 100 de procente. Indexul ne spune doar media.

Incepand din 1970 pana astazi, randamentul mediu pe an a fost 12,02% (inclusiv dividendele).

Fondurile mutuale

Pentru a veni cu o solutie pentru cei care vor sa investeasca, dar nu au timp si resurse sa faca analize amanuntite, niste baieti destepti au inventat fondurile mutuale.
Oamenii nu isi mai bat capul sa studieze piata, sa decida ce actiuni sa cumpere, cand sa le vanda si asa mai departe. Investesc banii intr-o companie care administreaza un fond mutual. Aceasta companie angajeaza profesionisti care fac tranzactii cu banii clientilor, avand scopul de a obtine randamente cat mai bune pentru acestia.

Profitul fondului e realizat din comisioanele platite de investitori. Una dintre partile urate e faptul ca fondurile mutuale ii taxeaza pe investitori, indiferent de performantele avute in investitii.
In timp, aceste comisioane iti mananca o mare parte din banii investiti.
A doua parte neplacuta e ca 92% dintre fondurile mutuale au obtinut in timp performante mai slabe decat randamentul bursei, adica al indicelui reprezentativ pentru acea bursa. (exemplu S&P500 pentru NYSE)

Avand in vedere ca la fondurile mutuale lucreaza profesionisti a caror slujba e sa investeasca si sa inteleaga bine bursa, de ce doar 8% dintre ele au performante bune?

Sunt mai multe motive:

1. Presiunea de a raporta rezultate bune in fiecare an. Cei care vor sa atraga cat mai multi investitori si sa creasca cat mai mult pentru a castiga multe comisioane, vor sa aiba profituri in fiecare an si de aceea folosesc strategii nesustenabile pe teremen lung
2. Cei mai buni stock pickeri sunt vanati de fonduri mai mari si cand raman fara ei, fondurile nu mai au aceleasi performante
3. Asset elephantiasis
Cand devin prea mari, li se diminueaza optiunile si e mult mai greu sa obtina randamente bune.

Fondurile de care trebuie sa te feresti sunt cele deschise, cele care vor sa atraga cat mai multi bani si isi vand agresiv serviciile.
Ca sa intelegi mai usor care e problema aici, iti dau un exemplu. Un fond a strans $1 million de dolari de la investitori, si investeste toti banii in 10% din actiunile companiei X care valoreaza $10 milioane. Valoarea companiei se dubleaza intr-un an si fondul a facut 100% profit.
Dar daca fondul are $1 miliard si face 100% profit dintr-o investitie de $1 million, per total profitul e de 0.1%.
Chiar daca ar fi cumparat intreaga companie X (ceea ce nu e posibil), profitul ar fi fost 1%.
Se schimba jocul si optiunile se restrang doar la companiile foarte mari, care nu mai au cresteri spectaculoase.

Fondurile index

John C. Bogle, unul dintre cei mai mari investitori si fondatorul Vanguard Group, una dintre cele mai mari companii de investitii americane, a introdus fondul index in anul 1976 si a dat posibilitatea investitorilor mici sa obtina exact randamentul unui index, in acelasi timp platind comisioane mult mai mici decat la fondurile mutuale care sunt manage-uite activ.
Cei care manageuiesc un fond index folosesc banii investiti de clienti pentru a cumpara actiuni la toate cele 500 de companii care intra in componenta indexului, obtinand astfel aceleasi performante.
Costurile sunt mult mai mici decat la fondurile mutuale obisnuite pentru ca fondul index nu trebuie sa plateasca analisti care sa caute companii in care sa investeasca.

Exchange Traded Funds (ETF)

In anul 1993 a aparut cea mai simpla modalitate de a investi, tintind randamentul indexului S&P 500 sau a altor indici.
ETF-urile sunt niste produse financiare pe care le cumperi ca pe niste actiuni si care urmaresc perfect performanta unui index. Sunt trei ETF-uri care urmaresc S&P500. Cel mai bun si cel mai mare ca volum dintre ele e SPY. Ca si managerii unui fond index, cei care se ocupa de ETF-ul SPY folosesc banii investitorilor pentru a cumpara actiuni la toate cele 500 de companii care intra in componenta index-ului S&P500.

Diferenta dintre un fond index si un ETF

Atat fondul index cat si ETF-ul, urmaresc performanta unui index, cumparand actiuni la toate companiile ce intra in componenta acestuia. Atunci care e diferenta intre ele?
Pentru a investi intr-un fond index, trebuie sa faci un contract cu o banca sau cu o companie de investitii care “vinde” fondul respectiv. La bursa americana, suma pe care trebuie sa o investesti intr-un fond e de obicei minim 10.000$.
Nu poti sa-ti retragi banii inainte de un termen de cel putin un an, fara penalizari destul de mari.

Pentru a investi intr-un ETF, iti faci cont direct la un broker, care te pune in legatura cu piata. Avand cont la broker, ai mai multa flexibilitate si mai multe optiuni. Poti sa depui cand vrei tu bani, sa cumperi si sa vinzi oricand doresti actiuni, obligatiuni, ETF-uri si alte produse financiare.

Tu ce alegi?

Avand in vedere ca economia si bursa se afla in permanenta intr-un trend crescator, chiar daca pe termen scurt mai sunt scaderi, poti sa te astepti ca indicii bursieri sa reflecte acest trend.
Daca randamnetul istoric mediu al unui indice se potriveste cu obiectivele tale, iti recomand sa investesti bani periodic intr-un ETF care oglindeste index-ul S&P500.

Daca iti doresti randamente mai bune si decizi sa cauti un fond mutual performant, ai mai mult de lucru.
Primul criteriu pe care oamenii il iau in calcul atunci cand isi aleg un fond e profitul realizat in anii anteriori. Si de aceea majoritatea aleg gresit pentru ca succesul din trecut nu prezice intoteauna aceleasi rezultate si in viitor.

Uite si criteriile dupa care eu recomand sa iti alegi un fond mutual.

  • Costuri cat mai mici
  • Managerul fondului sa fie unul dintre principalii actionari ai fondului
  • Sa fie diferiti. Afla ce portofoliu au fondurile si vezi care dintre ele detin aproximativ aceleasi companii ca si indicii mari si fereste-te de ele. Mai bine cumperi un ETF. Fondurile performate indraznesc sa fie diferite.
  • Inchid usile inainte ca dimensiunea fondului sa explodeze
  • Nu isi fac reclama. Sunt multumiti si daca au putini investitori, nu cheltuiesc bani pe reclame.
  • In final uita-te si la performanta din trecut. Tine minte ca profiturile din anii precedenti nu garanteaza profituri si in viitor. Castigatorii de ieri pot deveni perdantii de maine, dar perdantii de ieri foarte rar devin castigatorii de maine.

Daca nici tie nu-ti place ideea de a investi printr-un fond mutual, alta optiune e sa te ocupi personal de investitii si in urmatorul articol al seriei despre bursa am scris despre strategia folosita de cei mai multi investitori de succes si pe care ti-o recomand si tie.

Daca nu ai timp sau nu vrei sa inveti sa investesti singur, ai si varianta sa lucrezi cu un consultant in investitii.

Curs de Initiere in Investitii la Bursa (americana)
Afla Strategiile care te Ajuta sa Faci Investitii Profitabile la Bursa, si sa Reduci Riscurile Aproape la ZERO!

expertIntrodu adresa de email in formularul de mai jos!

Primesti pe email un CURS DE INVESTITII LA BURSA format din 4 lectii care te poate duce de la zero la investitor autonom. Vei primi:

  • Analiza si comparatia intre doua dintre cele mai populare investitii
  • Cele mai importante PRINCIPII ale investitiilor la bursa
  • 2 SECRETE care ma ajuta sa am constant PROFITURI peste medie si sa imi minimizez riscurile

5 comentarii la “Ce sunt fondurile mutuale si cum alegi unul profitabil

  1. Salut,

    E minunat ce recomandati:”iti recomand sa investesti bani periodic intr-un ETF care oglindeste index-ul S&P500.”, dar practic?

    Romanii cum au acces la asa ceva?
    Concret!

  2. te salut tinere;ti-am citit inscrisurile;concluzia?am si nu am inteles..multe;ce doresc concret?sunt pensionara,am 1000 actiuni la un SIF,zilele acestea am ridicat de la banca vreo 50 lei ca si in ceilalti ani;nu vreau sa ma imbogatesc ci doar sa traiesc decent,stii cum sunt pensiile la noi;ce pot face cu cele 1000 actiuni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.